Україна у ТОП-3 з використання криптовалюти. Що це означає для бізнесу?
18 жовтня 2022 8 хвилин читання

Україна у ТОП-3 з використання криптовалюти. Що це означає для бізнесу?

Тренди та аналітика#Рішення#Технології#ВійнавУкраїні

Про що:

У вересні 2022-го року Україна увійшла до трійки лідерів за обсягом використання криптовалюти. Це означає, що «криптореволюція», яка крокує світом, не просто зачіпає українців. Вони є її частиною та рушіями, а окремі підприємці навіть мріють про побудову з України першої криптодержави.

Тож, Kyivstar Business Hub з’ясовував, що зараз відбувається у криптосвіті, яке місце у ньому посідають українці та як бізнес впроваджує е-валюти у свою роботу.

Зміст

Нагадування: Що таке криптовалюта простими словами?

Що відбувається з цифровими активами у 2022?

Україна — одна з головних криптогравців у світі. Чому?

Криптовалюта в Україні під час війни. Яка її роль?

Купи продукти за Біткоїн. Як бізнес впроваджує е-валюти?

Нагадування: Що таке криптовалюта простими словами?

Крипта або криптовалюта — це цифрова платіжна валюта, яка існує лише у віртуальному вигляді, а транзакції убезпечують за допомогою криптографії. Це майже унеможливлює її підробку або подвійне використання.

Як працює криптовалюта? Ключова відмінність від звичних грошей, у тому, що крипта здебільшого не випускається жодним центральним органом влади. А отже, ці цифрові активи існують поза контролем урядів та влади різних країн. Усі операції перевіряються іншими користувачами мережі.

Серед переваг криптовалюти: анонімність, швидкі та дешеві перекази, доступність валюти будь-де, де є доступ до інтернету.

Серед недоліків: суттєві коливання вартості криптовалют, слабка юридична захищеність власників криптовалют в багатьох країнах, нестабільність ринку тощо.

Що відбувається з цифровими активами у 2022?

У листопаді 2021 року власники криптовалют переживали чергову ейфорію. Вартість біткоїна, найпопулярнішого цифрового активу у світі, сягнула понад 68 тисяч доларів. Це стало новим історичним максимумом для ринку та збурювало фантазії про швидкий заробіток мільйонів людей в усьому світі.

Утім, така ціна за біткоїн не протрималася довго: за рік, у 2022 році, вартість головної криптовалюти впала більш ніж втричі та досягла позначки у 19 тисяч доларів. Падіння відбулося також із загальною капіталізацією ринку криптовалют. Серед причин — рекордна світова інфляція, підвищення облікової ставки в США, глобальний економічний вплив війни рф проти України тощо.

Джерело: coinmarketcap.com

Джерело: coinmarketcap.com

Таке падіння вкотре дає скептикам аргументи, що криптовалюти — це лише грандіозна афера. Але ентузіасти нагадують, що таке падіння та циклічність є нормальним для сфери, і невдовзі очікують росту ринку знову. Це підтверджує і великий ажіотаж навколо технології блокчейну та криптовалют в цілому. Так, напрям Crypto входить у ТОП-5 головних тенденцій венчурних інвестицій у 2022 році.

Зокрема, за оцінками Chainalysis, у 2021 році цифрові активи стали відчутно більш поширеними: загальний обсяг транзакцій криптовалюти у світі зріс на 567% до 15, 8 трильйонів доларів. І ця сума обіцяє надалі лише збільшуватися.

Україна — одна з головних криптогравців у світі. Чому?

У вересні 2022 року Україна посіла третє місце у світовому рейтингу з використання криптовалюти серед 146 країн. Обійшли Україну лише Філіппіни та В’єтнам.

Як пояснюють аналітики Chainalysis, найбільшу популярність цифрові активи мають у ринках, що розвиваються. Зокрема, вони вказують, що найчастіше криптовалюту в цих країнах використовують не для заробітку, а для переказу грошей, збереження заощаджень під час нестабільності традиційної національної валюти тощо.

Схожі причини називає і Михайло Чобанян, президент Асоціації Блокчейн України. На його думку, на поширеність криптовалюти в Україні впливають, зокрема, наступні чинники:

  • Доступ великої кількості населення до швидкісного інтернету.
  • Розвинений ІТ-сектор.
  • Нестабільність національної (фіатної) валюти — гривні.
  • Повільність міжнародних банківських переказів та жорсткі регулювання з боку держави.

За словами Михайла Чобаняна, ці фактори стимулюють значний розвиток криптовалют в Україні, а особливо їхню популярність серед бізнесу. Унікальність ситуації полягає ще й в тому, що розвиток цифрових активів в Україні підтримується на державному рівні, а сама крипта стала одним з потужних інструментів для підтримки країни в боротьбі з російською агресією.

Криптовалюта в Україні під час війни. Яка її роль?

Статті про те, як українці використовували е-валюти для допомоги армії, з’явилися в багатьох міжнародних виданнях. Підхід до залучення коштів справді вразив іноземців своєю сучасністю, а сам метод показав свою ефективність.

Так, у лютому 2022 році Мінцифри відкрило криптогаманці для збору коштів на українську армію. Лише за першу добу на їхні адреси надійшло понад 7 млн доларів у криптовалюті. Невдовзі схожі рахунки відкрили й провідні благодійні фонди країни, наприклад «Повернись живим». Тож лише за пів року повномасштабної російської агресії загальна сума пожертв у криптовалюті для українців перевищила 135 млн доларів.

За словами президента Асоціації Блокчейн України Михайла Чобаняна, саме цифрові активи дозволили українцям швидко закрити потреби армії у перші дні зимового вторгнення: на відміну від довгих бюрократичних урядових процедур оплата міжнародних покупок у криптовалюті займала лічені хвилини.

У такий спосіб українці завдяки віртуальним активам досягають кількох цілей одночасно:

  • криптовалюти дозволяють уникнути високих комісій (іноді до 30%), які стягують традиційні фінансові мережі;
  • перекази здійснюються майже миттєво;
  • цифрові токени є мобільними — доступ до рахунку власники мають незалежно від свого місцеперебування.

Війна пришвидшила й легалізацію криптовалюти у законодавстві України. Так, у березні 2022 року Володимир Зеленській нарешті підписав закон про віртуальні активи, який Верховна Рада ухвалила ще роком раніше.

Купи продукти за Біткоїн. Як бізнес впроваджує е-валюти?

У другій половині 2022-го року фінтех-компанії значно оживилися: український ринок заповнюють все нові сервіси для оплати щоденних розрахунків у крипті.

Так, український банк Unex Bank, Mastercard та фінтех-стартап Weld Money запустили криптовалютну платіжну картку weld. Нова цифрова платіжна картка прив’язана до криптовалютного гаманця на платформі Weld Money. Конвертація з е-валюти в гривню відбувається автоматично.

А криптовалютний еквайринг для бізнесу пропонує впровадити компанія Whitepay. Розробники обіцяють, що з їхнім сервісом підприємства зможуть легко виставляти криптовалютні рахунки за допомогою API або функціональності CRM-системи.

Зокрема, віртуальними грошима тепер можна розрахуватися в Україні за їжу, вино та бензин:

  • Мережа супермаркетів Varus та блокчейн-екосистема Binance у вересні 2022 року оголосили про свою співпрацю. Тепер, покупці зможуть розплатитися за товари у магазинах, використовуючи криптогаманець з технологією Binance Pay.
  • Мережа заправок WOG запустила можливість оплати за пальне криптовалютою. Ним можна скористатися при безконтактному розрахунку за допомогою сервісу WOG PAY у застосунку PRIDE.
  • Купити пляшку вина за крипту можна у мережі OKWINE. Новий вид оплати вже доступний онлайн на сайті компанії та у двох магазинах у Києві та Луцьку.

Отже, рівень «проникнення» криптовалют на український ринок відчутно збільшується. Цьому сприяє і те, що лідерство у цьому напрямку беруть найбільші міжнародні платіжні системи — Mastercard, Visa та PayPal. І хоча віртуальні активи все ще пов’язані з високими ризиками, прогнозується, що їхня частка в гаманцях українців зростатиме.

Теги

Тренди та аналітика#Рішення#Технології#ВійнавУкраїні

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Тренд#Київстар#Ритейл
#ПортретКлієнта
#Рішення#Технології#Бізнес#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення#Технології#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Тренд#Бізнес
#Бізнес-рішення#Київстар#МобільнийЗв'язок
#ШтучнийІнтелект#Технології#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку