Віртуальний або фізичний дата-центр: як визначитися з вибором
5 серпня 2021 11 хвилин читання

Віртуальний або фізичний дата-центр: як визначитися з вибором

Бізнес-рішення#ДатаЦентр#Colocation#Azure#AzureStack#ЦОД#ХмарніРішення#ХмарнаІнфраструктура#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#VPN

Про що:

Сьогодні компанії дедалі частіше відмовляються від власних центрів обробки даних на користь послуг фізичного дата-центру або хмарної інфраструктури. Але яке з цих рішень ефективніше, надійніше і вигідніше?

Зміст

Колокейшн і хмари — бізнес-тренди 2021 року

Фізичний дата-центр Київстар: особливості та переваги рішення

Кому підходять послуги комерційного дата-центру

Віртуальний дата-центр: можливості хмарної інфраструктури Microsoft Azure з Київстар

Які завдання розв’язує віртуальний дата-центр

Що ж таки вибрати: підбиваємо підсумки

Колокейшн і хмари — бізнес-тренди 2021 року

Колокейшн (Colocation, колокація) — це послуга з розміщення серверного устаткування клієнта в комерційному дата-центрі провайдера. Попит на колокейшн зростає в усьому світі, оскільки це вигідна альтернатива організації власної серверної або локального центру обробки даних (ЦОД). Перенесення серверів у дата-центр дає бізнесу більше можливостей для розвитку IT-інфраструктури та масштабування, а також дозволяє делегувати компанії-провайдеру завдання з обслуговування обладнання, забезпечення його безперебійної роботи та безпеки.

Паралельно з послугами фізичних дата-центрів зростає популярність хмарних рішень. Цьому чимало посприяла пандемія і різкий перехід багатьох сфер бізнесу в онлайн. Сьогодні експерти вважають, що поступово вся корпоративна інфраструктура мігрує в хмару.

За даними компанії Forrester, у 2021 році світовий ринок хмарних рішень зросте на 35% і досягне 120 млрд доларів. І причина збільшення попиту не лише в локдаунах: технологія дозволяє створити повноцінний віртуальний дата-центр у хмарі та водночас зменшити витрати на інфраструктуру, користуватися найактуальнішими інструментами й оптимізувати бізнес-процеси.

Отже, розгляньмо докладніше, чим відрізняється фізичний дата-центр від віртуального та яке рішення краще вибрати?

Фізичний дата-центр Київстар: особливості та переваги рішення

Київстар уже понад 10 років надає українським компаніям послуги комерційного дата-центру, в якому можна розмістити або орендувати серверне обладнання.

Захищена будівля знаходиться в Києві та є власністю телеком-оператора. У 2020 році приміщення модернізували: збільшили площу, обладнали новими захищеними шафами та серверними стійками, удосконалили системи охорони, енергопостачання та кондиціонування. Оновлений ​​майданчик уміщує понад 3300 юнітів одночасно і відповідає високим вимогам надійності Tier-III згідно з міжнародними стандартами Uptime Institute.

Головні плюси колокейшн у фізичному дата-центрі — це гнучкість рішень, надійність, можливість оптимізувати витрати на придбання й утримання корпоративного обладнання. Крім того, у Київстар як у телеком-оператора є додатковий бонус у вигляді власної мережевої інфраструктури з широким покриттям, а також великий досвід роботи на українському ринку.

Гнучкість і масштабованість інфраструктури

На серверних стійках дата-центру Київстар можна розмістити власне обладнання або орендувати потрібні потужності у провайдера. Навіть якщо ви вибрали перше рішення, за необхідності можна швидко збільшити потужності, докупивши необхідні ресурси в дата-центрі. Оскільки все обладнання знаходиться в одному місці та під наглядом кваліфікованого персоналу, фахівці провайдера можуть оперативно налаштувати систему. Так само просто можна відмовитися від надлишку обчислювальних потужностей, коли вони вам будуть не потрібні.

Крім того, за запитом вам можуть організувати індивідуальний периметр із підвищеним рівнем захисту даних і обладнання, екрануванням і особливими умовами допуску в серверне приміщення або шафу.

Надійність і відмовостійкість

Про безпеку обладнання в дата-центрі піклується надійна система охорони з відеоспостереженням 24/7, автоматична пожежна сигналізація і система газового пожежогасіння, яка не шкодить техніці.

Потужні прецизійні кондиціонери з плавним регулюванням і Cold Aisle Containment System (система ізоляції «холодних коридорів») ефективно охолоджують обладнання та цілодобово підтримують оптимальний для роботи серверів мікроклімат. Завдяки цьому обладнання не перегрівається і краще працює, а ризики виникнення несправності знижуються до нуля.

Ще одна запорука безвідмовної роботи обладнання — безперебійне енергопостачання. Крім надійних зовнішніх джерел електроенергії, у дата-центру є своя трансформаторна підстанція і дизель-генераторна станція. Тому в разі збоїв з електроживленням у постачальників електроенергії, ваші сервери зможуть працювати в штатному режимі на резервних потужностях.

Організувати подібні умови в локальному центрі обробки даних окремої компанії не тільки дуже дорого, але і вкрай складно. Оператор дата-центру надає вам готове рішення і гарантує всі параметри якості сервісу в SLA-угоді.

Вивільнення ресурсів

Колокейшн позбавляє від необхідності вкладатися в розвиток власної серверної, її підтримку, обслуговування й охорону, а значить — дозволяє раціональніше використовувати час співробітників і кошти компанії. Зосередьте доступні ресурси на розробці та покращенні власних продуктів, а не на налаштуванні та ремонті технічної бази.

Мережева інфраструктура і додаткові можливості Київстар

Київстар може забезпечити своїх бізнес-клієнтів надійними та стабільними каналами передачі даних із резервуванням і високою стійкістю до відмов. Це дозволяє швидко передавати в дата-центр великі обсяги інформації та прискорює виконання завдань.

Ще одна перевага майданчика — розгорнута на потужностях дата-центру хмарна платформа Azure Stack with Kyivstar. Сьогодні це унікальне для українського ринку гібридне рішення, яке дозволяє використовувати служби глобальної хмари Microsoft Azure, щоб побудувати IT-інфраструктуру і водночас зберігати корпоративні дані на території України.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Комерційний дата-центр

Дата-центр з найвищим рівнем надійності Tier-III. Технологічний майданчик в Україні, де ви можете розмістити своє серверне обладнання або орендувати наше.

Кому підходять послуги комерційного дата-центру

Насамперед послуги дата-центру Київстар вигідні тим компаніям, для яких важлива безвідмовна цілодобова робота серверного обладнання, швидкість і ефективність обробки великих обсягів даних, а також високий рівень безпеки та розташування серверів в Україні. Це представники фінансового і банківського сектору, IT-компаній, сфери енергетики й охорони здоров’я, логістики, ритейлу, промисловості та фармацевтичного бізнесу.

Водночас послугами дата-центру можуть користуватися не лише великі компанії. Рішення доступне і для середнього бізнесу, і для стартапів, адже не вимагає одноразових великих вкладень, на відміну від організації власного ЦОД.

Отже, колокейшн — відмінне рішення, якщо потрібно:

  • помістити власні сервери в захищене місце з оптимальними кліматичними умовами для роботи обладнання;
  • забезпечити безперебійну роботу серверів і віддалений доступ до даних з будь-якої локації;
  • орендувати індивідуальний сервер або модуль загального користування, щоб наростити обчислювальні потужності або використовувати замість власного обладнання;
  • забезпечити надійний захист корпоративних даних, зберігати й обробляти їх на території України;
  • передавати та приймати великі масиви даних із мінімальними затримками, завдяки тому, що обладнання розміщено в географічному центрі країни.

Віртуальний дата-центр: можливості хмарної інфраструктури Microsoft Azure з Київстар

Віртуальний дата-центр (VDC або хмарний ЦОД) — це віртуальна реалізація фізичного дата-центру в хмарі, яка включає пул ресурсів, необхідних для створення корпоративної IT-інфраструктури. Віртуальні процесори (CPU), оперативна пам’ять (RAM), місця на диску і мережеві компоненти знаходяться у віртуальному середовищі, яка створюється відповідно до запитів бізнесу на основі фізичних потужностей одного або декількох дата-центрів.

Віртуальний дата-центр Microsoft Azure з Київстар є моделлю хмарної обробки даних IaaS (Infrastructure as a Service — «інфраструктура як послуга»). За функціональністю хмарний ЦОД нічим не поступається фізичному. Водночас хмарне рішення має ряд переваг:

  • розширені можливості для масштабування — в розпорядженні провайдера 100 надійно захищених дата-центрів у більш ніж 60 регіонах світу;
  • скорочення операційних витрат на утримання інфраструктури;
  • можливість розгортання тестових середовищ;
  • високий рівень відмовостійкості завдяки створенню бекапів, резервних копій і наявності сучасних засобів для аварійного відновлення даних;
  • доступ до найсучасніших хмарних бізнес-інструментів і технологій обробки інформації.

Керувати хмарним ЦОД можна в будь-якому місці світу через зручний вебпортал Azure. Користувач, у якого є відповідний рівень доступу, може віддалено створювати та видаляти віртуальні машини, налаштовувати мережі та резервне копіювання, нарощувати, урізати та перерозподіляти обчислювальні потужності. По суті, віртуальний дата-центр — це бокс з інструментами, який можна комплектувати на свій розсуд: якщо потрібно замовляти додаткові сервіси та ресурси, а якщо потреба зникає — викладати їх з «коробки».

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Azure Stack від Київстар

Інтегрована хмарна платформа, яка дає змогу зберігати дані у дата-центрі в Україні та мати доступ до 200+ інструментів глобальної хмари Azure.

Які завдання розв’язує віртуальний дата-центр

Як і оренда серверів у фізичному дата-центрі, хмарне рішення дозволяє великим і маленьким компаніям отримати доступ до сучасної IT-інфраструктури без мільйонних вкладень у фізичне обладнання й організацію власного ЦОД.

Віртуальний дата-центр може надати ресурси для обчислень у необхідному обсязі, створення захищеного хмарного сховища, а також для розгортання віртуальних машин і додатків, які за необхідності можна повністю інтегрувати з наявною корпоративною IT-інфраструктурою. Водночас оплачуються лише використовувані ресурси та служби.

Хмарний ЦОД надає організаціям можливість збільшити пропускні спроможності та застосовувати новітні технології без витрат на модернізацію і придбання дорогих деталей, оплату фахівців, приміщення й енергоресурсів.

Отже, віртуальний дата-центр Microsoft Azure з Київстар допомагає вирішити низку завдань:

  • Масштабування інфраструктури: якщо не вистачає потужності корпоративних серверів, можна через VPN поєднати їх з потужностями хмарного ЦОД і безшовно працювати з віртуальними серверами, так само як і з фізичними.
  • Оперативне розгортання середовищ для розробки та тестування програмних продуктів.
  • Заміна застарілого або несправного обладнання сучасними віртуальними аналогами.
  • Створення корпоративної інфраструктури з нуля без колосальних вкладень.
  • Оптимізація операційних витрат: згідно з оцінками деяких експертів, хмарні рішення в середньому дозволяють заощадити від 20 до 50%.

Віртуальний дата-центр відмінно підходить для компаній, які планують розширення інфраструктури або її розвантаження, для тестування нового програмного забезпечення і додатків, повноцінної або часткової міграції в хмару.

Що ж таки вибрати: підбиваємо підсумки

Обидва рішення надають IT-інфраструктурі компанії додаткову гнучкість і відмовостійкість, дозволяють швидко масштабуватися і модернізувати свої системи. І колокейшн, і хмарні рішення дозволяють вивільнити значні фінансові та робочі ресурси, а також забезпечити співробітникам захищений віддалений доступ до необхідних потужностей і сервісів.

Однак, під час вибору варто звернути увагу на чинники, пов’язані з вимогами галузі та конкретними завданнями, які потрібно розв’язати:

  1. Якщо планується поступова міграція в хмару, то краще відразу почати впровадження хмарних сервісів, зокрема для нарощування потужностей використовувати віртуальний дата-центр Microsoft Azure з Київстар.
  2. Якщо у вас є серверне обладнання, то простіше скористатися колокейшн і розмістити його в фізичному дата-центрі.
  3. Якщо власного серверного обладнання немає і немає жодних обмежень, пов’язаних зі сферою діяльності, можна переходити в хмарний ЦОД.
  4. Якщо у зв’язку з галузевими вимогами або специфікою діяльності, вам важливі підвищений рівень безпеки, зберігання даних на індивідуальних серверах на території України, використання виділених захищених каналів зв’язку з високою пропускною спроможністю, то, ймовірніше, найкращим рішенням стане фізичний дата-центр Київстар.

Щоб отримати детальну консультацію щодо можливостей дата-центру Київстар, хмарної платформи Microsoft Azure з Київстар, актуальних цін на послуги, залиште заявку на сайті. Наш менеджер зв’яжеться з вами та допоможе підібрати оптимальне рішення.

Бізнес-рішення#ДатаЦентр#Colocation#Azure#AzureStack#ЦОД#ХмарніРішення#ХмарнаІнфраструктура#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#VPN

Зміст

Колокейшн і хмари — бізнес-тренди 2021 року

Фізичний дата-центр Київстар: особливості та переваги рішення

Кому підходять послуги комерційного дата-центру

Віртуальний дата-центр: можливості хмарної інфраструктури Microsoft Azure з Київстар

Які завдання розв’язує віртуальний дата-центр

Що ж таки вибрати: підбиваємо підсумки

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку