Бізнес-ідеї у війну: які напрямки матимуть успіх до та після перемоги
25 серпня 2022 8 хвилин читання

Бізнес-ідеї у війну: які напрямки матимуть успіх до та після перемоги

Тренди та аналітика#BigData#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Про що:

Який бізнес відкрити під час війни, а яка справа буде прибутковою вже після перемоги? Відповіді на ці два питання можуть бути схожими, адже успішні зараз підприємства у наступні кілька років будуть заробляти ще більше. Які саме галузі матимуть успіх та додаткові прибутки? Розповідаємо про 7 ключових напрямків та ідеї для бізнесу.

Зміст

№1. Будівництво та суміжні сфери

№2. Військові товари та товари подвійного призначення

№3. Енергонезалежність та Зелений курс

№4. Будівництво захисних споруд

№5. Реабілітація військових

№6. Вихід на ринки ЄС, логістика

№7. Сектори з доданою вартістю

№1. Будівництво та суміжні сфери

Будівництво — це безперечно лідер серед напрямків у бізнесі, які будуть активно розвиватися найближчим часом. Уже зараз уряд за своїм планом відновлення хоче залучити такі інвестиції:

  • 150-250 млрд доларів — відновлення та модернізація житла й інфраструктури регіонів.
  • 35 млрд доларів — відновлення та модернізація соціальної інфраструктури, а саме шкіл, лікарень, дитячих садочків тощо.

І хоча цих коштів у держави ще немає, відбудовувати міста після російських бомбардувань та воєнних дій безперечно буде потрібно. Тому вже зараз можна відкривати бізнес у сфери будівництва.

До слова, щоб розпочати успішний бізнес з нуля в цій галузі, необов’язково мати мільйонні капітали. Можна виконувати підрядні роботи, здавати в оренду будівельну техніку, налагодити постачання або й власне виробництво матеріалів для будівництва, а також запропонувати варіанти зручного тимчасового житла для переселенців.

Проєкт модульних будинків від української компанії Vsimdim для родин, які втратили житло під час війни в Україні

Проєкт модульних будинків від української компанії Vsimdim для родин, які втратили житло під час війни в Україні

№2. Військові товари та товари подвійного призначення

Найбільш прибутковий бізнес під час війни — це безпосередньо виробництво зброї, військової техніки, боєприпасів. Утім, таке підприємство не можна відкрити без великих інвестицій та ґрунтовних технологічних знань. Тому зверніть увагу на товари військового та подвійного призначення.

Серед військових товарів і надалі матимуть попит: одяг, взуття, спальники, аптечки, бронежилети, плитоноски та інші аксесуари. Ці речі постійно псуються та зношуються, але натомість з’являється багато нових мілітарних брендів, які готові закрити цю потребу. На ринку, який стрімко розвивається, нові бізнеси можуть швидко знайти й своє місце.

Водночас успішними будуть підприємці, які виробляють товари подвійного призначення. Ось приклади бізнес-ідей:

  • Дрони. Можуть використовуватися як для цивільних потреб компаній, так і з військовою метою.
  • Їжа тривалого зберігання. Консерви, сублімована їжа, поживні батончики стануть в пригоді не лише для військових, але і для цивільних після завершення війни.

Порада! Щоб швидко знайти клієнтів, скористайтеся інструментами Big Data від Київстар. Завдяки цим сервісам від оператора ви зможете побудувати портрет клієнта, персоналізувати свою пропозицію для різної аудиторії та провести таргетовані розсилки.

№3. Енергонезалежність та Зелений курс

Енергетична незалежність вже зараз є одним з ключових напрямків для розвитку країни. У плані відновлення України уряд запланував інвестицій у розмірі 130 млрд доларів, які, зокрема, мають бути спрямовані на такі цілі:

  • Будівництво розумних мереж (smart grids).
  • Відбудова пошкоджених енергетичних об’єктів.
  • Локалізація виробництва обладнання для ВДЕ (вітрові вежі, трансформатори, кабелі, електролізери, батареї).
  • Розвиток виробництва біопалива (біоетанолу, біодизелю, біометану, біомаси) із сільськогосподарської продукції, залишків та відходів тощо.

Звісно, державний план відновлення не гарантує, що розміри іноземних інвестиції будуть такі ж, як того бажають чиновники. Проте він гарно окреслює ключові ніші, у які сама держава інвестуватиме кошти. Саме тому підприємцям варто вже зараз розвивати відповідні компетенції та пропонувати свої рішення на ринку.

Радимо звернути увагу, не лише на великі інфраструктурні проєкти. Шукайте й ідеї для малого бізнесу без великих стартових інвестицій. Наприклад, проблеми з газом породжують попит у людей на енергоефективність, а отже українці охоче утеплюватимуть свої будинки.

№4. Будівництво захисних споруд

Уявити майбутні українські міста без мережі сучасних укриттів та багатоповерхівок із бомбосховищами важко. Війна довела їхню критичну необхідність. Тому люди інвестуватимуть гроші в захисні споруди, як під час будівництва нових житлових комплексів, так і в уже наявних. Тому, якщо ви розмірковуєте, який бізнес відкрити після війни, зверніть увагу саме на цю галузь.

На ринку захисник споруд потрібні будуть різнопланові рішення:

  • бюджетні та компактні бомбосховища для приватних будинків;
  • захист від бомбардувань для працівників підприємств та невеликих бізнесів;
  • просторі бомбосховища для житлових комплексів;
  • споруди для громадських місць тощо.

Наприклад, у Харкові встановили зупинку-укриття для пасажирів громадського транспорту, де харків’яни зможуть там сховатися від російських ракетних обстрілів. Подібні проєкти будуть масштабуватися.

Зупинка-укриття у Харкові. Джерело: Суспільне Харків

Зупинка-укриття у Харкові. Джерело: Суспільне Харків

Порада! Не забудьте подбати про якісний інтернет-зв’язок у нових бомбосховищах, щоб люди могли залишатися на зв’язку зі своїми рідними у будь-яких ситуаціях. У цьому допоможе Київстар, який пропонує розгалужену мережу з якісним і надійним зв’язком та вже облаштував чимало бомбосховищ по всій Україні точками Wi-Fi-інтернету.

№5. Реабілітація військових

Реабілітація військових та цивільних, які постраждали від війни — це великий напрямок, який вже зараз потрібно розвивати в Україні. Мова про різні напрямки: медичний, психологічний, соціальний.

Так, за словами президента Володимира Зеленського, зараз близько мільйона людей захищають Україну від окупантів у ЗСУ та в інших наших формуваннях. Уже зараз тисячі з них потребують фізичного відновлення та психологічної підтримки. Так само є велика потреба у кваліфікованих спеціалістах та спеціалізованих закладах для роботи з цивільним населенням, яке зазнало тих чи інших втрат на війні.

Така соціальна потреба може бути гарною основою для власної справи. Наприклад, можна розглянути наступні бізнес-ідеї:

  • Курси підвищення кваліфікації для роботи з військовими для медиків, психологів тощо.
  • Реабілітаційний центр.
  • Психологічні консультації фахівців зі спеціалізацією на темі війни.
  • Виробництво або імпорт спецтехніки для реабілітації людей.
  • Виготовлення протезів тощо.
Бізнес-ідеї у війну: які напрямки матимуть успіх до та після перемоги

№6. Вихід на ринки ЄС, логістика

Україна у 2022 році стала кандидатом у члени Європейського Союзу. Для бізнесу це означає не лише нові можливості для збуту своєї продукції, але й потребу модернізувати своє виробництво під екологічні норми ЄС, побудову ланцюгів постачання, пошук нових закордонних партнерів тощо.

Тут є можливості відкрити бізнес у B2B-секторі, який надаватиме наступні послуги:

  • Бізнес-консалтинг у сфері виходу на ринки ЄС.
  • Побудова логістичних маршрутів.
  • Представництво на міжнародних виставках.
  • Забезпечення складів, приміщень у країнах ЄС.
  • Юридичний супровід тощо.

Особливу увагу варто звернути саме на логістику. Через повномасштабну війну, заблоковані порти та закрите небо старі ланцюги постачання в Україні зруйновані, тому є велика потреба в побудові нових маршрутів. Оптимальний спосіб зараз — це автомобільні перевезення, попит на які лише зростатиме.

Водночас після війни Україна має всі шанси стати новою транспортною артерією між Європейським союзом та Азією. Наприклад, товари з Китаю, Казахстану, Індії можуть йти Чорним морем до України, а далі в ЄС. І кроки до цього вже робляться: 27 липня Європейський Союз включив українські логістичні шляхи до Транс’європейської транспортної мережі.

Зокрема, на розширення та інтеграцію логістики з ЄС держава хоче залучити 120-160 млрд доларів. Частину з цих коштів іноземні організації інвестують саме в український бізнес.

№7. Сектори з доданою вартістю

Україна має експортно-сировинну спрямованість на зовнішніх ринках. Це означає, що країна експортує переважно чисту сировину — зерно, метали, корисні копалини. Натомість саме високотехнологічна продукція дозволяє країнам заробляти більше. Тому розвиток секторів економіки з доданою вартістю — це один із пріоритетів для України у найближчі роки. Держава готова залучати фінансування для цього напрямку на суму до 50 млрд доларів.

Наприклад, мова про такі виробництва:

  • машинобудування;
  • переробка рослинною продукції у харчові продукти;
  • виробництво меблів;
  • розвиток насінництва;
  • розвиток ІТ-сфери та цифрових продуктів тощо.

Бізнес-ідеї у цих напрямках будуть актуальними у майбутньому та матимуть підтримку не лише в держави, а й в іноземних інвесторів.

Порада! Для початку роботи бізнесу навіть в умовах війни Київстар пропонує компаніям скористатися можливостями комплексу рішень «Бізнес працює». Він підібраний з урахуванням найактуальніших потреб в комунікації, організації роботи, бізнес-процесів та захисту даних. Для легкого початку роботи із сервісами частина з них надається безоплатно.

Тренди та аналітика#BigData#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#2024#Економіка#Бізнес
5 корисних ресурсів для бізнесу та українців3 листопада 2023 5 хвилин читання

5 корисних ресурсів для бізнесу та українців

#Бізнес#Рішення#ДобіркаСервісів
#IOT#BigData#SMS#SmartCity#ЦифровіТехнології#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR
#ADWISOR#SMS#ATC#СмсРозсилка
#Microsoft365#Офіс365#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення#Stoprussia#РосійськоУкраїнськаВійна#Бізнес
#IOT#IOTISKYIVSTAR#Stoprussia#ВійнавУкраїні#ЯкЦеПрацює?
#Stoprussia#Бізнес#Компанії#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression#Роумінг#ІнтернетДляБізнесу#Клієнт

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку