Що з бізнесом? Коротко про зміни в економіці та бізнесі в листопаді 2023
30 листопада 2023 7 хвилин читання

Що з бізнесом? Коротко про зміни в економіці та бізнесі в листопаді 2023

Тренди та аналітика#ЩоЗБізнесом#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Економіка

Про що:

Українські підприємства продовжують збільшувати темпи відновлення роботи, а банки — нарощувати прибутковість. ВРУ ухвалила законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиків, а Уряд підтримав запуск нового сервісу для допомоги бізнесу. Водночас у компаній є труднощі з фінансовими резервами, експорт товарів зменшується та посилюється негативний вплив блокади кордонів.

Як українська економіка та бізнес працюють у цих умовах — у нашому короткому огляді за листопад.

Зміст

Бізнес відновлюється, але не без перешкод

Експорт товарів нижче, ніж торік

Банки збільшують прибутки

Бізнес отримає механізм захисту інвестицій

Підприємцям спростять бюрократичні процедури

Бізнес відновлюється, але не без перешкод

Опитування Інституту економічних досліджень показує: за результатами жовтня частка підприємств, які працюють на 75% і вище своїх потужностей, зросла до 59%. Рік тому цей показник складав 44%, а місяць тому — 55%. 

Дослідження Європейської Бізнес Асоціації також підтверджує тенденцію: станом на IV квартал 77% членських компаній працюють у повному обсязі. Це на 33% більше, ніж рік тому, та на 8% більше, порівняно з минулим кварталом. Обмежені в роботі 23% бізнесів проти 53% торік і 31% у III кварталі.

Результати опитування «Бізнес в умовах війни» серед членів Європейської Бізнес Асоціації.

Результати опитування «Бізнес в умовах війни» серед членів Європейської Бізнес Асоціації.

Удвічі зменшилася частка компаній, які мають фінансові резерви на рік: до 11%, порівняно з 25% у III кварталі. Але 48% респондентів мають фінансові резерви на період понад рік (у III кварталі — 43%), 28% – на пів року (20%), і 3% — на кілька місяців (2%). Відсутні запаси лише у 2% підприємств.

Дещо інша ситуація у малого та середнього бізнесу. Нове щоквартальне опитування ЄБА «МСБ в умовах війни» показує: 

  • 45% респондентів працюють у повному обсязі (проти 52% у III кварталі)
  • 48% — з обмеженнями (проти 41%)
  • 7% — не працюють.
Результати опитування «МСБ в умовах війни» серед ФОП-ів, що є учасниками проєкту Unlimit Ukraine.

Результати опитування «МСБ в умовах війни» серед ФОП-ів, що є учасниками проєкту Unlimit Ukraine.

Не мають «фінансової подушки» 33% опитаних МСБ (у III кварталі — 28%), 2% — мають резерви на один місяць (3%), 20% — на кілька місяців (23), 15% – на пів року (20%), і лише 28% – на рік та більше (22%). 

Усе більше на бізнес впливає блокада кордону польськими перевізниками. За один день компанії-члени EBA у середньому втрачають по 1 млн грн. За даними експрес-дослідження ЕВА, через блокування руху виросли витрати на перевезення, що має вплив на собівартість товарів. Також бізнес змушений змінювати маршрути, тому збільшуються черги на інших кордонах, зокрема на словацькому та угорському. Неможливість імпортувати сировину створює ризики для українських підприємств у перспективі й ставить під загрозу безперебійну роботу бізнесу.

Експорт товарів нижче, ніж торік

За даними Державної митної служби, за 10 місяців склав $82 млрд. Це майже дорівнює торішньому показнику за цей же період —  $81 млрд. Проте спостерігаємо зменшення експорту, порівняно з 2022-им. Протягом січня-жовтня 2023-го в Україну імпортували товарів на суму $52.2 млрд, а експортували – на $29.8 млрд. Торік це було $44 млрд і $36.9 млрд відповідно.

Як зазначається у моніторингу Інституту економічних досліджень, на зменшення експорту впливають торговельні обмеження з боку країн-сусідів та ускладнення логістики.

ДМС повідомляє, що найбільше до України імпортували товарів з Китаю — $8.4 млрд, Польщі — $5.5 млрд і Німеччини — $4.1 млрд.

Трійка лідерів імпортованих товарів:

  • машини, устаткування та транспорт — $16 млрд. 
  • продукція хімічної промисловості — $9.3 млрд. 
  • паливно-енергетичні товари — $8.7 млрд. 

Експортували з України найбільше до Польщі — на $4.1 млрд, Румунії — на $3.3 млрд і Туреччини — на $2 млрд.

Трійка лідерів експортованих товарів:

  • продовольчі товари — $17.7 млрд
  • метали та вироби з них — $3.3 млрд
  • машини, устаткування та транспорт — $2.5 млрд

Банки збільшують прибутки

Чимало подій та змін у листопаді відбулося у банківській сфері. 

Перше — за три квартали 2023 року українські банки отримали прибуток у майже 110 млрд грн. Це в 1.4 раза більше, ніж за весь 2021 рік — тоді фінансові установи заробили 77 млрд грн. Наразі в Україні працюють 63 банки. Десятка лідерів сумарно заробила 87.5% від усіх прибутків.

Що з бізнесом? Коротко про зміни в економіці та бізнесі в листопаді 2023 - Інфографіка

Друге — 21 листопада Верховна Рада ухвалила закон про нові ставки оподаткування прибутків банків. Він передбачає, що з 1 січня 2024 року банки сплачуватимуть не 18% податків, а 25%. Крім того, в законопроєкті передбачена норма, яка встановлює підвищену ставку податку на прибуток банків для 2023 року — 50%.  27 листопада закон направлено на підпис Президенту.

Третє — за результатами III кварталу чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 5%. Зростання триває четвертий місяць поспіль. Найбільше бізнес-кредитів надані в межах програми «5-7-9». Також збільшується частка кредитування малого та середнього бізнесу — вона становить 55% у чистому гривневому портфелі бізнес-кредитів.

Бізнес отримає механізм захисту інвестицій

22 листопада 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків. З 1 січня 2024 року Експортно-кредитне агентство зможе страхувати та перестраховувати інвестиції не тільки іноземних компаній, але й українських.

Також має запуститися механізм страхування суден у Чорноморському регіоні. Український уряд розробив його у співпраці з урядом Великої Британії та провідними британськими страховими компаніями. Цей механізм повинен посилити безпеку в Чорноморському регіоні та зменшити вартість страхування суден. Він передбачає створення ліміту перестрахування на суму $50 млн: внесок України —  $20 млн, відповідальність британських перестрахових компаній — $30 млн.

Підприємцям спростять бюрократичні процедури

Кабінет Міністрів України підтримав запуск проєкту е-Підприємець. Цей сервіс на порталі Дія пропонує 12 послуг для бізнесу: державна реєстрація ФОП, реєстрація платником єдиного податку, подання інформації про вакансії, відкриття банківського рахунку тощо.

Скористатися послугами е-Підприємець можна як для старту бізнесу, так і на будь-якому етапі його розвитку. Наприклад, уже чинний ФОП може розширити діяльність і зареєструвати ще один магазин або кафе. 

Як зазначають у Міністерстві цифрової трансформації, заповнення заяви на порталі Дія потребує 20 хв. Тоді як аналогічний процес зі збором дозволів у держустановах міг займати 1.5 місяця.

Тренди та аналітика#ЩоЗБізнесом#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Економіка

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Бізнес#Економіка#Дослідження#Розвиток#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression
#2024#Економіка#Бізнес
#Бізнес#Економіка
#Бізнес#BigData#БігДата
#Рішення#ВійнавУкраїні#Stoprussia#Stoprussianagression#РосійськоУкраїнськаВійна
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення
#Бізнес-рішення#Київстар#МобільнийЗв'язок

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку