Що з бізнесом? Головне про стан економіки та бізнесу в серпні 2023 року
31 серпня 2023 6 хвилин читання

Що з бізнесом? Головне про стан економіки та бізнесу в серпні 2023 року

Тренди та аналітика#Бізнес#BigData#БігДата

Про що:

Попри труднощі, український бізнес продовжує адаптуватися і відновлюватися в умовах нової реальності. Ба більше, вперше з початку повномасштабної війни підприємці будують позитивні прогнози на майбутнє. Проте відновлення потребує кваліфікаційних кадрів, а ось з цим на ринку праці проблеми — нестача персоналу відчувається все гостріше.

Тож, яким для економіки та бізнесу був серпень 2023 року? Зібрали головне з нових досліджень.

Зміст

Бізнес тримає курс на відновлення

Реальна та очікувана інфляція падає

Банки нарощують прибутки

Ринок праці стабільно важкий

Бізнес тримає курс на відновлення

Український бізнес продовжує відновлювати свою активність. За даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, зростає частка малих і середніх компаній, які працюють у повному обсязі — у серпні цей показник сягнув 52%. Для порівняння: у травні він складав 41%, а рік тому, у серпні 2022 року, — 28%. З обмеженнями працюють 41% опитаних підприємців і 7% не продовжують діяльність.

Також дослідження показало, що в опитаних МСБ покращується ситуація з власними фінансовими резервами:

  • збільшилася кількість компаній з резервами на рік — з 12% у травні до 22% у серпні;
  • зменшилася кількість МСБ без резервів — з 32% до 28%;
  • резерви на 1 місяць мають 3% компаній, на кілька місяців — 23%, на пів року — 20%.
Дані опитування Європейської Бізнес Асоціації «МСБ в умовах війни»

Дані опитування Європейської Бізнес Асоціації «МСБ в умовах війни»

Надалі 43% опитаних підприємців планують інвестувати у розвиток власної справи. 36% ще не визначилися з цим питанням і 21% наразі не мають намірів вкладати гроші у бізнес.

Про зростання оборотів МСБ у серпні говорить і дослідження Advanter Group. Індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) становить 38,2 (зі 100 можливих). У червні він був трохи нижче — 35,3. Суттєво зріс середньозважений очікуваний показник оборотів бізнесу у 2023-му проти 2022 року: якщо у червні він становив −0,7%, то в серпні — уже +8,2%. Збільшення оборотів у поточному році прогнозують 37% опитаних підприємців. Разом з тим, 21,7% МСБ не бачить перспектив у подальшій діяльності.

За опитуванням НБУ, вперше з початку повномасштабної війни підприємці оптимістичні у прогнозах щодо економічного розвитку — індекс ділових очікувань виріс до 104,5%. Тоді як у першому кварталі він був 91.2%. Також 14,5% компанії очікують збільшення обсягів продажів власної продукції у наступні 12 місяців. У минулому кварталі такий позитивний прогноз давали лише 2,8% респондентів.

Результати опитування підприємців від Національного Банку України, другий квартал 2023

Результати опитування підприємців від Національного Банку України, другий квартал 2023

Реальна та очікувана інфляція падає

НБУ поліпшив прогноз інфляції на поточний рік — з 14,8% до 10,6%. Підставою для цього є продовження щомісячного падіння інфляції: у липні вона склала 11,3% проти 12,8% у червні.

Показово, що бізнес у другому кварталі також покращив свої прогнози щодо інфляції. Підприємці очікують, що річна інфляція становитиме 15,7%. У минулому ж кварталі їхній прогноз був на рівні 20,7%. Крім того, 46,6% опитаних компаній вважають, що інфляція протягом року не перевищить 15%.

Серед найвагоміших проінфляційних чинників 87,9% підприємств зазначають воєнні дії. Натомість помітно зменшився вплив курсу валют: про негативний вплив цього фактору говорять 54,7% підприємців у порівнянні з 64,9% у минулому кварталі.

Банки нарощують прибутки

У першому півріччі цього року банки отримали 67,6 млрд грн чистого прибутку. За аналогічний період минулого року вони мали 4,6 млрд грн збитку.

Головний фактор прибутковості сектору — зростання процентних доходів від високоліквідних активів. Чистий процентний дохід за перше півріччя зріс на 41%, порівняно з 2022 роком.

Також вперше з повномасштабного вторгнення банки збільшили роздрібне кредитування — на 4,5%. Передовсім цьому сприяло відновлення карткового кредитування.

Лише 8 із 65 платоспроможних банків були збитковими із сукупним збитком 112 млн грн.

Ринок праці стабільно важкий

Рівень безробіття за липень зменшився майже на 5% і складає 16,6% проти 21,4% у червні.

За оцінками Центру економічної стратегії, кількість вакансій на ринку праці вперше за літо почала зростати — у серпні вона становила 74-80% від базового рівня від січня 2022 року. Це суттєво більше, ніж у серпні минулого року — 44-50% відносно базового рівня.

Що з бізнесом? Головне про стан економіки та бізнесу в серпні 2023 року

Водночас кількість резюме на найбільших джоб-агрегаторах продовжує падати. Маємо 73% нових резюме від базового рівня. Тоді як у серпні 2022 року цей показник сягав 113%.

Що з бізнесом? Головне про стан економіки та бізнесу в серпні 2023 року

За даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, погіршується динаміка виплати заробітних плат. Якщо у травні 62% опитаних компаній виплачували зарплату в повному обсязі, то у серпні — 56%. До того ж зросла частка МСБ , які скорочують заробітну плату — з 16% до 24%. Але є і позитивні тенденції:

  • з 7% до 5% зменшилася кількість компаній, що зовсім не виплачують заробітну плату;
  • з 16% до 12% скоротилася частка МСБ, які звільняють працівників.

Ще один помітний негативний чинник — брак кваліфікованих кадрів. Цей фактор — у п’ятірці головних перешкод для розвитку бізнесу, згідно з дослідженням НБУ про ділові очікування підприємств. Так, якщо у першому кварталі на цій проблемі наголошували 19,4% опитаних компаній, то у другому кварталі — вже 24,5%.

Якщо ваш бізнес також відчуває на собі нестачу спеціалістів, радимо прочитати матеріали «Big Data для рекрутерів. Як технології спрощують пошук працівників» і «Брак молодшого персоналу: як закривати вакансії, не витрачаючи багато часу і грошей на пошук працівників» з порадами від Kyivstar Business Hub.

Тренди та аналітика#Бізнес#BigData#БігДата

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#2024#Економіка#Бізнес
#Бізнес#Економіка
#ЩоЗБізнесом#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Економіка
#BigData#ЩоЗБізнесом#Економіка#БігДата#Бізнес
#Бізнес#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом
#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression#Бізнес
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку