Хмари для банківського сегмента: сфери використання
24 травня 2023 5 хвилин читання

Хмари для банківського сегмента: сфери використання

Огляди рішень#MicrosoftAzure#Azure

Про що:

В одному з наших матеріалів ми ділилися трендами хмарних технологій, які останнім часом є ключовим інструментом для розвитку бізнесу. Хмари допомагають впроваджувати інновації у робочі процеси, заощаджувати бюджет та бути стійким до нових криз. Сьогодні пропонуємо визначити, як можна використовувати хмари компаніям у банківському сегменті?

Зміст

Українські банки користуються хмарою

Хмара для різних банківських бізнес-процесів

5 переваг хмарної платформи для фінансових установ

Українські банки користуються хмарою

Сучасні банки віддають перевагу хмарним платформам від світових технологічних лідерів. Однією з таких компаній є Microsoft, яка розробила платформу з хмарних обчислень Microsoft Azure. Вона дозволяє фінансовим установам швидко та безпечного розгортати свою IT-інфраструктуру, розробляти нові продукти, адмініструвати вебдодатки, бази даних, налагоджувати внутрішні банківські процеси тощо. Показовими є приклади установ, які вже впровадили це рішення.

Один з українських банків, який є клієнтом Київстар, активно використовує сервіси Microsoft Azure. За специфікою роботи, банк як постачальник фінансових послуг має підтримувати захист та конфіденційність даних своїх клієнтів на високому рівні. Йому також необхідно шифрувати усі транзакції та забезпечувати конфіденційність інформації від несанкціонованого доступу.

Для цього можна використовувати апаратний модуль безпеки, відомий як Hardware Security Module (HSM). Однак, замість того, щоб мати фізичний HSM на своїй власній інфраструктурі, банк вирішив перенести його в хмарне середовище Azure — Azure Dedicated HSM. Тепер апаратний модуль безпеки розташований на серверах Azure, які надають обчислювальні ресурси та послуги зберігання даних.

Завдяки цьому працівники банку, звідки б вони не працювали, можуть впоратися з великим обсягом операцій з картками тисяч його клієнтів та легко масштабувати цю інфраструктуру за потреби.

Проте служби Microsoft Azure використовуються й для інших бізнес-завдань. Далі детальніше розповімо, у яких саме аспектах банківської діяльності може бути корисною ця хмарна платформа.

Хмара для різних банківських бізнес-процесів

Банківська установа може по-різному використовувати сервіси хмарної платформи, щоб удосконалити роботу своєї компанії. Microsoft Azure містить понад 200 сервісів для різноманітних бізнес-завдань:

  • Розгортання банківських додатків та сервісів

Наприклад, на платформі Azure можна розгортати системи керування клієнтськими рахунками, що допомагає банкам забезпечувати персоналізоване обслуговування.

Усе це можливо робити за допомогою віртуальних машин Azure Virtual Machines (AVM), які працюють з операційними системами Windows і Linux. AVM схожі на локальні комп’ютери або сервери: вони також мають пам’ять, диски для зберігання файлів та підключаються до інтернету. Втім, ці віртуальні комп’ютери існують у вигляді коду.

З Azure Virtual Machines банк може створити багато віртуальних машин на одному сервері, кожна з яких функціонуватиме як окремий ізольований комп’ютер з власною операційною системою та ресурсами.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

  • Забезпечення віддаленої роботи працівників банку

Хмара дозволяє працівникам банку отримувати доступ до робочої інформації через інтернет з будь-якого пристрою: комп’ютера, ноутбука, планшета або смартфона. Це особливо зручно, якщо співробітники працюють віддалено або у відряджені.

Мати доступ до звичних інструментів та можливостей Windows 10 та Windows 11, виконувати свої обов’язки та комунікувати з колегами або клієнтами можна за допомогою віртуальних робочих столів. Azure Virtual Desktop (раніше відомий як Windows Virtual Desktop) — безпечний сервіс, адже дані, які передаються між пристроєм працівника та віртуальним робочим столом, захищені шифруванням. Це дозволяє банку підтримувати конфіденційність та безпеку інформації.

Читайте також статтю «IaaS, PaaS, SaaS: яку хмарну модель обрати бізнесу?»

  • Резервне копіювання та відновлення банківських даних

У хмарі банківська установа може налаштовувати регулярне резервне копіювання та відновлення своїх даних: клієнтської інформації, фінансових даних або транзакційних записів. Крім того, можна робити резервне копіювання з різноманітних джерел інформації (фізичні сервери, віртуальні машини, бази даних, файли та папки), а також переносити копії з основної платформи на додаткову без впливу на роботу банку.

Резервне копіювання важливої банківської інформації та навіть повної ІТ-інфраструктури установи можна забезпечити через Azure Backup. Водночас відновлювати дані після форс-мажорів або аварій та забезпечувати безперебійну роботу своїх систем банкам допомагає Azure Site Recovery.

Стаття за темою «Дані у безпеці. Як створити резервні копії та відновитися після збою? 5 кроків»

  • Управління клієнтськими рахунками та фінансовий облік

Банківські установи зберігають великий обсяг інформації про своїх клієнтів — особисті дані, фінансові транзакції, кредитну історію тощо. Ефективно усім цим керувати дозволяють хмарні бази даних (БД). З ними можна налаштувати безпечний доступ до даних компанії, швидко шукати потрібну інформацію та будувати аналітичні моделі. Завдяки хмарним БД також можна масштабувати мобільні банківські програми, модернізувати наявні додатки, забезпечити підтримку сучасних хмарних програм тощо.

Azure має широкий вибір повністю керованих реляційних та нереляційних баз даних: PostgreSQL, MySQL, MariaDB та інші. Як бізнесу працювати з базами даних, ми розповідали у нашій статті.

5 переваг хмарної платформи для фінансових установ

Є декілька переваг Microsoft Azure, які можуть бути корисним для банків:

  • Банк може використовувати Azure для розгортання своїх хмарних систем та скоротити витрати на ІТ-інфраструктуру. 
  • Є можливість гнучко масштабувати свої системи залежно від потреб — збільшувати або зменшувати обсяг обчислювальних ресурсів.
  • Можна управляти всіма хмарними службами та додатками через портал Azure, використовуючи метрики, дашборди, командний рядок.
  • Зручно працюйте з сервісами Microsoft Azure через мобільний додаток на iOS та Android.
  • Azure забезпечує високий рівень захисту банківської інфраструктури завдяки вбудованим службам. Це підтверджено сертифікатами PCI -DSS, ISO 27001, GDPR та ін.

Крім того, щоб не допускати помилок у хмарних стратегіях бізнесу, ми проаналізували поради консалтингової фірми Gartner та зібрали 7 ключових фактів, які стануть в пригоді також і фінансовим установам.

Українські банківські установи можуть використовувати хмарні сервіси MS Azure завдяки компанії Київстар, адже вона — стратегічний партнер Microsoft в Україні. Щоб дізнатися детальніше щодо впровадження хмари у ваш бізнес, замовляйте консультацію експерта на нашому сайті.

Огляди рішень#MicrosoftAzure#Azure

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Azure#MicrosoftAzure#IaaS#SaaS#PaaS
#AntiDDoS#Cybersecurity#MicrosoftAzure#ФінансовийСкоринг#DDoS-атака#Кібератака#Кібербезпека
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#IaaS#SaaS#PaaS#Дата-платформа
#MicrosoftAzure#Microsoft365#ХмарніРішення#Azure#Офіс365#AzureVirtualDesktop#AzureBackup#Бізнес
#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніРішення
#Microsoft365#Офіс365#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#КиївстарДляДержави
Банківська IT-інфраструктура у хмарі29 березня 2022 8 хвилин читання

Банківська IT-інфраструктура у хмарі

#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#ХмарніРішення#IaaS#PaaS#SaaS
#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#Azure

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку