Технологія RTK у будівництві та видобувній промисловості
24 листопада 2022 7 хвилин читання

Технологія RTK у будівництві та видобувній промисловості

Тренди та аналітика#Технології#RTK-система#Бізнес-рішення

Про що:

Нещодавно ми розповідали, що таке технологія Real Time Kinematic (RTK), як вона використовується на с/г підприємствах та як змінює сучасний агробізнес. Проте RTK застосовують не тільки у цій галузі. Пропонуємо вам дізнатися про інші індустрії, які підвищують свою продуктивність завдяки точному позиціюванню.

Зміст

RTK у будівництві

RTK у спорудженні автомагістралей

RTK у будівництві мостів та дамб

RTK у видобувній промисловості

Кінематика в реальному часі (з англ. Real Time Kinematic, RTK) — це спеціальна технологія супутникового позиціювання, яка може надавати результати з точністю до двох сантиметрів. Це цінний інструмент для геодезії, будівництва та видобувної промисловості у всьому світі. Технологія RTK передбачає вимірювання супутникових даних координат порівняно з координатами наземної станції. Так отримують точну інформацію місцеположення у реальному часі. Завдяки цьому компанії можуть керувати будівельною технікою з сантиметровою точністю, ефективніше використовувати матеріали, краще оптимізувати експлуатаційні витрати, надавати безпечні умови праці співробітникам.

Ключові частини технології RTK:

  • Базова станція — залишається у певній точці на землі, де її дані фіксованих географічних координат постійно порівнюються з отриманими відносними координатами з системи GPS. Для належної роботи безпілотник RTK має залишатися на постійному зв’язку з базовою станцією.
  • Приймач RTK — є частиною апаратного забезпечення автопілота будівельної техніки, яка на постійному зв’язку взаємодіє з базовою станцією та супутником. В результаті такої взаємодії приймач отримує точну інформацію про своє місцеположення, про що надсилає сигнали на контролер.
  • Контролер — це обладнання дистанційного керування технікою, яке надсилає сигнали для переміщення техніки відповідно до заданого маршруту та відображає зміни координат.
  • Супутник — супутникові дані є ключовою частиною будь-якої системи RTK. Однак, замість простого зв’язку з приймачем автопілота інформація також перевіряється на базовій станції, встановлюючи точність позиціювання.
Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

RTK-сигнал

Технологія для точного землеробства, що дає змогу виконувати польові роботи з точністю до сантиметра.

RTK у будівництві

Ефективне планування будівельного майданчика є першочерговим завданням для будь-якого проєкту. Саме тому інженер-геодезист зобов’язаний провести точне, безпечне, економне за часом і схемою проєктування конструкції. Для цього використовують багато кількісних і якісних геодезичних вимірювань: точні розміри для будівельних конструкцій, об’ємні вимірювання для цивільної інфраструктури тощо. Отримують ці дані завдяки будівельному топографічному обладнанню, яке включає тахеометри та пристрої RTK. Системи RTK наразі можна інтегрувати зі звичайними або роботизованими тахеометрами, щоб надати геодезисту ще більше можливостей під час розбивки будівельних конструкцій.

Інженери ще до початку будівництва висотних будівель використовують технологію RTK для аналізу навколишніх будівель і території з прив’язкою до точних координат на місцевості. Наприклад, вони відстежують зміни рівня ґрунтових вод, збирають дані про деформацію ґрунтових масивів, що допомагає розрахувати осідання фундаментів будівель і споруд. Це дозволяє мінімізувати будь-які фактори небезпеки для стійкості будівлі у майбутньому. А додаткова система RTK у квадрокоптері дозволяє посилити точність координат для позиціювання, коли виконуються вимірювання в умовах щільної забудови або інспектуються підвісні конструкції чи опори мостів.

RTK у спорудженні автомагістралей

Коли розробляється проєкт будівництва автомагістралі, інженери використовують технологію RTK, щоб створювати точні топографічні карти, а також проєктувати та будувати інженерні споруди, прокладати труби та потрібні комунікації у правильному місці. Точні вимірювання дозволяють швидко визначити цільовий рівень дороги, ухил і характеристики дренажу.

Крім того, RTK можна інтегрувати у землерийну техніку, щоб точно керувати машиною, адже це впливає якість та довговічність бетонної основи та асфальту чи бітуму. Так, оператори можуть відстежувати рух важкої техніки з точністю до сантиметра та керувати необхідним рівнем ухилу та глибиною при копанні. Дротовий інтернет у такій місцевості іноді недоступний, тому щоб дистанційно керувати технікою, використовують супутникову чи мобільну мережу інтернет (3G/4G) та сім-карти М2М.

Також зображення, зроблені дроном, який обладнаний RTK навігацією, допомагають менеджерам перевіряти та контролювати стан доріг для кращого безперебійного транспортування вантажів. Завдяки зображенням безпілотника з високою роздільною здатністю інженери зможуть проаналізувати поточні маршрути та побачити, як їх можна оптимізувати, зменшити витрати на пальне та заощадити гроші компанії.

Мова про те, щоб оперативно виявляти пошкодження на автомагістралі, якомога швидше ремонтувати з мінімальними перешкодами для транспортних процесів. Це позбавить від необхідності фізичного огляду дороги особисто робітниками.

RTK у будівництві мостів та дамб

Технологія RTK корисна для моніторингу стану мостів і дамб. Інженери, які займаються будівництвом таких споруд, створюють мережі управління для моніторингу та надання поправок RTK для різних етапів проєкту. На початковій стадії знімання кінематику у реальному часі використовують для точного вимірювання наявних умов.

Ця інформація використовується, щоб оцінити стан, розміри, глибину річки та визначити, де будувати мости й дамби, з якими опорами та з яких матеріалів. На етапі будівництва RTK-сумісні блоки розміщуються у будівельній споруді. Цю мережу базових станцій RTK можна також застосовувати для фіксування будь-яких змін водного шляху, які можуть вплинути на стійкість мосту або дамби.

RTK у видобувній промисловості

Під час передачі коригувальних даних через мобільну мережу RTK-приймачі на техніці надсилають сигнал на сервер про свою поточну позицію з точністю до 2 сантиметрів. Ця інформація відображається на цифровій карті та зберігається, тож керівник проєкту автоматично отримує огляд поточної діяльності техніки — користувачів RTK на будівельному майданчику. Це також корисно для визначення місць вибуху перед початком будівництва шахти.

Крім того, послуга RTK допомагає моніторити стан хвостосховища (ще називають: золосховище, шламосховище або басейн для накопичення рідких відходів виробництва). Хвости — те, що залишається після успішного видобутку цінних мінералів і металів із гірської руди. Ці відходи є шламом і відкладаються на насипах, утворюючи дамби. Однак неякісна конструкція дамб створює величезний ризик для навколишнього середовища та людей, які живуть поблизу шахти. Дрони, які підтримують технологію RTK, дозволять керівникам об’єктів регулярно перевіряти дамбу хвостосховища на структурну цілісність, не наражаючи працівників на небезпеку.

Оскільки шахти та кар’єри за своєю природою є небезпечними місцями для роботи, найважливішою перевагою використання дронів у видобутку корисних копалин є зниження ризику для здоров’я людей. Найбільшою перевагою використання модуля RTK є можливість знімання поблизу металевих конструкцій та у місцях наявності магнітних аномалій, наприклад, на рудних кар’єрах, де застосування безпілотників без такого модуля є проблемою.

RTK-безпілотники також використовуються для розвідки корисних копалин. Дрони знімають зображення високої роздільної здатності з прив’язкою до координат, які потім обробляються фотограмметричним програмним забезпеченням для високоякісних карт і 3D-моделей. Ці карти потрібні для аналізу рельєфу місцевості та визначення територій.

Крім того, безпілотники з вбудованою технологією RTK застосовують, щоб спостерігати за безпекою на видобувних ділянках, де присутнє цінне обладнання. Дрони також можна використовувати як додатковий рівень безпеки, який допоможе стримувати злочинну діяльність. Наприклад, їх можна запрограмувати для патрулювання території у певний час або для автоматичного зльоту, якщо є порушення периметра.

У наступних статтях ми розповімо про інші галузі, в яких технологія RTK є невіддільною частиною робочого процесу.

Тренди та аналітика#Технології#RTK-система#Бізнес-рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#RTK-система#Бізнес-рішення#Технології
#IOT#ІнтернетРечей#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
#Рішення#Київстар#RTK-система
Світові тенденції розвитку RTK20 вересня 2023 4 хвилини читання

Світові тенденції розвитку RTK

#RTK-система#IOT#Технології#AI#ШІ#ШтучнийІнтелект#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#Бізнес
Що таке RTK-системи та як вони працюють?15 червня 2023 3 хвилини читання

Що таке RTK-системи та як вони працюють?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#RTK-система#ІнтернетРечей
#RTK-система#Azure#MicrosoftAzure#IOT#IOTISKYIVSTAR#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ#M2M#Бізнес#МобільнийЗв'язок#ТочнеЗемлеробство#ІнтернетРечей
#IOT#Рішення#Технології#RTK-система#IOTISKYIVSTAR

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку