Цифровізація для нафтогазових компаній: ефективні рішення від Київстар
25 листопада 2021 10 хвилин читання

Цифровізація для нафтогазових компаній: ефективні рішення від Київстар

Бізнес-рішення#Azure#IOT#Microsoft365#Офіс365#IOTISKYIVSTAR#MicrosoftAzure#ІнтернетРечей#AzureStack

Про що:

У нафтогазовій промисловості 85% компаній у 2021 році заявили, що прагнуть прискорити свою цифрову трансформацію, а 79% — змінити свою ІТ-культуру. Цифровізація стала необхідністю для галузі через глобальні проблеми: спалах Covid-19, значні коливання цін на нафту, різке посилення екологічних норм та виклики кібербезпеки.

Оптимізувати процеси та стати екологічним бізнес може завдяки технологіям від Київстару. Як саме — читайте у матеріалі Kyivstar Business Hub.

Зміст

Цінність технологій: приклад Hilcorp Energy

Переваги технологій від Київстару

Як речі стають розумними з IoT

Підвищуємо ефективність з Microsoft Azure

Private LTE: якісне покриття зв’язку

Цінність технологій: приклад Hilcorp Energy

Коли люди заправляють машину бензином на місцевій АЗС, вони рідко замислюються, наскільки довгий шлях подолало пальне, перш ніж потрапити через насос у бак їхньої автівки. А воно могло народитися у віддаленому нафтовому родовищі десь у Чорному морі, а далі пройти сотні кілометрів трубопроводом. Зупинка на нафтопереробному заводі, і потім — знову в дорогу потягом чи вантажівкою, поки бензин не доїде до тої самої заправки.

За цей шлях пальне проходить незліченну кількість насосів, ємностей, лічильників, моніторів та труб. Невдача на будь-якому етапі маршруту могла б зіпсувати подорож автівкою людині, а компанії-постачальниці завдати значних збитків.

Щоб задовольнити постійний попит на нафту та газ в усьому світі, ланцюг постачання гуде цілодобово. Він — унікальний через свою складність, бо об’єднує роботу різноманітного обладнання від сотень виробників. З такою кількістю змінних нафтогазові компанії шукають спосіб, як контролювати дані, оптимізувати процеси та збільшити продуктивність.

Наприклад, американська компанія Hilcorp Energy безперервно видобуває нафту з-під дна Тихого океану.

У 2019 році вона модернізувала свої електричні занурювальні насоси: кожен з них зараз оснащений спеціальними датчиками, які через хмару Microsoft Azure передають дані про свій стан за сотні кілометрів у центральний офіс компанії. Завдяки цьому команда інженерів може у режимі реального часу контролювати температуру, тиск, швидкість потоку та інші важливі показники на всіх родовищах одночасно. Якщо виникає несправність, працівники свердловини дізнаються про це впродовж п’яти хвилин. Вони отримують інформацію не лише про конкретний насос та зламану деталь, а й поради від інженерів щодо ремонту. Це економить близько шести годин роботи та кілька десятків мільйонів доларів.

Налагодити таку систему, як у Hilcorp Energy, стало можливо завдяки трьом складникам: Інтернету речей (IoT), хмарним технологіям та якісному покриттю мобільного зв’язку. В Україні такі рішення для галузі пропонує телеком-оператор Київстар.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

Центр керування IоT

Платформа для керування М2М SIM-картами в різних пристроях. Наприклад, для перевірки їхньої працездатності, моніторингу різних показників, управління послугами тощо.

Переваги технологій від Київстару

Сьогодні нафтогазові компанії всього світу борються зі спільними проблемами: велика кількість неінтегрованих даних від розрізнених систем та значний технічний борг. Через складність процесів ця галузь повільно впроваджує технології, а це тягне за собою значні витрати на підтримку застарілого обладнання.

Утім, головним викликом 2021-го року для галузі стали екологічні проблеми. Видобуток нафти та газу чимало критикують через негативний вплив на довкілля, а норми щодо викидів парникових газів стають дедалі суворішими. Інвестори зобов’язують компанії у найближчі 20-30 років стати вуглецево-нейтральними, а деякі підприємства поставили собі ще більш амбітну мету: вони прагнуть переробляти більше вулицю, ніж самі виробляють. Звісно, усе це можливо лише завдяки впровадженню технологій.

Тож, переваги від цифровізації з Київстар наступні:

  • Оптимізація витрат. Завдяки технології Internet of things нафтогазові компанії можуть контролювати стан свого обладнання у режимі реального часу. Дані передаються у хмару Microsoft Azure, а потім потрапляють у Центр керування IoT. Аналізуючи ці дані керівники можуть швидко реагувати на аварійні ситуації та приймати рішення, базуючись на цифрах. Також завдяки хмарам бізнесу не потрібно витрачати кошти на IT-інфраструктуру.
  • Екологічність. Точний контроль обладнання допомагає уникнути несправностей та витоку нафти чи газу, а хмарні рішення дозволяють використовувати штучний інтелект для аналізу даних. AI-система вивчатиме роботу обладнання та запропонує оптимальні рішення для зниження викидів парникових газів.
  • Безпека даних. Хмарні технології від Microsoft мають міжнародні сертифікати захисту, а тому передача інформації буде надійно захищена від кібератак та шахраїв. Зокрема, бізнес може налаштувати бекап даних, щоб швидко відновити їх у разі аварії. Швидке масштабування. Хмарні рішення легко трансформуються під потреби бізнесу, а сплачувати потрібно лише за використаний об’єм ресурсів.
  • Доступ до даних 24/7. Датчики та хмарні технології дозволяють цілодобово отримувати інформацію про стан обладнання. Сприяє цьому і можливість побудувати приватну мережу мобільного зв’язку від оператора Київстар: завдяки цьому навіть найвіддаленіші свердловини можна контролювати за допомогою IoT.

Як речі стають розумними з IoT

Інтернет речей або ж Internet of Things — це мережа фізичних об’єктів, які мають вбудовані сенсори та датчики. За допомогою спеціального програмного забезпечення дані з кожного пристрою передаються в спільну систему, де їх можна обробляти та аналізувати. Завдяки цій технології бізнес контролює обладнання, стежить за показниками, визначає геолокацію вантажів тощо.

Київстар пропонує нафтогазовим компаніям скористатися бездротовою технологією Narrowband Internet of Things (NB-IoT). Вона працює на базі LTE за допомогою SIM-карт та SIM-чіпів, а тому вона стабільна, має високий рівень захисту інформації та дальній радіус дії.

Завдяки NB-IoT від Київстару можна:

  • Оптимізувати бізнес-процеси;
  • Віддалено контролювати різноманітні пристрої;
  • Створити або модернізувати систему моніторингу;
  • Планувати бюджети на основі статистики та аналітики.

Нафтогазова промисловість має широку мережу кораблів, барж, трубопроводів, потягів і вантажівок. У кожному з цих процесів можна застосувати технологію Internet of Things. Наприклад, майже в кожній точці перетину в газопроводі є прилад, який вимірює кількість переданого ресурсу з однієї ємності в іншу. Якщо обладнання працює без підключення до мережі, то працівникам компанії потрібно періодично відвідувати об’єкт для регулярного технічного обслуговування. Це робить систему вразливою до неточностей та збоїв. Інша справа з IoT-датчиками: інформація з приладу цілодобово передається у хмару Azure. Схожий принцип роботи можна налаштувати спільно зі спеціалістами Київстар на майже на будь-якому об’єкті.

Підвищуємо ефективність з Microsoft Azure

Azure — це глобальна надійна хмарна платформа, яка відкриває для бізнесу безмежні можливості для розвитку. Компаніям не потрібно витрачати гроші на побудову складної IT-інфраструктури: завдяки Azure вони можуть налаштовувати IoT-систему, досліджувати нові родовища газу чи нафти, прогнозувати можливі несправності в роботі обладнання та оптимізувати свої бізнес-процеси. В Україні бізнес може скористатися усіма можливостями Azure завдяки стратегічному партнерові Microsoft — компанії Київстар.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Нафтогазові компанії з Microsoft Azure можуть:

  • Використати розширені можливості, наприклад штучний інтелект та машинне навчання, щоб досліджувати нові свердловини;
  • Покращити роботу бурових машин завдяки IoT-датчикам та Big Data-аналітиці;
  • Подовжити життя обладнанню завдяки прогнозованому обслуговуванню;
  • Підвищити продуктивність та безпеку співробітників;
  • Легко масштабувати готове IT-рішення.

Хмара Microsoft Azure дозволяє розміщувати та обробляти дані у 100 надійно захищених дата-центрах у понад 60 регіонах світу. Утім, якщо компанія не може передавати свої дані за кордон через законодавчі або корпоративні норми, то вона може зберігати та обробляти інформацію у хмарному сервісі Azure Stack з Київстар. Ця платформа дозволяє бізнесу розміщувати дані у межах країни в українському дата-центрі, але при цьому користуватися багатьма перевагами глобального Azure.

Важливо, що Київстар та Microsoft багато уваги приділяють безпеці своїх сервісів та захисту даних клієнтів. Компанії гарантують безпечний доступ до інформації, а також її передачу у хмарне сховище і назад. У систему безпеки Azure компанія Microsoft інвестувала понад мільярд доларів, а її 3500 спеціалістів з кібербезпеки щодня аналізують 8 трильйонів сигналів загрози.

Private LTE: якісне покриття зв’язку

Часто нафтові або газові родовища знаходяться у віддалених від населених пунктів місцях, а тому там немає якісного покриття мобільного зв’язку. Операторам не вигідно будувати там свої телеком-вежі, бо там немає їхніх абонентів. Відповідно, у роботі IoT-систем стаються несправності через затримку передачі даних та ненадійне з’єднання. У такому випадку компанія змушена робити суттєві інвестиції в побудову і подальше обслуговування власної мережі. Але є й інший вихід.

Забезпечити стабільну роботу всіх сервісів, мінімальну затримку передачі сигналу, а також безпеку даних можна завдяки приватній LTE-мережі (в майбутньому й 5G). Київстар під потреби бізнесу будує таку мережу за принципом окремого мобільного оператора зі своєю інфраструктурою, керуванням та базовими станціями. Так, на кожному об’єкті проводиться локальне будівництво мережі, яка потім включається в єдину систему через внутрішню інфраструктуру Київстар.

Переваги приватної LTE-мережі для бізнесу наступні:

  • Високі стандарти захисту;
  • Широкий радіус ефективної дії в межах однієї точки доступу;
  • Якісне бездротове покриття навіть під землею та всередині об’єктів;
  • Більша кількість одночасних користувачів без погіршення якості зв’язку;
  • Самостійне налаштування мережі, наприклад, встановлюється пріоритет трафіку за типом або користувачем.

Усі технології доступні для бізнесу вже сьогодні. Спеціалісти Київстар готові проконсультувати компанії та за потреби провести пілотні проєкти, щоб допомогти нафтогазовій промисловості цифровізуватися легко і без зайвих витрат.

Бізнес-рішення#Azure#IOT#Microsoft365#Офіс365#IOTISKYIVSTAR#MicrosoftAzure#ІнтернетРечей#AzureStack

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку