Усі говорять про ChatGPT. Чи настає для бізнесу ера штучного інтелекту?
14 лютого 2023 8 хвилин читання

Усі говорять про ChatGPT. Чи настає для бізнесу ера штучного інтелекту?

Тренди та аналітика#Azure#MicrosoftAzure#Інновації#Технології#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI

Про що:

З початку 2023-го року всі медіа та соцмережі гудять: «ChatGPT змінить все». Цей революційний розмовний чат-бот не міг взятися з пустоти. Він став результатом багатьох десятків років розвитку штучного інтелекту, але все одно здивував та шокував.

ChatGPT може писати переконливі тексти, віршувати, робити витримки з книг, аналізувати фінансову звітність та створювати простий комп’ютерний код на запит користувача. Такий широкий перелік функціонала неабияк зацікавив бізнес, тож вже зараз компанії почали тестувати, наскільки корисним він може бути в роботі.

Тому у цьому матеріалі ми вирішили розібратися, чи дійсно ChatGPT такий революційний, як про нього говорять? Які бізнеси вже використовують генеративний ШІ у своїй роботі? Та найголовніше — чи означає це, що ера штучного інтелекту для компаній вже настала?

Зміст

Що таке ChatGPT? Коротко про головне

Microsoft змагається з Google за лідерство. Хто перемагає?

Як бізнесу використати штучний інтелект у 2023?

Що таке ChatGPT? Коротко про головне

ChatGPT — це чат-бот на основі штучного інтелекту, який 30 листопада 2022 року випустила компанія OpenAI. Мова про програмне забезпечення, яке імітує розмову з людиною. «GPT» у назві означає спосіб, у який модель обробляє мову, тобто «Generative Pre-training Transformer» або «Генеративний Попередньо-тренувальний Трансформатор».

Чат-боти, зокрема з елементами штучного інтелекту (ШІ), вже давно відомі людям. Найпростіший приклад — це чат-боти у месенджерах або чати на вебсайтах, які допомагають бізнесу обслуговувати клієнтів та відповідати на найпоширеніші питання. Утім, ChatGPT кардинально відрізняється від всіх схожих розробок за останні кілька десятиліть, адже його відповіді дуже важко відрізнити від розмови з людиною.

Ось кілька прикладів того, що може робити ChatGPT:

  • Пояснювати складні теми.
  • Складати резюме та супровідні листи до вакансій.
  • Розв’язувати складні математичні задачі.
  • Давати поради щодо стосунків.
  • Писати музику майже у будь-якому жанрі.
  • Писати есе на будь-які теми.
  • Створювати простий комп’ютерний код.
  • Запам’ятовувати розмову та відповідати на додаткові питання.
  • Визнавати свої помилки.

Розробник OpenAI дозволив охочим протестувати ChatGPT безоплатно прямо на своєму сайті. Тому користувачі перші місяці уявляли безліч можливих варіантів для застосування інновації: просили чат-бот скласти програму тренувань у спортзалі, писати казки для дітей, вести переговори про штрафи за паркування та навіть просили скласти прощальний лист, щоб завершити стосунки з дівчиною. І всі отримували повну та осмислену відповідь. Хоча і не без проблем.

Наразі ChatGPT все ж далекий від досконалості, адже має низку недоліків. Наприклад, він дає часто зв’язні та повні відповіді на питання, але з неправильними твердженнями або придуманими ним фактами. Також користувачі відзначали проблеми з вирішенням елементарних математичних рівнянь та з вигадуванням рецептів. Так, на запит українського онлайн-медіа Liga у борщ ChatGPT запропонував додати макарони.

Усе ж, попри такі недоліки цей чат-бот вже зараз починають використовувати компанії у своїй роботі. Про це детальніше далі.

Microsoft змагається з Google за лідерство. Хто перемагає?

Ентузіасти технології OpenAI говорять, що ChatGPT може перевернути інтернет-ринок догори дриґом, як це сталося з появою пошукової системи Google та виходом першого iPhone у 2007 році. Тоді компанія Microsoft не змогла наздогнати розвиток браузерів та мобільних комп’ютерів, а її пошукова система Bing і зараз дуже сильно поступається Google за популярністю. Проте завдяки ChatGPT все може кардинально змінитися.

Так, 23 січня 2023 року Microsoft оголосила про поглиблення своєї співпраці з компанією OpenAI. До неї входить:

  • Масштабні суперкомп’ютери. Microsoft збільшує інвестиції у розробку систем, які дозволять прискорити новаторські дослідження OpenAI.
  • Інфраструктура в Azure для штучного інтелекту. Хмарну платформу Microsoft Azure ще більше адаптують для роботи з програмами штучного інтелекту. Зокрема, Microsoft залишається ексклюзивним хмарним постачальником для OpenAI та її технології ChatGPT.
  • Нові можливості на основі штучного інтелекту. Microsoft інтегрує розробки OpenAI у свої вже наявні продукти, щоб розширити їхні можливості. Наприклад, компанія презентувала хмарну службу Azure OpenAI Service, яка дозволяє бізнесу створювати ШІ-додатки через прямий доступ до моделей OpenAI.

Скористатися перевагами від співпраці Microsoft та OpenAI можна завдяки хмарній платформі MS Azure. Вона містить понад 200 корисних сервісів для компаній різних масштабів та дозволяє зберігати дані у 60+ регіонах світу. Більше про це можна почитати у матеріалі: «Хмари для бізнесу у 2023».

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Робота Microsoft зі штучним інтелектом «понеслась шаленими темпами», як це описав сам СЕО компанії Сатья Наделла. Так, 7 лютого вони випустили оновлену версію свого пошуковика Bing, який завдяки інтегрованому рішенню від OpenAI може позмагатися з Google за лідерство у галузі.

Зокрема, компанія представила браузер Edge, у який, як і у Bing, інтегрована навіть потужніша за ChatGPT ШІ-модель — Prometheus. Що вона змінить для користувача?

  • У пошуковій системі Bing можна давати запит в інтерактивному чаті. Окрім інформаційних джерел, як в Google, система згенерує розгорнуту відповідь. Можна ставити уточнювальні питання.
  • Bing надає вже готову розгорнуту відповідь, яку об’єднує з кількох джерел. Це заощаджує час користувачу.
  • У браузері Edge можна через бічне меню попросити короткий зміст вебсторінки або створити певний контент. Користувач може обрати стиль, формат та довжину тексту.
Презентація роботи нових ШІ-можливостей браузера Edge від Microsoft. Джерело: blogs.microsoft.com

Презентація роботи нових ШІ-можливостей браузера Edge від Microsoft. Джерело: blogs.microsoft.com

Оновлені продукти від Microsoft ще не доступні для всіх охочих. Зараз, щоб їх протестувати першими, потрібно записатися у лист очікування. Утім, вже зараз своєю блискавичною співпрацею з OpenAI компанія Microsoft змогла перемкнути всю увагу на себе.

Це змусило Google також кинутися в перегони чат-ботів. Тож невдовзі компанія має презентувати свою відповідь — ШІ-технологію Bard. Її також планують інтегрувати у пошукову систему, проте деталей розробки ще не розголошують.

Як бізнесу використати штучний інтелект у 2023?

Різноманітні галузі вже задумалися над тим, як використати ChatGPT для роботи та наскільки такі ШІ-технології вплинуть на їхній бізнес. Таке питання McKinsey & Company поставило і самому чат-боту, і ось що він відповів:

«Розвиток генеративного штучного інтелекту може серйозно змінити правила гри для бізнесу. Забезпечуючи автоматизацію багатьох завдань, які раніше виконувалися людьми, генеративний ШІ має потенціал для підвищення ефективності та продуктивності, скорочення витрат і відкриття нових можливостей для зростання. Так, підприємства, які здатні ефективно використовувати технологію, ймовірно, отримають значну конкурентну перевагу».

Тож, генеративний штучний інтелект привніс технології у сфери, які, здавалося б, були зарезервовані виключно для людей. Завдяки ШІ комп’ютери навчилися проявляти креативність: створювати оригінальні тексти, вести блоги, малювати картини. Чого вартий лише ШІ-генератори зображень на кшталт Midjourney та DALLY-E, які на запит користувача створюють будь-які ілюстрації, фото, логотипи тощо.

Приклади згенерованих картин штучним інтелектом від користувачів платформи Midjourney. Джерело: midjourney.com

Приклади згенерованих картин штучним інтелектом від користувачів платформи Midjourney. Джерело: midjourney.com

Тож, генеративний штучний інтелект бізнес може застосувати у наступних сферах:

  • Маркетинг і продажі. Можна створювати контент для соціальних мереж, блогів, описи для продажу продукції тощо. Наприклад, протестувати ChatGPT вирішили в Ощадбанку. Там чат-боту довірили вести одну з рубрик у соцмережах та генерувати для цього текст та зображення.
  • Випробування ліків. Наприклад, Gartner очікує, що до 2025 року генеративний штучний інтелект відкриватиме до 30% нових ліків і матеріалів.
  • Кіноіндустрія. Штучний інтелект може створювати відео для фільмів-блокбастерів та полегшувати роботу з відзнятим матеріалом.
  • Медіа. До 2025 року 30% вихідних маркетингових повідомлень від великих організацій створюватимуться ШІ, порівняно з менш ніж 2% у 2022 році.
  • Машинобудування. Щоб зробити автомобілі більш економними, автовиробники використовують генеративний ШІ у проєктуванні інноваційних легких конструкцій.
  • Право. Штучний інтелект може швидко опрацювати велику кількість юридичної документації у пошуку відповіді на складні питання.
  • ІТ/розробка. ШІ може спростити роботу з кодом для розробників, допомагати тестувати додатки та системи.

Як і з будь-якою інновацією, з генеративним штучним інтелектом варто обходитися з обережністю, уникаючи етичних та практичних проблем. Утім, безперечно ця технологія вже стала однією з найцікавіших у 2023 році. Тож, бізнесу варто зважати на неї та покроково тестувати її можливості у своїй роботі, адже ШІ змінює звичні нам робочі процеси просто зараз.

Тренди та аналітика#Azure#MicrosoftAzure#Інновації#Технології#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#AI#ШтучнийІнтелект#Робота#MicrosoftAzure#ШІ#Azure
#IOT#MicrosoftAzure#ШтучнийІнтелект#IOTISKYIVSTAR#ШІ#AI#ChatGPT
#ШІ#ШтучнийІнтелект
#AI#ШІ#ШтучнийІнтелект
#AI#ШІ#ШтучнийІнтелект#Microsoft365
#Рішення#Технології#ChatGPT#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI#Бізнес#СмсРозсилка#SMS
#Рішення#Технології#ChatGPT#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ
#MicrosoftAzure#Рішення#Технології#Кібербезпека#ШтучнийІнтелект

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку