Що з бізнесом? Короткий огляд стану компаній та економіки — Серпень 2022
30 серпня 2022 5 хвилин читання

Що з бізнесом? Короткий огляд стану компаній та економіки — Серпень 2022

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Про що:

Українські компанії продовжують відновлювати свою бізнес-активність. Більшість підприємств, які раніше були призупинені, відновили свою роботу, а також трохи покращили свою фінансову стійкість. Утім, збитки від війни продовжують зростати, а близько третини українців — безробітні.

Коротко розповідаємо головне про стан бізнесу та економіки за серпень.

Зміст

Ключові зміни в економіці за місяць

Кожен п’ятий МСБ втратив понад 100 тис. доларів

Третина компаній виплачує повні зарплати

Ринок праці: 60% переселенців безробітні

Ключові зміни в економіці за місяць

Експорт морем відновився. Головною подією серпня для української економіки стало часткове розблокування експорту зерна. Завдяки міжнародним домовленостям частина морських торговельних портів запрацювала, і 1-го серпня перший корабель з українським зерном вийшов з Одеси. За підрахунками KSE, це принесе країні 5,5 млрд доларів у 2022 році. Водночас Україна прагне розширити угоду: запустити порти Миколаєва, а також розширити перелік товарів, які можна транспортувати морем. Зокрема, мова про металургію, виробництво якої з січня скоротилося на 63%.

Курс гривні стабілізувався. Водночас у серпні економіка України отримала перші результати від нового офіційного курсу — 36,57 грн/дол., який НБУ встановив 21-го липня. Уже в серпні Нацбанк скоротив щотижневий продаж валюти для підтримки гривні вдвічі порівняно з червнем — з 1 млрд до 500 млн дол. у середньому. Тепер, на думку Центру Економічної Стратегії, передумов для подальшого послаблення гривні немає. Імовірно, курс стабілізується на позначці у 40 грн/дол.

Паливна криза завершилася. У серпні Україна успішно подолала паливну кризу, яка розпочалася весною після численних російських бомбардувань нафтопереробних заводів та нафтобаз. Черг на автозаправках більше немає, а великі мережі поступово скасовують добові ліміти. Утім, ціна на паливо залишається високою — річне зростання понад 77%.

Кожен п’ятий МСБ втратив понад 100 тис. доларів

Втрати України від війни продовжують зростати. За розрахунками KSE, прямі збитки від російської агресії зараз складають 113,4 млрд доларів. Водночас непрямі втрати, тобто це недоотримані доходи та додаткові витрати, оцінені ще в 130,4 млрд доларів.

Найбільші непрямі збитки мають різні галузі продуктивного сектору — промисловість, сільське господарство і торгівля, а також енергетика.

Зокрема, за результатами серпневого опитування Європейської Бізнес Асоціації, за останні місяці відчутно зросли втрати малого та середнього бізнесу в Україні. Так, у липні 20% підприємців зазнали збитків на суму більше ніж 100 тисяч доларів, що в півтора раза більше, ніж у травні.

Втрати малого та середнього бізнесу від війни

Третина компаній виплачує повні зарплати

Досі не відновили свою роботу 16% компаній МСБ. Натомість працюють у повному обсязі 28%, а з обмеженнями — 37%. Свою фінансову стабільність малий та середній бізнес оцінює стримано. Компанії мають резерви:

  • 11% — на 1 місяць;
  • 27% — кілька місяців (у травні було 34%);
  • 20% — на пів року (у травні було 12%);
  • 6% — на понад рік;
  • 32% — фінансові резерви вичерпані.

Покращилася й можливість виплачувати повну зарплату працівникам, хоча водночас у півтора раза більше підприємців вимушено скорочували штат.

Заробітні плати МСБ

Ринок праці: 60% переселенців безробітні

Ситуація на ринку праці залишається невтішною. Бізнес скорочував працівників, водночас значна кількість переселенців втратили свою роботу та не мають коштів для стабільного життя. Ось кілька цифр:

  • 35% українців не працюють.
  • 60% переселенців залишаються безробітні. Мова про приблизно 4 млн українців, які втратили роботу після переміщення.
  • 40% українських сімей мають заощадження максимум на один місяць.
  • 13 безробітних претендує на одну вакансію. Минулого року попит складав 5 осіб.
  • Понад 4 тисячі роботодавців за компенсацію від держави взяли на роботу ВПО.

У серпні роботодавці почали активніше шукати собі працівників, утім кількість пропозицій все одно у 1,5 раза менша, ніж до російського вторгнення.

Динаміка кількості резюме та вакансій, 2021-2022 роки

Найменше вакансій пропонують у робітничих сферах (через закриття або фізичне знищення підприємств), сфері обслуговування та ритейлі (через зменшенні попиту та купівельної спроможності українців). Натомість найбільше відкритих вакансій у сфері ІТ, маркетингу, рекламі.

Утім, пройти випробування війни найлегше зможуть компанії, які налаштовують дистанційну роботу співробітників з-за кордону, переносять ресурси у хмару і в такий спосіб убезпечують свою ІТ-інфраструктуру, дані та надають доступ до корпоративної інформації працівникам з будь-якого місця.

Як налаштувати такі процеси може підказати Київстар. Більшість з потрібних сервісів входять до комплексу рішень «Бізнес працює», ознайомитися з яким та замовити консультацію можна на сайті компанії.

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку