Держава в цифрову епоху: Як Україні не залишитися за бар’єром
30 серпня 2017 8 хвилин читання

Держава в цифрову епоху: Як Україні не залишитися за бар’єром

Інтерв’ю#Інтернет#Економіка#Технології

Про що:

Забезпечивши для своїх громадян лише базову цифрову інфраструктуру, Україна зможе здійснити стрибок до електронного урядування та інноваційної економіки

Зміст

Держава як цифрова корпорація

Країна, яка спромоглася

Як це вплинуло на економіку країни?

Цифрова Україна

До нових можливостей

Інтернет, соціальні мережі і он-лайн-додатки сформували нові вимоги суспільства до комунікації. Швидкість, зручність і прозорість – на це тепер чекають люди не тільки від бізнесу, але і від державних послуг.

Але навіть в розвинених країнах процес спілкування між громадянином і державою найчастіше трансформується повільно. Хоча не можна не помітити нового тренда – їхня модель взаємодії змінюється. Швидкі і надійні он-лайн-комунікації заощаджують кошти на утримання апарату чиновників, усувають можливості для корупції, підвищують прозорість взаємодії з держорганами, дозволяють зручніше обмінюватися документами. Довіра до держави у такий спосіб лише зміцнюється.

Проте, на жаль, такі трансформації відбуваються поки зовсім не повсюдно. З’явився навіть новий місткий термін, що описує зростаючий розрив між розвиненими і країнами, що розвиваються – цифрова нерівність (digital divide). Для частини людей он-лайн-інфраструктура досі залишається недоступною, що залишає їх за бортом вищезазначених трансформацій.

Держава як цифрова корпорація

Спробуємо уявити, як можуть виглядати держави майбутнього. Для цього проведемо паралель з тим, на який шлях стали транснаціональні он-лайн корпорації. За своїми масштабами чимало з них вже перевершують невеликі держави:

Facebook – понад мільярд активних користувачів, капіталізація 492 мільярда доларів.

Google – понад мільярд користувачів послуг компанії, 2 млрд щомісячних користувачів Андроїд, капіталізація 649 мільярдів доларів.

Apple – понад мільярд користувачів продукції, капіталізація 815 мільярдів доларів

Що відразу впадає в очі? Користувачі цих компаній лояльні до свого цифрового бренда, довіряють йому величезний масив особистих даних, витрачають мільярди доларів на їхні сервіси.

Секрет успіху перебуває на поверхні: всі вони створюють універсальну цифрову екосистему і дають можливість стороннім сервісам інтегруватися з нею. Завдяки Apple-ID або Google-акаунту користувачі отримують доступ до величезної кількості контенту і послуг. Але власне компанії формують лише базові умови для функціонування цієї інфраструктури.

Можливо, і Україна з населенням 43 мільйонів і ВВП менше $ 100 млрд може знайти багато цікавого в моделі, яку використовують ці корпорації?

Країна, яка спромоглася

Поки наша країна перебуває в стані невизначеності, є приклади держав, які вже обрали для себе шлях трансформацій. Серед перших прокласти шлях до цифрової державі вдалося Естонії. Здавалося б, чого можна очікувати від невеликої балтійської країни з населенням 1,3 мільйони жителів? Але її досвід електронного урядування вже переймають високотехнологічні Японія, Сінгапур, ОАЕ і країни Євросоюзу.

Естонія – одна з декількох країн, які визнали доступ до інтернету невід’ємним правом людини ще в 2000 році. І он-лайн-доступ тепер є повсюдно. Проте головним проривом став запуск електронних паспортів ще в далекому 2002-му році. Завдяки розробленій системі безпечного обміну даними між громадянами, держструктурами і бізнесом естонці вже тоді могли з допомогою цифрового підпису вчиняти будь-які юридично значимі дії он-лайн, а з 2005 року – навіть голосувати на виборах. Паралельно тривала масштабна інформаційно-освітня кампанія про переваги електронного урядування. Завдяки цьому вже в 2014 році естонці скористалися своїми електронними картками понад 80 млн разів.

Як це вплинуло на економіку країни?

По-перше, електронне урядування істотно заощаджує час громадян. Наприклад, заповнити податкову декларацію он-лайн можна за 5 хвилин. У такий спосіб оформляється 95 % декларацій. Вражають підрахунки Світового Банку: якщо кожен громадянин заощаджує на будь-якій операції умовні 15 хвилин, в 2014 році країні загалом вдалося заощадити 2,8 млн годин – 3225 років!

По-друге, цифрова інфраструктура країни залучає інвестиції. У 2014 році Естонія першою в світі запустила програму e-residency (електронне громадянство), воно дає можливість відкрити банківський рахунок і бізнес в Естонії з будь-якої точки світу.

По-третє, це величезний поштовх для розвитку інноваційного суспільства і економіки. Зараз високотехнологічні індустрії займають близько 15 % ВВП Естонії.

Цифрова Україна

Одним з рішень для повноцінного переходу України до цифрового управління може стати поєднання досвіду цифрової держави Естонії та міжнародних он-лайн корпорацій. Як це можна реалізувати?

Наші початкові переваги: ​​розвинений ринок IT-фахівців і, як не парадоксально, відсутнтість застарілої інфраструктури, яку необхідно замінювати.

Останніми 2-3 роками в Україні з’явилася низка IT-ініціатив, що розвивають електронне урядування. Система публічних державних закупівель Prozzoro вже заощадила Україні 22 млрд гривень. Волонтерська ініціатива iGov в окремих областях переводить чимало бюрократичних процедур в он-лайн. Функціонує портал відкритих даних органів влади data.gov.ua. 10 українських міст запустили бюджети участі, де жителі голосують он-лайн за проекти міського розвитку.

Проте головна проблема наявної інфраструктури в тому, що цифрові сервіси жодним чином не пов’язані між собою. Для отримання різних послуг користувачам потрібно мати різні облікові записи.

Процес цифрової трансформації подібний стрибку над прірвою – тут не може бути напівзаходів. Блокуючий фактор для повноцінного стрибка – відсутність базової цифрової інфраструктури. І державі, що стала на шлях цифрової трансформації, варто сконцентрувати свої зусилля навколо її створення. Найбільш важливими будуть 2 кроки:

Запуск системи електронних паспортів з цифровим підписом

Електронні паспорти (визнані нарівні з паперовими) зроблять спілкування між людиною і державою швидким і зручним: відомства зможуть відразу зчитувати всю потрібну інформацію про запит громадянина, а він зі свого боку отримає можливість бачити, які саме дані про нього збирають або запитують держструктури.

Інтеграція з бізнесом

Відкрита цифрова інфраструктура надасть можливість підприємцям розвивати різні сервіси на її основі. Було б наївно очікувати, що держава з величезною територією і багатомільйонним населенням зможе на високому рівні надавати тисячі сервісів, яких потребують громадяни. Проте це зможе зробити бізнес. Наприклад, документ-сервіс Готово! вже став дуже зручною альтернативою традиційним держустановам.

До нових можливостей

Створення базової цифрової інфраструктури в Україні дозволить державі істотно скоротити бюрократичний апарат і пов’язані з ним витрати. Водночас в країні виникнуть нові можливості з надання послуг, які залучатимуть інвестиції і створюватимуть робочі місця. Ось деякі з них:

Цифрова грамотність.  Для держави важливо пояснювати переваги інноваційної системи як звичайним громадянам, так і чиновникам. Ця освітня сфера зможе зайняти велику кількість людей. В Естонії, наприклад, подібну програму підтримували банки і телеком-оператори.

Зберігання та захист даних. З популяризацією цифрової інфраструктури у держави і бізнесу виникне велика потреба в захисті, зберіганні і обробці великих масивів даних. І в цій сфері з’являтимуться безліч локальних IT-рішень, що розвиватимуть український цифровий ринок і створюватимуть нові робочі місця.

Фінансові послуги і торгівля. Маючи визнаний державою електронний паспорт, для отримання кредиту або інвестування не потрібно буде йти в банк, страховку також можна буде оформити он-лайн. Банки і страхові компанії  активно розвиватимуть IT-рішення, конкуруватимуть з новими он-лайн-сервісами. Це ж стосується оренди автомобілів, нерухомості і будь-якої послуги, для якої сьогодні вам потрібно особисто укладати договір. Он-лайн-угоди з допомогою електронних паспортів будуть юридично еквівалентними традиційним паперовим.

Охорона здоров’я. Маючи електронний паспорт, пацієнт зможе в он-лайн-режимі здійснити запит щодо всіх діагнозів, результатів досліджень, аналізів та прописаних йому медикаментів, не виходячи з дому. Це надасть поштовх розвитку електронного обміну медичними даними. На ринку можуть з’явитися безліч IT-сервісів із зберігання й обробки медичних записів для лікарень та пацієнтів. Отже, різні клініки і різні лікарі матимуть доступ до всієї історії хвороби пацієнта, що буде позитивно впливати на точність визначення діагнозу і ефективність медичного обслуговування.

Плани із переходу на цифрове зберігання всіх медичних даних від народження до смерті до 2020 року задекларував Європейський союз і Велика Британія. США збирається впровадити схожу систему до кінця наступного року, а в Естонії вона працює вже 9 років.

В Україні МОЗ затвердило створення e-health системи тільки в 2016 році. Це означає, що є шанс створити єдину систему зберігання і передачі медичних даних з нуля.

Це далеко не всі приклади можливостей, які стануть доступними в ході цифрової трансформації держави. Я вважаю, що успішна держава ХХI століття не може не бути цифровою. Створення цифрової інфраструктури, доступної кожному, буде важливим кроком до формування інноваційного суспільства та підйому економіки в країні.

Інтерв’ю#Інтернет#Економіка#Технології

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку