IaaS, PaaS, SaaS: яку хмарну модель обрати бізнесу?
26 квітня 2023 6 хвилин читання

IaaS, PaaS, SaaS: яку хмарну модель обрати бізнесу?

Огляди рішень#Microsoft365#MicrosoftAzure#Azure#Офіс365

Про що:

За даними Gartner загальні витрати на публічні хмарні послуги досягнуть понад $590 мільярдів у 2023 році. Це прогнозовано, адже хмарна інфраструктура більш адаптивна, ніж локальні дата-центри. Щоб отримувати переваги від хмари, необхідно під кожен бізнес-процес обирати відповідну модель обчислень — IaaS, PaaS або SaaS. Що це за моделі та для яких завдань вони підходять? Пояснюємо далі у нашій статті.

Зміст

Що таке IaaS?

Що таке PaaS?

Що таке SaaS?

Різниця між IaaS, PaaS та SaaS

Що таке IaaS?

IaaS (Infrastructure-as-a-Service, Інфраструктура як послуга) — це хмарна модель, за допомогою якої компанії надається доступ до обчислювальних ресурсів, як-от віртуальні сервери або сховища даних, якими можна керувати через інтернет.

Модель Infrastructure-as-a-Service дозволяє системним адміністраторам компанії повністю контролювати ресурси та конфігурацію, що дає більшу гнучкість при розробці та управлінні додатками. Крім того, IaaS можна використовувати для резервного копіювання та аварійного відновлення даних, що забезпечує стабільну роботу бізнесу навіть у надзвичайних ситуаціях.

Прикладом Інфраструктури як послуги можуть бути сервіси Microsoft Azure, наприклад:

  • Virtual Machines. За допомогою Azure у хмарі створюють та розміщують віртуальні машини Windows і Linux. Вони існують у вигляді коду, проте їхній функціонал нічим не відрізняється від локальних комп’ютерів або серверів.
  • Azure Backup. З цим сервісом компанії створюють резервні копії усієї важливої інформації. Можна налаштувати бекапи окремих файлів, папок, систем, віртуальних машин, ПЗ тощо.
  • Azure Site Recovery. Сервіс запобігає збоям, швидко відновлює дані, створює копії робочих навантажень із фізичних і віртуальних машин.

Типовий випадок використання IaaS — це масштабування наявної інфраструктури для опрацювання тимчасового збільшення трафіку онлайн-магазина. Наприклад, під час свят або розпродажів. Саме ця модель допомагає підтримувати функціонування сайту та уникати збоїв.

Робота з IaaS можлива навіть позаштатним розробником, що означає, що вам не потрібно наймати додатковий ІТ-персонал, щоб ваша інфраструктура працювала безперебійно. До того ж більшість постачальників IaaS пропонують цілодобову підтримку, доступну для будь-яких запитів.

Що таке PaaS?

PaaS (Platform-as-a-Service, Платформа як послуга) — це хмарна модель, завдяки якій постачальник надає компанії інфраструктуру для розробки, тестування та розгортання власних програмних продуктів.

Шляхом PaaS досягається певна економія ресурсів компанії, оскільки не витрачається час і кошти на підтримку фізичної інфраструктури. Тобто компаніям не треба купувати та встановлювати для своїх розробників необхідне обладнання й програмне забезпечення. Платформа як послуга потрібна для підвищення продуктивності працівників та зменшення часу виходу програми на ринок.

Розробка програм відбувається у спеціальному програмному хмарному середовищі. Наприклад, завдяки таким сервісам платформи Microsoft Azure:

  • Azure SQL Database. Повністю керована послуга баз даних у хмарі, яка дозволяє розгортати реляційну базу даних на хмарних серверах та керувати нею.
  • Azure Cosmos DB. Розподілена NoSQL база даних, яка дозволяє у реальному часі зберігати дані та керувати ними, а також забезпечує масштабованість, глобальну реплікацію тощо.
  • Azure App Service. Повністю керована платформа для створення, розгортання та масштабування вебпрограм.

Зокрема, використовувати PaaS-сервіси від Microsoft Azure, можна завдяки Київстар. Замовляйте консультацію спеціаліста на сайті та дізнавайтесь про можливості для вашої компанії.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Крім того, завдяки моделі Platform-as-a-Service забезпечується висока масштабованість. Це допомагає збільшувати чи зменшувати обсяг ресурсів залежно від потреб бізнесу. Зазвичай незалежно від того, який обсяг PaaS потрібен вашому бізнесу, ви можете використовувати його без глибоких навичок системного адміністрування. Адже модель є інтуїтивно зрозумілою та зручною для користувача.

Що таке SaaS?

SaaS (Software-as-a-Service, Програмне забезпечення як послуга) — це найрозповсюдженіша хмарна модель. Вона передбачає безкоштовне або платне використання програм компанією через інтернет. При цьому їхнє оновлення, масштабування, ліцензування та технічну підтримку здійснює постачальник, який надає доступ до цих сервісів.

Ваші працівники можуть використовувати програми, які розміщені на віддаленому сервері, а доступ до нього отримувати в інтернет-браузері. Водночас ви не купуєте програму, а сплачуєте за неї на умовах підписки або навіть користуєтеся нею безплатно. Ви або ваші працівники, напевно, вже користувалися сервісами моделі SaaS. Мова про Microsoft 365, Power BI, Flickr, Facebook, Salesforce тощо.

Наприклад, пакет ліцензійних програм та додатків Microsoft 365 дає змогу організувати віддалене робоче середовище для вашої команди. Щоб створювати документи у Microsoft Word чи Microsoft Excel, вам достатньо лише мати інтернет. Будь-які зміни у файлах автоматично синхронізуються на всіх пристроях — ноутбуках, смартфонах. Така SaaS-модель є зручною та ефективною для користувачів, адже вони можуть швидко отримати доступ до потрібного їм ПЗ, не витрачаючи на це багато часу та грошей.

Говорячи про модель SaaS, деякі вважають, що одним з її недоліків є безпека. Багато користувачів відчувають ризик кібератак, коли зберігають конфіденційну корпоративну інформацію у хмарі. Проте інструменти Microsoft 365 мають вбудовані функції захисту — Intune, Microsoft Defender та інші. Вони убезпечують від витоку інформації, зараження вірусами, фішингових атак.

Різниця між IaaS, PaaS та SaaS

Для того, щоб наочно зрозуміти, яка різниця між IaaS, PaaS та SaaS, пропонуємо ознайомитися з нашою інфографікою, де зображено співвідношення моделей.

IaaS, PaaS, SaaS: яку хмарну модель обрати бізнесу?

Отже, підсумовуємо відмінності:

  • SaaS є найдосконалішою формою моделі хмарних послуг, оскільки вона вже містить інфраструктуру, платформу та програмне забезпечення на вимогу. Додатки SaaS — це багатоцільове ПЗ, яке вже розроблено з урахуванням потреб кінцевого користувача.
  • PaaS є набором інструментів і сервісів, які дозволяють швидко й ефективно кодувати й розгортати програми. Модель має вбудовану інфраструктуру та платформу, де розробники мають змогу створювати програми та запускати їх.
  • IaaS — це ​​програмне та апаратне забезпечення, завдяки якому працюють сервери, сховища, мережі й операційні системи. Модель допомагає створювати власні платформи та програмне забезпечення.

Ключова перевага IaaS, PaaS і SaaS полягає в тому, що вони підтримують потужність ресурсів для розв’язання будь-яких бізнес-завдань, уникаючи витрат на налаштування власного апаратного забезпечення та його адміністрування.

Багато компаній вдаються до певної комбінації моделей залежно від своїх потреб. Щоб теж впровадити будь-яку з моделей та поєднати їх, зверніться до Київстар. Замовивши консультацію спеціаліста на сайті, ви зможете визначитися з потрібним хмарним рішенням.

Огляди рішень#Microsoft365#MicrosoftAzure#Azure#Офіс365

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Azure#MicrosoftAzure#IaaS#SaaS#PaaS
Переваги та приклади PaaS для бізнесу8 червня 2023 5 хвилин читання

Переваги та приклади PaaS для бізнесу

#PaaS#MicrosoftAzure#SaaS#Azure
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#IaaS#SaaS#PaaS#Дата-платформа
Банківська IT-інфраструктура у хмарі29 березня 2022 8 хвилин читання

Банківська IT-інфраструктура у хмарі

#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#ХмарніРішення#IaaS#PaaS#SaaS
#AzureStack#Microsoft365#MicrosoftAzure#Azure#Офіс365#Бізнес#ХмарніРішення#ХмарніСховища#IaaS#PaaS#SaaS#CRM#CRM-система#DDoS-атака#AntiDDoS
#MicrosoftAzure#Azure#ХмарніРішення#ХмарніСховища#AzureStack#Клієнт#IaaS#PaaS#SaaS#AzureVirtualDesktop#Компанії
#Azure#MicrosoftAzure#ХмарніРішення#Бізнес#AzureBackup#IaaS#PaaS#SaaS
#AzureStack#Azure

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку