Інтернет речей в енергетиці: у чому користь?
9 березня 2021 4 хвилини читання

Інтернет речей в енергетиці: у чому користь?

Бізнес-рішення#IOT#ІнтернетРечей#Технології#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Впровадження технологій Internet of Things в електроенергетику — один із пріоритетів сучасного розвитку цієї галузі. Інтернет речей в енергетиці оптимізує роботу на всіх рівнях: від моменту передачі даних від користувача до стану електромереж та генерувальних потужностей.

Зміст

Як IoT-технології впроваджують в енергетику

У чому користь IoE

Інтернет речей в енергетиці: перспективи та перешкоди

Як IoT-технології впроваджують в енергетику

Інтернет речей має на увазі мережу підключених до інтернету пристроїв, побудованої на технології міжмашинної взаємодії: пристрої збирають і обмінюються інформацією між собою і хмарним сховищем, а також виконують команди. Електроенергетика відразу підхопила тенденцію до цифровізації та використання комунікаційних технологій. Так, у країнах Європи навіть використовується окремий термін Internet of Energy замість IoT як впровадження технології Інтернету речей у розподілені енергетичні системи. Це допомагає підвищити ефективність енергетичної інфраструктури і скоротити втрати.

Особливість IoE — технологія використовується на всіх рівнях електроенергетичної галузі: від користувача до самої електростанції. Ось приклади, як впроваджують Інтернет речей в енергетику:

  • споживчі лічильники безпосередньо відправляють дані постачальнику, що виключає людський фактор;
  • система виставляє і відстежує призначені для користувача платежі;
  • оператор віддалено керує обладнанням станції й оперативно розв’язує проблеми й усуває поломки;
  • платформа планує й розраховує ремонтні роботи;
  • стан обладнання станції та електромереж перебуває під постійним контролем;
  • система датчиків дає змогу відстежувати й контролювати навантаження на мережу.

У чому користь IoE

Технологію IoT в електроенергетиці з’єднують з іншими цифровими проєктами, наприклад, штучним інтелектом. Й ось у чому проявляється вигода від такого «союзу»:

  1. Безпека. Регулярний моніторинг обладнання зменшує кількість небезпечних поломок, які на особливо великих проєктах можуть перерости в катастрофу. А для усунення проблеми залучають роботів, у такий спосіб прискорюючи процес і оберігаючи співробітників від небезпечних для здоров’я й життя робіт.
  2. Мінімум збитків і максимум доходів. Система оптимізує багато статей витрат: від витрат на паливо до чіткого розрахунку ремонту. А прямий збір даних із «розумних» лічильників зберігає живі гроші користувачів і забезпечує дохід компанії в повному обсязі.
  3. Стабільність. Регулярно відстежуючи стан обладнання і зменшуючи навантаження на мережу, технологія IoT наближує показник відмовостійкості до 100%.
  4. Поліпшення якості послуг. Поломки усуваються швидко, рахунки формуються автоматично і водночас коректно, обладнання працює стабільно, «розумне» виробництво стає все безпечнішим — суцільна вигода для користувача. А задоволений користувач — основа благополуччя постачальника послуг.
Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Інтернет речей в енергетиці: перспективи та перешкоди

Впровадження Internet of Things в електроенергетику не обмежується традиційним ринком побутового та промислового електроспоживання. IoE також пов’язаний з екологічним порядком денним: «зеленими» видами електроенергії й електротранспортом. На вітряних або сонячних станціях співробітник спостерігає за великою кількістю однакових електроблоків. Платформа IoT спрощує й систематизує цей процес, налагоджує роботу і збільшує ефективність станції.

Доступне в Україні рішення — Центр керування IoT Jasper (Cisco) від Київстар. Це платформа для М2М Connectivity Management. Сервіс дає змогу дистанційно керувати М2М SIM-картами в «розумних» пристроях. Показники лічильників електроенергії автоматично направляються на сервер компанії. Також центр керування моніторить стан магістральної мережі, обладнання на станціях, підстанціях і багато іншого.

Але й у вигідному для енергетики Інтернеті речей є свої особливості. Перша стосується концепції IoT, а саме — збереження даних і безпеки самої системи. ІТ-фахівці компанії ESET кажуть про атаку хакерів на українські енергокомпанії у 2015 році. Подібні спроби непоодинокі, а часта причина — встановити обладнання для прихованого майнингу криптовалюти, який у побутових умовах споживає масу енергії. Як захистити дані? Cisco Jasper пропонує прив’язати кожну SIM-карту до певного пристрою для захисту від нецільового використання, а також налаштувати дозволену кількість підключень до інтернету й обсяги трафіку, доступні для одного пристрою.

Друга особливість, яка «гальмує» Інтернет речей в енергетиці, — застаріла техніка: у віддалених населених пунктах можна зустріти обладнання часів Радянського Союзу, яке з комунікаційними технологіями не дружить.

І третій момент — дорожнеча й окупність рішення: в «осучаснення» галузі потрібно вкластися. Цей аспект намагаються згладити самі розробники платформ: так, у сервісу Jasper (Cisco) від Київстар користувач може підібрати тарифний план для кожного номера за результатами поточного місяця. Водночас Київстар підтримує всі технології передачі даних (Internet, SMS, CSD та Voice) і не стягує додаткову оплату за API.

Бізнес-рішення#IOT#ІнтернетРечей#Технології#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку