Що таке Power BI можливості для бізнес-аналітики
23 лютого 2023 6 хвилин читання

Що таке Power BI: можливості для бізнес-аналітики

Огляди рішень#Microsoft365#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Офіс365

Про що:

За словами директора з досліджень Gartner Йоргена Гейзенберга, зараз людство має доступ до великої кількості доступних даних, проте йому бракує здібностей, щоб належним чином збирати та аналізувати їх. Це підтверджують 67% ІТ-лідерів, які зазначають, що аналіз та опрацювання великих даних в їхніх компаніях відбувається хаотично. Тим паче якщо звіти створюються вручну, то людська помилка може призвести до неточних результатів. Щоб стандартизувати бізнес-аналітику, існує інструмент Power BI. Далі у статті розповімо про нього детальніше.

Зміст

Що таке Power BI

З яких програм складається Power BI

Версії Power BI

Можливості Power BI

Комплекс аналітичних рішень

Досвід світових компаній

Що таке Power BI

Power BI — це хмарна уніфікована платформа від Microsoft для бізнес-аналітики. Вона допомагає перетворити інформацію з різних джерел даних у візуальні інтерактивні дашборди, що дозволяє відстежувати ключові показники бізнесу в одному інтерфейсі.

Завдяки Power BI працівники компанії можуть спільно використовувати дані, готувати звіти та обмінюватися ними між собою. Наприклад, можна легше працювати з інформацією з електронних таблиць Excel або з хмарних і локальних гібридних сховищ даних. Увесь вміст, який ви отримуєте за допомогою Power BI, формується у вигляді діаграм та графіків.

Лише 31% організацій кажуть, що вони вміють отримувати та ефективно опрацьовувати цінну інформацію із багатьох джерел, що допомагає їм створювати надійні бізнес-активи. Така співпраця у єдиному робочому середовищі на базі актуальних даних дозволить компанії швидко приймати стратегічні рішення.

З яких програм складається Power BI

Power BI складається з кількох програм, кожна з яких має певні функції для використання:

  • Power Query — підключається до даних з кількох джерел, трансформує інформацію та поєднує її.
  • Power Pivot — створює моделі даних.
  • Power View — візуалізує дані в інтерактивні діаграми, графіки, карти тощо.
  • Power Map — візуалізує дані у 3D-зображення.
  • Power Q&A — дозволяє дізнаватися інформацію за допомогою запитань. Наприклад, «який обсяг продажів був за минулий рік».

Версії Power BI

Існує кілька версій Power BI. Їх можна обирати залежно від бюджету компанії та її потреб:

  • Безкоштовна версія для малого та середнього бізнесу — Power BI Desktop.
  • Платна версія для користувача, якому потрібен доступ до розширених функцій і можливостей ділитися звітами — Power BI Pro.
  • Платна версія для великих компаній — Power BI Premium.
  • Версія для мобільних пристроїв — Power BI Mobile.
  • Версія, яку незалежні постачальники програмного забезпечення можуть вставляти у свої програми, а не створювати власні аналітичні функції — Power BI Embedded.
  • Локальна версія Power BI Desktop для підприємств, яким потрібно зберігати дані та звіти на власних серверах.

Power BI Service допомагає публікувати та моніторити готові динамічні звіти.

Можливості Power BI

Microsoft постійно додає все нові й нові функції для аналітики даних у Power BI. Ось деякі з найважливіших:

1. За допомогою штучного інтелекту користувачі можуть розпізнавати зображення і текст в Power BI. Крім того, це надає можливість створювати моделі машинного навчання та інтегруватися з Azure Machine Learning. 2. Підтримка гібридного розгортання дозволяє інструментам Power BI підключатися до низки різних джерел даних від Microsoft, Salesforce та інших постачальників. Це допомагає збирати та зберігати дані в одному місці, що економить час для їхньої синхронізації та аналізу. 3. У налаштуваннях розробники можуть змінювати зовнішній вигляд стандартних інструментів візуалізації та звітності, а також імпортувати нові інструменти на свою платформу. 4. Обираючи вид моделювання, користувачі можуть розділяти складні моделі даних за темами на окремі діаграми, вибирати об’єкти та встановлювати загальні властивості, переглядати та змінювати їх. Також можна встановлювати папки відображення для спрощення використання складних моделей даних. 5. Є можливість автоматизації Power BI з іншими системами за API, щоб дані з них автоматично оновлювалися та не дублювалися.

Комплекс аналітичних рішень

Для того, щоб повноцінно використовувати можливості Power BI, створювати дашборди та звіти, можна підключити Дата-платформу від Київстар (Data Warehouse, DWH). Це сучасне рішення для аналізу інформації на основі даних із різних джерел. Там їх можна класифікувати, перевіряти, аналізувати, оформлювати у звіти та візуалізувати за допомогою Power BI.

Дані та аналітика темна

Дані та аналітика

Дата-платформа від Київстар

Рішення для консолідації та аналізу даних з різних джерел, автоматизації звітності, створення прогнозної аналітики та моделювання.

Дата-платформа побудована на базі хмари Microsoft Azure. Вона допомагає безпечно зберігати інформацію та мати до неї цілодобовий доступ. Для цього компанії не треба купувати сервери, витрачатися на обслуговування та підтримувати власну інфраструктуру, адже можна сплачувати лише за фактичне використання сховища.

DWH взаємодіє з будь-якими внутрішніми або зовнішніми системами — Excel, ERP, Dynamics, CRM, Terrasoft, Google Big Query, SAP HANA, YouTube, Google Ads, Facebook Ads, вебсайтами, даними з мережі інтернет тощо. Для обробки та візуалізації інформації використовує Azure Data Factory, Azure Data Lake, Azure Synapse Analytics. При чому завантаження даних повністю автоматизоване.

Досвід світових компаній

Cerner Corporation — американський постачальник рішень для сфери охорони здоров’я, а саме послуг, пристроїв і апаратного забезпечення, якими користуються у понад 27 500 медичних установах по всьому світу. У компанії було кілька різних джерел даних про активи, якими керували різні команди. При цьому жодне з них не підтримувало центральну звітність. 

Щоразу, коли бізнесу потрібна була інформація про активи компанії, процес збору даних тривав до тижня. Далі потрібно було ще підтвердити, що сформований набір є повним і правильним. Тож, технічні керівники витрачали час на таку ручну і монотонну роботу замість того, щоб зосередитися на завданнях, які просувають бізнес вперед, наприклад, на розробці та випуску коду.

Для отримання даних потрібні були складні розрахунки, які обчислювали співробітники вручну, об’єднуючи дані з кількох систем у таблиці Microsoft Excel. Завдяки можливостям Power BI працівники тепер можуть швидко отримувати аналітику, не чекаючи додаткових звітів від колег.

Standard Bank — південноафриканський банк, який працює у понад 20 країнах світу. У 2017 році він почав використовувати Power BI, щоб застосувати штучний інтелект та автоматизоване машинне навчання для прогнозування та точного націлювання на клієнтів. Один зі способів, за допомогою якого Standard Bank залишається в курсі потреб клієнтів, — аналіз даних.

Power BI допоміг дізнатися дні найвищого попиту на послуги та знайти закономірності у поведінці споживачів. Розуміння цих тенденцій у даних дозволило Standard Bank скорегувати маркетингову стратегію, щоб націлитися на потрібну аудиторію та відповідно підготуватися до продажів.

Тож, завдяки можливостям Power BI компанії заощаджуватимуть свій час та спрощуватимуть підготовку даних через просту й зрозумілу візуалізацію. Можна ретельніше аналізувати дані, автоматизовано знаходити закономірності, які могли б залишитися непоміченими, та прогнозувати результати для успіху бізнесу.

Огляди рішень#Microsoft365#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Офіс365

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Бізнес#Microsoft365#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#КейсКлієнта#Бізнес-аналітика#Дата-платформа
#PowerBI#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Дата-платформа
#Azure#MicrosoftAzure#Дата-платформа#БазаДаних
#BigData#Дата-платформа#Рішення
#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365
#Microsoft365#Офіс365#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#КиївстарДляДержави
#Microsoft365#Офіс365#Технології

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку