Що з бізнесом? Коротко про головні економічні зміни — вересень 2022
29 вересня 2022 5 хвилин читання

Що з бізнесом? Коротко про головні економічні зміни — вересень 2022

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#Економіка#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression

Про що:

Економіка України у вересні вже поступово стабілізувалася, хоч і зазнає колосальних збитків від бойових дій. Водночас компанії адаптувалися до роботи під час війни, а українці навіть почали відкривати більше бізнесів, ніж закривати. Про головні економічні зміни останнього місяця — читайте у нашому короткому огляді.

Зміст

Ключові зміни в економіці за вересень

Аграрії успішно завершують збір врожаю. Як бути з експортом?

Українці відкривають більше нових бізнесів, ніж закривають

Прогнози: 47% компаній очікує на зростання бізнесу у 2023 році

Ключові зміни в економіці за вересень

Українська економіка не виживе без зовнішньої допомоги. Це остаточно показало літо: лише завдяки іноземному фінансуванню державі вдається закривати дефіцит бюджету. Так, з початку року Україна вже отримала $19,4 млрд з-за кордону, а до кінця 2022 року очікує ще щонайменше $12 млрд.

Більша частина видатків з бюджету йде всього на три напрямки:

  1. Оборона.
  2. Правопорядок та безпека.
  3. Соціальний захист.

Водночас наступного року ситуація не зміниться, зазначають в Центрі економічної стратегії. Уже зараз Уряд заклав у проєкт бюджету 2023 майже вдвічі більше видатків, ніж доходів. Різницю, у кращому випадку, очікують покрити саме коштом грантового фінансування від іноземних партнерів, а не шляхом нових боргів.

Головні іноземні донори державного бюджету України, млн. дол.

Джерело: Центр економічної стратегії

Збитки України від війни зросли. Оцінка прямих збитків збільшилася на $7,2 млрд за місяць та сягнула $120,6 млрд. Ці зміни пов’язані насамперед з новими руйнуваннями на Сході та Півдні країни, зокрема, у категоріях освіта (+ $3,1 млрд) та навколишнє середовище (+ $1,5 млрд). А оцінка непрямих збитків від війни, а саме мова про втрату доходів та додаткові витрати, зросла на $11,7 млрд. Найбільше змін у категоріях розмінування (+ $8,6 млрд), культура, спорт, туризм (+ $3,5 млрд) та фінансовий сектор (+ $2,3 млрд).

«Зернова угода» працює. Кораблі з українським зерном, як і було домовлено з росіянами, продовжили курсувати до іноземних портів. Близько 50% продукції експортували в Африку, а ще 30% — у Туреччину, звідки більшість зерна далі відправлять до бідних країн уже як борошно. Утім, цю угоду мають подовжити вже 22 листопада. Поки гарантій, що росія погодиться на це — немає. Навпаки, Путін критикує угоду та збирається демонстративно переглянути її з президентом Туреччини без участі України.

Аграрії успішно завершують збір врожаю. Як бути з експортом?

Збір ярих культур в Україні майже завершився. Деякі агрохолдинги навіть заявили про рекордну кількість вирощеної продукції цього року. І хоча через втрату земель внаслідок війни врожай буде меншим приблизно на 25%, ніж роком раніше, Україна повністю забезпечить свої потреби у зерні. Зокрема, у Раді прогнозують, що аграрії зможуть експортувати 35-40 млн тонн продукції.

Гострим залишається питання логістики. Гравці ринку активно шукають альтернативні канали для експорту, і в цьому вже є певні кроки вперед:

  • У Львівському регіоні UGTC Trade будує новий залізничний зерновий термінал.
  • Трейдери викупили усі доступні на ринку портативні сховища для агропродукції.
  • Україна та Польща планують побудувати новий транскордонний трубопровід для олії від українського Ягодина до порту у польському Гданську. Він матиме довжину 600 км, а потужність у 2 млн тонн на рік.

Українці відкривають більше нових бізнесів, ніж закривають

В Україні відновилася позитивна бізнес-активність. Лише у серпні українці зареєстрували більше ніж 22 тисяч ФОП та ще понад 3 тисяч компаній, що вперше вдвічі перевищило кількість закритих бізнесів за місяць від початку повномасштабного вторгнення. Загалом, з лютого з’явилося понад 150 тисяч нових ФОП в Україні.

Найчастіше відкривають бізнес у сферах гуртової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та мотоциклів, а також у галузі інформації та телекомунікації.

Кількість реєстрацій нових суб'єктів господарювання за регіонами  та частка кожного регіону

Джерело: business.diia.gov.ua

Прогнози: 47% компаній очікує на зростання бізнесу у 2023 році

Попри війну 47% українського бізнесу розраховує на зростання наступного року, а 58% компаній очікують безпосередньо збільшення доходів. Це показали результати спільного дослідження від ЄБА у партнерстві з Райффайзен Банк та Gradus Research.

Динаміка розвитку бізнесу

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Зокрема, опитування членських компаній Європейської Бізнес Асоціації щодо планів на 2023 році показало, що:

  • 53% планують утримати команду без змін, інші 28% — скорочуватимуть штат. Лише кожен п’ятий СЕО найматиме нових працівників.
  • 73% збільшуватимуть зарплату для співробітників, з них 40% — підвищуватимуть її на рівні від 10% до 20%.
  • Лише 19% запускатимуть нові інвестиційні проєкти, що втричі менше, ніж роком раніше.
  • 43 грн/дол — середній курс валют в бюджетах компаній на 2023 рік.

Додати компанії можливостей для ефективної роботи та збільшення продажів навіть під час війни можна завдяки технологіям. Більшість з потрібних для щоденних бізнес-процесів сервісів входять до комплексу рішень «Бізнес працює» від Київстар. Ознайомитися з ним та замовити консультацію можна на сайті компанії.

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#Економіка#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку