Хмари для бізнесу у 2023. Три головних тренди
7 лютого 2023 7 хвилин читання

Хмари для бізнесу у 2023. Три головних тренди

Тренди та аналітика#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніСховища#ХмарніРішення#Бізнес#ФінансовийСкоринг

Про що:

Хмарні технології останніми роками стали ключовим інструментом для бізнесу, який дозволяє заощаджувати та впроваджувати інновації у робочі процеси. Так, компанії, які були зв’язані можливостями власної ІТ-інфраструктури, змогли отримати не лише простір для постійного зростання, але й майданчик для випробування революційних розробок — блокчейну, Web 3.0, доповненої реальності.

Зміст

Хмари — шлях до економії та ефективності

Мультихмара та «небесні обчислення»

Хмари як каталізатор революційних технологій

Тому не дивно, що Gartner прогнозує збільшення ринку публічних хмар до рекордних 590 млрд доларів у 2023-му році.

Тож, що відбувається у світі cloud-технологій у 2023 році? Які інновації пропонують бізнесу та як хмари допомагають пройти через економічну рецесію? Зібрали найголовніші тренди року у цьому матеріалі.

Хмари — шлях до економії та ефективності

«Цього року рецесія вразить третину світової економіки», — попереджає Міжнародний Валютний Фонд. Тож компанії шукають спосіб, як оптимізувати свої витрати та підвищити продуктивність, щоб гідно пройти через складний для них 2023-й рік. На цьому шляху до економії хмарні технології є одним з ключових інструментів для бізнесу.

Завдяки хмарам компанії можуть заощадити на власній ІТ-інфраструктурі та гнучко керувати бюджетом. Наприклад, один з найбільших постачальників хмарних обчислень Microsoft надає доступ до своєї платформи Azure за моделлю «сплата за використання». Тобто компанії можуть переносити свої потужності у хмару, легко збільшувати або зменшувати необхідний обсяг ресурсів, а водночас не витрачатися на утримання власного обладнання.

Ось кілька прикладів, як компанії використовують Microsoft Azure:

  • Українська агрокомпанія Kernel, виробник олії №1 в країні, щодня аналізує сотні показників: вологість ґрунту, погодні умови, роботу техніки в полі, врожайність тощо. Такі дані дозволяють керівництву приймати ефективні управлінські рішення та швидко реагувати на проблеми. Саме легка масштабованість хмар дозволяє у режимі реального часу опрацьовувати великий обсяг інформації, тому Kernel визначили для себе пріоритетом повністю перенести свої корпоративні ІТ-системи до Microsoft Azure.
  • Німецький виробник техніки Bosch використовує MS Azure для розробки мобільного застосунку, за допомогою якого можна керувати «розумним будинком». Платформа надає ІТ-команді компанії доступ до різноманітних хмарних сервісів, які можна легко інтегрувати в архітектуру додатка та значно пришвидшити його запуск на ринок.
  • Ірландська компанія Experian допомагає банкам оцінювати позичальників з точки зору кредитного ризику. Свій сервіс для фінансового скорингу вони пропонують у 37 країнах та працюють з персональною інформацією понад мільярда осіб. Саме хмара Azure дозволяє організувати безпечний обмін даними між банками та третьою стороною.
Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Хмарні обчислення дозволяють заощаджувати на обслуговуванні обладнання, бути гнучким у прийнятті рішень, а також швидше впроваджувати інновації та експериментувати. Детальніше про те, які можливості дають ці технології компаніям можна почитати у нашому матеріалі «Переваги хмарних сервісів для бізнесу».

Мультихмара та «небесні обчислення»

Необмежені можливості хмар дозволили розробникам програмного забезпечення насолоджуватися нескінченною палітрою сервісів та інструментів. Оскільки постачальники (особливо Azure, AWS, GPS) постійно вдосконалюють свої пропозиції, то компанії з ентузіазмом випробовують найкращі рішення на ринку для своєї роботи. Наприклад, від одних вони беруть бази даних, від інших — інструменти на основі штучного інтелекту.

Так, за даними Deloitte, 85% підприємств мають в арсеналі дві або більше хмарних платформ. Цей різновид інфраструктури назвали «мультихмарою». І попри свої переваги вона стала одним з ключових викликів для бізнесу у 2023-му році.

Мультихмара має такі недоліки:

  • Заплутана мережа хмарних інструментів, які іноді не пов’язані одне з одним або й взагалі зайві.
  • Складна у використанні ІТ-система, яка утворилася через хаотичне поєднання власних інформаційних платформ з різними хмарами.
  • Можливі діри в ІТ-безпеці компаній через ускладнену інфраструктуру рішення.

Саме тому у 2023 році компанії шукають способи спростити управління кількома платформами. Для цього розробляються системи, які дозволять «піднятися над хмарами» та автоматизувати керування ними. Цьому процесу вже дали назву «Sky Computing» або «Небесні обчислення». Вважається, що успішні розробки у цій сфері зможуть стати наступною ерою хмарних обчислень.

Хмари як каталізатор революційних технологій

Завдяки своїй гнучкості та функціональності хмарні платформи у 2023-му році залишаться майданчиком для випробовування інновацій, які змінюють світ. Так, ключові гравці на ринку вже зараз експериментують з новітніми технологіями:

  • Amazon пропонує скористатися блокчейн-рішеннями через свою хмару AWS. Можна обрати один з 70 вже готових сервісів від партнерів платформи або використати наявну інфраструктуру для легшої розробки власних блокчейн-додатків. Такі напрацювання можна використовувати, наприклад, для відстеження логістики вантажу або бухгалтерського обліку в організаціях.
  • Google заохочує створювати на базі його хмари GPS проєкти у галузі Web 3.0. Це концепція нової ери Всесвітньої павутини, де мережа є децентралізованою та не існує монополії корпорацій на інтернет. У основі ідеї також лежить технологія блокчейну.
  • Microsoft запрошує компанії створювати рішення для змішаної реальності на базі Azure. Мова про об’єкти зі світла та звуку, що мають з’являтися у фізичному просторі у вигляді голограм. Для роботи у цьому напрямку Microsoft має вже готові сервіси. Наприклад, HoloLens 2 і Azure Kinect DK спрощують роботу з датчиками та комп’ютерним зором. Такі технології можна застосовувати, скажімо, у будівництві, медицині, науці тощо.
Візуалізація можливостей змішаної реальності під час планування будинку

Візуалізація можливостей змішаної реальності під час планування будинку. Джерело: azure.microsoft.com

Зокрема, постачальники хмарних послуг випробовують можливості машинного навчання та генеративного штучного інтелекту. До прикладу, Microsoft інвестував близько 10 млрд доларів у революційний чат-бот ChatGPT. Уже відомо, що MS Azure залишиться ексклюзивним хмарним постачальником цієї технології від компанії-розробника OpenAI.

Водночас генеральний директор Microsoft Сатья Наделла наголошує, що вони готові надавати компаніям доступ до найкращої інфраструктури, ШІ-моделей та всього інструментарію MS Azure для створення та запуску програм у галузі штучного інтелекту.

Отже, хмарні технології у 2023-му році вже є невіддільною складовою для бізнес-діяльності світових компаній, а також для розробки та впровадження інновацій. Важливо, що усі переваги хмарних обчислень доступні й українським підприємцям. Детальніше про це можна дізнатися, залишивши заявку на сайті Київстар.

Тренди та аналітика#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніСховища#ХмарніРішення#Бізнес#ФінансовийСкоринг

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ХмарніРішення#MicrosoftAzure#AzureStack#ГібриднаХмара#Бізнес#Рішення#Бізнес-рішення#Azure#CRM#CRM-система#ДатаЦентр
#Azure#AzureStack#MicrosoftAzure#Бізнес
#ШтучнийІнтелект#Azure#AI#ШІ#MicrosoftAzure#BigData#ІнтернетДляБізнесу#Кібербезпека
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI#SaaS#PaaS#AzureExpressRoute
#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніСховища
#MicrosoftAzure#Рішення#Технології#Кібербезпека#ШтучнийІнтелект
#ДатаЦентр#Colocation#Azure#AzureStack#ЦОД#ХмарніРішення#ХмарнаІнфраструктура#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#VPN
#ХмарнаІнфраструктура#AzureStack#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#Технології#Бізнес

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку