Ефективна робота агротехніки за допомогою IoT-рішень
11 серпня 2021 6 хвилин читання

Ефективна робота агротехніки за допомогою IoT-рішень

Бізнес-рішення#IOT#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Впровадження IoT в сільському господарстві докорінно змінює галузь, перетворюючи процес, яким людство займається не одну тисячу років, на технологічний бізнес із високою продуктивністю.

Зміст

Інтернет речей у сільському господарстві

З чого складається і як працює IoT

IoT-рішення для сезонного бізнесу

Як аграрії використовують IoT

IoT в циклічному бізнесі

Застосування IoT у тваринництві: кейс China Telecom

Інтернет речей у сільському господарстві

Розвиток технологій міжмашинної взаємодії (Machine-to-Machine, M2M) і інтернету речей (Internet of Things, IoT) дало потужний поштовх для модернізації багатьох сфер бізнесу, зокрема сільського господарства. Впровадження сучасних рішень дає підприємцям немислимі раніше можливості для автоматизації та оптимізації складних процесів, підвищення ефективності роботи й раціонального використання ресурсів.

Спеціальні «‎розумні» датчики, польові метеостанції, дрони, сенсори та інші IoT-пристрої збирають величезні масиви інформації та відправляють її через виділені канали зв’язку на хмарну платформу. Там зібрані дані за допомогою спеціального програмного забезпечення вивчаються, аналізуються, зокрема з використанням сучасних наукових методів обробки (data science), порівнюються з еталонними значеннями. Таким чином фахівці та керівники можуть оперативно отримувати важливу інформацію і знаходити нові закономірності в процесах, щоб на їх основі приймати зважені рішення. Все це в комплексі допомагає мінімізувати ризики та покращити ефективність бізнесу.

IoT-рішення підходять і для аграріїв, і для тваринницьких господарств, і для сезонного бізнесу, і для тих, хто збирає врожаї протягом всього року. Головне — правильно підібрати інструменти, ПЗ і налагодити роботу системи. У цьому може допомогти Київстар — надійний партнер бізнесу та держави, що пропонує сучасні інструменти та сервіси для розвитку та підвищення ефективності роботи компаній.

З чого складається і як працює IoT

Отже, для організації IoT-інфраструктури потрібні:

  • «розумні» датчики та сенсори, оснащені спеціальними М2М SIM-картами — це «‎очі» і «‎вуха» системи;
  • платформа для контролю обладнання, керування системою, збору всіх потоків даних і їх обробки — «‎мозок» IoT-мережі;
  • мережа для зв’язку пристроїв між собою і з платформою (GSM, LTE або NB-IoT) — це «‎нейрони», якими курсує інформація і команди.

Київстар може надати бізнесу необхідне обладнання, М2М SIM-карти, власні мережі для бездротової передачі даних, ПЗ для збору, зберігання й обробки інформації.

Також у компанії є онлайн-платформа для автоматизованого управління М2М SIM-картами в IoT-пристроях — Центр керування IoT. Цей сервіс розроблений компанією Jasper (Cisco) і широко використовується у всьому світі — сьогодні до платформи під’єднано понад 160 мільйонів розумних гаджетів із 84 країн.

Центр керування IoT підключається на номер Київстар (на новий або наявний) і дозволяє:

  • налаштовувати автоматизовані сценарії роботи М2М SIM-карт за принципом «‎що якщо”;
  • використовувати різні технології передачі даних (Internet, SMS, CSD, Voice);
  • убезпечити М2М SIM-карти від нецільового використання;
  • користуватися API та новітніми інструментами без додаткової плати за них.

У разі правильного застосування технології IoT в сільському господарстві допомагають підвищити конкурентоздатність компанії, поліпшити якість продукції та знизити операційні витрати, необхідні для керування мережею «розумних» пристроїв.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

Центр керування IоT

Платформа для керування М2М SIM-картами в різних пристроях. Наприклад, для перевірки їхньої працездатності, моніторингу різних показників, управління послугами тощо.

IoT-рішення для сезонного бізнесу

Діяльність більшості агрокомпаній у наших широтах підпорядковується природній зміні сезонів: різні культури ростуть і родять в певну пору року. Це доводиться враховувати під час організації роботи та створення IoT-систем.

Наприклад, Центр керування IoT дає можливість:

  • налагодити віддалений контроль «‎розумних» пристроїв 24/7 у режимі реального часу;
  • поставити обладнання на паузу, коли сезон польових робіт закінчиться, мінімізуючи свої витрати;
  • використовувати сервіс без прив’язки до стану рахунку, завдяки принципу післяплати;
  • розподілити інтернет-трафік між усіма IoT-пристроями, щоб зменшити витрати на переліміти.

Як аграрії використовують IoT

IoT-рішення дозволяють реалізувати RTK-технологію точного землеробства: провести позиціонування за супутниковими координатами та спрямувати техніку в необхідну колію з точністю до 2 см. Таким чином, RTK і IoT дозволяють:

  • зменшити витрату дорогих добрив: вони вносяться точково в місця, де планується висадка культур;
  • покращити якість обробки ґрунту та збирання врожаю, оскільки трактор потрапляє точно в колію;
  • збільшити врожайність до 30%;
  • мінімізувати витрати на насіння і полив: система дає можливість вибрати оптимальний час і місце для посівів і поливання рослин.

IoT в циклічному бізнесі

Компанії, які займаються тваринництвом і вирощуванням у теплицях не залежить від сезонів, тому можуть працювати весь рік. За таких умов IoT-технології, і зокрема Центр керування IoT, допомагають:

  • забезпечувати стабільність роботи системи та справність обладнання: датчики повідомляють про можливі збої, завдяки чому їх можна швидко усувати й уникнути великих збитків;
  • відстежувати в режимі реального часу і контролювати кліматичні умови в теплицях, загонах для худоби або на складах із продукцією;
  • раціонально керувати своїми фінансами: сервіс не тільки допомагає економити на операційних витратах, а й працює за принципом післяплати.

Застосування IoT у тваринництві: кейс China Telecom

Щоб підвищити ефективність фермерських господарств, також застосовують IoT-рішення, зокрема «‎розумні» нашийники для великої рогатої худоби. Гаджети дозволяють відстежувати показники життєдіяльності тварин у режимі реального часу.

У 2017 році China Telecom у партнерстві з Huawei та Yinchuan AOTOSO розробили вдосконалене рішення для моніторингу стану корів — UCOWS. Нашийник збирає показники та передає їх через мережу NB-IoT на хмарну платформу керування даними. Доступ до неї є у ​​керівників, фермерів і ветеринарів, що дає їм можливість відстежувати температуру тіла, серцебиття та інші важливі показники життєдіяльності корів у мобільному додатку або на вебсайті.

Таким чином можна визначити, чи здорова тварина, її фізіологічний цикл і вибрати сприятливий момент для розмноження, щоб швидше наростити чисельність стада і підвищити прибутковість бізнесу.

Отже, IoT в сільському господарстві — це вигідне рішення, яке допомагає оптимізувати витрати коштів і ресурсів та значно підвищити ефективність бізнесу.

Бізнес-рішення#IOT#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#IOT#MicrosoftAzure#Рішення#IOTISKYIVSTAR#Azure#ІнтернетРечей#ХмарніСховища
#RTK-система#Azure#MicrosoftAzure#IOT#IOTISKYIVSTAR#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ#M2M#Бізнес#МобільнийЗв'язок#ТочнеЗемлеробство#ІнтернетРечей
#Microsoft365#BigData#IOT#ЕДО#Star.Docs#Офіс365#ОфісТамДеВи#4G#SmartCity#ЕлектроннийДокументообіг
#IOT#Київстар#Рішення#IOTISKYIVSTAR
#IOT#M2M#IOTISKYIVSTAR
Технологія Internet of Things у ЖКГ: 6 переваг15 березня 2021 4 хвилини читання

Технологія Internet of Things у ЖКГ: 6 переваг

#IOT#IOTISKYIVSTAR
#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR
IoT, або Інтернет речей — що це таке?12 травня 2020 9 хвилин читання

IoT, або Інтернет речей — що це таке?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку