На сайті здiйснюються технічні роботи, у зв'язку з чим можливе некоректне відображення статей. Просимо вибачити за тимчасові незручності.

Ягідна справа

Перспективні для бізнесу нішеві ягідні культури

На актуальні для підприємців питання відповів Олександр ЯРЕЩЕНКО, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН.

Які ягідні культури сьогодні найбільш перспективні для бізнесу в Україні (для вирощування та переробки)?

Серед найбільш перспективних для бізнесу ягідних культур в Україні я б назвав суницю садову, чорницю високорослу (лохину), малину, смородину чорну і жимолость. Це з точки зору максимально можливої прибутковості вирощування за мінімальних ризиків.

Якщо ж говорити про нішеві культури, то вони не завжди можуть бути віднесеними до найперспективніших для бізнесу – насамперед через свою «нішевість», тобто обмежений попит на ринку навіть за умови преміальної ціни.

Так, лохина за якихось 8-10 років з малопоширеної та маловідомої нішевої культури перетворилася на одну з найбільш культивованих і перспективних в Україні. Культури більш знані у нас, як, наприклад, аґрус, порічки, журавлина і навіть ожина, з різних причин так і залишаються нішевими.

ЯГОДЫ_2

Розкажіть, будь ласка, в яких регіонах України ці культури районовані, їх врожайність, переваги та недоліки для бізнесу.

Ожина. Її переваги – висока врожайність, швидкоплідність, великий вибір сортів різних термінів дозрівання, висока ціна на ягоду і відсутність серйозної конкуренції, зацікавленість переробних підприємств. Недоліки – значні витрати на закладання плантації (шпалера з можливістю укриття рослин у зимовий період), недостатня зимостійкість комерційних сортів, більшість з яких мало вивчені в Україні, високі вимоги до умов післязбирального зберігання. Культура споживання (попит і упізнаваність на ринку) на стадії формування. Може вирощуватися по всій території України, але північні і східні регіони найбільш ризиковані щодо підмерзання в зимовий період. У південних регіонах (або в тунелях по всій території країни) перспективними є нові ремонтантні сорти ожини, які плодоносять з кінця серпня до перших осінніх заморозків).

Жимолость. Переваги – найбільш ранньостигла культура з високою біологічною цінністю ягід, висока ціна і відсутність серйозної конкуренції, нескладна технологія вирощування, для окремих сортів – можливість механізованого збирання, тривалий період експлуатації плантації. Недоліки – повільно нарощує врожайність, низка сортів (особливо російської селекції) може пошкоджуватися морозами після тривалих зимових відлиг, високі вимоги до умов післязбирального зберігання. Культура споживання (попит і упізнаваність на ринку) на стадії формування. Перспективна для споживання у свіжому вигляді та заморозки (ексклюзивний продукт). Може вирощуватися по всій території України, окрім південних регіонів (погано переносить високі температури у період вегетації).

Аґрус. Найзагадковіша з широковідомих ягідних культур. Усі знають цю культуру, її багато хто любить, проте садівницького матеріалу на ринку постійно не вистачає (попит перевищує пропозицію). Повноцінних комерційних плантацій майже немає. Часто аґрус висаджують як доповнення до інших ягідників. Висновок – культура дуже затребувана на хобі-ринку, присадибних ділянках і незаслужено забута професійними виробниками (приблизно те саме можна сказати про порічки). Переваги – висока врожайність, швидкоплідність, достатній вибір сортів різних термінів дозрівання і забарвлення ягід, у тому числі безшипових, придатність до механізованого збирання, висока культура споживання. Недоліки – околюченість і недостатня стійкість до грибних хвороб багатьох сортів, нестабільний попит на ринку (має регіональний характер). Може вирощуватися по всій території України, але у південних регіонах потребує застосування додаткових агроприйомів вирощування (погано переносить високі температури у період дозрівання врожаю).

Журавлина. Поширена у дикому вигляді переважно в зоні Полісся. Великих комерційних плантацій в Україні поки що немає (за останніми даними, є близько 20 га у Волинській та Рівненській областях). Переваги – висока врожайність, швидкоплідність, наявність великоплідних сортів, можливість механізованого збирання (за певних умов), тривалий період експлуатації плантації, висока ціна і експортний потенціал. Недоліки – специфічні вимоги до умов вирощування, що спричиняє додаткові витрати на всіх етапах: від закладання плантації до збирання врожаю. Переважна зона вирощування прив’язана до природних ареалів поширення дикої журавлини.

Лохина. Уже давно не нішева, але, мабуть, найбільш комерційна з перспективних ягідних культур. Саме цим зумовлене стрімке збільшення її площі в Україні за останні 10 років майже у 15 разів! Нині ця цифра становить близько 800 га. Переваги – висока врожайність, швидкоплідність, великий вибір сортів різних термінів дозрівання, тривалий період експлуатації плантації, висока ціна на ягоду і серйозний експортний потенціал, плоди чудово зберігаються протягом тривалого часу. Культура споживання зростає так стрімко, як і нарощування виробництва ягідної продукції. Недоліки – значні витрати на закладання плантації (підкислення ґрунту, внесення субстрату з кислого торфу і тирси, обов’язковий монтаж системи зрошення). Може вирощуватися по всій території України, але крайні північно-східні і східні регіони дещо ризиковані щодо підмерзання в зимовий період (необхідний підбір сортів), а південні – через недостатню жаростійкість культури.

Які ягідні культури в Україні ви б рекомендували вирощувати з орієнтацією на подальший експорт?

Лохину, журавлину, малину, суниці (в основному для подальшої заморозки).

ЯГОДЫ_3

Наведіть, будь ласка, приклади ефективних бізнесів в Україні, які спеціалізуються на вирощуванні ягідних культур.

ТОВ «Бетек» (чорниця, малина), ТОВ «Українська ягода» (суниці, чорниці, малина, смородина), ТОВ «Весна-2011» (суниці, чорниця, малина, смородина), ТОВ «Хайберрі» (суниця, смородина), ТОВ «Володимирські сади» (суниця), ТОВ «Обрій» (суниця, чорниця, малина), ТОВ «ФруТек» (розмноження багатьох ягідних культур), ТОВ «Дари Волині» (суниця, малина).

Визначте істотні проблеми, до яких повинен бути готовий фермер або виробник, що збирається зайнятися вирощуванням або переробкою ягід?

Необхідна наявність землі з можливістю використання не менше 10 років; кваліфіковані кадри, насамперед агрономічна служба; інфраструктура; доступність потрібної кількості робочої сили (особливо у період збирання врожаю). Для роботи з торговельними мережами – можливість формувати заявлені партії продукції необхідної якості, власна торгова марка (бажано), наявність умов для післязбиральної доробки (охолодження, сортування, упаковки); для експорту – сертифікація виробництва.

25.05.2015
Що нового
Популярне