Інтернет речей у промисловості: як це працює?
12 березня 2021 3 хвилини читання

Інтернет речей у промисловості: як це працює?

Бізнес-рішення#IOT#Бізнес#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Вплив відносно «молодого» Інтернету речей останні 10–15 років зростає з кожним днем. Internet of Things трансформує технологічні сфери, у тому числі та промисловість. Що таке промисловий Інтернет речей (Industrial Internet of Things, або IIoT) і як він працює — у матеріалі.

Зміст

Як влаштований промисловий Інтернет речей

Як використовують Інтернет речей у промисловості

Як влаштований промисловий Інтернет речей

IoT простими словами означає мережу датчиків і «розумних» пристроїв, які збирають інформацію, обмінюються нею між собою і з хмарним сховищем, а платформа аналізує дані та видає відповідні команди. Участь людини в постановці завдань можлива, але не обов’язкова, і часто зводиться до моніторингу стану.

Промисловий Інтернет речей виділяється масштабами і призначенням. IIoT — це комп’ютерні мережі, до яких підключають фізичні промислові об’єкти зі встановленими датчиками, сенсорами і ПЗ. Що це дає? Можливість збирати та відправляти інформацію, дистанційно керувати процесами, автоматизувати виробництво. Отже, головне завдання IIoT — спростити складні робочі процеси й підвищити рентабельність виробництва.

Сьогодні IoT в промисловості насамперед впроваджують великі компанії. Причина проста: невеликим стартапам часто немає звідки взяти гроші на подібні вкладення. Це одна з основних причин, чому промисловий Інтернет речей ще не підкорив абсолютно всі галузі. Другий неоднозначний момент — безпека даних, які потрапляють у мережу. Так, в Україні від хакерських атак у 2015 постраждали українські енергокомпанії, і це, на жаль, не поодинокий випадок: талановитий хакер здатний «накрити» масштабне виробництво. Перешкоджають розповсюдженню технологій і повільне впровадження відкритих стандартів та проблеми сумісності: «розумні» технології вимагають не менш «розумного» обладнання.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Як використовують Інтернет речей у промисловості

IoT в промисловості використовується буквально всюди, де є виробництво. Так, Центр керування IoT Jasper (Cisco) від Київстар може використовуватися: на фермах — датчики контролюють наявність і якість води та корму у тварин; на заводах — щоб моніторити стан обладнання й запобігати поломкам або простоям; в енергетиці — щоб автоматично збирати дані лічильників та ін. Платформа допомагає керувати SIM-картами в смартпристроях: моніторити пристрої онлайн, збирати й обробляти статистику, контролювати витрати в особистому кабінеті.

Промисловий Інтернет речей — це відмінне рішення для безперервного виробництва. За ідеального розкладу на такому виробництві процеси здебільшого автоматизуються, ручна праця зводиться до мінімуму, а інтелектуальна праця працівників, навпаки, використовується на максимум. А використання IoT-технологій підвищує рентабельність виробництва, зміцнює безпеку, спрощує та автоматизує виробничі процеси.

Попри очевидність самого терміна, промисловий Інтернет речей використовується не тільки в промисловості. Ось ще кілька галузей, де задіюється IIoT:

  • енергетика — ефективний розподіл енергії, автоматизований збір даних із лічильників і виставлення рахунків споживачам;
  • будівництво — автоматизація, безпека самого процесу побудови й об’єкта (будівлі), створення інфраструктури;
  • логістика — відстеження і прокладання маршрутів, витрата палива й мастильних матеріалів, обслуговування транспорту, використання безпілотних транспортних засобів;
  • медицина — промисловий Інтернет речей допомагає здійснювати безперервний моніторинг стану пацієнта і віддалену діагностику.
Бізнес-рішення#IOT#Бізнес#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

Що таке М2М SIM-карти та де їх використовують14 вересня 2023 6 хвилин читання

Що таке М2М SIM-карти та де їх використовують

#M2M#IOT#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
#IOT#MicrosoftAzure#Рішення#IOTISKYIVSTAR#Azure#ІнтернетРечей#ХмарніСховища
#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack
#IOT#SmartCity#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR
Інтернет речей у бізнесі: як це працює?19 березня 2021 4 хвилини читання

Інтернет речей у бізнесі: як це працює?

#ІнтернетРечей#Бізнес#IOT#IOTISKYIVSTAR#ХмарніСховища#M2M
#IOT#ІнтернетРечей#Технології#IOTISKYIVSTAR
#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR
IoT, або Інтернет речей — що це таке?12 травня 2020 9 хвилин читання

IoT, або Інтернет речей — що це таке?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку