На сайті здiйснюються технічні роботи, у зв'язку з чим можливе некоректне відображення статей. Просимо вибачити за тимчасові незручності.

Ф’ючипси – їжа майбутнього

Виробництво чипсів з льону
Ми хочемо, щоб ф’ючипси оцінили всі, хто споживає снеки, і зрозуміли, що смачне буває й здоровим

Корисна їжа може бути смачною, а чипси – корисними. Це доводить український стартап «Ф’ючефуд». Компанії менше року, а її винахід – ф’ючипси – скуштували, напевно, всі поціновувачі здорового харчування у Києві та великих містах країни. Нова продукція розрахована на любителів снеків, але поки що виготовляється невеликими партіями, які успішно реалізовуються. Яким чином ф’ючипси зможуть потіснити традиційні картопляні чипси, розповідає співзасновник компанії Павло Себастьянович.

«Після 40 років я захопився – сироїдінням, написав книгу про правильне харчування, влаштовував фестивалі», – згадує Павло Себастьянович. Саме тоді він вигадав технологію виготовлення сиру з арахісу і чипсів з льону. На одному із заходів Павло познайомився з відомим маркетологом Сергієм Гайдаєм і підприємцем Сергієм Школою, які зацікавилися його рецептами і запропонували виготовляти сир та чипси у промисловому масштабі. Однак, вивчивши ринок, вони зрозуміли, що горіховий сир не мав би достатнього ринку збуту через дорожнечу виготовлення. А от виробляти лляні хлібці та чипси (сировину для яких вирощують в Україні і технологія виробництва яких досить нескладна) їм здалося рентабельним.

Тож у середині 2013 року придбали спеціальне сушильне та дробильне обладнання і почали виробляти чипси. Так троє товаришів стали співзасновниками нового бізнесу з виготовлення «їжі майбутнього», а компанію назвали «Ф’ючефуд».

Просто і смачно

Перші партії лляних чипсів, ф’ючипсів (англ. future – майбутнє), давали куштувати друзям, знайомим, їхнім дітям, однокласникам своїх дітей. «Перевіряли, чи подобається продукт. Ми хотіли, щоб наші чипси були не лише корисними, а й смачними», – ділиться Павло.

фьючипсы маленькая_1

Технологія виробництва нескладна: насіння льону перемелюють, потім додають помідори, червоний мелений перець, сіль, все перемішують і висушують. Усі інгредієнти натуральні і корисні. У ф’ючипсах відсутні «швидкі» вуглеводи, зате високий вміст білка та клітковини. Продукт не обсмажується, тому не містить небезпечних канцерогенів.

Протягом 2014 року підприємці експериментували з технологією, смаком, обладнанням. «Виявилося, що серійне обладнання нам не підходить, довелося його продати і замовити нове, спроектоване під наші потреби», – розповідає Себастьянович. Унікальне обладнання взялася виготовити українська компанія «Елопак».

Оскільки для співзасновників виробництво ф’ючипсів – не основний бізнес, то й часу йому приділяли мало і не поспішали.

Бізнес-процес

Регулярне виробництво ф’ючипсів запустили у травні 2015 року. За чотири місяці вийшли на виготовлення 7 тис. пачок щомісяця (50 г і 120 г).

«Ф’ючипси – нова товарна категорія, вони зовні нагадують чипси, але здатні посісти свою нішу». Сергій ГАЙДАЙ, маркетолог

Виробництво вже вийшло на самоокупність, але витрачені кошти іще не повернулися. Старт бізнесу обійшовся менш ніж у 1 млн грн, але він припав на період, коли всі розрахунки були за цінами $1 = 8 грн. Останнє сушильне обладнання докуповували вже за ціною $1 = 23 грн.

Зараз у лінійці компанії лише два продукти: «Класичні ф’ючипси» з коричневого льону і «Золоті» із золотистого льону, який є дорожчим і менш поширеним в Україні, але чипси з нього виходять смачніші та хрусткіші.

Сировину (насіння льону, мелений перець, томати, сіль) закуповують на ринку на загальних підставах, не вирощують самі. На виробництві працюють лише п’ятеро робітників, цього наразі достатньо.

Цільова аудиторія

«Наша цільова аудиторія – не вегетаріанці, сироїди або поціновувачі здорового способу життя, а всі, – запевняє Павло Себастьянович. – Ми хочемо, щоб ф’ючипси оцінили всі, хто споживає снеки, і зрозуміли, що смачне буває й здоровим».

Улюбленого багатьма «солоненького» пікантного смаку домагаються без жодних ароматизаторів і підсилювачів смаку, а завдяки ретельно підібраному поєднанню льону, солі, перцю і томатів. Ф’ючипси можна з’їсти для задоволення або щоб утамувати голод, адже завдяки обволікаючим властивостям льону такий перекус буде корисним для травлення.

Також вони добре смакують із пивом. Тому серед відвідувачів модних пабів і самобутніх броварень ф’ючипси, за відповідного просування, матимуть неабиякий попит.

Продажі

Філій власних дистриб’юторів у «Ф’ючефуд» поки що немає. Є представники компанії у Харкові та Одесі.

Продають ф’ючипси через мережу «Еко-Лавка», магазини «Купуй Своє», «Vega Лавка», інтернет-магазин «Комора», через свій сайт і сторінку у Facebook. «Ф’ючефуд» – постійний учасник заходу «У пошуках made in Ukraine», фестивалів пива та вуличної їжі, різних виставок у Києві.

Компанія поступово збільшує обсяги виробництва, щоб можна було зайти у ритейл, готується до збуту продукції у мережі «Новус» та на заправках «ОККО».

фьючипсы маленькая_3

За словами директора зі стратегічного планування компанії Сергія Гайдая, перспективно буде виробляти ф’ючипси в Україні і продавати в Європі. «Нас стосується лише кілька директив Європейської комісії і нескладно їм відповідати, – говорить він. – Наш продукт не містить ані тваринних жирів, ані олій, тому сертифікувати ф’ючипси буде просто».

За бажання закордонного партнера імпортувати  ф’ючипси йому достатньо буде визначити конкретні вимоги щодо оформлення упаковки продукту, а організацію експорту, сертифікацію, логістику та митні процедури «Ф’ючефуд» готова взяти на себе. Однак співзасновники вважають, що економічно невигідно постачати за кордон невеликі партії ф’ючипсів, тому спочатку збираються знайти інвестиції (за підрахунками підприємців, близько $1 млн), щоб побудувати великий завод в Україні.

Плани

Павло Себастьянович каже, що «Ф’ючефуд» – ще не завершене виробництво, і ф’ючипси – лише початок лінійки «їжі майбутнього». «Ми розробили 12 рецептів чипсів на основі льону з різними натуральними смаковими добавками, такими як кмин, карі, кріп, часник, і три на основі арахісу. Будемо розширюватися, щойно знайдемо інвестора», – говорить бізнесмен.

Співзасновники шукають партнерів, які готові просувати та продавати корисні й здорові продукти українського виробництва. Можливо, через 10 років ми й не згадаємо про «застарілі» картопляні чипси, а полиці супермаркетів будуть заповнені лляними, корисними.  

Корисні властивості льону:

  • Високий вміст незамінних поліненасичених жирних кислот Омега-3, майже як у риб’ячому жирі.
  • Високобілковий продукт: 18 г протеїну на 100 г.
  • Високий вміст клітковини: 27 г на 100 г.
  • Сприяє розвитку дружньої мікрофлори кишечника.

 

12 рецептів чипсів на основі льону з різними натуральними смаковими добавками, такими як кмин, карі, кріп, часник, і три на основі арахісу розробила компанія

05.11.2015
Що нового
Популярне