Як відновлюватимуть українські міста: державна програма для відбудови
24 січня 2023 12 хвилин читання

Як відновлюватимуть українські міста: державна програма для відбудови

Тренди та аналітика#IOT#BigData#SMS#SmartCity#ЦифровіТехнології#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR

Про що:

В історії є численні приклади міст, які були відбудовані після війни, деякі майже повністю. Наприклад, Варшава була одним із найбільш постраждалих міст під час Другої світової війни. Хоча сьогодні на її вулицях дуже мало слідів минулого конфлікту. Або ж у 1937 році під час громадянської війни в Іспанії бомбардуванням було знищено 90% будівель міста Герніка. Утім, його відбудували. Українські території, які постраждали від російської агресії, теж відбудують. Для цього уже створена державна програма. Про що саме у ній йдеться — далі у статті.

Зміст

Українські зруйновані міста відбудують

Start now

Аналітика кількості населення у містах

Забезпечення міст доступом до інтернету

Автоматизація міських систем

Українські зруйновані міста відбудують

Президент України ще на початку повномасштабного вторгнення рф наголошував, що для кожного міста, яке постраждало від війни, буде створена спеціальна державна програма для відбудови. В усіх містах не залишиться й сліду від окупантів. Для цього найматимуть компанії та архітекторів з найкращими проєктами.

У липні 2022 року заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко підтвердив, що план швидкого відновлення країни передбачає оперативну відбудову соціальної інфраструктури та має врахувати сучасні будівельні стандарти й абсолютно новий рівень безпеки. Він підрахував, що станом на липень 2022 року оцінка збитків України внаслідок російської агресії становила $750 млрд.

Start now

На початку липня 2022 року у швейцарському місті Лугано відбулася Конференція, де українська влада презентувала План відновлення України. До його розробки долучилися понад 3000 експертів та міжнародних консультантів з різних галузей. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш упевнений, що відновлення країни — це довгий процес, проте його треба розпочинати за формулою «start now», тобто зараз, не очікуючи на закінчення війни.

План відновлення України створили на 10 років. Перший етап — з 2023 до 2025 року, в ньому 580 Національних проєктів. Другий етап — з 2026 до 2032 року, він містить 270 Національних проєктів. З 17 Програм найдорожчою стала програма з відновлення та модернізації житла та інфраструктури регіонів. На неї потрібно $150-250 млрд. Проте ці розрахунки не остаточні, адже війна ще триває, руйнування продовжуються. Скільки знадобиться грошей для відновлення буде зрозуміло по завершенні бойових дій.

План відновлення України базується на 5 принципах:

  1. Негайний початок і поступовий розвиток.
  2. Нарощування справедливого добробуту.
  3. Інтеграція в ЄС.
  4. Відбудова кращого, ніж було, у національному та регіональному масштабах.
  5. Стимулювання приватних інвестицій.

Крім того, навесні 2022 року громадська організація «Урбанина» розпочала роботу над «Довідником з відбудови міст». До ініціативи долучились понад 50 фахівців, ГО «Безбар’єрність» та Офіс Президента. Своєю чергою, Архітектурна палата Національної спілки архітекторів України (НСАУ) створила спеціальний координаційний штаб з післявоєнного відновлення міст і громад України.

У штабі досліджують досвід відбудови міст після Другої світової війни, створюють методику програм комплексного відновлення нашої країни, залучають іноземних експертів, працюють над стандартами розробки нового житла тощо. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій теж підтверджує, що доречно починати роботу над новими планами та стратегіями уже зараз.

Україна має досвід створення нових міст замість тих, які були втрачені через техногенну катастрофу у Чорнобилі. Він також може стати у пригоді, вважає Валентин Дем’янов, голова рівненського осередку Архітектурної Палати НСАУ. Після Чорнобильської аварії будували нові села для людей з повноцінною інфраструктурою (школи, садочки, магазини тощо).

Водночас важливо зосередитися саме на відбудові або створенні нових житлових кварталів, а не створювати житло заради житла. Інший підхід передбачає безпеку будівель і споруд на випадок будь-яких криз, а не тільки війни. Окремо необхідно розвивати підземну урбаністику. Адже це дозволить вирішити багато проблем з безпекою. Як показує війна, середовище сучасного міста дуже вразливе і не можна це ігнорувати у майбутній відбудові.

Аналітика кількості населення у містах

За словами Анни Кирій, для створення плану відбудови міст необхідна актуальна аналітика. Треба знати, скільки людей поїхало та залишилось, яка кількість громадян готова повернутись до міст тощо. Так, у нацпрограмі «Основи відновлення: Цифрова держава» є проєкт «Всеукраїнський перепис населення». Перепис планувався на 2023 рік у співпраці з Apple ще до війни. Тоді було вирішено запустити сервіс для ідентифікації людини за допомогою номера мобільного телефону під час окремого інтернет-раунду Всеукраїнського перепису.

Втім, зараз до завершення основних активних бойових дій він не може бути проведений у жоден спосіб. У 2019 вже проводився пробний перепис, однак технологія не спрацювала. Адже українцям треба було мати легалізований електронний підпис. Тому було вирішено підтверджувати доступ через телефон.

Для того, щоб організувати відповідний онлайн-перепис населення, потрібно провести масштабну кампанію з роз’ясненнями для громадян, як зареєструватися. Наприклад, популяризувати таку кампанію серед українського населення можна через SMS-інформування з посиланням у повідомленні на інструкцію та анкету.

Крім того, за допомогою великих даних, а саме сервісів на базі аналітики Big Data від Київстар, міська влада може визначити кількість місцевих жителів, які використовують смартфони, і тих, у кого зараз кнопкові телефони. Завдяки цьому надалі можна інформувати людей у зручний для них спосіб — або через месенджер за допомогою Viber-розсилки, або через SMS.

Також завдяки аналізу даних мобільних операторів щодо переміщення населення можна зрозуміти, які регіони потребують відновлення першочергово, де інфраструктура не розрахована на збільшену кількість людей тощо. Інформація про міграцію населення допоможе у реалізації проєкту «Дослідження ситуації щодо переміщених осіб за регіонами (внутрішня і зовнішня міграція)». Так можна приймати правильні управлінські рішення з відбудови. Окрім того, великі дані дозволяють скласти портрет мешканців певного міста і їхніх потреб – оцінити демографію, сферу зайнятості, актуальні запити тощо. Наприклад, можна спрогнозувати, скільки необхідно відбудувати будинків, дитячих садочків, бізнес-центрів та ін.

Важливо: Пропоновані сервіси та послуги на основі Big Data створені мобільним оператором. В роботі з даними компанія дотримується Законів України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних» і не передає та не продає персональні дані абонентів, зокрема й записи розмов, тексти SMS/MMS та історію браузера третім особам. Усі аналітичні моделі з використанням Big Data будуються на основі неперсоніфікованих та зашифрованих даних.

Забезпечення міст доступом до інтернету

У цій площині важливо звернути увагу на нацпроєкт «Забезпечення 100% населення доступом до інтернету зі швидкістю 1 Гбіт/сек». Для цього Київстар постійно модернізує оптичну мережу. Зокрема, наприкінці 2022 року інвестував 50 млн грн у джерела безперебійного живлення для роботи послуги «Домашній Інтернет».

Це допоможе забезпечити інтернетом будинки під час відключень електроенергії не тільки у воєнний час, а й у період відновлення, завдяки джерелам додаткового живлення, які працюють в разі виникнення непередбачуваних ситуацій з електропостачанням. Також телеком-оператор продовжує налагоджувати інтернет-мережу у деокупованих містах, що безпосередньо сприяє швидшому відновленню міст.

Важливо, що нещодавно Київстар ініціював проєкт «Бізнес єднається заради перемоги». Оператор запросив до співпраці власників генераторів, які готові підключати до них телеком-обладнання. Це допоможе забезпечити роботу зв’язку під час відключень електроенергії, що вкрай важливо для всіх українців.

Київстар готовий на комерційних умовах співпрацювати з місцевими бізнесами та громадянами. Для того, щоб долучитись до проєкту, треба мати генератор потужністю від 6 кВт і заповнити форму на сайті чи написати електронного листа на RAZOM@kyivstar.net.

Ми впевнені у перемозі України. Ми переконані, що для відновлення країни візьмемо найкращій міжнародний досвід і побудуємо нову високотехнологічну державу.

Ми впевнені у перемозі України. Ми переконані, що для відновлення країни візьмемо найкращій міжнародний досвід і побудуємо нову високотехнологічну державу.

Павло Прохоренко

Керівник департаменту по роботі з державними підприємствами Київстар

Автоматизація міських систем

План відновлення України у програмі «Відновлення та модернізація житла та інфраструктури регіонів» містить проєкти з відбудови міських систем. Вони стосуються будівництва нових мереж водовідведення та водопостачання, модернізації централізованого опалення. А також створення інформаційно-аналітичної системи збору, обробки та аналізу інформації від підприємств сфери житлово-комунального господарства тощо.

Наприклад, для будівництва сучасних мереж водопостачання, водовідведення, газопостачання та електропостачання у будівлях використовують розумні лічильники. Такий досвід уже має Рівнеоблводоканал. Київстар на його замовлення реалізував комерційний проєкт «Розумного обліку».

Завдяки цьому технічному рішенню легко віддалено збирати, обліковувати та обробляти показники витрат води в 16 багатоквартирних будинках смт. Квасилів. Розумний облік дозволяє зручно відстежувати стан водопроводу на різних ділянках та отримувати повідомлення щодо аварій або незаконного втручання у мережу.

У цьому рішенні використовується технологія NB-IoT (Narrow Band Internet of Things). Це бездротова вузькосмугова передача даних у стандарті 3GPP, яка розроблена для пристроїв Інтернету речей. Так, сигнал проходить навіть до важкодоступних місць у підвальних приміщеннях, укриттях, бомбосховищах.

«Розумний облік» від Київстар допоміг Рівнеоблводоканалу:

  • зменшити втрати води на 10-15%;
  • отримати системний облік ресурсів та збалансувати витрати ресурсів на етапах від забору води до кінцевого споживання;
  • фіксувати погодинні витрати води кожним багатоквартирним будинком та дані про об’єми споживання води у зручному вебінтерфейсі.

У комунальній сфері під час відновлення міст та будинків можливо налаштувати розумний облік газу за допомогою smart-лічильників, якими також можна керувати віддалено. Відмінність від традиційних механічних лічильників газу у здатності автоматичного відправлення даних про витрачену кількість газу за допомогою мобільних мереж постачальника. Це також сприяє прозорості у процесі нарахування оплати.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

Київстар для держави

Рішення для цифрової трансформації державних організацій та їхніх проєктів. Індивідуальний підхід до кожного замовлення — наші експерти допоможуть визначити оптимальний набір інструментів відповідно до потреб, завдань та особливостей галузі.

Джерелами даних можуть бути й інші системи: розумне освітлення, управління світлофорами, розумний паркінг, розумна зупинка, smart ticket, розумні камери спостереження тощо. Наприклад, розумне освітлення у місті допоможе знизити навантаження не електромережу та зменшити витрати. Для цього необхідно вуличні ліхтарі оснастити лампами з датчиками, які реагують на рухи людини. Тобто коли на вулиці нікого немає, ліхтар світить на 10% від номінальної потужності або не світить взагалі, а коли з’являється перехожий, то освітлення вмикається на задану потужність. Такі ліхтарі є у Львові.

Під’єднавши розумні пристрої, буде легко збирати та аналізувати інформацію. Управляти цією технологією можна за допомогою Центру керування IoT від Київстар. Для цього необхідно налаштувати SIM-карти у пристроях та моніторити їхній трафік онлайн. IoT-рішення можуть спростити комунальним службам і постачальникам ресурсів аналіз стану своїх мереж, оптимізувати використання води, газу, електроенергії тощо.

Тож, можливості та досвід національного телеком-оператора Київстар допоможуть у відбудові українських міст. Проте для їхнього відновлення також необхідно ґрунтовно переглянути основи управління міським розвитком та впроваджувати сучасні технології у нових реаліях.

План відновлення України, який містить 850 національних проєктів за різними напрямками, є базою для відбудови не тільки міст, а й економіки, поліпшення бізнес-середовища тощо. Він також передбачає можливість подавати нові ідеї, які сприятимуть відновленню України. Тож, якщо ви маєте такий проєкт, заповніть форму на сайті.

Тренди та аналітика#IOT#BigData#SMS#SmartCity#ЦифровіТехнології#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#IOT#SmartCity#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR
#IOT#SmartCity#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#РозумнеМісто#SmartCity
#SmartCity#IOT
Технологія Internet of Things у ЖКГ: 6 переваг15 березня 2021 4 хвилини читання

Технологія Internet of Things у ЖКГ: 6 переваг

#IOT#IOTISKYIVSTAR
#BigData#IOT#IOTISKYIVSTAR#Azure#MicrosoftAzure#AzureStack
#IOT#IOTISKYIVSTAR#SmartCity#Тренд#РозумнийБудинок
Хто вмикає світлофор3 лютого 2017 9 хвилин читання

Хто вмикає світлофор

#BigData#SmartCity#РозумнеМісто#Розвиток#БігДата

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку