Як комерційний дата-центр змінює уявлення про сучасний бізнес
19 вересня 2023 5 хвилин читання

Як комерційний дата-центр змінює уявлення про сучасний бізнес

Огляди рішень#Azure#AzureStack#Бізнес#ДатаЦентр#MicrosoftAzure

Про що:

Збір та обробка бізнес-даних стають важливішими, ніж будь-коли, а тому кожній компанії потрібен хаб для зберігання інформації. Здавалось би, усе зрозуміло, адже для цього є власні центри обробки даних (ЦОД). Втім, Gartner прогнозує, що до 2025 року 80% підприємств відмовляться від власних ЦОД. Вони прагнуть, щоб інфраструктуру компанії обслуговував хтось інший. Наскільки актуальні комерційні дата-центри (ДЦ) для бізнесу — розповідаємо далі у статті.

Зміст

Що таке комерційний дата-центр

Критерії надійного комерційного дата-центру

Дата-центри у тандемі з хмарою

Прогнози на майбутнє

Що таке комерційний дата-центр

Комерційний дата-центр — це технологічний майданчик, де будь-яка компанія може орендувати серверне обладнання або розмістити власне та керувати даними із різних точок світу. Ця послуга називається колокація (англ. colocation). ДЦ може бути стратегічним рішенням для багатьох підприємств і надає їм більше можливостей, ніж підтримка власного ЦОД, заощаджуючи цінні капітальні та операційні витрати.

Послуги комерційного дата-центру можуть бути корисними як для великих корпорацій, які працюють зі значними обсягами даних, так і для малого та середнього бізнесу. Бо сучасні компанії мають високі вимоги до надійності та безпеки.

Критерії надійного комерційного дата-центру

Ось кілька ключових критеріїв, які слід враховувати підприємству при виборі надійного комерційного дата-центру:

  • Фізична безпека. Дата-центр має бути обладнаний суворим контролем доступу та системами відеоспостереження.
  • Пожежний захист. ДЦ має бути оснащений системами пожежогасіння, датчиками диму для запобігання пожежам.
  • Резервне живлення. Надійний дата-центр має містити резервні джерела живлення, такі як дизельні генератори або власну трансформаторну підстанцію, щоб забезпечити безперервну роботу.
  • Контроль клімату та охолодження. Це необхідно для підтримки оптимальної температури та вологості для обладнання.
  • Мережева доступність. Дата-центр повинен мати підключення до різних мережевих провайдерів, щоб забезпечити резервування у разі відмови одного з провайдерів.
  • Безпека мережі. Має бути захист мережі від будь-яких кібератак.
  • Резервність та відновлення даних. Це потрібно на випадок їхнього пошкодження.
  • Підтримка та сервіс. Має бути цілодобовий моніторинг та технічна підтримка для розв’язання технічних проблем.
  • Можливість розширення інфраструктури відповідно до потреб бізнесу.
  • Сертифікат надійності. Перевірте, якому рівню Tier від Uptime Institute відповідає дата-центр — від цього залежить його надійність і рівень доступності. Оптимальним рішенням для бізнесу з точки зору безпеки та відмовостійкості є дата-центри з рівнем Tier III.

Вкрай важливо враховувати ці критерії при виборі комерційного ДЦ, оскільки надійність та безпека інфраструктури мають критичне значення для багатьох бізнес-процесів та даних компанії. До речі, усім цим критеріям відповідає комерційний дата-центр від телеком-оператора Київстар.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Комерційний дата-центр

Дата-центр з найвищим рівнем надійності Tier-III. Технологічний майданчик в Україні, де ви можете розмістити своє серверне обладнання або орендувати наше.

Дата-центри у тандемі з хмарою

З появою  гібридних рішень дата-центри можуть працювати у тандемі з хмарними службами, забезпечуючи організаціям гнучкість і масштабованість бізнесу.

Наприклад, завдяки Київстар можна підключитися до хмарного сервісу Microsoft Azure Stack, розгорнутого на базі дата-центру. Це рішення допомагає користуватися службами глобальної хмари Microsoft Azure, щоб побудувати або масштабувати IT-інфраструктуру, і при цьому зберігати корпоративні дані в Україні, у дата-центрі Київстар.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Azure Stack від Київстар

Інтегрована хмарна платформа, яка дає змогу зберігати дані у дата-центрі в Україні та мати доступ до 200+ інструментів глобальної хмари Azure.

Так можна розробляти нові продукти, налагоджувати будь-які внутрішні бізнес-процеси, організовувати віддалену роботу, водночас не утримуючи фізичні сервери. Також можна отримати високошвидкісне з’єднання з глобальною системою і безпечний канал передавання даних.

Прогнози на майбутнє

Що чекає дата-центри у майбутньому:

  • Збільшення попиту на висококваліфікований персонал. Популярними вакансіями вважатимуться — інженери-проєктувальники ЦОД, інженери-механіки, інженери-електрики. Gartner прогнозує, що до 2027 року 60% команд, які обслуговуватимуть інфраструктуру дата-центрів, матимуть відповідні навички, порівняно з 30% у 2022 році.
  • Пошук альтернативних видів палива для живлення дата-центрів. Деякі уже віддають перевагу сонячним електростанціям, наприклад центр обробки даних Moro Hub у Дубаї. Очікуємо також, що ще більше ДЦ отримуватимуть енергію з відновлюваних джерел, таких як вітрова та геотермальна.
  • Кліматичне планування, яке враховує несприятливі погодні умови, задокументовані в останні роки, та ефект непередбачуваності. Наприклад, системи охолодження в центрі обробки даних Google Cloud у Лондоні було розроблено на основі історичних даних, тобто на максимальну зовнішню температуру у 32 градуси. Проте минулого року у Лондоні була зафіксована рекордна температура у 40,3 градуса. Це призвело до зупинки Google Cloud. Тож, проєктувати нові ДЦ потрібно з урахуванням непередбачуваності та запобіжних заходів проти несприятливих погодних умов.

Дізнатися більше про комерційний дата-центр від Київстар та можливості для вашої організації ви можете на сайті.

Огляди рішень#Azure#AzureStack#Бізнес#ДатаЦентр#MicrosoftAzure

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ДатаЦентр#Colocation#MicrosoftAzure#Azure#Бізнес#AzureStack
Найбільші дата-центри світу14 грудня 2021 7 хвилин читання

Найбільші дата-центри світу

#ДатаЦентр#ЦентрДаних#ЦОД#Colocation
#Azure#ДатаЦентр#ЦентрДаних#ЦОД
#ДатаЦентр#Colocation#Azure#AzureStack#ЦОД#ХмарніРішення#ХмарнаІнфраструктура#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#VPN
#Київстар#ДатаЦентр#Захист#Colocation#AzureStack#Azure#ХмарніРішення
#ДатаЦентр#Бізнес#Colocation#Azure#AzureStack#MicrosoftAzure
#Colocation#Дата-платформа#ДатаЦентр#Компанії#Київстар
#ДатаЦентр#ЦОД#Colocation#AzureStack#ЦентрДаних#MicrosoftAzure#Azure#Бізнес

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку