Великі дані — великі перспективи для бізнесу та кар'єри
27 квітня 2021 7 хвилин читання

Великі дані — великі перспективи для бізнесу та кар'єри

Бізнес-рішення#BigData

Про що:

Big Data, або великі дані — це сучасна технологія, яка відкриває безліч можливостей і для розвитку бізнесу, і для муніципальних влади, і для фахівців, що бажають займатися цією галуззю.

Зміст

Big Data — технологія, потрібна усім

Хто такий фахівець із Big Data

Як працюють з даними

Як стають аналітиками: шлях одного експерта

Як аналітика Big Data змінює світ

Big Data — технологія, потрібна усім

Згідно з даними EMC кожен користувач щомиті генерує 1,7 мегабайта даних. Unicorn Insights підрахували, що для завантаження цих даних з інтернету потрібно понад 180 мільйонів років!

Тому у великих даних безмежні перспективи. За оцінками деяких експертів усього через два роки ринок аналітики Big Data досягне 103 мільярдів доларів. За інформацією New Vantage сьогодні 97,2% компаній не тільки користуються технологіями великих даних і штучного інтелекту, а й інвестують у їх розвиток.

Через швидке зростання попиту, експертів у цій сфері не вистачає, і багато компаній готові боротися за Big Data фахівців. Тому data scientist і data engineer потрапили в десятку найбільш високооплачуваних професій майбутнього. В Україні навіть держсектор визнає важливість таких фахівців. Згідно з прогнозом Міністерства освіти дата-аналітики та інші пов’язані з Big Data професії будуть у списку найбільш актуальних найближчі 5-10 років.

У Київстар давно зрозуміли величезні можливості обробки великих даних. У 2015 році компанія почала використовувати Big Data для свого розвитку, а у 2019 — випустила бізнес-продукти на основі цієї технології. Сьогодні в Київстар працює понад 40 кваліфікованих експертів у сфері Big Data. У них три основні завдання:

  • задовольнити потреби клієнтів у високотехнологічних цифрових сервісах;
  • вирішити завдання бізнес-клієнтів за допомогою унікальних конвергентних продуктів;
  • розвивати довгострокові відносини з партнерами.

Сергій Небольсін — фахівець із розробки комп’ютерних програм і член команди Big Data в Київстар — розповів 24 каналу про те, як стати аналітиком великих даних, поділився тонкощами професії та перспективами Big Data на українському ринку.

Хто такий фахівець із Big Data

Є різні напрямки в роботі з великими даними. Але в загальному людей, які займаються Big Data, називають аналітиками даних, або data analyst.

Аналітика охоплює різні напрямки, методики і технології. Аналітик даних може поглиблювати свої знання і ставати data engineer або data scientist

Аналітика охоплює різні напрямки, методики і технології. Аналітик даних може поглиблювати свої знання і ставати data engineer або data scientist

Сергій Небольсін

  • Data scientist займається аналізом даних, щоб будувати прогнози й отримувати цінні інсайти. Для цього він застосовує готові алгоритми машинного навчання або розробляє нові з урахуванням особливостей проєкту. Алгоритми машинного навчання описуються за допомогою математичних формул, а потім переводяться в зрозумілий для комп’ютера програмний код. Створенням алгоритмів можуть займатися і математики, і програмісти, і дата-сайентисти. Але, як правило, останні користуються готовими алгоритмами, адаптуючи їх до конкретних завдань.
  • Data engineer розробляє інфраструктуру, потоки та сховища даних. Це необхідно для організації зберігання даних, забезпечення їх якості та цілісності, а також, щоб інші користувачі, в тому числі аналітики та сайентисти, отримали потрібну їм інформацію.

Водночас Сергій Небольсін зазначає, що межі напрямків досить розмиті, тому не варто робити їх градацію. Часто в компаніях фахівці називають себе аналітиками даних, а фактично виконують роботу сайентиста або дата-інженера.

Дані та аналітика темна

Дані та аналітика

Big Data рішення для бізнесу

Набір інструментів для аналізу великих масивів даних під різні потреби бізнесу - аналіз та пошук аудиторії, геоаналітика, налаштування персоналізованної комунікації тощо.

Як працюють з даними

Отже, ми з’ясували перспективи ринку аналітики. Але як же все це працює, де і як застосовують аналіз Big Data? Насправді вже сьогодні більшість користувачів щодня стикаються з продуктами Big Data, серед них:

  • Чат-боти для трекінгу посилок, перекладу або створення опитувань у телеграмі.
  • Списки рекомендацій на стрімінгових платформах, таких як YouTube Music і Netflix, засновані на інтересах користувача.
  • Тексти та музика, написані штучним інтелектом (ШІ). Можна написати перший рядок або кілька нот, а “машина” продовжить. У результаті таке творіння буде складно відрізнити від створеного людиною.
  • Розблокування по обличчю. Можливість розпізнавати обличчя спрощує ідентифікацію особистості, наприклад, під час використання смартфонів або корпоративної техніки.
  • Розпізнавання відео. На основі цієї технології працюють безпілотні авто: ШІ керує машиною, аналізуючи картинку на відео (пішохідний перехід, зелене світло світлофора, людина тощо).

Це те, з чим ми щодня стикаємося, навіть не замислюючись, що воно працює на технологіях Big Data і штучного інтелекту

Це те, з чим ми щодня стикаємося, навіть не замислюючись, що воно працює на технологіях Big Data і штучного інтелекту

Як фахівець із розробки комп’ютерних програм і член команди Big Data Київстар у рамках проєктів Сергій Небольсін працював з різними завданнями. Наприклад:

  1. Сегментація цільової аудиторії послуги, продукту або бренду. Це корисний інструмент, який допомагає бізнесу знаходити нових клієнтів. Він дає можливість визначити, хто любить сноуборд, а хто — лижі, у кого є діти, а в кого — ні, а також багато іншого.
  2. Тригерна комунікація. Цей інструмент дозволяє запустити розсилку у відповідь на певну подію чи дату. Наприклад, людина, проходячи повз кафе чи магазин може отримати SMS із промокодом на знижку або повідомленням про акцію, а іменинник на день народження — привітання від бренду.
  3. Оптимізація транспортних систем. Аналіз Big Data може допомогти розв’язати проблему заторів і поліпшити інфраструктуру в цілому. Київстар працює над проєктом щодо покращення транспортної системи, який дозволить прогнозувати завантаженість доріг на тижні або навіть місяці вперед. Також можна буде оцінити загальну ситуацію в місті та зробити детальний прогноз — що буде з інфраструктурою через рік, через два чи п’ять років. На основі цих даних можна своєчасно проводити профілактику, не чекаючи появи серйозних проблем.

Стати аналітиком великих даних — привабливе рішення. Але водночас важливо враховувати, що високий заробіток не має бути єдиною мотивацією для вибору професії, а приємним доповненням до улюбленої справи.

Який сенс у тому, що професія високооплачувана, якщо ти не отримуєш від неї задоволення? Воно не має так працювати. Якщо тобі подобаються дані й у тебе математичний склад розуму, то вперед — вчися, поглиблюй знання. Саме це має бути основною причиною, а висока зарплата — це чудовий бонус

Який сенс у тому, що професія високооплачувана, якщо ти не отримуєш від неї задоволення? Воно не має так працювати. Якщо тобі подобаються дані й у тебе математичний склад розуму, то вперед — вчися, поглиблюй знання. Саме це має бути основною причиною, а висока зарплата — це чудовий бонус

Як стають аналітиками: шлях одного експерта

До того як Сергій Небольсін потрапив у команду Київстар, він встиг попрацювати аналітиком даних у кількох компаніях, а на початку свого професійного шляху займався логістикою. У цій сфері Сергій часто стикався з аналітикою, йому не раз доводилося займатися автоматизацією процесів, складати звіти й аналізувати отримані дані. Йому сподобалося вирішувати складні завдання, тому він брав їх все більше і в пошуках рішень поглиблював свої знання і навички на практиці.

Уже після зміни сфери діяльності на аналіз даних Сергій Небольсін дізнався про Big Data School від компанії “Київстар”, у якій можна безкоштовно отримати професію data analyst, data scientist або data engineer. З другої спроби йому вдалося стати студентом, а після успішного закінчення курсу потрапив у команду Big Data Київстар.

Як аналітика Big Data змінює світ

Дані — це дієвий інструмент, щоб поліпшити світ, — переконаний Сергій.

Дані — це величезна цінність. Можливість обробляти великі масиви інформації допомагає визначити місця, які можна оптимізувати, щоб досягти мети, наприклад:

  • здешевити виробництво без погіршення якості продукції;
  • зменшити кількість заторів у місті;
  • створити “розумну” систему обліку ресурсів;
  • автоматизувати процеси та послуги;
  • поліпшити ефективність рекламних кампаній тощо.

Завдяки Big Data багато з того, що 10 років тому здавалося чимось фантастичним, сьогодні стало звичним і рутинним. І це лише початок. Аналітика даних розвивається стрімко, і перевага в тому, що компанії або організації необов’язково мати свій відділ дата-сайентистів. Адже є команда Київстар і готові бізнес-рішення для ваших завдань.

Бізнес-рішення#BigData

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

Як змінюється управління у ХХІ столітті?21 грудня 2021 9 хвилин читання

Як змінюється управління у ХХІ столітті?

#Рішення#Технології#Бізнес
#Київстар#ДатаЦентр#Захист#Colocation#AzureStack#Azure#ХмарніРішення
#Microsoft365#ATC#Офіс365#Azure#MicrosoftAzure#Робота
#BigData#БігДата#Azure#MicrosoftAzure
#Київстар#Розвиток#ЦифровіТехнології#BigData#БігДата
Як залучити клієнтів на кредитування8 травня 2020 3 хвилини читання

Як залучити клієнтів на кредитування

#BigData#Look-alike#ПортретКлієнта#Скоринг#ТаргетованіРозсилки#БігДата#ФінансовийСкоринг#Клієнт
#BigData
#BigData#БігДата#Тренд#Київстар#Бізнес-аналітика#ADWISOR

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку