Хмари для держави: що можна використовувати під час війни
5 квітня 2022 9 хвилин читання

Хмари для держави: що можна використовувати під час війни

Огляди рішень#Microsoft365#Офіс365#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#КиївстарДляДержави

Про що:

З 12 березня Кабмін дозволив українським державним установам у воєнний час користуватися хмарними технологіями з розміщенням даних у закордонних дата-центрах. Це рішення дало можливість численним державним організаціям не лише убезпечувати критично важливі дані під час війна, але й відкрило шлях до глобальної цифрової трансформації та використання сучасних технологій.

Як працювати з хмарою та які її можливості можуть бути корисними саме для держави — розповідає Kyivstar Bussiness Hub.

Зміст

Держава у хмарі

Microsoft Azure — нові можливості для державних організацій

Актуальні сервіси Azure під час війни

Як Azure застосовують у світі

Держава у хмарі

Напередодні повномасштабної російської агресії Верховна Рада схвалила Закон, який дозволяє державним органам влади зберігати та обробляти дані у хмарі. А з 12 березня Кабінет міністрів України дозволив держустановам в умовах воєнного стану користуватися хмарними ресурсами та дата-центрами, які розташовані за межами України.

Сьогодні такий крок до цифрової трансформації радше викликаний питанням безпеки. Адже критично важливі для держави дані досі зберігалися лише на фізичних серверах в Україні. Ці дата-центри стають привабливою мішенню не лише для численних хакерських атак ворога, але й для російських ракет. Тому саме хмарні сервіси можуть допомогти державним структурам:

  • зберегти дані від втрати,
  • налаштувати резервне копіювання даних,
  • швидко відновити роботу після аварій,
  • захистити системи від численних кібератак,
  • забезпечити стабільний доступ громадян до держпослуг,
  • організувати віддалену роботу співробітників тощо.

Досвід іноземних країн показує, що найчастіше державні органи довіряють роботу зі своїми даними лише перевіреним хмарним сервісам від міжнародних вендорів. Один з них — Microsoft, світовий лідер з розробки програмного забезпечення, який створив платформу з хмарних обчислень Microsoft Azure.

Важливо, що в Україні стратегічним партнером Microsoft є компанія Київстар, а тому спеціалісти оператора володіють високим рівнем експертизи в роботі з хмарними технологіями. Навіть під час війни вони надають професійні консультації та допомагають державним структурам по всій країні обрати найбільш релевантний хмарний сервіс.

Microsoft Azure — нові можливості для державних організацій

Microsoft Azure — це глобальна хмарна платформа, за допомогою якої можна зберігати й обробляти дані у понад 100 розподілених дата-центрах країн ЄС, Великобританії та США. Державним установам в усьому світі Azure допомагає виконувати обчислення на хмарній інфраструктурі, створювати віртуальні робочі місця, зберігати та обробляти дані тощо.

Azure об’єднує у собі понад 200 корисних сервісів, які розташовані у хмарі та вже зараз готові до використання. З ними держустанови зможуть:

  • створювати, налаштовувати та розміщувати віртуальні машини Windows та Linux у хмарі. Це дозволяє впорядковувати складні віртуальні мережі для безпечного зберігання даних і додатків у Великобританії, США та країнах ЄС;
  • розгортати повноцінні віртуальні робочі столи — Azure Virtual Desktop. Завдяки цьому співробітники з будь-якого місця матимуть доступ до звичних інструментів та можливостей Windows 10 та Windows 11;
  • створювати резервні копії всієї важливої та критичної інформації з сервісом Azure Backup. Цей сервіс дозволяє налаштувати бекапи окремих файлів, систем, віртуальних машин, програмного забезпечення, різноманітних баз даних, а також повністю робочих систем;
  • протидіяти масштабним збоям з Azure Site Recovery для екстреного відновлення даних (DRaaS). Сервіс створює репліку робочих навантажень, які виконуються на фізичних і віртуальних машинах, з основної платформи на додаткову;
  • спрощено керувати базами даних, забезпечувати високу доступність, налаштування, резервне копіювання та інше, завдяки керованій інтелектуальній службі SQL у хмарі.
Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

До війни і вже під час неї державні структури щоденно атакуються ворожими хакерами. Тому дуже важливо убезпечувати всі свої ресурси від дій зловмисників. Хмарна інфраструктура, розміщена в Azure, дає таку можливість – вона буде поза зоною досяжності кіберзлочинців. Microsoft містить вбудовані служби захисту, які відповідають найвищим стандартам безпеки, конфіденційності та прозорості. Провідні сертифікати, зокрема, PCI -DSS, ISO 27001, GDPR, дозволяють переносити робочі навантаження державних установ до Azure.

Водночас процес збирання та обробки персональних даних та дії Microsoft повністю відповідають вимогам Регламенту ЄС про захист персональних даних і відповідним регулюванням Великобританії та США.

Актуальні сервіси Azure під час війни

Для українських державних установ перш за все потрібно подбати про безпеку даних, а також про стабільну роботу організації в умовах війни. Хмарні служби від Microsoft Azure перевірені та надійні, а тому вже зараз можуть допомогти органам влади продовжувати працювати під час війни.

Azure Virtual Desktop дозволяє організаціям створити віртуальний робочий стіл з набором необхідних для роботи програм. Різний набір інструментів можна індивідуально налаштувати під окремий відділ чи групу співробітників. Доступ до такого хмарного робочого місця працівники матимуть через інтернет з будь-якого пристрою — ноутбуку, смартфону, планшету тощо. Це дозволить державним органам працювати віддалено, якщо співробітники будуть змушені мігрувати у більш безпечні міста або навіть за межі країни.

Azure Storage дозволяє убезпечити конфіденційні дані від наслідків війни, перемістивши їх на постійне або тимчасове зберігання у хмарне сховище. Це високодоступне, масштабоване та безпечне рішення, яке дозволяє розмістити у хмарі не лише окремі файли, а і бази даних, програми, віртуальні машини тощо.

Azure Backup дозволяє налаштувати резервне копіювання даних в одному чи кількох надійно захищених дата-центрах світу. Копій даних можна зберігати, як у різних країнах, так і на різних континентах для більшої надійності. Важливо, що сервіс має надвисокий рівень захисту від кіберзагроз.

Azure Site Recovery призначена для аварійного відновлення даних, віртуальних машин і додатків. Сервіс забезпечує безперервність роботи держустанови навіть під час масштабних збоїв IT-інфраструктури, дозволяє витримати робочі навантаження і зберегти працездатність системи.

У роботі з новими сервісами, особливо у надзвичайних ситуаціях, важлива фахова підтримка спеціалістів. Київстар як стратегічний партнер компанії Microsoft готовий консультувати та допомагати українським органам влади у виборі хмарних технологій.

Спеціалісти Київстар під ваш запит можуть:

  • провести оцінку інфраструктури та розробку покрокового плану міграції;
  • організувати міграцію в хмару та консультації для спеціалістів;
  • провести навчання спеціалістів для роботи з хмарними сервісами;
  • створити оптимальну архітектуру рішення для кожного кейсу;
  • гарантувати індивідуальний підхід до вирішення ваших завдань.

Як Azure застосовують у світі

Уряди різних країн та міст світу дедалі частіше переносять свої робочі навантаження в хмару. Таке рішення має багато переваг, адже держустанови не лише зменшують витрати на обслуговування ІТ-інфраструктури, але і стають більш гнучкими під час кризи. Наприклад, з хмарними сервісами можна легко масштабувати електронні послуги для громадян, які втратили роботу або житло, та швидко надати їм необхідну допомогу.

Перенести свою інфраструктуру в Microsoft Azure вирішило американське місто Корона, штат Каліфорнія. Ще до 2018 року ІТ-відділ держустанови переніс 80% своєї інфраструктури в хмару. Наприкінці 2019 року місто розпочало віртуалізацію Microsoft 365 та іншого програмного забезпечення за допомогою Azure Virtual Desktop. Це рішення дозволило співробітникам установи отримати доступ до робочих додатків та інструментів незалежно від того, перебувають вони в офісі або працюють віддалено.

На початку 2020 року місту довелося прискорити свою цифровізацію у відповідь на кризу коронавірусу. Усього за 72 години ІТ-відділ перейшов від запуску пілотного проєкту до реалізації рішення на всю організації, завдяки чому 350 співробітників змогли безпечно працювати з дому. Співпрацю в командах та робочі наради держустанова перенесла у Microsoft Teams. Завдяки цьому, місто заощадило на закупівлі нової техніки 712 тисяч доларів.

Муніципалітет італійського Мілану використав інші можливості хмарної платформи Azure. За допомогою сервісу Microsoft Dynamics 365 влада міста трансформувала свою CRM-систему, щоб більш якісно та швидко обслуговувати громадян. Впровадження Dynamics 365 спростило та пришвидшило обробку запитів населення, а також дозволило отримати якісну 360-градусну аналітику щодо потреб містян.

Щоб покращити безпеку та конфіденційність даних, до Azure звернулася Вашингтонська біржа пільг для здоров’я. Ця держустанова оперує інформацією про здоров’я близько мільйона жителів штату Вашингтон. Організація зрозуміла, що їхнє обладнання застаріло та не відповідає сучасним вимогам з безпеки. Замість дорогих інвестицій в залізо, установа створила хмарне середовище в Azure. Тепер обробка та резервне копіювання даних у системі відбувається на 75% швидше, а сервіс для громадян відчутно покращав.

Azure використала у своїй роботі й Канадська іпотечна і житлова корпорація (CMHC), щоб розширити можливості аналітики та безпеки даних. А міністерство охорони здоров’я Таїланду завдяки технологіям машинного навчання та комп’ютерної візуалізації від Microsoft Azure ефективніше визначає ризики для громадського здоров’я та запобігає розвитку епідемій.

Це лише кілька прикладів того, як сервіси Azure допомагають урядам міст та країн по всьому світу працювати ефективніше та краще обслуговувати громадян. Зручно, що Microsoft пропонує різні конфігурації хмарних служб, щоб задовольнити потреби більшості державних організацій. Наприклад, можна скористатися гібридним середовищем, що дозволяє державі модернізувати свою застарілу інфраструктуру гнучким способом, який найкраще підходить для конкретної установи.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

Київстар для держави

Рішення для цифрової трансформації державних організацій та їхніх проєктів. Індивідуальний підхід до кожного замовлення — наші експерти допоможуть визначити оптимальний набір інструментів відповідно до потреб, завдань та особливостей галузі.

Огляди рішень#Microsoft365#Офіс365#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#КиївстарДляДержави

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#MicrosoftAzure#Azure
#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365
#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365
#ХмарніСховища#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#CloudArchiveStorage#AzureVirtualDesktop#AzureBackup#Захист
#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніСховища
Банківська IT-інфраструктура у хмарі29 березня 2022 8 хвилин читання

Банківська IT-інфраструктура у хмарі

#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#ХмарніРішення#IaaS#PaaS#SaaS
#Azure#Microsoft365#AzureStack#Офіс365#MicrosoftAzure#ХмарніРішення

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку