Гібридна хмара: чим корисна для бізнесу та які задачі виконує
10 жовтня 2023 6 хвилин читання

Гібридна хмара: чим корисна для бізнесу та які задачі виконує

Огляди рішень#Azure#MicrosoftAzure#AzureBackup#AzureStack#IOT#IOTISKYIVSTAR#Microsoft365#Офіс365#Бізнес#Київстар#ГібриднаХмара

Про що:

При виборі хмари компанії не завжди можуть однозначно зупинитися або на приватній, або на публічній моделі. Тому все актуальнішим стає гібридне рішення, яке поєднує найкращі характеристики обох варіантів.

Ринок гібридних хмар у 2023 році оцінюється в $129 млрд, а до 2028-го може збільшитися до $348 млрд. Зростаючий попит закономірний, адже хмарні сервіси підвищують ефективність IT-інфраструктури за раціональну ціну. Розповідаємо, чим саме гібридні хмари корисні для бізнесу та як їх можна використовувати.

Зміст

Що таке гібридна хмара

Переваги гібридних хмар

Для яких задач підходять гібридні хмари

Що таке гібридна хмара

Гібридна хмара — це модель побудови IT-інфраструктури, яка поєднує ресурси різних хмарних середовищ. Завдяки їй бізнес може у вигідних для себе комбінаціях використовувати публічні та приватні хмарні рішення.

Гібридна інфраструктура працює як єдина система та передбачає зручне управління всіма хмарними сервісами. Ви самостійно обираєте, які ресурси використовувати ізольовано, а між якими системами має відбуватися обмін даними. Взаємозв’язок між хмарними сервісами може здійснюватися різними способами: за допомогою віртуальної приватної мережі (VPN), локальної мережі (LAN), прикладного програмного інтерфейсу (API), глобальної мережі (WAN) тощо.

Переваги гібридних хмар

  • Гнучкість. Компанія може обирати зручні для неї публічні та приватні хмарні рішення, підлаштовуючи їх під свої потреби. Гібридна модель дозволяє переміщувати робочі навантаження між середовищами для оптимізації бізнес-процесів і оперативно змінювати обсяг IT-ресурсів відповідно до актуальних задач. Це гарантує зручність керування інфраструктурою.
  • Зниження витрат. Бізнес може економити на обслуговуванні власних локальних дата-центрів, максимально використовуючи хмарні сервіси, за підтримку яких відповідає провайдер. Це дозволить покращити рентабельність інвестицій в бізнес, адже ви зможете розширювати свої IT-потужності, але без значних витрат на «залізо».
  • Безпека та відмовостійкість. Завдяки гнучкому розміщенню даних у кількох IT-середовищах значно знижується ризик їх втратити. А продуманий розподіл навантаження дозволяє підвищити надійність і стійкість інфраструктури. Крім того, хмарні сервіси недоступні для фізичних атак і мають вбудовані служби захисту від різного роду кіберзагроз.

Є у гібридної інфраструктури й недоліки. Зокрема, можуть виникати труднощі при спробі інтегрувати різні платформи між собою. А це ставить під загрозу ефективну взаємодію IT-систем.

Уникнути такого негативного сценарію та одночасно отримати максимум переваг гібридної моделі допоможе Azure Stack від Київстар. Обираючи цю платформу, клієнт отримує технічний супровід сертифікованих експертів. Вони оцінюють інфраструктуру компанії та рекомендують оптимальні рішення під запит і можливості клієнта.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Azure Stack від Київстар

Інтегрована хмарна платформа, яка дає змогу зберігати дані у дата-центрі в Україні та мати доступ до 200+ інструментів глобальної хмари Azure.

Для яких задач підходять гібридні хмари

Гібридні хмари — універсальне рішення для різних компаній: від стартапів, яким не по кишені великий власний дата-центр, до корпорацій, що прагнуть масштабуватися. Бо вони вирішують широкий спектр задач:

  • Цифрова трансформація. Щоб удосконалювати IT-інфраструктуру, бізнес переходить у гнучкі публічні хмари. Але у компанії можуть бути певні продукти, які необхідно залишити на приватному майданчику. В цьому випадку гібридна модель дозволить поступово модернізувати інфраструктуру, забезпечуючи інтеграцію нових рішень з традиційними.
  • Збереження конфіденційних даних. Персональна інформація клієнтів фінансових, банківських, медичних та інших установ, які працюють з чутливими даними, з безпекових причин має розміщуватися в ізольованій приватній хмарі. Але зберігати на такій платформі всі дані для компанії не завжди зручно. Тому оптимальним варіантом стає гібридна модель: чутливі дані — у приватній хмарі, а решта — у публічній. Так робить KPMG Norway — компанія, що надає аудиторські, податкові та консультаційні послуги. Вона працює з конфіденційними даними клієнтів, які, відповідно до умов контрактів і європейських нормативних актів, не можна зберігати у загальнодоступній хмарі. Тому KPMG використовує Azure Stack і розміщує чутливі дані в приватній хмарі, яка розташована в дата-центрі партнера Microsoft в Норвегії.
  • Організація бекап-майданчика. Для резервного копіювання даних потрібне велике сховище. Але збільшувати потужності приватного середовища для бекапів не завжди виправдано. Вихід з ситуації — розміщувати резервні копії у публічній хмарі. Наприклад, розгортаючи інфраструктуру в Microsoft Azure, ви отримуєте сервіс Azure Backup для резервного копіювання даних в один клік. Він дозволяє налаштувати як бекапи окремих файлів, систем, програм чи баз даних, так і всієї віртуальної інфраструктури компанії.
Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

  • Тестування проєктів. Якщо компанія розробляє нові продукти, тестувати їх потрібно на ізольованому приватному майданчику. Так вони не заважатимуть роботі головних сервісів. А після завершення тестування проєкти важливо швидко перенести в основне публічне середовище, де можна нарощувати їхні потужності. Це прискорює прототипування продуктів і вихід на ринок. І саме гібридні хмари забезпечують таку гнучкість роботи з новими проєктами. Наприклад, розробники вищезгаданої компанії KPMG Norway через конфіденційність даних були обмежені у тестуванні програм — не могли перевіряти їх у публічній хмарі. Але завдяки Azure Stack розробники отримали більше свободи, адже змогли розгортати проєкти у приватній хмарі.
  • Швидке масштабування інфраструктури. Завдяки гнучкості хмарних сервісів ви зможете без обмежень використовувати рівно стільки ресурсів, скільки потребуєте в конкретний період. Наприклад, оперативно масштабувати свої ресурси на період свят, у пікові сезони або під час випуску нових продуктів.
  • Оптимізація роботи пристроїв IoT. Завдяки гібридній інфраструктурі можна підвищити продуктивність роботи IoT-пристроїв — локально обробляти дані, які збирають «розумні» прилади, зменшуючи затримку передачі інформації. А зберігати опрацьовані дані — на потужних публічних хмарах.
Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Такий підхід використала американська компанія нерухомості RXR Realty. Вона розробила платформу RxWell для моніторингу умов у будівлях під час пандемії COVID-19. Завдяки камерам і датчикам система збирала низку даних: кількість людей, соціальна дистанція, наявність захисних масок, якість повітря тощо. Попередню обробку даних виконували IoT-пристрої, що прискорювало процес аналізу інформації. А потім вихідні дані від локальних пристроїв і результати попередньої обробки передавалися в хмарну інфраструктуру Azure.

Крім того, завдяки Microsoft Azure компанія могла розгортати проєкт у кількох будинках одночасно. Бо завдяки публічній хмарі вона не була обмежена в ресурсах і могла швидко масштабувати свою інфраструктуру.

Таким чином, гібридні хмари — це можливість підвищити продуктивність, безпеку та гнучкість вашого бізнесу без нераціональних витрат.

А більше про переваги й можливості MS Azure та Azure Stack читайте у матеріалах на Kyivstar Business Hub або замовляйте консультацію у наших спеціалістів.

Огляди рішень#Azure#MicrosoftAzure#AzureBackup#AzureStack#IOT#IOTISKYIVSTAR#Microsoft365#Офіс365#Бізнес#Київстар#ГібриднаХмара

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ХмарніРішення#MicrosoftAzure#AzureStack#ГібриднаХмара#Бізнес#Рішення#Бізнес-рішення#Azure#CRM#CRM-система#ДатаЦентр
5 історій успіху відомих компаній з Microsoft Azure18 листопада 2022 12 хвилин читання

5 історій успіху відомих компаній з Microsoft Azure

#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#ХмарніСховища
#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365
#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніРішення
#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#ХмарніСховища#AzureStack#Клієнт#IaaS#PaaS#SaaS#AzureVirtualDesktop#Компанії
#Компанії#ХмарніРішення#MicrosoftAzure#Azure#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ#AzureStack#Microsoft365#Офіс365
#ХмарніСховища#AzureStack#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#ДатаЦентр
#ХмарнаІнфраструктура#AzureStack#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#Технології#Бізнес

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку