Де вигідно використовувати RTK-технологію: від точного землеробства до логістики
19 березня 2024 5 хвилин читання

Де вигідно використовувати RTK-технологію: від точного землеробства до логістики

Огляди рішень#ТочнеЗемлеробство#RTK-система#Рішення#Технології#Клієнт#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#IOT#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Комерціалізація RTK (кінематики реального часу) змінила чимало індустрій, де для виконання робіт важлива безпрецедентна точність. Сьогодні технологія використовується в агросекторі, геодезії, будівництві, логістиці, транспортній галузі й не тільки. Як застосовують RTK у цих сферах і в чому користь рішення — коротко розповідаємо далі.

Зміст

Геодезія та картографія

Робототехніка та дрони в агросекторі

Транспорт та логістика

Розмінування територій

Цивільне та промислове будівництво

RTK технологія - що це та як використовується у бізнесі?

Геодезія та картографія

GPS-приймач, який підтримує RTK-технологію, виводить роботу геодезистів на новий рівень зручності та продуктивності. Він дозволяє створювати високоточні геодезичні мережі й карти місцевості, а також швидше виконувати земельно-кадастрові послуги.

У чому користь:

Почати будівництво, приватизувати земельну ділянку, вирішити межовий спір, відновити межові знаки — лише малий перелік ситуацій, коли надважлива точність геодезичних робіт. Щоб її гарантувати, фахівці використовували спеціальне оптичне обладнання, проте воно було дороговартісним і технологічно складним у застосуванні. І це актуалізувало потребу в сучаснішому інструменті. Ним став GPS-приймач, який працює з RTK-технологією. 

Раніше землевпоряднику або землеміру було простіше або орендувати таке обладнання, або віддати кадастрові роботи на аутсорс. Сьогодні ж завдяки зменшенню вартості обладнання фахівець може самостійно виконувати необхідні роботи з гарантією точності.

Робототехніка та дрони в агросекторі

Сучасні автономні машини та дрони важко уявити без технології RTK. Особливо широку популярність рішення здобули у сільському господарстві. Вони нівелюють людський фактор і пов'язані з ними потенційні помилки та дають максимальну ефективність завдяки автоматизації процесів.  

У чому користь:

RTK-технологія дає можливість зменшити час виконання фермерських робіт і знизити інвестиції в них. Наприклад, завдяки RTK автопілотована техніка рухається за визначеними лініями з дотриманням необхідного стикового міжряддя. Тобто вона не обробляє одну й ту саму ділянку поля кілька разів, що може робити звичайний трактор. Це дозволяє:

  1. скоротити час на обробку території та експлуатаційні витрати на дороговартісні компоненти техніки
  2. запобігти надлишковому використанню добрив, засобів захисту рослин та інших ресурсів

Ці переваги давно відомі великим агрохолдингам, які могли собі дозволити дороговартісне обладнання для базової станції GNSS RTK та кінцевих систем навігації. Але наразі технологія є доступною для широкого кола компаній. Бо з'явилися нові оператори RTK-сигналу та зменшилася вартість використання технології. Фермерам не потрібно інвестувати у власну станцію RTK, а обладнання для використання RTK подешевшало у 2-3 рази, тому воно швидше окуповується.

Київстар також надає послуги точного позиціювання RTK. Компанія має по всій території України мережу базових станцій, які підтримують усі сучасних супутникові системи — GPS/GALILEO/BEIDOU/GLONASS та їх сигналів L1/L2/L5. Мережа RTK побудована на обладнанні компанії Trimble, яка є світовим лідером у галузі.  Завдяки RTK-резервним каналам гарантується безперебійність сервісу, що також дозволяє клієнтам заощаджувати ресурси на використанні технології.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

RTK-сигнал

Технологія для точного землеробства, що дає змогу виконувати польові роботи з точністю до сантиметра.

Транспорт та логістика

Технологію RTK можна використовувати для кількох задач: точне позиціювання транспорту, моніторинг і оптимізація маршрутів, контроль техніки та вантажів, управління логістичними операціями.

У чому користь:

RTK удосконалює перелічені процеси — дає кращу точність, яка дозволяє уникати навіть малих розбіжностей в даних про місцезнаходження транспорту чи вантажів. Наприклад, раніше компанії не мали доступних інструментів, щоб контролювати позиціювання транспорту з точністю до сантиметрів — це було дорого або навіть технічно неможливо. Зараз же RTK робить цю опцію реалістичною. 

У логістичній галузі технологія використовується для більш ефективної роботи дронів-кур'єрів. Візьмемо логістичний хаб — щоб дрони пересувалися по заданим маршрутам, потрібне точне позиціювання. Є кілька варіантів його забезпечити, але саме RTK — найдешевший та найбільш коректний серед них. 

Також за рахунок визначення точних координат вантажів на великих логістичних майданчиках можна автоматизувати систему управління складом. Це дозволить значно покращити ефективність роботи компанії.

Розмінування територій

В Україні заміновано близько 30% території. Тому потрібен дієвий метод, щоб виявляти небезпечні об'єкти для їх подальшої нейтралізації. І ним є технологія RTK. 

У чому користь:

Щоб виконати попередній аналіз забруднених територій, використовують дрони з різними сенсорами — вони збирають інформацію про місце розташування мін, боєприпасів та інших об'єктів. Далі локалізацію кожного об'єкта потрібно нанести на карту. І щоб отримати координати, необхідна максимально точна система позиціювання. RTK дає цю точність та забезпечує швидку корекцію даних. Наприклад, RTK-сигнали для отримання точних координат небезпечних об'єктів використовує український стартап UADamage, який реалізує проєкт з розмінування.

Використання RTK не тільки пришвидшує дослідження забруднених територій, але й полегшує цей етап і робить його більш безпечним для рятувальних служб. Крім того, це покращує координацію між спеціалістами. Бо компаній, які проводять обстеження території, можуть не мати ліцензію на детонацію знайдених об'єктів — вони насамперед мають зафіксувати точні координати, щоб ці дані були зрозумілі для рятувальників.

Цивільне та промислове будівництво

RTK-технологія знадобиться не тільки при плануванні будівництва, але й безпосередньо при виконанні будівельних робіт. Вона може використовуватися як у житловому будівництві, так і в цивільному — спорудженні доріг, мостів, тунелів тощо, і у зведені промислових об'єктів.

У чому користь:

Технологія RTK є помічною для позиціювання будівельної техніки та контролю точності будівельних робіт. Можна відстежувати рух техніки з точністю до сантиметрів і керувати параметрами її функціонування, наприклад, глибиною чи ухилом при копанні.

Крім того, RTK використовується для подальшого обслуговування та моніторингу зведених об'єктів. Наприклад, в енергетичній інфраструктурі. Раніше енергетичні компанії адміністрували власну мережу електроопор на базі карт/схем розташування. Але завдяки GNNS-приймачам та RTK-корекції є можливість створити онлайн-мапу з кожним об'єктом і координатами усіх електроопор. А це значно спрощує моніторинг об'єктів. 

Щоб дізнатися більше про переваги та можливості RTK саме для вашої компанії, звертайтесь до спеціалістів Київстар.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Огляди рішень#ТочнеЗемлеробство#RTK-система#Рішення#Технології#Клієнт#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#IOT#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ТочнеЗемлеробство#IOT#RTK-система#IOTISKYIVSTAR#2024#Технології#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI#Розвиток
#RTK-система#Бізнес-рішення#Технології
#Рішення#Київстар#RTK-система
Світові тенденції розвитку RTK20 вересня 2023 4 хвилини читання

Світові тенденції розвитку RTK

#RTK-система#IOT#Технології#AI#ШІ#ШтучнийІнтелект#IOTISKYIVSTAR
Що таке RTK-системи та як вони працюють?15 червня 2023 3 хвилини читання

Що таке RTK-системи та як вони працюють?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#RTK-система#ІнтернетРечей
#Технології#RTK-система#Бізнес-рішення
#RTK-система#Azure#MicrosoftAzure#IOT#IOTISKYIVSTAR#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ#M2M#Бізнес#МобільнийЗв'язок#ТочнеЗемлеробство#ІнтернетРечей
#IOT#Рішення#Технології#RTK-система#IOTISKYIVSTAR

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку