Як і куди варто інвестувати в Україні у 2023
21 грудня 2022 8 хвилин читання

Як і куди варто інвестувати в Україні у 2023

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Про що:

Війна спонукає підприємців шукати способи, як не лише заробити гроші, але й зберегти їх. Зокрема, цьому сприяє як інфляція у 30% в Україні, так і рекордне знецінення євро у ЄС та долара у США. Це означає, що зароблені капітали будуть втрачати у вартості, якщо їх не використовувати. Тож у цьому матеріалі ми розповідаємо, що таке інвестиції в Україні та куди можна вкладати кошти у 2023 році.

Зміст

Що таке інвестиції? Коротко про головне

Куди можна інвестувати в Україні у 2023?

Що таке інвестиції? Коротко про головне

Простими словами, інвестиції — це вкладення коштів у активи, які можуть принести прибуток через деякий час. Наприклад, можна придбати нерухомість, яка через кілька років зросте у ціні, а тим самим примножить капітал вкладника. Схожа стратегія щодо стартапів: інвестори обирають найбільш перспективний молодий бізнес та дають йому свої гроші, розраховуючи отримати значні дивіденди у майбутньому.

Інвестувати можна в облігації, акції компаній, земельні паї, нерухомість тощо. Але важливо розуміти, що будь-які подібні вкладення не гарантують успіх: можна не лише збільшити капітал, а і навпаки зменшити його. Саме тому одне з найголовніших правил — диверсифікація. Це техніка розподілу інвестицій між різними фінансовими інструментами, галузями та активами, щоб зменшити ризики та мінімізувати можливі втрати коштів.

Тож, які є види інвестицій? Їх розрізняють залежно від напрямку вкладення коштів, мети та ризикованості активів. Ось кілька прикладів:

  • Фінансові інвестиції — це вкладення коштів у фінансові активи, наприклад, акції компаній, криптовалюту, державні облігації тощо.
  • Капітальні інвестиції — це придбання або виготовлення матеріальних і нематеріальних активів для власного користування. Наприклад, компанія може купити обладнання, зробити капітальний ремонт, модернізувати наявні технології, щоб у довгостроковій перспективі досягти своїх бізнес-цілей.
  • Венчурні інвестиції — це вид високоризикового вкладення коштів у перспективні молоді компанії. Зазвичай у такому випадку інвестують у технологічні стартапи, які лише з’явилися на ринку.
  • Прямі інвестиції — це безпосереднє внесення коштів або до статутного фонду юридичної особи, яка в обмін на інвестицію надає корпоративні права. Часто такі інвестори хочуть мати вплив на компанію, яку вони профінансували.
  • Портфельні інвестиції — це придбання акцій, цінних паперів тощо з метою тримати відсотки або дивіденди. При цьому інвестор не долучений до керівництва компанією.

Куди і як інвестувати свій капітал, кожен підприємець може обирати самостійно або скористатися послугами біржового брокера. Так, фінансовий консультант може допомогти сформувати портфель інвестицій з потрібним балансом надійних та ризикових вкладень.

Куди можна інвестувати в Україні у 2023?

Війна та висока інфляція змушують інвесторів кардинально переосмислити можливі напрямки для вкладення коштів. Хоча Україна і змогла зупинити російську армію та звільнити велику частину окупованої у 2022 році території, воєнний стан, бойові дії та ракетні обстріли не дозволяють оцінити надійність тих чи інших інвестицій всередині країни. Тож, розглянемо ситуацію за найбільш популярними напрямками.

Валютні депозити

Найулюбленіший спосіб українців зберегти кошти — це перевести гривню у долари або євро. Утім, щоб зробити таку інвестицію в Україні під час війни треба пройти квест. З 24 лютого 2022 року Національний банк штучно обмежує продаж безготівкової валюти. Так, з 1 жовтня українцям дозволили купувати долари та євро на суму до 100 тисяч гривень на місяць, але ці кошти треба покласти одразу на депозит щонайменше на 3 місяці без права розірвати договір достроково. Найбільші українські банки пропонують базову ставку за депозит на рівні 0,1%.

Державні облігації

Облігації внутрішньої державної позики або ОВДП — це боргові цінні папери, які Міністерство фінансів України розміщує на внутрішньому фондовому ринку. Простими словами, держава бере в борг кошти у своїх громадян та українських компаній, щоб фінансувати потреби країни. ОВДП вважається надійним інструментом, адже погашення облігації у повному обсязі гарантується урядом. Зараз громадяни можуть купити військові облігації від 1000 гривень на термін від 3 місяців до 1,5 року. Прибутковість паперів — до 18,5% на рік. Придбати ОВДП можна у додатку «Дія» або у комерційному банку.

Нерухомість

Нерухомість була королевою серед інвестицій до повномасштабної війни. За даними INSPI Development, приблизно третина покупців купували дві й більше квартир у новобудовах, щоб згодом їх продати. Так, придбавши житло на етапі «котловану», можна було отримати дохідність у 30-50% за 3-4 роки. Утім, зараз такі відсотки не приваблюють через високі ризики: попит на нерухомість в Україні у 10 разів нижчий за довоєнний.

Проте саме будівництво називають однією зі сфер бізнесу, яка буде найактивніше розвиватися після завершення війни. Тому цей напрямок залишиться у топі інвестицій і надалі.

Земля

У липні 2021 року держава відкрила ринок землі в Україні, а отже кожен українець може продати або купити сільськогосподарські паї. Наразі придбати землю можуть лише фізичні особи з обмеженням у 100 гектарів. З 2024 року ринок відкриється і для юридичних осіб. Поріг входження для приватних інвесторів є досить невеликим — це ціна однієї ділянки, яка може бути 5-6 тисяч доларів. Перевага такої інвестиції в Україні у тому, що землю майже неможливо знищити, а за умови перемоги у війні та входження країни до ЄС її вартість суттєво зросте.

Зростання ціни на землю після відкриття ринку землі у європейських країнах. Дані Eurostat. Джерело: tvoekolo.com.ua

Зростання ціни на землю після відкриття ринку землі у європейських країнах. Дані Eurostat. Джерело: tvoekolo.com.ua

Криптовалюта

Україна у 2022 році увійшла до ТОП-3 країн за обсягами використання криптовалюти. Проте це не означає, що віртуальні активи стали популярними серед українських інвесторів.

Навпаки вартість біткоїна, головної валюти у криптосвіті, впала за рік на понад 75%. Ці обставини роблять цей напрям інвестицій одним з найбільш ризикових, адже майже неможливо передбачити розвиток цього ринку та є велика ймовірність втратити вкладені кошти. Фінансові консультанти радять вкладати у криптоактиви не більше 10% від інвестиційного портфеля.

Іноземні цінні папери

Купівля акції Apple або Spotify просто у смартфоні могла б стати реальністю для кожного українця у 2022. Так, рік розпочався зі справжнього буму додатків для інвестицій від українських компаній та банків. Проте російське вторгнення змусило Нацбанк обмежити більшість валютних операцій. Тож, сьогодні інвестувати в іноземні цінні папери можуть лише ті, хто мають кошти на закордонних рахунках. Для цього варто буде скористатися послугами іноземних брокерів. Водночас навіть такі вкладення можуть не виправдати себе: світова економіка переживає рецесію, а отже вартість акцій компаній буде найближчим часом падати. Але прогнозується, що американський фондовий ринок у довгостроковій перспективі зростатиме, якою б не була ситуація.

Стартапи

Навіть під час війни активно розвиваються українські венчурні фонди, які інвестують у стартапи на західних ринках. Зокрема, можна долучитися до інвестиційних клубів та за підтримки фінансових консультантів скласти свій портфель. У такому разі «вхідний квиток» починається від 10 тисяч доларів. Варто пам’ятати, що це високоризикові активи, адже успішними стають лише 10% з усіх стартапів. Найбільш популярні напрямки для інвестицій у 2023 році — це компанії у сфері цифрового здоров’я, фінтеху, мобільності, відновлюваної енергії.

Альтернативні інструменти

Найбільш контрольованими та успішними інвестиціями в Україні для підприємців можуть бути вкладення у власний розвиток. Наприклад, у модернізацію технологій, розвиток своєї мережі, навчання співробітників тощо. Така інвестиція зможе у перспективі повернутися більшою кількістю задоволених клієнтів та стабільним прибутком для компанії.

Наприклад, корисні сервіси для розвитку бізнесу в Україні навіть під час війни пропонує Київстар. Серед них є інструменти для комплексного кіберзахисту ІТ-систем, хмара Microsoft Azure, Віртуальна мобільна АТС, Big Data-рішення для маркетингу тощо.

Водночас успішність будь-яких вкладень зростає пропорційно до перемог української армії у війні, тому в інвестиційному портфелі у 2023 році почесне місце безперечно мають займати внески на ЗСУ.

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#BigData#ІнтернетДляБізнесу#Рішення
#ПортретКлієнта
#Рішення#Технології#ВійнавУкраїні
#ВійнавУкраїні#Технології#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Інвестиції
#Microsoft365#Офіс365#Рішення
#Бізнес-рішення#Київстар#МобільнийЗв'язок
#Стратегія#Економіка#Інвестиції#Тренд#ШтучнийІнтелект#ШІ#ChatGPT#AI#Бізнес#Розвиток
Людський капітал у 2021-му: виклики й тренди24 квітня 2020 66 хвилин читання

Бізнес: підготовка до зростання

#Тренд#Менеджмент #Економіка#Бізнес#Розвиток

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку