Як відновлюється бізнес на деокупованих територіях України?
1 грудня 2022 6 хвилин читання

Як відновлюється бізнес на деокупованих територіях України?

Тренди та аналітика#Microsoft365#Офіс365#Stoprussia#СмсРозсилка#MicrosoftAzure#Azure#Viber#SMS#Тарифи#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression

Про що:

Від початку повномасштабного вторгнення станом на 22 листопада 2022 року ЗСУ деокупували від російських військ 1886 населених пунктів у Київській, Чернігівській, Сумській, Миколаївській, Харківській областях. Зокрема, одним з останніх звільнених регіонів стала Херсонщина. Однак більшість із цих територій все ще залишається небезпечною для життя та ведення бізнесу через мінування, нерозірвані снаряди, зруйновану інфраструктуру тощо. Але попри це бізнес вже ж таки відновлює діяльність на звільнених територіях. Які інструменти можуть допомогти компаніям в цьому?

Зміст

Нове життя звільнених регіонів

Як вдається працювати компаніям

Інструменти для відновлення робочих процесів

Нове життя звільнених регіонів

Розповімо про відновлення бізнесу на прикладі Херсонщини. Знищена комунальна інфраструктура, викрадене обладнання та транспорт підприємств, можливі обстріли з лівого берега Дніпра — все це ускладнює повернення нормального життя на деокупованих територіях. Місцева влада Херсона поки не називає термінів, коли компанії зможуть масово повертатися в місто, оскільки вибухотехніки майже цілодобово все ще проводять розмінування. І бізнес може відновлювати діяльність лише за умови, якщо підприємці будуть повністю впевненими у безпеці своїх приміщень.

Переважно працюють підприємства, які надають населенню критично важливі послуги — мобільний зв’язок, поштовий сервіс, транспортні та фінансові послуги, продуктові магазини тощо. На більшості деокупованих територій уже функціонують соцслужби, лікарні, заклади освіти, відновлюється газо- та водопостачання, електроенергія, зв’язок. Поштові служби повертаються зазвичай одними з перших. Так, «Укрпошта» та «Нова пошта» відновили роботу 15 і 16 листопада відповідно. Ці компанії почали діяльність тільки після розмінування території. Для роботи стаціонарних і мобільних поштових відділень використовують автономні пристрої електроживлення й модулі Starlink.

Свою роботу на звільнених територіях бізнесу потрібно починати «з нуля», бо після окупації у закладах залишились тільки стіни. Проте завдяки роботі цих компаній, місцеві жителі мають можливість не тільки отримувати пенсії, соціальні виплати і поштові відправлення, а й заряджати в їхніх приміщеннях гаджети та зв’язуватися з рідними. Водночас відкриття нових відділень залежить від швидкості роботи саперів та стану міста загалом.

Як вдається працювати компаніям

Повертаються до роботи й магазини. Проте керівник пресцентру Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков зазначає, що без води та світла супермаркетам складно працювати. Харчові продукти у Херсон та область спочатку возили як гуманітарну допомогу. Згодом, першою з великих мереж до Херсона повернулася мережа АТБ, потім — магазин «Сільпо», якому довелось розпочинати свою діяльність, як і багатьом іншим компаніям «з нуля», адже окупанти розграбували частину обладнання.

До відкриття приміщення магазинів кілька днів перевіряли сапери ЗСУ. Після цього у заклад, де не було можливості під’єднати «холодні» вітрини, завезли стелажну продукцію, якість якої не псується від зміни температурного режиму. Також почали продавати овочі, фрукти, хліб. У магазинах з холодильниками реалізовуватимуть молочну продукцію, ковбасні вироби й навіть торти.

Інший магазин «Сільпо» працює від генератора. Там трохи більший вибір продукції й планується запустити піч для піци, відкрити кав’ярню, пекарню. Готові страви привозять з Миколаєва. Зв’язок поки організовується через Starlink. Тож, усі відвідувачі цих магазинів можуть не тільки купити необхідні товари, а й під’єднатися до вай-фаю або підзарядити свої гаджети. Зараз у компанії чекають на замовлені генератори з-за кордону.

Також готується повернутися до Херсона «ЕКО-маркет». Частково вже повернулися банки — Приватбанк, Укргазбанк та Ощадбанк. Вони теж працюють від генераторів та терміналів Starlink. «Аптека доброго дня» планує відкриття у грудні.

Інструменти для відновлення робочих процесів

Компаній, які будуть повертатися вести бізнес у деокуповані населені пункти, дедалі більшатиме. Тож, ми зробили добірку інструментів, які допоможуть їм знову розпочати й продовжити роботу.

  • Мобільний зв’язок та інтернет

    Організувати зв’язок, зокрема у Херсоні та області, компанії можуть завдяки мобільному зв’язку та інтернету від Київстар. Зараз у Херсонській області працює вже близько 30 базових станцій Київстар. Біля них у Херсоні розташовані дизель-генератори, від яких можна заряджати телефони, павербанки тощо. Забезпечувати роботу станцій допомагають міська влада і військові. Щоб налаштувати корпоративний мобільний зв’язок та мобільний 4G-інтернет для роботи, можна скористатися тарифами для бізнесу.

Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Тарифи для компаній та підприємців

Вибирайте тариф Бізнес UA під власні потреби. Швидкісний 4G, безлім на Київстар, хвилини на інші номери та за кордон, а ще дві Суперсили на вибір — сервіси для роботи без доплат.

  • Розсилки повідомлень клієнтам

    Відновлюючи роботу, є можливість сповістити про це власну базу клієнтів на звільненій території за допомогою розсилки SMS-повідомлень та Viber-повідомлень. Можна розказати про графік роботи, асортимент магазину, послуги, які надає компанія. Якщо, наприклад, організація надає кур’єрські послуги містом, то можна надсилати сервісні повідомлення та нагадувати про дату та час доставки товару.

  • Синхронізація команди

    Разом із компаніями повертаються і їхні співробітники. Деякі з працівників залишаються на деокупованих територіях, інші — працюють віддалено. Щоб оцінювати щоденну ситуацію у місті, можливість вести діяльність, стан безпеки працівників, потрібно мати універсальний канал комунікації для команди. У спільних чатах можна оперативно розв’язувати нагальні питання, на ранкових відеонарадах — планувати завдання на день. Усе це можливо організувати з Microsoft 365 (укр. Майкрософт) та додатком Teams.

  • Безпечне розгортання IT-інфраструктури

    Глобальна хмарна платформа Microsoft Azure допоможе оперативно розгорнути IT-інфраструктуру компанії, розробити нові продукти, яких, наприклад, потребують клієнти на звільнених територіях, налагодити бізнес-процеси компанії, налаштувати віддалену роботу підприємства без необхідності купувати чи орендувати фізичні сервери. Microsoft Azure дозволяє зберігати й обробляти дані у 100+ дата-центрах у понад 60 регіонах світу.

    На платформі розміщується понад 200 сервісів для роботи. Наприклад, віртуальні робочі столи Azure Virtual Desktop, з якими співробітники можуть використовувати можливості Windows 10 та Windows 11 з будь-якого місця. Або сервіс Azure Backup, який допомагає створювати резервні копії важливої корпоративної інформації.

Мешканці майже усіх деокупованих територій зазвичай мають велику кількість потреб: зв’язок, харчові продукти, ліки та медичне обслуговування, відновлення помешкань, працевлаштування тощо. Компанії, які повертаються до роботи у цих регіонах, можуть як забезпечувати людей роботою, так і надавати необхідні товари та послуги. Проте треба розуміти, що ситуація одразу після деокупації залишатиметься напруженою, тому треба бути відповідальними та дотримуватися правил безпеки.

Тренди та аналітика#Microsoft365#Офіс365#Stoprussia#СмсРозсилка#MicrosoftAzure#Azure#Viber#SMS#Тарифи#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression
Як відновлюється зв’язок у Херсоні?18 листопада 2022 4 хвилини читання

Як відновлюється зв’язок у Херсоні?

#МобільнийЗв'язок#Київстар#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Інтернет
#МобільнийЗв'язок#Інтернет#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression
#BigData#ВійнавУкраїні#Рішення
#Київстар#МобільнийЗв'язок#Телеком
#Реалісти#Stoprussia#ВійнавУкраїні#ЯкЦеПрацює?#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression
#Stoprussia#Київстар#ВійнавУкраїні#Stoprussianagression#РосійськоУкраїнськаВійна
#ШтучнийІнтелект#Технології#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку