Драйвери розвитку оптоволоконного інтернету: що очікувати від технології?
2 березня 2023 8 хвилин читання

Драйвери розвитку оптоволоконного інтернету: що очікувати від технології?

Тренди та аналітика#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365

Про що:

Оптоволоконний інтернет — це перспективна телекомунікаційна технологія, яка вже зараз набирає обертів. Її розвиток допомагає бізнесу у багатьох різних напрямках, особливо в епоху цифрової трансформації.

У цій статті ми розглянемо прогнози щодо майбутнього оптоволокна, які технології є рушієм його розвитку та як це позначиться на швидкості роботи бізнесу.

Зміст

Необхідність вищої пропускної здатності інтернету

Розвиток сучасних технологій

Потреба у швидкому зборі та аналізі даних

Виклики цифрової трансформації

Популярність хмарних платформ

Очікується, що світовий ринок оптоволокна зросте з $7,7 млрд у 2022 році до понад $11 млрд у 2030 році. Цьому сприяє збільшення попиту на інтернет-зв’язок із високою пропускною здатністю. Зокрема, розгортання широкосмугової мережевої архітектури, такої як оптоволокно до дому (Fiber to the Home, FTTH), оптоволокно до будівлі (Fiber to the Building, FTTB) тощо, помітно пришвидшує розвиток технології.

Розвиток світового ринку оптоволокна

Розвиток світового ринку оптоволокна. Джерело Precedence Research

Необхідність вищої пропускної здатності інтернету

Ми вже розповідали, що у волокна більша пропускна здатність, ніж у міді. Оптоволоконний кабель містить десятки скляних волокон. Проходячи через них, імпульси світла швидко переміщують дані. Водночас щоб досягти такої ж швидкості за допомогою мідних кабелів, вони мають стати значно об’ємнішими, важчими та жорсткішими, що ускладнює їхнє застосування.

Український бізнес може теж використовувати сучасний оптоволоконний інтернет. Наприклад, Київстар підключає його як для малих, так і для середніх або великих компаній.

Скажімо, якщо ваш офіс, магазин, кав’ярня, сервісний центр або інший бізнес розташовується у житловому будинку, вам підійде фіксований інтернет, підключення якого відбувається завдяки виділеній оптоволоконній лінії FTTB. На відміну від локальних провайдерів, він забезпечує стабільну якість з’єднання та безперебійний зв’язок навіть при використанні мережі кількома робочими пристроями одночасно.

Тож, завдяки Київстар ви отримаєте фіксований інтернет FTTB зі швидкістю від 50 Мбіт/с до 100 Мбіт/с, статичну IP-адресу для обладнання та цілодобову технічну підтримку від фахівців оператора. При цьому не потрібно купувати додаткове обладнання. Адже достатньо підключити кабель провайдера до роутера та налаштувати Wi-Fi.

Фіксований дротовий інтернет для малих та середніх компаній

Натомість якщо ваш бізнес великий та розташовується в окремій будівлі, вам підійде корпоративний фіксований інтернет для офісу з гарантованою швидкістю від 1 Мбіт/с до 10 Гбіт/с. З ним можна безперебійно підтримувати роботу вебсайтів, інтернет-магазинів, додатків та інших необхідних вам сервісів. При цьому немає обмежень у трафіку за кількістю переданої та прийнятої інформації.

Перевагою є те, що резервування корпоративної мережі відбувається як на рівні обладнання, так і на рівні каналів зв’язку. Крім того, цей тип інтернету від Київстар має гарантований захист мережі доступу до інтернету, підтверджений атестатом відповідності Держспецзв’язку України.

Корпоративний інтернет для офісу від Київстар

Розвиток сучасних технологій

Такі технології, як-от 5G, штучний інтелект (artificial intelligence, AI), віртуальна реальність (virtual reality, VR) та Інтернет речей (Internet of Things, IoT), потребують високої пропускної здатності й з’єднання з низькою затримкою. І саме оптоволокно забезпечує інфраструктуру, яка необхідна для їхнього живлення.

Наприклад, оптоволоконні кабелі поєднують з пристроями IoT для покращення швидкості передачі даних. Так, можна підключити датчики IoT, які збирають дані про рівень води, температуру, вологість тощо, до централізованої системи управління. Оптоволоконні кабелі допоможуть підвищити ефективність та точність збору даних пристроїв IoT, забезпечуючи надійний зв’язок між ними.

Якщо говорити про необхідність оптоволокна у віртуальній реальності, то у майбутньому VR може стати онлайн-середовищем для офісної роботи. Так з’являється можливість людям з різних країн розв’язувати бізнес-завдання разом в одній віртуальній кімнаті. Щоб це відбулося, потрібен стабільний інтернет-зв’язок. Детальніше про це ми розповідали у нашій статті.

Потреба у швидкому зборі та аналізі даних

Сьогодні компанії збирають більше даних, ніж будь-коли раніше. Тому виникає потреба у стабільному та надійному інтернеті для зберігання, передачі, аналізу даних та для швидкого прийняття бізнес-рішень. І оптоволоконна інфраструктура якнайкраще забезпечує надійне з’єднання, необхідне для передачі даних до аналітичних систем. Про одну з них ми вже розповідали.

У перспективі, щоб передавати та аналізувати інформацію з ще більшою швидкістю ніж зараз, оптоволоконні кабелі розроблятимуть за допомогою нових матеріалів. Мова про графен і кремнієву фотоніку, які можуть значно трансформувати оптоволоконну промисловість.

Графен — це двомірний кристал, який має шестикутну форму, схожу на «бджолині стільники». Він у мільйони разів тонший за папір і при цьому міцніший за сталь. А кремнієва фотоніка — це об’єднання технологій електроніки та оптики. Завдяки їй інженери створюють електронно-оптичні мікросхеми на основі кристала кремнію, де чипи взаємодіють за допомогою оптичних сигналів. Це дозволить знизити споживання енергії, а водночас збільшити швидкість та пропускну здатність кабелю.

Виклики цифрової трансформації

За словами президента Zayo Андреса Ірландо на ITW (International Telecoms Week), раніше цифрова трансформація бізнесу була можливістю, а в наш час — це вимога. Адже щоб працювати й конкурувати у будь-якій галузі, компанії мають пройти певний шлях до такого перетворення.

Основною метою цифрової трансформації є збільшення ефективності бізнесу, поліпшення якості продуктів та послуг, зниження витрат, підвищення продуктивності та конкурентоспроможності на ринку. При цьому інтернет відіграє у цьому одну з найважливіших ролей. Зокрема, оптоволоконна інфраструктура вважається «артерією цифрової екосистеми» будь-якої сучасної компанії. Організаціям необхідно визначити, які технології та сервіси їм знадобляться для оптимізації бізнес-процесів, безперебійного робочого середовища, гібридного формату роботи, а головне — на базі якого інтернету це все буде побудовано.

До Київстар звернулася компанія, яка займається рекламою та видавництвом, щоб під’єднати фіксований інтернет. Через постійні збої у мережі її наявного провайдера, підприємство не могло ефективно працювати. Підключивши фіксований інтернет з виділеною мережею від Київстар, організація змогла користуватися безперебійним інтернетом, підтримувати стабільну роботу бізнесу та вчасно розв’язувати завдання.

Передові компанії розуміють, що розвиток технологій та зміна вимог клієнтів вимагає нових методів управління бізнесом. Цифрова трансформація допомагає організаціям стати більш гнучкими та адаптивними до цих змін. Київстар надає такі можливості бізнесу. Для цього у портфелі рішень оператора, окрім оптоволоконного інтернету, можна обрати й інші інструменти. З ними можна ознайомитися на сайті.

Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Інтернет для окремих будівель у місті

Інтернет для бізнесу в ТРЦ, бізнес-центрах, дата-центрах та інших офісних або промислових будівлях в місті. Вибирайте оптимальну швидкість від 20 Мбіт до 10 Гбіт/с.

Популярність хмарних платформ

За прогнозами Gartner, 2023-му році ринок публічних хмар збільшиться до $590 млрд, що призведе до ще більшого попиту на оптоволокно. Про це ми писали у статті «Хмари для бізнесу у 2023. Три головних тренди». Хмари дозволяють підприємствам заощаджувати на власній ІТ-інфраструктурі.

Один з найбільших постачальників хмарних обчислень Microsoft потребує величезної пропускної здатності для забезпечення своїх операцій, а тому багато інвестує в оренду оптоволоконних кабелів.

Український бізнес може отримати доступ до своєї корпоративної хмари з будь-якої точки світу за допомогою платформи Microsoft Azure. Так компанії зможуть розміщувати та обробляти дані у 100 надійно захищених дата-центрах у понад 60 регіонах світу. В Україні Azure доступний, зокрема, завдяки компанії Київстар, яка є глобальним партнером Microsoft. Тож, поєднання оптоволоконного інтернету та хмар допоможе бізнесу у цифровій трансформації.

Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Інтернет для бізнесу в багатоквартирних будинках

Інтернет для бізнесу в багатоквартирних будинках, як-от аптеки, перукарні, кав’ярні тощо. Просте підключення до наявної мережі за кілька днів зі швидкістю до 100 Мбіт/с.

Для того, щоб підключити фіксований інтернет FTTB від Київстар, перевірте, чи є за вашою адресою покриття та надішліть заявку на сайті. Також для уточнення деталей можна зателефонувати за номером 067 130 95 95. Далі необхідно підписати договір на користування послугою та очікувати на майстра, який допоможе налаштувати інтернет.

Щоб підключити корпоративний фіксований інтернет для офісу від Київстар, замовляйте консультацію на сайті. Спеціаліст зорієнтує щодо подальших кроків.

Тренди та аналітика#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

Який тип інтернету обрати для бізнесу?19 липня 2023 5 хвилин читання

Який тип інтернету обрати для бізнесу?

#FTTB#Бізнес#Інтернет
#IPтелефонія#Технології#FTTB
#Технології#Рішення#FTTB
Світові телеком-тренди на 2023 рік26 грудня 2022 9 хвилин читання

Світові телеком-тренди на 2023 рік

#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#FTTB#Інтернет#ІнтернетДляБізнесу#Технології#B2B#API
#Рішення#Технології#ХмарніСховища#ІнтернетДляБізнесу
#FTTB#Рішення#Технології#ІнтернетДляБізнесу
#Технології#ІнтернетДляБізнесу#КорпоративнийІнтернет#Рішення#Тарифи
#IOT#ІнтернетРечей#Рішення#IPтелефонія#IOTISKYIVSTAR#Інтернет#ІнтернетДляБізнесу#КорпоративнийІнтернет#Тарифи

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку