Дата-центр: що це таке і чим він може допомогти бізнесу
4 червня 2021 7 хвилин читання

Дата-центр: що це таке і чим він може допомогти бізнесу

Бізнес-рішення#ДатаЦентр#Бізнес#Colocation#Azure#AzureStack#MicrosoftAzure

Про що:

Безперебійне енергопостачання, оптимальний для роботи мікроклімат, окремі канали зв’язку з високою пропускною спроможністю, техпідтримка 24/7 і високий рівень надійності, що відповідає вимогам Tier-III — все це про дата-центр Київстар. Дізнаймося докладніше, що готовий запропонувати своїм бізнес-клієнтам один із найбільших телеком-операторів України та в чому переваги послуг дата-центру.

Зміст

Що таке дата-центр

Що таке Colocation і які бувають види

Дата-центр Київстар: рішення для бізнесу

Що таке дата-центр

Центр обробки даних (ЦОД) або дата-центр (ДЦ) — це надійно захищений і оснащений всім необхідним технологічний майданчик, де можна розмістити дані, обладнання або сервери своєї компанії.

У дата-центрі є все, що потрібно для безперервної роботи, обслуговування та захисту:

  • незалежні джерела електроживлення;
  • високошвидкісні канали зв’язку;
  • системи охолодження і безпечного пожежогасіння;
  • відеоспостереження, надійна охорона і контроль доступу до обладнання;
  • цілодобова підтримка.

В епоху хмарних технологій і цифровізації, коли утримання власних серверних вимагає від бізнесу все більше фінансових вкладень, послуги центру обробки даних — оптимальне рішення для багатьох компаній.

Що таке Colocation і які бувають види

Colocation — це послуга з розміщення сервера або іншого обладнання клієнта в дата-центрі провайдера або оператора. Це відмінна альтернатива організації серверної всередині компанії. Бізнес зберігає повний доступ до техніки, але більше не відповідає за її безперебійну роботу, обслуговування і безпеку.

1. У чому плюси Colocation:

У всьому світі спостерігається підвищення попиту на колокейшн, адже розміщення сервера в ДЦ дає бізнес-клієнтам більше можливостей, ніж організація власного ЦОД:

  • Вивільнення ресурсів і коштів, які були потрібні для придбання й обладнання серверних приміщень, їхньої модернізації, охорони та обслуговування. Тепер всі зусилля можна зосередити на розробці та поліпшенні власних продуктів.
  • Безперебійна робота обладнання завдяки резервним джерелам живлення на випадок кризи чи перебоїв з електроживленням у постачальників електроенергії. Це було б дуже дорого і складно організувати в невеликій локальній серверній.
  • Турботи щодо технічної підтримки й обслуговування систем лягають на плечі провайдера.
  • Завдяки гарному кондиціонуванню, охолодженню та оптимальній вологості повітря, обладнання не перегрівається, тому працює ефективніше, а ризики виходу з ладу знижуються до нуля. Оператор дата-центру в SLA-угоді гарантує всі параметри забезпечення якості сервісу.
  • Наявність цілодобової охорони, бетонні стіни, жорсткий контроль доступу в серверні приміщення дата-центру і клієнтські шафи з технікою забезпечують високий рівень безпеки обладнання і даних.
  • Виділені канали стабільного і швидкого зв’язку з резервуванням і високою стійкістю до відмов.
  • Швидке нарощування потужності в моменти пікового навантаження. У разі необхідності в дата-центрі можна орендувати додаткові юніти або скористатися хмарними рішеннями. Водночас все розташоване в одному місці та фахівці провайдера зможуть оперативно все налаштувати.

2. Види Colocation

Залежно від потреб бізнесу і можливостей провайдера, умови розміщення можуть бути різними. Клієнт може перемістити в дата-центр власне обладнання або орендувати обладнання потрібної потужності у провайдера, або використовувати обидва способи одночасно. Також можна вибрати модуль загального користування або орендувати індивідуальний. А для компаній, яким потрібен особливий рівень захисту даних, доступна оренда серверних стійок із додатковим захистом, екрануванням і навіть в окремій кімнаті з обмеженим доступом.

Дата-центр Київстар: рішення для бізнесу

Київстар вже понад 10 років пропонує своїм клієнтам послуги комерційного дата-центру, де можна розмістити серверне обладнання. У 2020 році ЦОД оператора значно модернізували: його площа зросла, а кількість шаф збільшилася з 32 до 74. Тепер майданчик може вмістити понад 3300 юнітів одночасно.

Крім розмірів, зміни торкнулися систем енергопостачання, кондиціонування, охорони. Тепер дата-центр Київстар відповідає високим вимогам надійності Tier-III міжнародних стандартів Uptime Institute.

1. Які завдання вирішує дата-центр Київстар

Послуги центру обробки даних Київстар допомагають бізнесу:

  • Знайти надійне місце для власних серверів з оптимальними кліматичними умовами роботи й максимальним захистом, водночас не інвестуючи в облаштування власного ЦОД або окремої серверної кімнати, яка відповідає вимогам ЦОД.
  • Орендувати сервери, якщо немає своєї техніки або її потужність не відповідає поточним потребам компанії.
  • Захистити свої дані не тільки за допомогою фізичної та пожежної охорони, а й створюючи резервні копії.
  • Разом з Colocation використовувати хмарні рішення від провайдера: платформу Microsoft Azure та Azure Stack with Kyivstar.
  • Передавати й приймати великі обсяги інформації з мінімальними мережевими затримками, оскільки обладнання розміщене в географічному центрі України.

2. Переваги дата-центру Київстар

  • Наявність хмари Azure Stack with Kyivstar, розгорнутої на майданчику дата-центру. Це сервіс, який дає можливість побудувати гібридну IT-інфраструктуру: використовувати технології глобальної хмари Microsoft Azure і зберігати свої дані в Україні. Хмарні рішення Київстар дають змогу швидко наростити обчислювальні потужності, збільшити дискові масиви, а також повністю мігрувати в хмарне середовище.
  • Власна мережева інфраструктура на території України. Київстар може не тільки розмістити у себе ваше обладнання, але і забезпечить надійними та стабільними каналами передачі даних і доступу в інтернет.
  • Гарантія безпеки даних. Оператор бере на себе відповідальність за обладнання клієнта, підписуючи під час розміщення сервера в ДЦ відповідний акт прийняття-передання. У дата-центрі Київстар усі системи розгорнуті відповідно до вимог Tier-III. Про безпеку вашого обладнання подбає охорона, відеоспостереження 24/7 і система контролю доступу. Також дата-центр оснащений автоматичною пожежною сигналізацією і системою газового пожежогасіння.
  • Безперебійне енергопостачання з гарантованими параметрами якості SLA. Все завдяки надійному зовнішньому електропостачанню, власній трансформаторній підстанції та дизель-генераторній установці на випадок збоїв з електроживленням.
  • Забезпечення сприятливого мікроклімату. Прецизійні кондиціонери з плавним регулюванням безперебійно підтримують потрібну температуру й оптимальний рівень вологості, незалежно від пори року. За ефективне охолодження техніки відповідає ізоляція «холодних коридорів» (Cold Aisle Containment System, CACS).
  • Цілодобова технічна підтримка. Устаткування постійно знаходиться під наглядом кваліфікованого персоналу. Компанії можуть отримати оперативний доступ до обладнання 24/7.
  • Персоналізований підхід. Фахівці дата-центру Київстар готові йти назустріч запитам клієнтів. За необхідності вам можуть створити індивідуальний периметр з особливими вимогами до приміщення та інфраструктури.
  • Фінансова надійність і довгострокова співпраця. Київстар — публічна компанія, яка входить у міжнародний телеком-холдинг, працює на українському ринку вже багато років і високо цінує свою репутацію. Крім того, сама будівля дата-центру належить оператору, що є гарантією довгострокового співробітництва з мінімальними ризиками.

Отже, послуги дата-центру відкривають безліч можливостей компаніям, які потребують запуску своїх власних систем або хочуть модернізувати наявну IT-інфраструктуру. Colocation дає змогу вивільнити фінансові ресурси, які раніше інвестувалися в організацію власного ЦОД, робить внутрішні операції гнучкішими та забезпечує високий рівень захисту обладнання від збоїв і зовнішнього втручання. Водночас бізнес зберігає повний контроль над своїми серверами й може дотримуватися всіх необхідних вимог.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Azure Stack від Київстар

Інтегрована хмарна платформа, яка дає змогу зберігати дані у дата-центрі в Україні та мати доступ до 200+ інструментів глобальної хмари Azure.

Бізнес-рішення#ДатаЦентр#Бізнес#Colocation#Azure#AzureStack#MicrosoftAzure

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Azure#AzureStack#Бізнес#ДатаЦентр#MicrosoftAzure
Найбільші дата-центри світу14 грудня 2021 7 хвилин читання

Найбільші дата-центри світу

#ДатаЦентр#ЦентрДаних#ЦОД#Colocation
#Azure#ДатаЦентр#ЦентрДаних#ЦОД
#ДатаЦентр
#ДатаЦентр#Colocation#Azure#AzureStack#ЦОД#ХмарніРішення#ХмарнаІнфраструктура#MicrosoftAzure#Дата-платформа#Бізнес#VPN
#Київстар#ДатаЦентр#Захист#Colocation#AzureStack#Azure#ХмарніРішення
#Colocation#Дата-платформа#ДатаЦентр#Компанії#Київстар
#ДатаЦентр#ЦОД#Colocation#AzureStack#ЦентрДаних#MicrosoftAzure#Azure#Бізнес

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку