ReІnforceUA: онлайн-лекції для українців від топ-мислителів Thinkers50
5 жовтня 2022 3 хвилини читання

ReІnforceUA: онлайн-лекції для українців від топ-мислителів Thinkers50

Тренди та аналітика#Інновації#Рішення

Про що:

У червні Бізнес-школа МІМ розпочала загальнонаціональний освітній проєкт ReІnforceUA, мета якого – інтелектуальна підтримка бізнесу та цивільного населення, відновлення та зміцнення української (після)воєнної економіки.

Блок лекцій у вересні був присвячений питанням лідерства в різних аспектах, розвитку економіки та ролі інновацій у сучасному світі.

Андерс Індсет, філософ та футурист, який досліджує діджиталізацію, навчання протягом життя та квантову економіку, виступив з лекцією «Мистецтво бути неправим – шлях до позитивного прогресу» (UA). Під час зустрічі він зазначив, що саме Україна може дати поштовх для переродження і розвитку економіки в усьому світі:

«В Україні є люди, зацікавлені у тому, щоб відтворити і знову запалити економіку. Тут є ті, хто вірить у краще майбутнє. За наявності постійного фактору кризи і негативу (коронавірус, локдауни, а тепер ще й війна) ми втомлюємося і це призводить до того, що ми припиняємо діяти. Питання не у відсутності технологій чи фінансів, а у тому, що люди, які мають можливість діяти, не роблять достатньо. Однак, саме дух України, який проходить по всьому світові, може стати місцем народження нової економіки».

Задача лідерів сьогодення – дати відчуття приналежності тим, хто поруч. Про це під час своєї лекції «Як лідери можуть створити приналежність через мету, сенс і надію» (UA) розповіла Саньїн Сян, професорка зі США, яка визнана Thinkers50 тренером і наставником №1 у світі та одним із 50 найкращих мислителів у сфері менеджменту на планеті. Вона впевнена, що лідери мають робити все можливе, щоб люди відчували свою приналежність, використовуючи цінності та певні меседжі. Це є частиною соціального контракту, яка захищає людину від внутрішнього дефолту або ж відчуття, що вона стороння:

«Існує ідея про те, що приналежність починається з нас. Якщо ми, лідери, маємо силу і владу, то ми можемо впливати на відчуття приналежності. А найперше, коли ми створюємо відчуття приналежності для нас самих, ми починаємо втягувати інших у наш простір. Таким чином, приналежність починається з нас».

Рут Готіан, лідерка у сфері менеджменту №1 у світі, та Чарльз Камарда, астронавт, директор інженерного відділу Космічного центру NASA в Х’юстоні, зустрілися з українською аудиторією в межах лекції «Оптимізація успіху: секрети ефективності людей та команд» (UA). Вони говорили про вміння лідера опиратися на знання експертів, про сприйняття поразок і ризиків, про психологічний комфорт і змогу говорити правду та про роль емоцій у лідерстві:

«На орбіті дуже багато емоцій. Слід мати на увазі, що наша місія відбулась одразу після аварії «Колумбії», де ми втратили сімох друзів. З трьома з них я вчився разом. Для нас усіх, для всієї країни, це були дуже важкі часи. Ми знали, що ми повинні бути успішними і мали протестувати технології та впевнитися, що наступні екіпажі і наступні польоти будуть успішними. Так само, це були дуже важкі часи для NASA – люди там боролися один з одним, звинувачували один одного. Але на щастя, NASA обрала правильного командира для нашої місії. Це була жінка (за всю історію поки що було тільки двоє жінок на таких посадах), і її емоційний інтелект був дуже високим. Вона вміла слухати і проявляла емпатію. Інший командир не зміг би так добре відпрацювати цю місію, як вона», – розповів Чарльз.

Майбутнє України у цифрових технологіях та силі локальних громад, впевнений професор Гарварду, ідеолог Четвертої промислової революції Марк Еспозіто. Під час лекції «Велика ремобілізація: на шляху в наступне десятиліття глибокої трансформації» (UA) він зазначив, що великі технологічні компанії мають почати працювати з урядами:

«Я знаю, це звучить наївно, але на сьогодні багато компаній, як то Нестле чи Проктер енд Гембл, фактично вирішують, які продукти ми використовуємо, що ми маємо їсти. Але разом з тим, вони багато пройшли, доки досягли стандарту, безпечного для громадян. І я гадаю, що на рівні країн ми теж потребуємо технології певного стандарту управління. Бо глобальне правління – це критична частина процесів. Ми маємо думати глобально, але діяти локально, щоб захищати громадян».

 Люди оцінюють себе за намірами, а інших – за поведінкою, зазначила Меган Рейц, професорка Міжнародної бізнес-школи Hult, яка входить до топ-50 глобальних бізнес-мислителів за версією Thinkers50 під час лекціїї «Як доносити правду до керівництва?» (UA). Вона вважає, що найгарячіша тема в лідерстві – чи безпечно для співробітників висловити ідею чи незгоду:

«Нам потрібна мужність говорити, але ми також сфокусовані на готовності слухати нас. І якщо цього немає, наші слова перетворюються на марнування часу. Те, як проявляє себе лідер, впливає на голоси інших. Ми можемо міркувати, що це про помилку, але насправді це про стосунки».

Тренди та аналітика#Інновації#Рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Рішення#Технології
#Рішення#Технології
#Рішення#Інновації
#Рішення#Технології#Інновації
#Рішення#Технології
#Інновації#Рішення
#Інновації#Рішення
#Інновації#Рішення

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку