Що таке IoT-платформа і яке її призначення?
23 лютого 2021 5 хвилин читання

Що таке IoT-платформа і яке її призначення?

Бізнес-рішення#IOT#IOTISKYIVSTAR#BigData#ІнтернетРечей

Про що:

Інтернет речей — галузь, яка швидко розвивається та проникає в наше життя на різних рівнях: від спрощення побуту до оптимізації заводів і фабрик. Одне з базових понять цієї технології — IoT-платформа. Що таке IoT-платформа, як вона працює, навіщо потрібна, а також у чому відмінність платформ IoT і М2М Connectivity Management — у матеріалі.

Зміст

IoT-платформа — серце системи Інтернету речей

Відмінні риси IoT-платформи

Центр керування IoT від Київстар — рішення для бізнесу

IoT-платформа — серце системи Інтернету речей

Щоб зрозуміти, що таке IoT-платформа, розберемося з основами: як працює Інтернет речей. Концепція Internet of Things передбачає пристрої, пов’язані між собою через мережу інтернет, які збирають дані та обмінюються ними.

IoT-мережі найчастіше будуються на технології міжмашинної взаємодії (M2M — Machine-to-Machine). До мережі можуть під’єднуватися IoT-пристрої та/або M2M SIM-карти в «розумних» девайсах (M2M Connectivity). Разом вони працюють найефективніше, але для керування пристроями та SIM-картами потрібні різні платформи: для техніки — IoT-платформа, а для M2M SIM-карт — платформа М2М Connectivity Management.

Базова IoT-система містить такі компоненти:

  • обладнання — з’єднані через інтернет пристрої: сенсори, датчики, виконавчі механізми;
  • підключення — канали, через які пристрої обмінюються інформацією між собою або з хмарним сховищем, а також отримують команди;
  • програмне забезпечення — аналітичний модуль, який отримує від пристроїв дані, аналізує їх і видає команди на виконавчі механізми, залежно від налаштувань, встановлених користувачем;
  • хмара — сховище інформації;
  • інтерфейс користувача — спосіб взаємодії, доступ для користувача до IoT-системи.

Яке місце в цьому списку займає IoT-платформа? Це фактично серце системи. Платформа Інтернету речей — посередник між фізичними пристроями й центром, інструмент для віддаленого доступу, контролю пристроїв системи та керування ними. Основне призначення платформ для Інтернету речей — змусити розрізнені датчики й механізми працювати як єдиний пристрій і виконувати закладені користувачем вимоги, а також інформувати про позаштатні події чи про результати виконаних дій.

Відмінні риси IoT-платформи

Ринок IoT-платформ зростає ледь не так само швидко, як і сама галузь Інтернету речей. Однак на цьому ринку поки немає очевидних монополістів — через різні сфери застосування і відповідно різні вимоги до платформи. Тому, щоб зрозуміти, яка платформа Інтернету речей потрібна конкретному бізнесу, варто звернути увагу на такі характеристики:

  • Масштабованість. З’єднати під контролем кілька девайсів розумного будинку або контролювати датчики на величезній фермі — цей параметр визначає, скільки пристроїв контролює платформа. «Просунуті» варіанти варіюють кількість підключених пристроїв і дають змогу згодом масштабувати систему відповідно до потреб користувача.
  • Багатофункціональність — можливість на одній платформі відпрацьовувати сценарії автоматизованого керування різними типами пристроїв для різного бізнесу. Наприклад, на одній платформі можуть обслуговуватися «розумні» лічильники, для яких вона прогнозує обсяги споживання ресурсів і контролює витоки; автомобільні датчики, за допомогою яких страхові компанії визначають score-бал для манери їзди водія; системи автоматизованого поливу для фермерів та інші різнорідні за своєю функціональністю рішення.
  • Зручність у використанні. IoT-платформа має бути простою і зрозумілою для користувача. Також цей критерій має значення під час додаткового налаштування системи та визначає гнучкість API-інтеграції та керування вихідним кодом.
  • Сумісність та інтеграція. Одна платформа об’єднує пристрої з різними типами апаратних і програмних протоколів зв’язку.
  • Розгортання — публічне хмарне сховище або доступ на локальний сервер для більшої конфіденційності.
  • Безпека даних. Збереження інформації — критикований елемент у концепції Інтернету речей. Тому важливі характеристики IoT-платформи — контроль доступу користувачів, шифрування інформації, що передається, право власності на оброблені дані.

Центр керування IoT від Київстар — рішення для бізнесу

Скористатися перевагами нових технологій для бізнесу вже можна і в Україні. Центр керування IoT — це платформа М2М Connectivity Management для керування SIM-картами в пристроях у режимі онлайн. Платформа Jasper розроблена компанією Cisco для глобального ринку, інтегрована в мережу Київстар і підтримує всі технології передачі даних (Internet, SMS, CSD та Voice). Вона вже працює в 84 країнах із понад 160 мільйонами пристроїв.

Центр керування IoT дає змогу користувачеві:

  • дистанційно керувати SIM-картою, її трафіком, тарифними планами й послугами;
  • отримувати статистику SIM-карт і оптимізувати роботу на основі отриманих даних;
  • контролювати витрати пристроїв через особистий кабінет.

Центр керування IoT Jasper (Cisco) від Kyivstar — це не тільки зручно, але й вигідно: можна використовувати всі технології без доплати за них, а також змінювати тарифний план у будь-який момент через особистий кабінет. Підключити платформу можна як на новий номер, так і на наявний.

Бізнес-рішення#IOT#IOTISKYIVSTAR#BigData#ІнтернетРечей

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

Що таке М2М SIM-карти та де їх використовують14 вересня 2023 6 хвилин читання

Що таке М2М SIM-карти та де їх використовують

#M2M#IOT#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack
#IOT#ІнтернетРечей#Медицина#IOTISKYIVSTAR
Інтернет речей у бізнесі: як це працює?19 березня 2021 4 хвилини читання

Інтернет речей у бізнесі: як це працює?

#ІнтернетРечей#Бізнес#IOT#IOTISKYIVSTAR#ХмарніСховища#M2M
#IOT#Бізнес#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR
#IOT#ІнтернетРечей#Технології#IOTISKYIVSTAR
#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR
IoT, або Інтернет речей — що це таке?12 травня 2020 9 хвилин читання

IoT, або Інтернет речей — що це таке?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку