Що з бізнесом? Головне про стан компаній у травні 2023
31 травня 2023 6 хвилин читання

Що з бізнесом? Головне про стан компаній у травні 2023

Тренди та аналітика#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом#Microsoft365#Офіс365#РосійськоУкраїнськаВійна#Тарифи

Про що:

Понад 70% українців оцінюють досвід життя в Україні як прийнятний, а третина — задоволені своєю роботою. Водночас продовжує відкриватися більше підприємств ніж закриватися, хоча загальний стан українських компаній залишається досить непростим. Ми зібрали головні факти про бізнес та економіку у травні 2023 року.

Зміст

В Україні відкрилося у 6 разів більше компаній, ніж закрилося

25% компаній МСБ мають працівників за кордоном

Сільське господарство — найперспективніша галузь у регіонах

Третина українців задоволені своїм місцем роботи

В Україні відкрилося у 6 разів більше компаній, ніж закрилося

Повномасштабні бойові дії в Україні не припиняються, проте українці продовжують відкривати нові бізнеси. За даними Опендатабот, у 2023 році кількість нових компаній майже у 6 разів перевищує чисельність тих, що закрилися.

Так, навесні 2023 року загальна кількість зареєстрованих ФОПів сягає майже 2 мільйонів, а компаній — понад 1,2 мільйона. Зокрема, лише за травень українці відкрили понад 27 тисяч нових ФОПів та більше ніж 3,6 тисячі нових компаній.

Проте малий та середній бізнес в Україні продовжує відчувати фінансову скруту через війну. Чергове опитування від Європейської Бізнес Асоціації показало, що за останні пів року збільшилася частка МСБ, які залишилися без будь-яких резервів — з 25% у жовтні 2022 до 32% у травні 2023 року.

Загалом ситуація з фінансовою стабільністю МСБ на кінець весни 2023 виглядає наступним чином:

  • 32% — не мають фінансової подушки зовсім;
  • 31% — мають резерви на кілька місяців;
  • 18% — мають резерви на пів року;
  • 12% — мають резерви на рік;
  • 4% — мають резерви на місяць.

За даними Європейської Бізнес Асоціації, найбільшою проблемою для малого та середнього бізнесу лишається низька купівельна спроможність українців (57%) та нестача фінансування й доступу до кредитування (31%). Також складнощі виникають через брак кваліфікованих фахівців та проблеми з бронюванням співробітників від мобілізації (28%).

25% компаній МСБ мають працівників за кордоном

Кожна четверта українська компанія у секторі МСБ має співробітників за кордоном. Водночас команди 69% працюють повністю в Україні, а у 6% — повністю за її межами. Про це говорить дослідження міжнародної платіжної системи Payoneer, які опитали понад 2,5 тисячі представників малого та середнього бізнесу.

Зокрема, серед опитаних 36% компаній планують винаймати нових працівників у 2023 році. Цей показник напряму відповідає кількості компаній, які хочуть розширювати свою присутність на ринку та масштабувати бізнес — 30%. Водночас ще 4% збираються диверсифікувати свої послуги та товари, а 8% — збільшити кількість партнерств.

Дослідження стану МСБ від міжнародної платіжної системи Payoneer.

Дослідження стану МСБ від міжнародної платіжної системи Payoneer.

А щоб налагодити співпрацю команд, де б вони не перебували, компанії використовують сучасні технології. Наприклад, завдяки сервісу Star.Docs можна налаштувати електронний документообіг та укладати угоди з партнерами дистанційно, узгоджуючи їх навіть зі смартфона. А Microsoft Office 365 дозволяє співробітникам ефективно працювати онлайн завдяки таким офісним програмам як Microsoft Teams, Microsoft Word, Excel, PowerPoint, SharePoint тощо.

Зокрема, залишатися завжди на зв’язку зі своєю командою можна завдяки лінійці корпоративних тарифів «ВАШ» від Київстар. Детальніше про це ми розповідали у статті «Який зв’язок обрати малому, середньому, великому бізнесу та ФОП для роботи?».

Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Тарифи для компаній та підприємців

Обирайте тариф під власні потреби Бізнес UA. Швидкісний 4G, безлім на Київстар, хвилини інші номери та за кордон, а ще дві Суперсили на вибір - сервіси для роботи без оплат.

Сільське господарство — найперспективніша галузь у регіонах

Сільське господарство та виробництво харчових продуктів назвали найбільш перспективними секторами для місцевої економіки в регіонах. Про це свідчать результати дослідження від Центру розвитку інновацій. Аналітики опрацювали дані від 15 обласних військових адміністрацій та 125 територіальних громад.

На думку представників місцевої влади, найбільші перспективи для розвитку також мають галузі роздрібної торгівлі, туризму, легкої промисловості, видобування та розроблення кар’єрів. Зокрема, на рівні областей успіх можуть мати бізнеси у сфері машинобудування та логістики.

Більше ідей для власної справи шукайте у матеріалі «Бізнес-ідеї в Україні. Який малий бізнес найприбутковіший?».

Дані дослідження Центру розвитку інновацій за березень-квітень 2023 року.

Дані дослідження Центру розвитку інновацій за березень-квітень 2023 року.

Представники місцевої влади оцінили і стан бізнесу у своїх регіонах. Так, найбільше компаній працює у повному обсязі у Тернопільській, Львівській, Хмельницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Дніпропетровській областях. З огляду на бойові дії найгірше себе почувають підприємства у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

Третина українців задоволені своїм місцем роботи

Своїм поточним місцем роботи задоволені 34% українців, а також 69% представників бізнесу. Про це говорить спільне опитування ЄБА та дослідницької компанії Gradus Research.

Незадоволені умовами праці 33% респондентів із загальної вибірки та 12% з бізнес-аудиторії. Водночас основними чинниками, які утримують людей у компанії, є дружня атмосфера, безпечні та комфортні умови праці, налагоджена взаємодія з керівником. Зокрема, у корпоративній сфері співробітники називають перевагою перспективи кар’єрного зростання та можливість працювати дистанційно.

Читайте також статтю «4 головні зміни у співпраці з командою у 2023».

Що з бізнесом? Головне про стан компаній у травні 2023

Попри те, що лише 33% респондентів незадоволені місцем роботи, 85% зазначило, що має недостатній дохід для якісного рівня життя. Серед бізнес-аудиторії цей показник значно нижчий — 38%. Натомість майже половина усіх опитаних задоволена якістю свого соціального життя, а близько 70% сприймають досвід життя в Україні навіть під час війни як прийнятний або позитивний.

Також читайте про те, як почував себе український бізнес у квітні та березні 2023 року.

А дізнатися більше про рішення, які допомагають бізнесу працювати навіть під час війни, можна на спеціальній сторінці Київстар.

Тренди та аналітика#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом#Microsoft365#Офіс365#РосійськоУкраїнськаВійна#Тарифи

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Бізнес#Економіка
#ЩоЗБізнесом#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Економіка
#Бізнес#ЩоЗБізнесом
#Бізнес#BigData#БігДата
#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом
Ідеї для бізнесу у селі13 квітня 2023 10 хвилин читання

Ідеї для бізнесу у селі

#ADWISOR#BigData#ATC
#IPтелефонія#ATC#Рішення#0-800
#Microsoft365#STARKASA#ВійнавУкраїні#ЕлектроннийДокументообіг

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку