Як покращити кібербезпеку в хмарах: головні загрози та інструменти захисту
24 жовтня 2023 6 хвилин читання

Як покращити кібербезпеку в хмарах: головні загрози та інструменти захисту

Огляди рішень#Cybersecurity#DDoS-атака#EmailSecurity#Microsoft365#Офіс365#Захист#Кібербезпека#Фішинг#ХмарнаІнфраструктура

Про що:

Хмарна інфраструктура здатна зробити бізнес більш продуктивним та гнучким. За умови надійного кіберзахисту. Хмарні постачальники гарантують безпеку своїх платформ і надають інструменти для захисту даних. Проте їхня ефективність залежить не тільки від провайдерів, але й від користувачів.

Дослідження Flexera показує, що безпека — виклик №1 для 79% компаній, які використовують хмари. Розповідаємо, як з ним впоратися та вибудовувати надійний кіберзахист хмарної інфраструктури.

Зміст

Поширені кіберзагрози у хмарах

Помилки компаній у кібербезпеці

Рішення для захисту хмарної інфраструктури

Правила для безпеки даних у хмарі

Поширені кіберзагрози у хмарах

Використовуючи хмарні служби без надійних безпекових інструментів, компанії підвищують ризики таких проблем:

  • Викрадення даних або несанкціонований доступ до них. Ресурси компанії можуть бути вразливими через низький контроль доступу або неправильне використання облікових записів співробітників.

Згідно зі звітом IBM за 2023 рік, 95% організацій у світі стикалися з більш ніж одним витоком даних. Середня вартість витоку становила $4,45 млн — вона зросла на 15% за останні три роки.

  • Security Misconfiguration або неправильні налаштування хмарних ресурсів. В опитуванні Fortinet 59% компаній називають цю проблему найбільшим ризиком для хмарної безпеки. Серед її базових проявів — небезпечне використання резервних копій, слабкі паролі, незахищена передача даних і неправильне обмеження доступу.
  • Злам облікових записів. Найчастіше хакери використовують фішингові атаки, щоб скомпрометувати акаунти співробітників. Так вони можуть викрадати паролі, отримувати доступ до корпоративних систем і ресурсів та порушувати роботу хмарного середовища.
  • DDoS-атаки або відмова обслуговування. Це спрямування надвеликого потоку трафіку на IT-ресурс з сотень тисяч комп’ютерів. Мета DDoS-атаки — перевантажити систему, щоб ускладнити її роботу або повністю вивести з ладу.
Кібербезпека темна

Кібербезпека

AntiDDos від Київстар

Комплексний захист IT-інфраструктури від DDoS-атак, а також від відомих і невідомих кіберзагроз. Працює в автоматичному режимі без втручання оператора.

Помилки компаній у кібербезпеці

Фахівці з кібербезпеки кажуть, що всі компанії поділяються на два типи: ті, яких зламали, і ті, які ще не знають, що їх зламали. Думати, що вашу IT-систему не можна вразити — прояв гордині у питаннях кібербезпеки. Але це не єдиний ризик, якого припускаються компанії.

«Чим більше систем, тим важче їх адмініструвати. А компанії не завжди можуть знайти фахівців для реалізації нових безпекових рішень. Це те саме, що купити болід Формули 1, але не мати пілота, який би на ньому їздив».

Петро Вавулін

«Чим більше систем, тим важче їх адмініструвати. А компанії не завжди можуть знайти фахівців для реалізації нових безпекових рішень. Це те саме, що купити болід Формули 1, але не мати пілота, який би на ньому їздив».

Петро Вавулін

керівник відділу хмарних рішень в Київстар, називає найчастіші помилки

  1. Ігнорувати кібербезпеку. Досі багато людей вважають, що кіберзагрози не стосуються їхньої компанії, тому серйозно опікуватися безпекою не потрібно.
  2. Думати, що складність — це і є безпека. Вважаєте, що IT-система вашої компанії складна? Це не означає, що її не можна зламати. Не розумієте, як працює ваша IT-система? Не факт, що ворог не знає, як її зламати.
  3. Однаково ставитися до всієї інформації в компанії. Дуже важливо класифікувати інформацію в організації. Перш ніж використовувати інструменти для кіберзахисту, треба зрозуміти, які у компанії потреби та вимоги до обробки інформації.
  4. Вимикати пильність. Беззаперечна помилка зі сторони співробітників — відкривати підозрілі листи та запускати макроси й незахищені файли на робочих станціях.
  5. «Жадоба» мати все. Коли ви бачите у конкурентів велику кількість рішень з кібербезпеки, не обов’язково намагатися придбати для своєї компанії все те, що у них є і, можливо, навіть введено в експлуатацію. Вам може здаватися, що нові інструменти зроблять інфраструктуру компанії ще безпечнішою, але це не завжди працює.
Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Рішення для захисту хмарної інфраструктури

Інструменти захисту мають вирішувати ключові безпекові задачі компанії, але водночас відповідати її можливостям і цілям.

«У кібербезпеці вирішення проблеми не може коштувати більше, ніж сама проблема. Використовуйте ті сервіси, з якими ви вже можете працювати або які здатні швидко опанувати. А потім уже інвестуйте час у підвищення кваліфікації команди, щоб використовувати більш складні інструменти безпеки».

Петро Вавулін

«У кібербезпеці вирішення проблеми не може коштувати більше, ніж сама проблема. Використовуйте ті сервіси, з якими ви вже можете працювати або які здатні швидко опанувати. А потім уже інвестуйте час у підвищення кваліфікації команди, щоб використовувати більш складні інструменти безпеки».

Петро Вавулін

керівник відділу хмарних рішень в Київстар

Захист хмарної IT-інфраструктури може включати такі рішення:

  • Email Security — захист корпоративної пошти від фішингу, спаму та шкідливого ПЗ. Через електронні пошти кіберзлочинці отримують доступ до інших облікових записів і пристроїв. Так вони можуть викрадати дані та блокувати роботу IT-систем. Своєю чергою, Email Security дозволяє зашифрувати електронну пошту та запобігає втраті даних.
  • User and Entity Behavioral Analytics — аналіз поведінки користувачів і пристроїв для захисту даних. Рішення дозволяє моніторити будь-які аномальні події в мережі. Наприклад, акаунт співробітника розсилає сотні листів або завантажує гігабайти корпоративних даних. Чи певні ресурси компанії починають отримувати тисячі запитів, сигналізуючи про початок потенційної DDoS-атаки.
  • Web Application Firewall — захист вебпрограм від шкідливого трафіку. Інструмент блокує підозрілі запити, наприклад, виконати команди операційної системи або запустити віддалений файл. WAF аналізує http-трафік між мережею й вебзастосунком, ідентифікує та фільтрує виявлені загрози.
  • Network Access Control — захист корпоративної мережі від неавторизованих користувачів і пристроїв, які не сумісні з політикою безпеки компанії. Інструмент з’ясовує, чи безпечно підключати конкретний пристрій або ж йому можна надати лише обмежений доступ до ресурсів.
  • Backup and Recovery — резервне копіювання та аварійне відновлення даних. Такі рішення дозволяють продовжити роботу компанії навіть у тому випадку, якщо внаслідок кібератаки пошкоджено частину IT-інфраструктури.
  • Endpoint Security — захист кінцевих точок, наприклад, ноутбуків, ПК чи смартфонів. Це цілий клас рішень, які виявляють, аналізують і блокують різні типи загроз: спам, віруси, злом тощо. Наприклад, Data Loss Prevention дозволяє створити внутрішні політики роботи з даними, щоб запобігати їх крадіжкам.

Ці та інші інструменти для захисту хмарної IT-інфраструктури ви знайдете в комплексі рішень з кібербезпеки від Київстар.

Кібербезпека темна

Кібербезпека

Email Security

Сервіс для захисту корпоративної пошти від шкідливого ПЗ, фішингових атак, спаму та інших кіберзагроз. Запобігає втраті даних, шифрує й архівує електронну пошту.

Правила для безпеки даних у хмарі

Дослідження Verizon говорить, що 74% усіх безпекових проблем з даними пов’язані з людським фактором. Тому кожній компанії під силу покращити захист інформації без великих витрат — для цього командам варто дотримуватися кількох правил:

  1. Розробіть політику доступу до корпоративних ресурсів. Права доступу мають відповідати посадовим обов’язкам співробітників. У працівників повинно бути все необхідне для виконання своїх задач, але не більше.
  2. Використовуйте хмарні сервіси з функціями захисту. Наприклад, Microsoft Office 365 має вбудовані інструменти Intune, Microsoft Defender та інші рішення, які запобігають витоку даних, фішинговим атакам та зараженню вірусами.
  3. Потурбуйтесь про безпеку персональних мобільних пристроїв працівників, якщо у них є доступ до корпоративних ресурсів. Тут допоможуть такі інструменти, як Mobile Application Management або Mobile Device Management.
  4. Використовуйте багатофакторну автентифікацію. Завдяки подвійному контролю співробітники зможуть надійно захистити свої акаунти. Адже для доступу до облікового запису потрібно буде ввести не тільки основний пароль, але й додатковий одноразовий, який прийде на персональний пристрій користувача.
  5. Шифруйте файли. Захищайте конфіденційні дані, шифруючи їх за допомогою спеціального ПЗ, або зберігаючи в зашифрованому сховищі.

  І не менш важливе правило — покращуйте обізнаність співробітників у питаннях кібербезпеки. Читайте на Kyivstar Business Hub про актуальні інструменти для кіберзахисту та корисні поради для запобігання загрозам.

Кібербезпека темна

Кібербезпека

Рішення для кібербезпеки бізнесу

Інструменти, які комплексно захистять IT-інфраструктуру, сервіси та хмарні рішення компанії від кіберзагроз різних типів.

Огляди рішень#Cybersecurity#DDoS-атака#EmailSecurity#Microsoft365#Офіс365#Захист#Кібербезпека#Фішинг#ХмарнаІнфраструктура

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Кібербезпека#Cybersecurity#AntiDDoS#Антифрод#BigData#Захист#DDoS-атака#Кібератака
#Кібербезпека#Cybersecurity#DDoS-атака
#Cybersecurity#Кібербезпека#Рішення#NextGenerationFirewall#DDoS-атака#AntiDDoS
#Cybersecurity#Кібербезпека#AntiDDoS
#Microsoft365#Cybersecurity#Кібербезпека#Офіс365#Кібератака#Захист#ДобіркаСервісів
Як захистити компанію від DDoS-атак?3 травня 2022 9 хвилин читання

Як захистити компанію від DDoS-атак?

#AntiDDoS#Cybersecurity#Кібербезпека#Кібератака#Захист#DDoS-атака
#Кібербезпека#Cybersecurity#AntiDDoS#Технології#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Кібератака#DDoS-атака
Кіберзлочини в Україні: як бізнесу захиститися від хакерських атак26 квітня 2021 12 хвилин читання

Кібератаки: чи можна від них захиститися?

#Кібербезпека#Кібератака#Захист#Cybersecurity#AntiDDoS#DDoS-атака

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку