13 хв читати
Головна / Новини / Тренди та аналітика / Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №1
Київстар
Київстар Бізнес – надійний партнер бізнесу та держави, який допомагає у виконанні щоденних задач та оптимізації внутрішніх процесів.
23 Листопада 2017
Тренди та аналітика

«Більше, ніж месенджер»: Спецпроект НВ і глобальної інтернет-платформи VEON про сучасні технології, що розширюють можливості спілкування, і про людей, здатних використовувати ці можливості для того, щоб реалізовувати мрії, генерувати ідеї, об'єднувати, надихати, допомагати і робити світ кращим.

Де любив їсти стейки Тарас Шевченко і в будівлі якого київського ринку початковим проектом була передбачена бібліотека? В якому київському готелі дописував свій роман про бравого солдата Швейка Ярослав Гашек і який із столичних муралів створив той самий художник, який розписав болід Кімі Райкконена, фінського автогонщика, колишнього чемпіона світу серії Формула-1? Всю цю інформацію можна, доклавши певних зусиль, відшукати в інтернеті – щоб потім розважати гостей під час прогулянки Києвом. Існує й інший варіант: скачати, встановити додаток, експортувати в GoogleMaps або додати бота в месенджері. Туристична платформа UnexploredCity надасть відповіді на всі перелічені питання, і, чого вже там – за необхідності вигуляти за вас ваших гостей. І не тільки Києвом: сьогодні проект, запущений наприкінці 2016 року, пропонує інформацію про понад 80 маршрутів і понад 700 локацій 18 міст України.

Платформу віртуальних екскурсоводів створили Максим Шкарупа, голова IT-компанії AltSolution, і її керівник з розвитку Марина Чорновіл. Якось, обговорюючи чергову зарубіжну поїздку, вони помітили, що, об’їхавши чималу частину світу, набагато рідше подорожували рідною країною. Водночас, легко плануючи маршрути найцікавішими і «незаїждженими» місцями Європи і Азії, важко уявляють, де можна було б знайти подібну інформацію про міста України. Поговоривши з друзями, з’ясували, що не помилилися: про українські пам’ятки, за винятком найтривіальніших, мало знають і ще менше говорять. Навіть якщо йдеться про Київ, Одесу чи Львів, відомості доводиться збирати дещицями на форумах, у блогах і на туристичних сайтах – а планування захоплюючої прогулянки або поїздки іншими містами і зовсім видається надзавданням. Тоді вони зрозуміли: батьківщину треба рятувати – щонайменше від туристичних кліше.

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №2

Нещодавно проект зробив ще один крок уперед. Стартап взяв участь у телеком-акселераторі 2.0, організованому за підтримкою Київстар спільно з Radar Tech: із 186 заявок було відібрано 11 фіналістів, і творці UnexploredCity виявилися серед них. Протягом 11 тижнів Марина і Максим слухали лекції експертів і консультувалися з менторами, а їхній продукт тестувався. «Ти лягаєш о 1:30 і прокидаєшся о 7:20, підхоплюєшся о 2:00, оскільки не надіслав листа, скаржишся друзям на втому, а вони у відповідь у скайпі скидають мотиваційні ролики, в яких солдати співають стройових пісень, ти використовуєш червону помаду для відводу очей від тих самих очей – теж червоних, тебе не впізнає консьєрж, а сім’я радіє ніби далекому родичу із Владивостока», – так описує Марина свій досвід участі в програмі. Все було недарма: в результаті платформа тематичних електронних екскурсій стала одним з п’яти переможців телеком-акселератора. Тепер проект UnexploredCity співпрацюватиме з національним телеком-оператором в рамках корпоративної соціальної відповідальності Київстар.

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №3

UnexploredCity запущений у вересні 2016 року. Проект має дві основні задачі: по-перше, зібрати докупи і подати в зручному для користувача форматі інформацію про міста України. А, по-друге, зробити так, щоб нестандартні маршрути і представлені були нестандартно – не сухою енциклопедичною мовою, а живими, закоханими в своє місто людьми.

Заповнювати туристичні прогалини почали з Києва, створивши перші три маршрути – Мурали. Сучасне вуличне мистецтво, Архітектура: покинута історія і Київ. Слідами літературних героїв. Інформацію для першого Марина збирала сама (зокрема, брала коментарі у художників – авторів муралів), в основу другого лягла стаття журналіста Тараса Співака, а третій склала екскурсовод Світлана Бучко. «Люди готові розповідати і ділитися», – кажуть автори проекту.

VEON доступний в Apple store и Google play

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №4

Спочатку це були здебільшого профільні фахівці: маршрут Єврейські адреси Києва надало екскурсійне бюро «Цікавий Київ», а екскурсовод Софія Грабовецька склала програму для тих, хто вперше в столиці. А ось перші два маршрути Луцьком допоміг розробити міський Центр туристичної інформації – UnexploredCity відкритий для співпраці в B2G-сфері.

Втім, буває, що звертаючись до організаторів екскурсій із пропозицією про співпрацю, команда UnexploredCity отримує відмову: гіди побоюються, що віртуальний travel-помічник складе їм конкуренцію. «Ми пояснюємо, що змінюється ринок, змінюються формати споживання інформації – є люди, які надають перевагу «живим» екскурсіям, а є ті, хто обирає digital-контент і це абсолютно різна аудиторія», – говорить Марина. – «Молодь подорожує зі смартфонами, не розлучається з месенджерами, і саме тому ми зробили чат-боти – гіди, які вже живуть у вас в смартфоні, які не потрібно завантажувати і встановлювати». Розробники не помилилися: чат-боти виявилися більш затребуваними, ніж додаток, який можна завантажити в телефон і використовувати навіть без доступу до інтернету.

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №5

Коли з'являються нові маршрути, нові люди, які готові ділитися, які приходять і кажуть, що хочуть розповісти про свої міста, коли відкриваєш те, що вони надсилають - і бачиш, з якою любов'ю все написано, розумієш: «Ми йдемо правильним шляхом».

Марина Чорновіл

«Ви надсилаєте боту свої геодані, після чого він повідомляє вам, які маршрути стартують поблизу, – пояснює принцип роботи віртуального екскурсовода Максим. – Ви обираєте маршрут, читаєте короткий опис, якщо він вас зацікавив – підтверджуєте свій вибір, і, дотримуючись вказівок бота, прямуєте до вихідної точки. Там ви знову надсилаєте свої геодані (і бот перевіряє, чи справді ви на місці), отримуєте інформацію про локацію та інструкції, куди прямувати далі».

Якщо якісь локації знайомі або нецікаві – можна пропустити точку, а на тих, хто пройшов понад 80 % маршруту, очікує сюрприз: інформаційний подарунок – цікавий факт, який годі й шукати в додатку або на сайті.

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №2

За словами творців UnexploredCity, формат бота дуже підходить для самостійного вивчення міста. «Відверто кажучи, іноді бот дуже виручає. Особливо з гостями, яким потрібно показати місто», – зізнається Марина. Розповідає, як одного дня її попросили зустріти гостя з Сан-Франциско, який опинився в Україні вперше. «Я завжди дуже трепетно ​​ставлюся до того, яке враження справляє на людину наша країна, з якими емоціями він їде, що потім розповість про неї, про людей, який зустрів». Тому погодилася, хоча часу було обмаль. У перший вечір Томас відправився вивчати сучасне вуличне мистецтво української столиці з ботом. Ризиковано? Так. Але він був у захваті.

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №3

Спочатку міста і тематику маршрутів обирали Шкарупа і Чорновіл. Але в червні цього року стартап вийшов на новий рівень: у UnexploredCity з’явилася можливість додавати маршрути (кожен бажаючий може поділитися своєю історією, створивши свій маршрут). Так проект поповнився соціальною туристичною платформою і тепер являє комплекс рішень для розвитку туристичної сфери.

Після появи нової опції розробники отримали перший призначений для користувача маршрут – екскурсію Шаргородом: «Виявилося, це дивовижне місто, з цікавою історією – не глянцевий, не туристичний, проте дуже колоритний», – говорить Максим.

Поки маршрутів для користувачів запущено небагато: до стадії публікації дійшли близько 20 осіб. Набагато більше незавершених описів – за словами Шкарупи, буквально кожні два дні хтось починає створювати маршрут, але потім розуміє, що це не так просто: «Треба написати тексти, додати фотографії (бажано свої, для уникнення жодних правових питань), упорядкувати точки – щоб вийшла цілісна картина».

Всю інформацію, представлену в нових маршрутах, перевіряє контент-менеджер, потім до справи долучаються перекладачі – загалом процес модерації займає близько трьох днів. Неточності все одно іноді трапляються – наприклад, із опису Шаргорода довелося прибрати помилкове відсилання до творів Ільфа і Петрова, а підтвердження популярної історії про те, що в Маріїнському парку (коли він був ще Царським садом), вирощували кокаїнові кущі і ананаси, довелося, на вимогу пильних користувачів, шукати в науковій літературі.

Засновники платформи віртуальних екскурсоводів Максим Шкарупа та Марина Чорновіл про те, як подорожувати Україною, прямуючи підказкам бота-екскурсовода — в ексклюзивному відео на Veon. Додаток доступний в Apple store і Google play

Творці UnexploredCity помилки виправляють, але через них не засмучуються – важливіше те, що вдалося досягти однієї з головних цілей проекту. Живі, суб’єктивні, натхненні розповіді про українські міста викликають такий самий щирий відгук у користувачів. «У нас був чудовий архітектурний маршрут, і коли ми його опублікували, знайшлися люди, які жили в одному зі згаданих будинків, – пригадує Шкарупа. – Вони зв’язалися з нами і стали розповідати історії про минулих мешканців, про якогось колоритного підприємця, який на дому торгував ковбасою – навряд чи подібні відомості мають історичну цінність, але вони додають історії емоцій, яких не знайти в академічних джерелах».

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №4

Радує, коли є фідбек: хоч позитивний, хоч негативний - будь-який зворотний зв'язок. Тоді можна зрозуміти, чи подобається маршрут, чи він потрібний, і в якому напрямі нам рухатися далі.

Максим Шкарупа

«Ніхто не хоче отримати стандартний набір фактів із путівника – всі хочуть побачити Київ і інші міста очима їхніх жителів», – розвиває думку Чорновіл. При цьому серед маршрутів UnexploredCity є і базові, так звані «листівки», для тих, хто опинився в місті вперше. «Коли розповідаєш про проект, люди висловлюють ентузіазм – буквально днями виступала на Форумі креативних індустрій в Дніпрі, і, здається, незабаром у нас з’являться нові маршрути», – ділиться СЕО проекту. Особливо багато виявилося охочих розповісти про себе з малих туристичних центрів – Мала Виска, Біла Церква.

Серед найближчих планів – розширення географії. Також нещодавно з’явився перший велосипедний маршрут – Рівненською областю. У розробці – авто-, трекінг-, і водні маршрути (каякінг, рафтинг).

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №2

Ще один майбутній напрям – авторські екскурсії з відомими людьми. Творці UnexploredCity хочуть запропонувати письменникам, художникам і музикантам розповісти про свої рідні або улюблені міста, водночас крім тексту і фотографій до змісту маршруту буде доданий аудіо-супровід. «Ми вже надіслали листа Лесю Подерев’янському, також хотіла б запросити Сергія Жадана та Юрія Андруховича», – розповідає Марина. Функціонал під аудіо вже готовий – щось подібне вже робили цього року для Гогольfest. Були підготовлені три екскурсії арт-сквотом ArkSquat і дві – павільйонами ВДНГ. Фестиваль давно закінчився, і зі списків на сайті і в додатку ці маршрути прибрали, але всю інформацію – фото, тексти та аудіокоментарі художників до їхніх творів – можна знайти за посиланням в блозі. Це особливо цікаво, якщо зважити, що будівля, в якій знаходився ArkSquat, призначена під знесення.

Екскурсовод у смартфоні. Як легко спланувати подорож Україною, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №3

Маршрути UnexploredCity

  • ТОП-10 популярних маршрутів
  • Київ. Мурали: Сучасне вуличне мистецтво
  • Київ. Володимирською з паном Гиричем
  • Київ. Трішки містики і романтики Дніпра
  • Одеса. Загадки одеського Сфінкса
  • Одеса. Слідами одеських «аргонавтів»
  • Дніпро. Трішки містики і романтики Дніпра
  • Одеса. Дрейф Водопровідною — маршрут не для слабких нервів
  • Дніпро. П’ять приводів пишатися Дніпром
  • Харків. Вулиця Пушкінська: таємнича и приваблююча
  • Львів. Прогулянка «страшним» Львовом

Матеріал підготовлений в рамках спецпроекту з VEON

Теги
Підписатись на розсилку