Коворкінг в Україні як бізнес-ідея. Що потрібно для старту?
21 лютого 2023 10 хвилин читання

Коворкінг в Україні як бізнес-ідея. Що потрібно для старту?

Огляди рішень#IPтелефонія#Рішення

Про що:

Чи повернуться співробітники колись в офіси? Якщо у світі така дискусія крутиться лише навколо продуктивності співробітників та компаній в цілому, то в Україні у 2023 році на перший план виходить безпека робочого місця. Тут на допомогу бізнесам, які не можуть забезпечити необхідним працівників, можуть прийти коворкінги. Це спільні простори, де під одним дахом можуть працювати кілька організацій.

Якщо ви шукаєте, яку відкрити власну справу, та зацікавилися коворкінгом як бізнес-ідеєю, то ця стаття для вас. Розповідаємо, що таке коворкінг, які є особливості цього бізнесу, а також — що потрібно вам для старту.

Зміст

Коворкінги або офіс. Яка різниця для бізнесу?

Як з нуля відкрити коворкінг у своєму місті?

Інтернет та зв’язок. Як обрати найкраще для коворкінгу?

Як подбати про безпеку працівників під час війни?

Коворкінги або офіс. Яка різниця для бізнесу?

Попри популярність дистанційної роботи компаніям все одно потрібно місце, де їхні працівники зможуть зустрічатися особисто, проводити робочі наради та тренінги. У майбутньому таким місцем цілком може стати метавсесвіт, скажімо, розроблений техногігантами Meta або Microsoft для підприємств. Але поки віртуальний світ ще формується, організаціям доступні більш звичні варіанти: відкрити з нуля офіс та обслуговувати його самотужки або орендувати вже готовий простір у коворкінгу. Що краще?

Офіс — це зазвичай простір з фіксованими робочими місцями, який належить одній конкретній компанії або орендується нею ж для власного користування. Найчастіше, цей варіант більше підійде компаніям від 500 працівників, адже організація у такому разі має повний контроль над приміщенням, обладнанням, серверними тощо.

Утім, офіси мають і свої недоліки. Так, для організації офісу та підтримки його роботи бізнесу потрібно наймати адміністраторів, самостійно закуповувати всю техніку, забезпечувати приміщення водою, світлом, інтернетом тощо. Дбати про всі ці аспекти особливо важко та неефективно, якщо в офіс співробітники майже не ходять. Саме у таких випадках хорошим рішенням може стати коворкінг-центр. То що таке коворкінг?

Коворкінг — це спільний простір, де люди різних професій та компаній можуть працювати разом. Здебільшого він може бути корисним для фрилансерів, стартапів, невеликих компаній, які шукають приміщення для зустрічей та співпраці з іншими людьми зі своєї галузі. Утім, у великих коворкінгах можуть «поселятися» і окремі відділи великих підприємств.

Переваги коворкінг зон для компаній в тому, що вони можуть позбавити себе проблем з обслуговуванням приміщення. Зокрема, організації можуть шукати простори з генераторами, безперебійним інтернетом та бомбосховищами під час війни, якщо їхній офіс цим не забезпечений. Тож, через свою практичність та ощадливість такий вид бізнесу стає все популярнішим в Україні.

Як з нуля відкрити коворкінг у своєму місті?

Коворкінг, як і будь-який інший бізнес, має свої особливості. Перш ніж його відкривати, варто дослідити майбутню бізнес-модель. Це допоможе вам детально продумати аспекти нового для себе справи та уникнути помилок.

Зокрема, перед відкриттям коворкінгу зверніть увагу на наступне:

  1. Дослідження ринку. Це пункт, який завжди супроводжує бізнес: вам варто зрозуміти, чи є попит на коворкінги у вашому місті, хто є вашими прямими конкурентами і як вони працюють. Зокрема, важливо вивчити вашу потенційну цільову аудиторію та побудувати портрет клієнта.
  2. Бізнес-план. Створення бізнес-плану допоможе вам розробити стратегію розвитку вашого коворкінгу, визначити розмір вашої команди, вартість оренди та інші важливі показники. Як правильно його створити, ми раніше вже писали тут.
  3. Пошук приміщення. Наступним кроком є пошук ідеального приміщення для вашого коворкінгу. Зауважте, що місце має бути з хорошою транспортною розв’язкою та паркінгом, щоб клієнтам було зручно діставатися до вас. Також критично важливо під час війни мати просторе бомбосховище, куди можуть спуститися працювати люди під час повітряної тривоги.
  4. Маркетинг. Важливо розробити стратегію маркетингу, яка допоможе залучити перших клієнтів до вашого коворкінгу. Використовуйте соціальні медіа, рекламні кампанії, особисті зв’язки, а також можливості SMS-маркетингу. Детальніше читайте тут.
  5. Організація приміщення. Детально продумайте усі організаційні питання, включно зі швидким безперебійним інтернетом, генераторами на випадок відключень світла, а також про необхідне для роботи команд обладнання: принтери, сканери, проєктори тощо.
  6. Атмосфера. Не забувайте і про стильний інтер’єр, який привертатиме увагу та сприятиме робочому настрою. Зокрема, для кращої атмосфери організуйте кав’ярню, місця для відпочинку та ігрові зони для резидентів. Так, у деяких коворкінгах навіть є спортзал, кімнати для сну та душові, щоб клієнти могли почувати себе там максимально комфортно.

Окрім цих організаційних моментів, відкриваючи коворкінг, варто придумати ідею простору. Чим ви будете виділятися серед конкурентів? Наприклад, окрім зручного приміщення, ви можете заохочувати клієнтів унікальною спільнотою однодумців. Для цього створіть організовуйте тематичні заходи та семінари, проводьте спільні обіди тощо. Усе це допоможе вам сформувати відчуття приналежності у ваших клієнтів та підвищить їхню задоволеність від роботи в коворкінгу.

Інтернет та зв’язок. Як обрати найкраще для коворкінгу?

Ключовим для сучасних компаній в офісах та коворкінгах є, звісно, швидкісний інтернет. Тож, як вам обрати найкраще підключення? Розгляньмо доступні опції:

Фіксований оптичний інтернет — це інтернет-підключення, яке підійде для малого та середнього бізнесу, офіси яких розміщені у житлових будинках. У такому разі використовується виділена оптоволоконна лінія — FTTB (Fiber to the Building). Ця технологія дозволяє передавати дані на швидкості до 100 Мбіт/с.

Корпоративний фіксований інтернет для офісу — це тип підключення, який гарантує швидкість передачі даних до 10 Гбіт/с. Завдяки цьому до мережі можуть під’єднуватися одночасно багато користувачів і при цьому не буде втрачатися якість з’єднання. Такий тип підключення ідеально підходить для великих компаній, а також для коворкінгів, які надають робочі місця для сотень клієнтів.

Серед переваг корпоративного інтернету, зокрема від Київстар, є:

  • Можливість обрати швидкість каналу передачі даних від 1 Мбіт/с до 10 Гбіт/с.
  • Відсутні обмеження на кількість переданої та прийнятої інформації.
  • Київстар гарантує захист інтернет-каналу, що підтверджено відповідним атестатом Держспецзв’язку України.
  • Корпоративну мережу можна зарезервувати як на рівні обладнання, так і на рівні каналів зв’язку.
  • Додатково у Київстар можна орендувати обладнання та замовити його обслуговування.
Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Інтернет для окремих будівель у місті

Інтернет для бізнесу в ТРЦ, бізнес-центрах, дата-центрах та інших офісних або промислових будівлях в місті. Вибирайте оптимальну швидкість від 20 Мбіт до 10 Гбіт/с.

Водночас завдяки такому корпоративному фіксованому інтернету ви можете запропонувати свій коворкінг для контакт-центрів інших компаній. Для цього достатньо буде під’єднати IP-телефонію. Це телефонний зв’язок, який працює через мережу інтернет, та має усі необхідні для кол-центрів функції: переадресацію, розподіл дзвінків, визначення номера тощо. Більше про це читайте у статті «Майбутнє фіксованого зв’язку».

Як подбати про безпеку працівників під час війни?

Безпека є однією з головних умов роботи коворкінгів під час війни. Ця норма є обов’язковою незалежно від того, наскільки далеко від зони бойових дій розташоване місто, адже, на жаль, ракетні обстріли і у 2023 році залишаються загрозою для всієї території України.

Тож, радимо вжити у коворкінгу наступних заходів безпеки:

  1. Подбайте про укриття. У пішій доступності для працівників коворкінгу обов’язково повинно бути бомбосховище. В ідеалі, якщо будівля має підвал або підземний паркінг. У такому разі ви можете облаштувати там робочі місця з усім необхідним, щоб клієнти могли продовжувати працювати навіть під час повітряних тривог. Якщо власного бомбосховища ви не маєте, то перевірте найближчі до вас громадські укриття та спрямовуйте туди людей у разі потреби.
  2. Складіть план евакуації. Щоб убезпечити клієнтів, завчасно продумайте план дій на випадок небезпеки. Наприклад, напишіть правила поведінки під час повітряних тривог, ракетного обстрілу, пожежі, хімічної атаки тощо. Ознайомте резидентів коворкінгу з цими правилами та проведіть відповідні тренінги. Детальніше про це ми писали у статті «Набір для виживання. Як підготувати компанію до надзвичайних ситуацій?».
  3. Перевіряйте системи. Щоб уникнути проблем під час можливих аварійних ситуацій, обов’язково регулярно проводьте перевірки роботи різних систем та мереж. Зокрема, тестуйте функціональність електромереж, дверей, вікон, обладнання тощо.
  4. Захистіться від кібератак. Під час війни український бізнес піддається ще більшому тиску з боку хакерів. Саме тому ви маєте налаштувати відповідні заходи безпеки, щоб уберегти ваші корпоративні дані та дані клієнтів від витоку. Які види кібератак існують та як комплексно захистити компанію, читайте у статті «7 способів вас зламати».
  5. Навчайте першій медичній допомозі. Навички, як зупинити кровотечу чи зафіксувати руку при переломі, і у мирний час були важливими, але з 2022-го року вони стали must-have для українців. Тому подбайте про своїх резидентів та запропонуйте їм регулярні тренінги з першої медичної допомоги.

Отже, врахувавши ці поради, ви зможете знайти баланс між безпекою, фінансовою стійкістю та наданням якісних послуг клієнтам у коворкінгах в Україні під час війни. Водночас організувати бізнес-процеси та провести фіксований інтернет допоможуть спеціалісти Київстар. Для консультації залишайте заявку на сайті компанії.

Огляди рішень#IPтелефонія#Рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ІнтернетДляБізнесу#BigData#Бізнес#Геоаналітика#Heatmap#Геомаркетинг#Тарифи#FTTB#SMS#СмсРозсилка
#ПортретКлієнта#Look-alike
5 бізнес-ідей на 2023 рік27 грудня 2022 8 хвилин читання

5 бізнес-ідей на 2023 рік

#ADWISOR#SMS#СмсРозсилка#BigData#БігДата#Тарифи#КорпоративнийІнтернет#Microsoft365#Офіс365
#Microsoft365#Роумінг#ATC#Офіс365#Тарифи#Тенденції#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression
#MicrosoftAzure#ATC#ВійнавУкраїні#Рішення
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#FTTB
#IOT#ІнтернетРечей#Рішення#IPтелефонія#IOTISKYIVSTAR#Інтернет#ІнтернетДляБізнесу#КорпоративнийІнтернет#Тарифи
#Stoprussia#Бізнес#Компанії#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression#Роумінг#ІнтернетДляБізнесу#Клієнт

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку