Що таке хмарна база даних та як вона підвищує продуктивність бізнесу
26 січня 2023 6 хвилин читання

Що таке хмарна база даних та як вона підвищує продуктивність бізнесу?

Огляди рішень#Azure#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#ХмарніСховища

Про що:

Сучасні компанії мають доступ до куди більшої кількості даних, ніж будь-коли раніше. Обсяг інформації, яку необхідно відстежувати та отримувати у режимі реального часу, постійно зростає. Тому щоб аналізувати такий величезний обсяг даних з багатьох систем, використовують хмарні бази даних. Що ж таке база даних у хмарі і чим вона відрізняється від локальної? Про це детальніше розповімо у нашій статті.

Зміст

Що таке база даних у хмарі

Класифікація хмарних баз даних

Для чого використовують хмарні бази даних

Хмарні бази даних в Azure

Що таке база даних у хмарі

Спершу визначимо, що таке бази даних (БД). Це організоване зібрання даних, завдяки якому можна легко отримати до них доступ та керувати ними. Якщо для цього використовується хмарна платформа, то таке сховище називають хмарною базою даних. Хмарні БД також відомі як DBaaS (Database-as-a-Service), тобто база даних як послуга, і часто пропонуються постачальниками саме як керовані послуги. Найбільша різниця між хмарною і локальною БД полягає в тому, як вона розгортається та керується.

З хмарною БД користувачі можуть отримати доступ до даних з будь-якого місця. Наприклад, співробітник може працювати з інформацією щодо продажів або клієнтів із хмарної бази даних з будь-якого зручного місця — з офісу, дому чи коворкінгу. З локальною базою даних так не вийде, адже щоб отримати доступ до інформації, необхідно їхати в офіс, де зберігається сервер компанії.

Щоб отримати інформацію з бази даних, використовують діалогову мову програмування SQL (Structured Query Language, тобто мова структурованих запитів). Вона зрозуміла для програм баз даних, а тому будь-який запит до БД використовує мову SQL у фоновому режимі.

Класифікація хмарних баз даних

Хмарні бази даних класифікуються на реляційні й нереляційні:

  • Реляційні складаються з однієї або кількох таблиць стовпців і рядків та дозволяють організовувати дані в попередньо визначених зв’язках. Вони послідовні, надійні та найкраще підходять для роботи з великими обсягами структурованих даних.
  • Нереляційні зберігають і керують неструктурованими даними, такими як текст електронної пошти та мобільних повідомлень, документи, опитування, мультимедійні файли та дані датчиків. Вони дозволяють зберігати та впорядковувати інформацію незалежно від її формату.

Для чого використовують хмарні бази даних

Хмарні бази даних розв’язують багато бізнес-питань. Вони допомагають:

  • Швидко розгорнути IT-інфраструктуру.

    Хмарна база даних може легко обробляти великі обсяги інформації та за необхідності підтримувати велику кількість користувачів і програм. Її можна запустити за лічені хвилини. Особливо це корисно для компаній, які у певні моменти фіксують раптові стрибки трафіку або потрібно тимчасово збільшити обсяг даних, наприклад, для нового проєкту. БД у хмарі усуває необхідність купувати та встановлювати додаткове обладнання.

  • Контролювати витрати.

    БД у хмарі допомагають організаціям мінімізувати витрати, оскільки вони не вимагають попередніх інвестицій в апаратне забезпечення та інфраструктуру, на відміну від локальних. Компаніям також не потрібно наймати спеціальний персонал та навчати його. Крім того, організації платять лише за ресурси, які вони фактично використовують.

  • Надавати віддалений доступ.

    Користувачі та програми можуть отримати доступ до хмарних баз даних і керувати ними з будь-якого місця, якщо вони мають підключення до інтернету. Це особливо корисно для підприємств, яким потрібен доступ до своїх даних із кількох філіалів.

  • Отримувати миттєве оновлення функціоналу.

    З локальними базами даних користувачам зазвичай потрібно самостійно інсталювати оновлення програмного забезпечення, щоб отримати нові функції. Натомість постачальники хмарних БД самостійно та регулярно оновлюють свої хмарні бази даних, дозволяючи організаціям скористатися перевагами нових функцій, щойно вони стануть доступними.

  • Забезпечувати захист даних.

    Хмарні бази даних пропонують цілеспрямовані заходи безпеки для захисту даних від хакерів або інших ризиків. Вони також забезпечують автоматизоване резервне копіювання, щоб зменшити ризик втрати даних. Наприклад, якщо пожежа в офісі знищить робоче обладнання, хмарні бази даних все одно зможуть функціонувати, оскільки вони не використовують локальне устаткування. Постачальник хмарних послуг може створити резервну копію даних у віддаленому сховищі даних, тим самим знижуючи безпекові ризики. Це може допомогти підприємствам зберігати важливі операційні дані без створення резервних копій вручну.

Хмарні бази даних в Azure

Серед популярних хмарних БД, які зручно використовувати, можна виділити бази даних у Microsoft Azure від Київстар (мобільний оператор Київстар – стратегічний партнер Microsoft в Україні). Microsoft Azure дає змогу зберігати й обробляти дані у більш як 100 дата-центрах у понад 60 регіонах світу та містить повністю керовані реляційні бази даних, бази даних NoSQL та бази даних у пам’яті. Користувач отримує доступ до корпоративної хмари з будь-якої точки світу. Тож, йому залишається лише зосередитися на створенні програм та додатків, а процес керування даними спростять можливості Azure.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Розглянемо, які є системи керування базами даних в Microsoft Azure:

  • Керована інтелектуальна служба SQL у хмарі. Завдяки їй можна скористатися сімейством повністю керованих баз даних Azure SQL, створених спеціально для хмари. Це дає змогу швидко переносити робочі навантаження SQL у віртуальне середовище Azure, модернізувати додатки, підтримувати сучасні хмарні програми тощо.
  • PostgreSQL. З нею можна створювати захищені та повністю керовані корпоративні програми, використовуючи PostgreSQL з відкритим кодом. Крім того, можна ефективно масштабувати PostgreSQL з одним вузлом чи перенести робочі навантаження PostgreSQL та Oracle у хмару.
  • MySQL. Система допомагає масштабувати мобільні програми та вебдодатки з відкритим кодом, використовуючи розроблену спільнотою базу даних MySQL, або переносити робочі навантаження MySQL у хмару.
  • MariaDB. Допомагає використовувати розроблену спільнотою базу даних MariaDB, щоб масштабувати мобільні програми та вебдодатки з відкритим кодом.
  • NoSQL. З нею можна створювати високодоступні програми з гарантованою низькою затримкою у будь-якому масштабі чи переносити робочі навантаження NoSQL, включаючи Cassandra та MongoDB, у хмару.

Ви можете бути впевнені в безпеці робочих даних, мереж, інфраструктури та програм завдяки вбудованим службам захисту, що підтверджено сертифікатами PCI -DSS, ISO 27001, GDPR та ін.

Майже 70% організацій прискорили свою хмарну міграцію за останні 12 місяців. Очікується, що відсоток таких компаній зростатиме й упродовж наступних 18 місяців. Про це йдеться у дослідженні Cloud Computing 2022 від американської компанії Foundry. Прискорюється впровадження хмарних технологій, розвиваються способи використання даних, зокрема, хмарні бази даних стають надійною основою для створення сучасних бізнес-додатків. Тож, міграція баз даних у хмару — логічний наслідок загального тренду.

Дані та аналітика темна

Дані та аналітика

Дата-платформа від Київстар

Рішення для консолідації та аналізу даних з різних джерел, автоматизації звітності, створення прогнозної аналітики та моделювання.

Щоб дізнатися більше про хмарну базу даних від Microsoft Azure та впровадити її для свого бізнесу, заповніть форму на сайті та замовте консультацію.

Огляди рішень#Azure#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#ХмарніСховища

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

Переваги та приклади PaaS для бізнесу8 червня 2023 5 хвилин читання

Переваги та приклади PaaS для бізнесу

#PaaS#MicrosoftAzure#SaaS#Azure
#MicrosoftAzure#Azure
#Microsoft365#MicrosoftAzure#Azure#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#IaaS#SaaS#PaaS#Дата-платформа
#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніРішення
#Microsoft365#Офіс365#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#КиївстарДляДержави
Банківська IT-інфраструктура у хмарі29 березня 2022 8 хвилин читання

Банківська IT-інфраструктура у хмарі

#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#ХмарніРішення#IaaS#PaaS#SaaS
#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#ХмарніСховища#AzureStack#Клієнт#IaaS#PaaS#SaaS#AzureVirtualDesktop#Компанії

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку