Інтернет речей у сільському господарстві: 8 порад
3 березня 2021 4 хвилини читання

Інтернет речей у сільському господарстві: 8 порад

Бізнес-рішення#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Сільське господарство — один із найдавніших видів людської діяльності, який водночас є чудовим ґрунтом для впровадження новітніх технологій. Так, уже подейкують про Другу зелену революцію: інвестиційна компанія Goldman Sachs прогнозує, що продуктивність світового агробізнесу до 2050 року зросте на 70%. Такий прогноз частково базується на активному розвитку технології Internet of Things. Що таке «розумне» фермерство, як працює IoT у сільському господарстві і як за допомогою Інтернету речей розвивати аграрну галузь — у матеріалі.

Зміст

IoT у сільському господарстві: що це й навіщо потрібно

Як застосовувати IoT-технології в сільському господарстві

Центр керування IoT — мультифункціональний помічник сучасного фермера

IoT у сільському господарстві: що це й навіщо потрібно

Інтернет речей простими словами — це мережа пристроїв, підключених до інтернету. Найчастіше IoT-мережі будуються на технології міжмашинної взаємодії M2M: пристрої під’єднуються до телекомунікаційної мережі та обмінюються даними в автоматичному режимі. Бувають IoT-платформи для управління «розумними» пристроями і платформи для керування M2M SIM-картами в таких пристроях. Пристрій або SIM-карта зв’язується з центром керування, і за певних параметрів система виконує задану дію. Наприклад, сенсор фіксує надмірну сухість ґрунту — вмикається «розумна» система зрошення.

Завдяки масштабованості IoT-платформ технологію можна використовувати як на невеликому приватному господарстві, так і на величезному агрокомплексі. Так з’явилася концепція smart farming, «розумних» ферм, коли до фермерського господарства підключають комунікаційні та інформаційні технології: за стадами стежать дрони, рослини садять після аналізу ґрунту, а в теплицях підтримують штучний мікроклімат.

Яку користь приносить IoT у сільському господарстві:

  • контролює виробництво;
  • знижує ризики втрати врожаю та продукції;
  • збирає й аналізує величезні обсяги даних;
  • моніторить загальний стан господарства й ефективність процесів;
  • знижує витрати;
  • скорочує кількість відходів;
  • відстежує здоров’я худоби і стан рослин;
  • зменшує частку ручної праці;
  • підвищує стандарти якості продукції.
Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Як застосовувати IoT-технології в сільському господарстві

1. «Розумне» землеробство

Під час точного землеробства система аналізує стан ґрунту і визначає, який сорт або різновид культури дасть найбільший урожай на конкретній ділянці. Поля також «обростають» технікою: датчиками для контролю загального стану рослин, температури, рівня вологи.

2. Автоматизація теплиць

Інтернет речей у сільському господарстві дає змогу створити в теплицях відповідний мікроклімат для «примхливих» культур: керувати поливом, освітленням, вологістю повітря й температурою.

3. «Розумні» системи поливу

Для раціональної витрати води на всьому полі встановлюють датчики, які фіксують сухість і рихлість ґрунту. Як тільки система помітить відхилення від норми, спрацює автоматичне зрошення. Таке рішення рятує і від сухості, і від надмірного поливу.

4. Відстеження худоби

Датчики прикріплюються до кожної тварини. Пристрої можуть контролювати стан кожної особини і всього стада, а також відстежувати місце розташування й переміщення стада.

5. Організація метеорологічних станцій

Одна з найпоширеніших на сьогодні практик: розташовані на полі пристрої збирають дані про погоду, які використовують для збереження і збільшення врожаю.

6. Моніторинг техніки та транспорту

Система застосовується для багатьох завдань: враховувати час роботи водіїв, оптимізувати витрати палива, відстежувати маршрути, контролювати розташування на полі, моніторити стан техніки.

7. Безпілотники

Іноді для обробки землі трактором або комбайном і водії не потрібні: роботу виконує безпілотник. Інший помічник фермера — дрони, які визначають щільність засіву поля.

8. Керування сировиною

Правильне сортування, зберігання й перероблення сировини за допомогою IoT у сільському господарстві, по-перше, знижує витрати, по-друге, мінімізує роботу персоналу.

Центр керування IoT — мультифункціональний помічник сучасного фермера

Центр керування IoT Jasper (Cisco) від Київстар допоможе фермеру впровадити технологію точного землеробства, контролювати роботу сільськогосподарської техніки, налаштувати систему пожежної та охоронної безпеки і вирішити безліч інших завдань. Платформа надає автоматизоване керування М2М SIM-картами: в особистому кабінеті користувач онлайн управляє трафіком M2M SIM-карт за заданими правилами роботи, перевіряє статус карти та її параметри роботи. Тарифний план можна змінювати для кожного номера за результатами поточного місяця. Київстар також пропонує 100% підтримку API без додаткових оплат і всі технології передачі даних (Internet, SMS, CSD та Voice).

Бізнес-рішення#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#RTK-система#Бізнес-рішення#Технології
#IOT#ІнтернетРечей#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#Бізнес
#IOT#BigData#Технології#RTK-система
#RTK-система#Azure#MicrosoftAzure#IOT#IOTISKYIVSTAR#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ#M2M#Бізнес#МобільнийЗв'язок#ТочнеЗемлеробство#ІнтернетРечей
#IOT#Рішення#Технології#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#ВійнавУкраїні#Технології
IoT, або Інтернет речей — що це таке?12 травня 2020 9 хвилин читання

IoT, або Інтернет речей — що це таке?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку