Коли та навіщо вибирати мультихмару: специфіка й переваги рішення для бізнесу
14 березня 2024 5 хвилин читання

Коли та навіщо вибирати мультихмару: специфіка й переваги рішення для бізнесу

Огляди рішень#ХмарніРішення#MicrosoftAzure#AzureStack#ГібриднаХмара#Бізнес#Рішення#Бізнес-рішення#Azure#CRM#CRM-система#ДатаЦентр

Про що:

Мультихмарність — один з найгучніших трендів IT-індустрії останніх років. І прогнозують, що надалі він набиратиме обертів. За даними Flexera, у 2023 році 87% компаній обирали мультихмарну архітектуру. А до 2032-го обсяг ринку таких рішень може сягнути $18.7 млрд, збільшившись із $2.8 млрд у 2023-му. Чому мультиклаудна стратегія стає все популярнішою, які має переваги й недоліки та чи може бути панацеєю для кожного бізнесу — розбираємось далі.

Зміст

Що таке мультихмарність: особливості архітектури

У чому переваги мультихмари

Коли бізнесу потрібна мультихмара

Складнощі мультихмари та як їх уникнути

Що таке мультихмарність: особливості архітектури

Мультихмарність — це стратегія використання різних хмарних служб від різних постачальників незалежно одна від одної. Такий підхід передбачає розподілення робочих навантажень між кількома провайдерами. Наприклад, компанія може обрати трьох операторів: у хмарі першого розміщувати системи документообігу, CRM і ERP, у другого — архівні дані, а майданчик третього використовувати в ролі резервного. 

Мультихмару не варто плутати з гібридною. У першому випадку використовуються кілька публічних хмар, кожна з яких обирається для конкретного окремого завдання. Тоді як гібридне середовище поєднує приватні та публічні хмари, компоненти яких глибоко співпрацюють між собою. Більше про відмінності та переваги гібридних хмар читайте у нашій статті.

У чому переваги мультихмари

Головна мета мультихмарної стратегії — зробити IT-інфраструктуру більш гнучкою, оперативною та ефективною. Це можливо завдяки тому, що мультиклаудні рішення відкривають компаніям чимало корисних опцій:

  • Брати найкраще від кожної хмари. Бізнес може замовляти у різних провайдерів сервіси, які максимально задовольняють його вимоги до функціональності, стабільності, швидкості, безпеки та доступності. Наприклад, послуги одного хмарного провайдера ви можете вибрати через високу швидкість налаштувань сервісів, а іншого — через більш вигідні безпекові умови.

    Крім того, підприємство отримує доступ до інновацій. Хмарні провайдери з різною швидкістю впроваджують передові технології, а мультихмарна стратегія дозволяє компаніям якомога оперативніше випробувати нові рішення від різних операторів.

  • Уникати прив'язки до одного постачальника. Компанії не потрібно пристосовувати всі бізнес-процеси до вимог провайдера, роблячи їх залежними від однієї хмари. Можна ретельно оцінити переваги та труднощі співпраці з кожним постачальником, а потім продумати максимально зручний сценарій розподілу робочих навантажень.

  • Обирати потрібне розташування дата-центрів. Підприємство може користуватися в різних країнах послугами різних провайдерів, які мають дата-центри у потрібних їм локаціях. Необхідність обрати оператора з ЦОД у конкретній країні може бути продиктована як регуляторними нормами, так і необхідністю скоротити час доступу кінцевих споживачів до даних.

    Наприклад, Microsoft Azure дозволяє зберігати й обробляти дані у понад 100 дата-центрах у 60+ регіонах світу. Якщо ж компанії необхідно зберігати дані в Україні, але не обмежувати свої функціональні можливості, оптимально підійде платформа Azure Stack. Сервіс дає можливість повноцінно користуватися службами та інструментами глобальної хмари Azure, зберігаючи дані у дата-центрі Київстар.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Azure Stack від Київстар

Інтегрована хмарна платформа, яка дає змогу зберігати дані у дата-центрі в Україні та мати доступ до 200+ інструментів глобальної хмари Azure.

  • Отримувати нові можливості економити. Мультихмарні рішення дозволяють оптимізувати витрати на IT-інфраструктуру — обирати сервіси з найбільш вигідним співвідношенням ціни та продуктивності у різних постачальників. Наприклад, щоб зберігати файловий архів, не потрібно багато обчислювальних потужностей. Тому можна обрати послугу в провайдера, який пропонує нижчі ціни. Натомість для запуску нових проєктів знадобиться більше ресурсів. 
  • Ефективно управляти ризиками. Один із способів покращити управління ризиками для компанії — розподілити дані та робочі навантаження між різними хмарними постачальниками. Це мінімізує простій бізнесу в випадку збоїв в одній з хмар. Крім того, використовуючи окрему хмару для бекапів, компанії підвищують захист даних і гарантують безперервність роботи бізнесу.
Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Коли бізнесу потрібна мультихмара

Обрати мультиклаудну стратегію варто:

  • Бізнесу, який уже масштабується або планує це робити, тому реалізує всеохопну цифрову трансформацію. Використання хмарних служб від різних постачальників дозволить експериментувати з IT-інструментами для масштабування, а також прискорювати процес розробки, тестування та запуску нових продуктів. 
  • Підприємствам, які перебувають у процесі злиття чи поглинання. Компанія-покупець може користуватися послугами одного хмарного провайдера, а придбаний бізнес — іншого. І не завжди виправдано об'єднувати їхні інфраструктури — в цьому випадку найбільш раціональним рішенням буде мультихмарність.  
  • Бізнесу з підвищеними вимогами до стійкості критичної IT-інфраструктури. Мультихмара мінімізує ймовірність простоїв, бо немає єдиної точки відмови: якщо в одного провайдера станеться збій, ви можете покластися на іншого оператора.

Мультихмарність обирають не тільки приватні компанії, але й державні установи. Наприклад, у 2022 році Пентагон в рамках цифрової модернізації уклав контракти на хмарні обчислення із Microsoft, Amazon, Google та Oracle. Їхня умовна загальна сума — $9 млрд. Контракти діятимуть до 2028 року.

Складнощі мультихмари та як їх уникнути

Попри солідний перелік переваг та позитивні тренди реалізація мультихмарної стратегії має певні труднощі. Так, дослідження 451 Research показало, що компанії виділяють три ключові проблеми: 

  • керування послугами різних хмарних провайдерів (34%)
  • побудова мереж між хмарами (30%)
  • керування даними, що зберігаються у різних постачальників (24%)

Щоб отримати максимальний ефект від мультихмарної архітектури, потрібно відстежувати всі робочі навантаження в різних хмарних середовищах, узгоджено керувати ними та захищати. І чим більше провайдерів, тим складніше виконувати всі ці задачі. Бо постачальники можуть мати продукти з кардинально різними функціями, використовувати відмінні інструменти управління та пропонувати різні SLA — угоди про рівень надання послуг. 

Перед тим як використовувати мультиклауд, зіставте специфіку архітектури з потребами конкретно вашого бізнесу. Якщо плюси переважають труднощі, розробіть мультихмарну стратегію та політику безпечного керування всіма рішеннями. І враховуйте, що не у кожної ІТ-команди вистачить ресурсів та часу, щоб менеджерити ці питання. Тому може знадобитися консалтингова допомога сторонніх фахівців, які  реалізують для вашого бізнесу мультихмарну стратегію.

Огляди рішень#ХмарніРішення#MicrosoftAzure#AzureStack#ГібриднаХмара#Бізнес#Рішення#Бізнес-рішення#Azure#CRM#CRM-система#ДатаЦентр

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ДатаЦентр#Colocation#MicrosoftAzure#Azure#Бізнес#AzureStack
#Azure#MicrosoftAzure#AzureBackup#AzureStack#IOT#IOTISKYIVSTAR#Microsoft365#Офіс365#Бізнес#Київстар#ГібриднаХмара
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI#SaaS#PaaS#AzureExpressRoute
#Рішення#Технології#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніРішення
#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365
#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніРішення
#AzureStack#Microsoft365#MicrosoftAzure#Azure#Офіс365#Бізнес#ХмарніРішення#ХмарніСховища#IaaS#PaaS#SaaS#CRM#CRM-система#DDoS-атака#AntiDDoS
#ХмарнаІнфраструктура#AzureStack#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#Технології#Бізнес

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку