Що з бізнесом? Коротко про стан економіки та компаній на лютий 2024
29 лютого 2024 9 хвилин читання

Що з бізнесом? Коротко про стан економіки та компаній на лютий 2024

Тренди та аналітика#2024#Економіка#Бізнес

Про що:

Українські підприємці пройшли через ще один рік війни. І попри безпекові, фінансові, логістичні та кадрові проблеми, компанії продовжують відновлюватися й розвиватися. Саме це було у фокусі уваги свіжих досліджень стану бізнесу від низки аналітичних організацій. Про них, а також про ключові зміни економіки в лютому розповідаємо далі.

Зміст

ВВП зростає, а міжнародні резерви — зменшуються

Бізнес очікує зняття блокади кордонів

91% підприємств відновили роботу з лютого 2022

Ринок праці продовжує оживати

E-commerce повертає втрачені позиції

Майже 80% МСБ планують розширювати бізнес у 2024

ВВП зростає, а міжнародні резерви — зменшуються

Українська економіка увійшла в лютий з такими показниками:

  • Споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 4.7% із 5.1% у грудні. В місячному вимірі ціни зросли на 0.4%. 
  • ВВП в січні зріс на 3.5% [±1%] порівняно з січнем 2023 року. Цьому сприяло зростання інвестиційного попиту та розширення логістичних можливостей — зовнішні ринки стали більш доступними для національних виробників. Так, у лютому український морський коридор експортував найбільші обсяги продукції з початку повномасштабного вторгнення. 
  • Товарообіг за січень склав $8.5 млрд, що на 7% більше, ніж за січень 2023 року. В Україну імпортували товарів на суму $5.1 млрд, а експортували – на $3.4 млрд.
  • Міжнародні резерви України зменшилися на 4.9% порівняно з груднем 2023-го — до $38 525 млн. НБУ пояснив це трьома причинами: Україна виплачує борги в іноземній валюті, продовжуються валютні інтервенції для збереження курсової стійкості, а міжнародна допомога зменшилася.

Бізнес очікує зняття блокади кордонів

Для понад 20% українських підприємств розв'язання проблеми блокади західних кордонів — очікувана зміна для поліпшення бізнес-клімату в країні. Про це говорить останнє опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Респонденти кажуть, що питання блокади є більш важливим для розвитку компаній, ніж подолання корупції, якої очікують 17% опитаних.

Також опитані підприємці кажуть про скорочення експорту. У січні 34% респондентів скоротили експорт (у грудні 2023-го таких компаній було 20%). А частка бізнесів, які наростили експорт, у січні знизилася до 19% порівняно з 32% у грудні. Протягом наступних трьох місяців майже 29% респондентів очікують зростання експорту. А скорочувати його планують лише 5% компаній.

91% підприємств відновили роботу з лютого 2022

Такими є результати дослідження Програми розвитку ООН (UNDP) про вплив війни на мікро-, малі та середні підприємства в Україні. Воно підкреслює важливість ММСП для української економіки, які складають 99.98% усіх суб'єктів господарювання та дають 74% усіх робочих місць.

Компанії поетапно повертають рівень потужностей, який був до повномасштабного вторгнення, — зараз вони використовують у середньому 53.4% власних потужностей. Очікується, що у 2024 році цей показник зросте до 56%. Також за наявності попиту підприємства готові збільшити оборот на 50%. 

Ключові результати дослідження:

  • Про фінансові втрати від війни. 9.5% опитаних підприємців не мали економічних втрат через війну, а у ще 10% були помірні збитки — до $10 тис. Проте середні втрати значно вище — $227 тис. на компанію.

  • Про необхідні інвестиції. Середній розмір фінансових вкладень для розвитку середнього бізнесу в наступні три роки — $950 тис. на компанію. Малому бізнесу потрібні менші інвестиції — від $30 до $300 тис. Водночас майже 80% опитаних бізнесів не планують залучати іноземні інвестиції — покладаються на внутрішні позики. 

  • Про інвестиційні пріоритети. На думку бізнесу, стимулювати розвиток можуть інвестиції в обладнання, маркетинг та розвиток робочої сили — навчання та підвищення або зміну кваліфікації персоналу.

  • Про перешкоди. Найбільшими перепонами для розвитку бізнесу є: непередбачуваність ситуації в Україні та на внутрішньому ринку, непередбачені дії держави, недостатня кількість платоспроможних клієнтів, недостатня кількість кваліфікованих робітників і недостатній капітал.

  • Про ситуацію у секторах. Найбільш негативно повномасштабна війна вплинула на виробництво, будівельну сферу, громадське харчування, готелі та туризм. 

  • Про відновлення. Найшвидшими темпами відновлюється сектор будівництва — він збільшився на 20.9% за перші дев'ять місяців 2023 року порівняно з тим самим періодом 2022-го. Позитивна динаміка й в ритейлі — за аналогічний період оборот роздрібної торгівлі збільшився на 11.6%. Відновлюється і сільське господарство — урожай зернових станом січень 2024-го на 15% вищий порівняно з тим же періодом 2023-го.

  • Про допомогу держави. Кожен другий опитаний підприємець заявив, що потребує державної допомоги. Йдеться про позики, програми працевлаштування, зниження податків і гранти. Близько чверті компаній отримали допомогу від держави для стимулювання бізнесу.

Ринок праці продовжує оживати

Протягом останніх двох років ринок праці відновився на 93% за кількістю вакансій — говорить дослідження Work.ua

Але тільки у 9 проаналізованих категоріях роботодавці пропонують більше вакансій, ніж у січні 2022 року. У лідерах — медицина та фармацевтика, освіта та наука, охорона та безпека. Помітно збільшився попит на спеціалістів у галузі ментального здоров'я: приріст вакансій для психологів — +136% у січні 2024 року до січня 2022-го, а психіатрів  — +129%. Зростає попит на фахівців з реабілітації та лікарів.

Натомість у 19 категоріях пропозицій менше, ніж два роки тому. Найгірша ситуація у категорії «IT, комп’ютери, інтернет»: кількість вакансій front-end розробників зменшилася на 81%, а back-end розробників — на 75%.  

З початку повномасштабного вторгнення у 10 разів побільшало вакансій у галузі «Неприбуткові, благодійні та громадські організації». А кількість вакансій для ветеранів зросла у 3 рази. Хоча наразі вони складають лише 7% від ринку праці. Також стало вдвічі більше пропозицій для пенсіонерів та людей з інвалідністю.

Середня зарплата за два роки зросла у кожній області. Найбільше — у Херсонській, Донецькій та Закарпатській областях.

Закарпатська область також у лідерах за зростанням кількості вакансій, якщо порівнювати з показниками лютого 2022 року. Далі йдуть Івано-Франківська,  Хмельницька та Львівська області.

E-commerce повертає втрачені позиції

За результатами 2023 року онлайн-ритейл відновився після падіння у 2022-му та навіть трохи перевершив показники 2021-го. Про це свідчить дослідження ринку українського електронної комерції від Promodo.

Зупинимось на найцікавіших фактах:

  • Лідер розвитку в онлайні — категорія «Продукти та алкоголь»: за рівнем доходу у 2023-му вона зросла на 65% у доларах і на 85% — у гривні порівняно з 2021-м.
  • Ніша «Електроніка» показала дохід у гривні на 17% вище, а в доларах — на 2%. Але зростання почалося лише з третього кварталу минулого року.
  • Категорія «Одяг і взуття» виросла за рівнем доходу в доларах на 6%, а у гривні — на 22%.
  • Ніша «Зоотовари» відзначилася зростанням доходу в гривні на 30%, в доларах — 13%.
  • Антилідер розвитку в онлайні — категорія «Дитячі товари». У 2023-му дохід підприємців впав у доларах на 41%, у гривні — на 27%. 

Promodo зауважує, що e-commerce в усіх категоріях у 2023-му почав нарощувати рекламні бюджети — у гривні вони на 40% перевищили показники 2021-го. Найбільш ефективним каналом з залучення трафіку був Google Ads.

Майже 80% МСБ планують розширювати бізнес у 2024

Про це свідчить опитування Індекс настроїв малого бізнесу за 2023 рік від Європейської Бізнес Асоціації. Кількість підприємців, які планують масштабувати бізнес, зросла з 76% до 79% порівняно з минулим роком. 

30% опитаних хочуть відкрити нові напрямки бізнесу, а 14% — розширюватися на інші ринки. Водночас тільки 14% на момент дослідження експортували свої товари чи послуги за кордон. 

Зросла частка підприємців, які готові залучати фінанси у розвиток свого бізнесу — у 2024 році це планують робити 80% опитаних. Торік показник сягав 67%. Які ресурси бізнес планує залучати:

  • особисті кошти — 40%
  • гранти — 20%
  • кредити — 12%
  • інвестиції — 9%

Збільшилася частка тих, хто вважає доступним банківське кредитування — з 10% до 19%.

Якщо ваша компанія теж планує масштабуватися у 2024 році, варто потурбуватися про сучасні рішення для розвитку. Знайдете такі на сайті Київстар Бізнес — обирайте інноваційні сервіси та технології, які стануть запорукою високих результатів компанії.

Тренди та аналітика#2024#Економіка#Бізнес

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Vika345

14:08 26 березня 2024

Зараз набирає популярності навчання криптотрейдингу https://tradernew.pro/ua/navchannya-kripto-trejdingu після навчання ви з криптою на "ти" і дохід вас порадує.

Схожі статті

#Бізнес#Економіка#Дослідження#Розвиток#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression
#Бізнес#Економіка
#ЩоЗБізнесом#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Економіка
#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення
#Рішення#ВійнавУкраїні#Stoprussia#Stoprussianagression#РосійськоУкраїнськаВійна
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення
#BigData#БігДата#Бізнес-аналітика

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку