Місто майбутнього: розумні технології в Сінгапурі
1 вересня 2021 11 хвилин читання

Місто майбутнього: розумні технології в Сінгапурі

Тренди та аналітика#IOT#IOTISKYIVSTAR#РозумнеМісто#SmartCity

Про що:

Технології поступово змінюють всі сфери нашого життя, зокрема дозволяють по-новому поглянути на організацію міст і почати вдосконалювати застарілу інфраструктуру вже зараз. Як це зробити? Давайте разом вирушимо у «віртуальну подорож» Сінгапуром і ознайомимося з місцевими нововведеннями. Досвід цього східного мегаполісу може стати відмінним прикладом для розвитку українських міст.

Зміст

Перенаселення міст — глобальна проблема XXI століття

Як Сінгапур став «найрозумнішим» містом світу

«Лісове місто» в мегаполісі

Технології Smart City в містах України

Smart City — місто майбутнього, яке починається сьогодні

Перенаселення міст — глобальна проблема XXI століття

Населення Землі зростає дуже швидко. І більшість людей прагне жити в містах. ООН прогнозує, що в середині XXI століття 68% жителів планети сконцентруються в мегаполісах.

І в цьому немає нічого дивного. Великі міста відкривають більше можливостей для розвитку і заробітку, для комфортного життя і дозвілля. Великі компанії, університети та школи, магазини на будь-який смак і гаманець, театри та кінотеатри, ресторани та доставки — далеко не весь перелік міських благ.

Але перенаселення може перекреслити всі ці переваги. Якщо інфраструктура не справляється з великим припливом людей, ми отримуємо:

  • постійні затори;
  • брак паркувальних місць;
  • черги на запис у садочки та школи;
  • швидке та сильне погіршення екології (викиди ТЕЦ, автомобілів, забудова зелених зон, забруднення водойм);
  • перевантаження і швидке зношування комунальних систем, як наслідок — перебої з електроенергією, водопостачанням, опаленням.

Водночас важливо розуміти, що ми не можемо кардинально перепланувати та враз перебудувати місто, з урахуванням всіх потреб величезного населення. Тому потрібно розробляти стратегію та розв’язувати проблеми поетапно.

Що ж потрібно для облаштування сучасного і комфортного міста?

  • По-перше, сучасні технології. Саме вони допомагають швидко й ефективно розв’язувати проблеми інфраструктури без глобальних фізичних змін.
  • По-друге, бажання державної та місцевої влади впроваджувати інновації на всіх рівнях.
  • По-третє, прагнення міських жителів і бізнесу сприяти «смартизації».
Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Як Сінгапур став «найрозумнішим» містом світу

Eden Strategy Institute склав список 50 найкращих смартміст світу. В топ-10 потрапили столиці країн Азії, Європи, Північної Америки та Австралії. Але безумовним лідером став Сінгапур — місто-держава, розташоване на островах у Південно-Східній Азії.

Давайте з’ясуємо, що оцінювали під час складання списку, чому Сінгапур очолив рейтинг і як міста України можуть досягти такого рівня.

1. Транспортна інфраструктура

За завантаженістю доріг Київ посідає сьоме місце у світі — кожен житель столиці витрачає на затори в середньому 208 годин на рік. Сінгапур розмістився на 83-й позиції, хоча в місті мешкає майже вдвічі більше жителів — 5,85 мільйона. Щоб досягти таких результатів, місцеві органи влади:

  • За допомогою аналізу великих даних визначили популярні маршрути в місті й оптимізували їх. Таким чином вдалося скоротити кількість переповненого громадського транспорту на 92%.
  • Ввели систему безконтактної оплати у всіх видах транспорту.
  • Заохочують жителів міста пересуватися на велосипедах або працювати віддалено.
  • Організували для студентів систему безпілотних шатлів для пересування між навчальними корпусами та кампусом.
  • Виділили частину безпілотного транспорту, щоб літні люди та люди з обмеженими можливостями могли більш комфортно пересуватися містом.

На перший погляд, технології Smart City можуть здаватися нам недосяжними. Але насправді деякі з них вже тестуються й впроваджуються в містах України за підтримки бізнесу, зокрема компанії Київстар — одного з найбільших українських телеком-операторів. Компанія володіє експертизою і необхідними технологіями для реалізації подібних проєктів під запити муніципалітетів, комунальних підприємств та державних структур.

«Міста України та їх мешканці варті того, щоб користуватися найсучаснішими технологіями для покращення якості життя. І це стосується всіх сфер — побуту, роботи, користування муніципальними об’єктами та транспортом, отримання послуг і сервісів від державних установ, безпеки, екології та багато іншого», — вважає Ілля Польшаков, директор з розвитку нових напрямків бізнесу Київстар.

Один з останніх прикладів успішної співпраці компаній «Київстар», «VISA», державного підприємства «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» і ТОВ «Смарт-тікет технолоджі» — запуск SmartTicketCity в Маріуполі. Це єдиний електронний квиток у муніципальному транспорті міста. Київстар забезпечив транспортні валідатори SIM-картами для якісного безперебійного зв’язку і надав можливість керування ними завдяки послузі «Центр керування IoT».

«Ми готові масштабувати це рішення на інші міста України, адже це не тільки зручно для пасажирів, але й відкриває нові можливості для муніципальних і транспортних служб», — коментує проєкт Ілля Польшаков.

Основні переваги SmartTicketCity:

  • швидка та зручна оплата проїзду;
  • автоматизація процесингу;
  • контроль пасажиропотоку;
  • відстеження транспортних маршрутів для створення найоптимальніших;
  • планування закупівель палива на основі реальних даних про витрати;
  • ефективне використання міських коштів і ресурсів.

   2. Рівень охорони здоров’я

У 2050 році майже половина жителів Сінгапуру досягне 65-річного віку. Влада розуміє, що це значно підвищить навантаження на міську систему охорони здоров’я, тому її заздалегідь модернізували.

Тепер сінгапурські лікарі можуть проводити відеоконсультації, використовуючи систему TeleHealth. А за допомогою TeleRehab пацієнтам дають можливість робити необхідні вправи вдома: спеціальні смартпристрої відстежують їх стан у режимі реального часу і передають показники лікарям через бездротову мережу.

Щоб допомагати літнім людям, у Сінгапурі використовують робототехніку на основі штучного інтелекту (AI). Система Smart Elderly Alert відстежує спосіб життя, самопочуття та життєво важливі показники своїх «підопічних» і за необхідності інформує лікарів про різкі зміни або погіршення стану. Також, щоб люди похилого віку не відчували себе самотніми або відірваними від світу, спеціальні «чат-боти» розмовляють із ними, розповідають останні новини та мотивують вести здоровий спосіб життя.

У 2021 році приблизно чверть всіх жителів України — це люди старшого віку. І що далі, то більшою буде частка літнього населення. Тому впровадження таких сервісів дуже актуальне для нашої країни.

   3. Ініціатива Smart Nation

Оскільки 90% сінгапурців користуються смартфонами, влада вирішила об’єднати більшість міських сервісів у додатку Smart Nation.

Воно допомагає жителям:

  • повідомляти владі про муніципальні проблеми;
  • замовляти безпілотний транспорт;
  • відслідковувати кліматичні дані: якість і температуру повітря, кількість опадів тощо;
  • стежити за показаннями «розумних» лічильників, які фіксують енерговитрати;
  • дізнаватися важливу інформацію.

В Україні схожі функції має додаток «Дія», який нині активно розвивається на загальнодержавному рівні. Але муніципальних сервісів і додатків у наших містах поки не вистачає.

   4. Підтримка бізнесу

У Сінгапурі організували Цифровий район Punggol, щоб сприяти співпраці різних компаній, наукових установ і державних структур: обміну корисними даними, підвищенню кібербезпеки та розвитку IoT-технологій.

   5. Система освіти

У рамках програми TechSkills Accelerator жителі Сінгапуру можуть безкоштовно навчитися працювати зі штучним інтелектом. Вже у 2021 році в програмі взяли участь 12 000 осіб.

«Лісове місто» в мегаполісі

Чи можна жити в мегаполісі, не забруднювати навколишнє середовище й економно витрачати ресурси? Так, якщо це екомістечко майбутнього Tengah, або ж «Лісове місто», яке планують побудувати в Сінгапурі. На території площею 700 га мають розміститися 42 000 жителів.

Плани в організаторів «Лісового міста» масштабні:

  • Централізована система охолодження. Використовуючи нові технології, можна контролювати температуру не тільки в приміщеннях, але й у цілому місті. А оскільки середня денна температура в Сінгапурі перевищує 34 °C, проблема регулювання клімату в місті дуже актуальна.
  • Автоматизована система збору і транспортування відходів. У екомістечку сміттєвози замінить система підземних труб, яка буде збирати і транспортувати сміття до місця, де відходи будуть перероблятися на енергію.
  • Центр без автомобілів. Наземна інфраструктура «Лісового міста» спроєктована для комфортного переміщення пішки та на велосипедах. А під’їзні шляхи та парковки для автотранспорту планують перенести під землю. Таке рішення допоможе додатково озеленити територію: розбити більше парків, садів і ферм.
  • Контроль споживання енергії та води. Крім розумної системи обліку ресурсів, кожен міський блок планують оснастити цифровими дисплеями з інформацією про те, як місцеві жителі впливають на екологію. Така конкуренція блоків буде мотивувати городян більш дружньо і дбайливо ставиться до навколишнього середовища.

Технології Smart City в містах України

Щоб впроваджувати в інфраструктуру смартрішення, необхідні знання і відповідні технології. У Київстар є обидві складові — смартпродукти й експертність оператора мобільного зв’язку вже допомагають модернізувати українські міста.

Директор із розвитку нових напрямків бізнесу Київстар Ілля Польшаков вважає, що у 2021 році телеком-компанія — це набагато більше, ніж просто постачальник послуг зв’язку. Оператор постійно розвивається й активно працює над створенням сучасних рішень, в основі яких телеком-сервіси та новітні IT-технології. Сьогодні Київстар пропонує своїм клієнтам ефективні бізнес-продукти на базі Big Data, хмарних рішень і технологій IoT.

«Ці всі можливості сьогодні складають цілу екосистему сервісів, здатних впоратися з безліччю проблем міст. Зручність у тому, що їх можна комбінувати й отримати з одних рук, а не від різних постачальників, що може призвести до проблем із взаємодією між різними рішеннями (а це часто виявляється вже тоді, коли договори укладені й послуги мають працювати, а змінити нічого не можна). Київстар же сьогодні виступає своєрідним інтегратором, партнером рішень для Smart City», — пояснює Ілля Польшаков.

Також важливою перевагою партнерства з Київстар є те, що оператор має:

  • свою власну інфраструктуру та надійні канали зв’язку;
  • власний дата-центр на території Києва;
  • рішення для обробки, аналізу та візуалізації даних;
  • зручну платформу для роботи з IoT-пристроями — Центр керування IoT;
  • можливість працювати з мережами NB-IoT та «розумними» системами;
  • можливість надати комплексні рішення під запит клієнта, які допоможуть раціонально використовувати ресурси міст та працювати ефективніше.

У чому користь рішень Smart City

Технології Smart City дозволяють оптимізувати управління різними муніципальними сферами міста і швидко вирішити безліч проблем городян. Смартосвітлення допомагає скоротити витрати на електроенергію і вчасно усувати пошкодження.

  • Смартосвітлення допомагає скоротити витрати на електроенергію і вчасно усувати пошкодження.
  • Смартпарковки спрощують водіям пошук вільних місць. Система сама підкаже, куди їхати, і не потрібно буде кружляти майданчиком у пошуках або залишати машину в не призначених для цього місцях.
  • Смартзупинки дозволяють не тільки швидко і зручно купити квиток, але й дізнатися, коли прибуде автобус, який маршрут вибрати і який стан на дорозі.
  • Смартконтейнери для сміття за допомогою датчиків відстежують рівень заповнення і сигналізують диспетчеру, коли відходи пора вивозити.
  • Smart Metering — «розумна» система обліку — відстежує споживання комунальних ресурсів і автоматично передає показання лічильників, відстежує стан мереж і оперативно фіксує аварії на ділянках. Таким чином Smart Metering виключає обман і помилки під час обліку, викликані людським фактором, допомагає вчасно робити «профілактичний» ремонт, уникаючи повного зношування систем, а також швидко знаходити місця аварій, не допускаючи масштабних витоків і втрат.
Інтернет речей темна

Інтернет речей

Центр керування IоT

Платформа для керування М2М SIM-картами в різних пристроях. Наприклад, для перевірки їхньої працездатності, моніторингу різних показників, управління послугами тощо.

Smart City — місто майбутнього, яке починається сьогодні

Розвиток «розумних» міст корисний для всіх:

  • Муніципальна влада раціонально використовує бюджетні гроші, забезпечуючи високий рівень життя для мешканців.
  • Бізнес отримує комфортний простір для роботи, скорочує операційні витрати, покращує свій імідж, якість продуктів та послуг. А також виконує соціальну місію, дбаючи про довкілля.
  • Жителі міста швидко і комфортно пересуваються на будь-яких видах транспорту і пішки, економлять час і сили, віддалено вирішуючи побутові питання: користуються «розумними» лічильниками, безконтактної оплатою. А ще — живуть у місті з високим рівнем безпеки, ходять добре освітленими та чистими вулицями.

«Ми готові масштабувати це рішення на інші міста України, адже це не тільки зручно для пасажирів, але й відкриває нові можливості для муніципальних і транспортних служб», — коментує проєкт Ілля Польшаков.

Хочете дізнатися більше? Пишіть свої питання на e-mail: iot@kyivstar.net. Фахівці Київстар допоможуть підібрати оптимальне рішення для вашого бізнесу або проєкту

Тренди та аналітика#IOT#IOTISKYIVSTAR#РозумнеМісто#SmartCity

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack
#IOT#SmartCity#Розвиток#Тенденції#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#КиївстарДляДержави
#IOT#SmartCity#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR
#SmartCity#BigData#IOT#Azure#0-800#SMS#ATC#Star.Docs
#SmartCity#IOT
#BigData#IOT#IOTISKYIVSTAR#Azure#MicrosoftAzure#AzureStack
#IOT#IOTISKYIVSTAR#SmartCity#Тренд#РозумнийБудинок
Хто вмикає світлофор3 лютого 2017 9 хвилин читання

Хто вмикає світлофор

#BigData#SmartCity#РозумнеМісто#Розвиток#БігДата

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку