Що таке інноваційна технологія RTK і як вона допомагає сільськогосподарському бізнесу?
25 жовтня 2022 6 хвилин читання

Що таке інноваційна технологія RTK і як вона допомагає сільськогосподарському бізнесу?

Тренди та аналітика#IOT#Рішення#Технології#RTK-система#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Розвиток сучасних інноваційних технологій не оминув і галузь сільського господарства. Наприклад, використання можливостей технології RTK все частіше стає стандартом для систем точного землеробства, адже вона дозволяє застосувати супутникові дані для більшої продуктивності підприємств та кращого врожаю. Саме точне землеробство та RTK у 2022 році увійшли у 10-ку технологічних с/г трендів, які, зокрема, матимуть попит у найближчі 10 років. Про це каже звіт від IDTechEx. Тож, що таке RTK та які переваги цієї технології для агровиробництва? Розповідаємо у статті.

Зміст

Що таке RTK?

Чим RTK відрізняється від традиційних систем навігації?

Як RTK допомагає у сфері сільського господарства?

Переваги застосування RTK в агровиробництві

Що таке RTK?

RTK (Real Time Kinematic, у перекладі з англійської «кінематика у реальному часі») — технологія, яка дозволяє обробляти сигнал глобальної навігаційної супутникової системи (GNSS, Global Navigation Satellite System) та отримувати точні координати у реальному часі.

Цей спосіб збору даних розроблений у 90-х роках і використовується, зокрема, у сферах сільського господарства, геодезії та будівництва, видобувної промисловості, картографії, безпілотних систем тощо. Наприклад, RTK у с/г діяльності допомагає досягти високої точності всього циклу фермерських робіт: від підготовки ґрунту до збирання врожаю. Особливо це актуально для господарств, які вирощують просапні культури (кукурудза, гречка, просо, квасоля, соняшник, картопля та інші). Такі рослини потребують особливої міжрядної обробки ґрунту та найбільшої точності, коли сіються, обприскуються, зрошуються та збираються.

Чим RTK відрізняється від традиційних систем навігації?

Постає логічне питання: чому високу точність може забезпечити лише технологія RTK, а не традиційні системи навігації, як ті, що вбудовані у сучасні смартфони? Різниця в тому, що приймачі GNSS у смартфонах мають можливість визначити місцеположення з точністю лише у 2-4 метри. Проте приймачі GNSS RTK забезпечують точність аж до 2 см. Саме ці показники дозволяють досягти більшої рентабельності у галузі точного землеробства.

До того ж сигнали здебільшого передаються супутниками з певними порушеннями через атмосферну неоднорідність, шум від об’єктів тощо. Усе це може переривати сигнали, змінювати швидкість їхнього поширення та викривляти показники. Таку деформацію зовнішніх даних координат виправляє послуга точного позиціювання в режимі реального часу. Складний за математичними розрахунками сервіс базується на декількох компонентах: мережі наземних базових GNSS станцій (БС), спеціальному програмному забезпеченні (ПЗ), супутниковій антені, джерелі безперебійного живлення та засобах зв’язку. За допомогою спеціалізованого ПЗ надаються індивідуально сформовані та максимально точні дані корекції від «сервісу точного позиціювання», використовуючи інформацію з 3-4 найближчих базових станцій РТК. Цей процес відбувається за запитом всіх користувачів, враховуючи їхнє розташування та вид обладнання.

На будь-яку с/г техніку, наприклад, трактор, сівалку або косарку встановлюється додаткова система автопілота, яка складається з наступних елементів: модуль приймача RTK, GNSS-антена, монітор, контролер керування системою напрямком руху та gsm-модем. Своєю чергою, отриманий автопілотом сигнал із супутника GPS з точністю 2-4 метри, передається через канал мобільного інтернету через gsm-модем до спеціалізованого програмного забезпечення, яке його обробляє. А далі вже з поправками RTK надсилає цей сигнал на автопілот у тракторі. Саме так техніка отримує актуальні дані своїх точних географічних координат, які дозволяють прокласти точний маршрут під час виконання роботи в полі.​ Зазвичай проводовий інтернет недоступний у полі, а тому для підключення фермери використовують супутниковий або мобільний інтернет (3G/4G) та сім-карти М2М.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

RTK-сигнал

Технологія для точного землеробства, що дає змогу виконувати польові роботи з точністю до сантиметра.

Як RTK допомагає у сфері сільського господарства?

Повсякденна робота фермера передбачає низку повторюваних завдань в полі, які можна автоматизувати за допомогою робототехніки. Щоб налагодити системи контрольованого руху транспорту, необхідні точні навігаційні дані. Саме завдяки RTK підприємці можуть організовувати маршрути на полях та віддалено керувати своїм с/г транспортом. Також вони на постійній основі можуть контролювати якість виконання технологічних операцій в полі водіями техніки відповідно до запланованих завдань. При цьому можна збільшувати продуктивність за менших витрат.

Так, наприклад, ще у 2016 році фермер із Великої Британії Роберт Салмон виявив, що налаштування руху сільськогосподарської техніки за встановленою смугою на полі значно менше шкодить ґрунт. Тобто якщо трактор під час роботи не буде обмежений певною траєкторією і їздитиме хаотично, то це може призвести до того, що практично вся земля буде заїжджена. Своєю чергою це погіршить її дренаж і пухкість.

Саме тому він створив на майже 2 тис. гектар землі 12-метрову систему регульованого руху, де всі сільськогосподарські машини завдяки технології RTK їздили одним маршрутом. Як результат, с/г техніка проїжджала лише по 13% землі, значно зменшуючи шкоду ґрунту. Згідно з дослідженнями FieldBee, оптимізація планування проїзду запланованою смугою зменшує загальний час роботи, а також споживання дизельного палива приблизно на 10-15% залежно від розміру поля.

Переваги застосування RTK в агровиробництві

Переваги застосування RTK в агровиробництві

Кінематична технологія отримання точних даних в реальному часі, окрім ефективного висаджування й обробки зернових, масляничних і просапних культур та отримання кращого врожаю, має ще кілька переваг:

  1. Сигнал RTK дозволяє отримати більшу точність для виконання технологічних операцій в полі до 2 см навіть в умовах обмеженої видимості (вночі, під час туману).
  2. Економія ресурсів досягається шляхом автоматичного вимкнення агротехніки за необхідності. Завдяки цьому витрати на пальне, добрива, засоби захисту рослин знижуються, а ефективність використання техніки підвищується.
  3. Зовнішній контроль виконання робіт та їхня оптимізація допомагає аналізувати інформацію для подальшого використання зібраних даних, щоб, наприклад, ​уникати пропусків та повторно оброблених ділянок поля.
  4. Існує можливість повторювати точність координат траєкторії руху с/г техніки із року в рік.
  5. Зменшується вплив людського фактора, тобто помилки водія через необачність або втому, та, як результат, неправильної або недостатньої обробки угідь.
  6. Екологічність технології через зменшення кількості добрив, пестицидів шляхом більш точного внесення.

Технологія RTK є базовим та обов’язковим сервісом для подальшого кроку в напрямку втілення точного землеробства. Вона допомагає фермерам визначити, де найкраще встановити системи дренажу та крапельного зрошення, де і наскільки потрібно вирівняти землю, а також де садити та сіяти, як обприскувати культури найбільш ефективним способом. Рішення, яке базується на точних даних, дає змогу зрозуміти, як найкраще інвестувати у свій аграрний бізнес.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Тренди та аналітика#IOT#Рішення#Технології#RTK-система#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#RTK-система#Бізнес-рішення#Технології
#IOT#ІнтернетРечей#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
Світові тенденції розвитку RTK20 вересня 2023 4 хвилини читання

Світові тенденції розвитку RTK

#RTK-система#IOT#Технології#AI#ШІ#ШтучнийІнтелект#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#Бізнес
Що таке RTK-системи та як вони працюють?15 червня 2023 3 хвилини читання

Що таке RTK-системи та як вони працюють?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#RTK-система#ІнтернетРечей
#Технології#RTK-система#Бізнес-рішення
#RTK-система#Azure#MicrosoftAzure#IOT#IOTISKYIVSTAR#AI#ШтучнийІнтелект#ШІ#M2M#Бізнес#МобільнийЗв'язок#ТочнеЗемлеробство#ІнтернетРечей
#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку