Переваги та приклади PaaS для бізнесу
8 червня 2023 5 хвилин читання

Переваги та приклади PaaS для бізнесу

Огляди рішень#PaaS#MicrosoftAzure#SaaS#Azure

Про що:

Продовжуємо розповідати про хмарні моделі обчислень. Нещодавно ми визначили переваги SaaS, а у цьому матеріалі детальніше поговоримо про PaaS. Чим ця хмарна модель корисна бізнесу та як її можна використовувати?

Зміст

Що таке PaaS?

Типи PaaS

Приклади Платформи як послуги

Переваги Platform as a Service для бізнесу

Що таке PaaS?

Платформа як послуга (Platform-as-a-Service, PaaS) — це одна з хмарних моделей, яка є готовою до використання платформою для розробки, тестування та розгортання програмного забезпечення. Бізнес отримує цю послугу від постачальника без необхідності управляти власною локальною інфраструктурою та купувати обладнання.

Щоб краще зрозуміти PaaS, уявіть, що ви хочете побудувати будинок. Замість того, щоб самостійно створювати його з нуля, ви можете найняти будівельну компанію, яка надасть вам готову платформу. Ця платформа містить усе необхідне: фундамент, стіни, електрику, водопостачання та інше. Вам залишається лише зосередитись на тому, що потрібно зробити всередині будинку: дизайн, меблі та інші деталі.

Іншими словами, у випадку PaaS ви можете сконцентруватись на розробці ПЗ, додатків, баз даних, а платформа бере на себе відповідальність за управління інфраструктурою, мережею, безпекою та масштабуванням. Є можливість використовувати сервіси Platform-as-a-Service на основі підписки, оплачуючи лише за те, що ви використовуєте, подібно до оплати за комунальні послуги.

Переваги та приклади PaaS для бізнесу

Типи PaaS

Існує три важливі типи PaaS:

1. Публічна платформа як послуга (Public PaaS)

Це хмарна служба, якою можуть користуватися кілька клієнтів. Як правило, це найвигідніший варіант для розробників, які створюють програми для власних потреб або для невеликої групи користувачів.

2. Приватна платформа як послуга (Private PaaS)

Приватна PaaS допомагає розгортати програми та керувати ними в приватній інфраструктурі. Забезпечує високий рівень безпеки та дозволяє компаніям розміщувати там важливі дані та програми. Зазвичай приватну PaaS можна встановити в локальному центрі обробки даних компанії або публічній хмарі. Це зручно для банківського, фінансового та страхового секторів.

3. Гібридна платформа як послуга (Hybrid PaaS)

Це поєднання загальнодоступної й приватної PaaS, що дозволяє командам розробників користуватися перевагами обох типів послуг. Наприклад, програму можна створити на загальнодоступній PaaS, а потім перемістити на приватну для розгортання у виробництві.

Приклади Платформи як послуги

Для розробки додатків та програм використовують спеціальне програмне хмарне середовище. Одним з таких є Microsoft Azure, де міститься багато корисних та зручних сервісів для роботи:

  • Повністю керована послуга баз даних у хмарі Azure SQL Database. Допомагає розгортати реляційну базу даних на хмарних серверах й керувати БД.
  • Розподілена NoSQL база даних Azure Cosmos DB. Допомагає зберігати інформацію та керувати нею у реальному часі. Забезпечує масштабованість, глобальну реплікацію тощо.
  • Обчислювальна послуга Azure Functions. Допомагає створювати код відповідно до певних подій або тригерів без необхідності керувати інфраструктурою. Підтримує мови C#, JavaScript, Python та інші.
  • Повністю керована платформа Azure App Service. Допомагає створювати, розгортати та масштабувати вебпрограми.
  • Послуга Azure Machine Learning. Допомагає розробляти, навчати та розгортати моделі машинного навчання. Надає різноманітні інструменти для роботи з даними, побудови моделей, оцінки продуктивності та автоматизації процесу навчання тощо.

Користуватися PaaS-сервісами від Microsoft Azure український бізнес може завдяки телеком-оператору Київстар. Щоб дізнатися про можливості для своєї організації, замовляйте консультацію фахівця на сайті.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Переваги Platform as a Service для бізнесу

Ось кілька переваг PaaS:

  • Економія часу

Ви можете максимально ефективно використати свої кошти на розробку продукту та швидше вивести його на ринок. Так, наприклад, сервіси PaaS ідеально підходять для створення MVP (minimum viable product). Детальніше, що таке MVP, ми розповідали у статті.

  • Скорочення витрат

PaaS вимагає менших витрат у порівняні з традиційним власним розгортанням додатків. Компанія сплачує лише за ті потужності, які використовує. У будь-який момент ви зможете замовити більший обсяг ресурсів для обчислення своїх даних на віртуальному диску або зменшити його.

  • Вбудована система безпеки

Однією з переваг PaaS є його вбудований захист, за який відповідає постачальник послуги. Наприклад, у Microsoft Azure безпека підтверджена сертифікатами PCI -DSS, ISO 27001, GDPR тощо.

  • Підтримує віддалену роботу

Ресурси для розробки доступні через інтернет. Так, співробітники можуть отримати доступ до сервісів з будь-якого місця та працювати разом. Наприклад, управляти всіма хмарними службами та додатками через портал Azure можна за допомогою мобільного додатку для iOS та Android.

  • PaaS & DevOps

DevOps фактично працює як надійна основа для повноцінного функціонування PaaS. Вони можуть взаємодоповнювати одне одного для поліпшення процесу розробки та розгортання програмного забезпечення. Наприклад, завдяки DevOps-інструментам команди можуть автоматично масштабувати ресурси на платформі PaaS відповідно до потрібного навантаження. Це дозволяє забезпечувати високу доступність та продуктивність додатків навіть під час зростання обсягів роботи.

Читайте також Azure DevOps: комплексні інструменти для розробників і тестувальників

Майбутнє ринку Platform as a Service перспективне, оскільки існує дуже високий попит на такі рішення. У звіті Marketsandmarkets прогнозується, що розмір глобального ринку PaaS зросте до понад 164 мільярдів доларів США у 2026 році. Для порівняння, у 2020 році сума була у розмірі 56 мільярдів доларів США. Тож, щоб бути в тренді та збільшувати прибутки, користуйтеся перевагами PaaS для свого бізнесу.

Огляди рішень#PaaS#MicrosoftAzure#SaaS#Azure

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Azure#MicrosoftAzure#IaaS#SaaS#PaaS
#Microsoft365#MicrosoftAzure#Azure#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#IaaS#SaaS#PaaS#Дата-платформа
#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#ХмарніРішення#ХмарніСховища#Технології#Розвиток#Бізнес
Банківська IT-інфраструктура у хмарі29 березня 2022 8 хвилин читання

Банківська IT-інфраструктура у хмарі

#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#ХмарніРішення#IaaS#PaaS#SaaS
#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#ХмарніСховища#AzureStack#Клієнт#IaaS#PaaS#SaaS#AzureVirtualDesktop#Компанії

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку