Як визначити сильні та слабкі сторони працівника: тест на тип особистості DISC
3 березня 2023 6 хвилин читання

Як визначити сильні та слабкі сторони працівника: тест на тип особистості DISC

Тренди та аналітика#Рішення#Тренд#Київстар

Про що:

DISC — це тест на типи особистості, який допомагає дослідити поведінку людини у певній ситуації. Мова виключно про поведінку, а не про розумові здібності, цінності або досвід. Цей тест є одним з інструментів компаній, які прагнуть оцінити сильні та слабкі сторони співробітника. Тестування зазвичай проводять під час приймання на роботу, адаптації на новій посаді, створення мотиваційних програм тощо. Тож, далі розповімо детальніше про метод DISC.

Зміст

Що таке DISC

Як виглядає модель DISC?

Як проводити тестування DISC?

Розшифровка та аналіз результатів тестування

Висновки

Що таке DISC

DISC — це абревіатура від назв чотирьох типів особистості: Dominance (Домінування), Influence (Вплив), Steadiness (Стабільність), Compliance (Адаптивність). Розуміння того, який тип поведінки спонукає людину приймати рішення, дозволить:

  • краще побудувати з нею комунікацію;
  • ефективніше співпрацювати;
  • уникати непорозумінь;
  • досягати необхідних результатів;
  • зменшити плинність кадрів.

Перевагою цього тестування є те, що вже за 10 хвилин можна зрозуміти, який тип особистості має людина та для яких робочих завдань вона краще підходить. Втім, корисно знати не тільки типологію інших, а й схарактеризувати себе, щоб працювати над своїми слабкими сторонами та удосконалювати сильні.

Як виглядає модель DISC?

Модель DISC відображається у вигляді кола або квадрату з 2-ма перехресними осями:

  • Сприйняття ситуації (вороже або дружнє).
  • Реакція на події (активна або пасивна).
модель DISC

Так утворюються 4 квадрати, які відповідають 4-м поведінковим типам:

  • D — Dominance (екстравертний тип особистості, який домінує).
  • I — Influence (екстравертний тип особистості, який може впливати на ситуацію).
  • S — Steadiness (інтровертний тип особистості, який має стабільність у поглядах).
  • C — Compliance (інтровертний тип особистості, який адаптується до змін).

Здебільшого, людям притаманні ознаки кожного з 4 типів. Проте може бути так, що одна характеристика проявлятиметься сильніше за інші або вони будуть майже у рівних пропорціях. Розшифровку кожного з типів розповімо згодом. А поки пропонуємо дізнатися, як можна проводити тестування.

Як проводити тестування DISC?

Щоб визначити тип особистості, треба пройти онлайн-тест DISC. На жаль, україномовного варіанта ще не створили, проте в інтернеті ви можете знайти його будь-якою іншою зрозумілою для вас мовою.

Тест може мати різну форму: із запитаннями, де описані ситуації із життя, або із судженнями, які необхідно підтвердити тощо. У них немає правильних та неправильних відповідей. Обирайте варіант, який вам найближчий.

Наприклад, за посиланням ви можете безкоштовно пройти англомовну версію тесту. Він має 28 блоків по 4 твердження. У кожному блоці необхідно поставити лайк, якщо твердження притаманне вам, та дізлайк, якщо твердження не про вас. Тестування займе 5-10 хвилин, залежно від того, як довго ви міркуватимете над відповіддю. У результаті ви отримаєте особистий звіт DISC, де у відсотковому співвідношенні будуть зображені ваші показники особистості. Найвищий відсоток — це фактор, який домінує.

Тож, коли ви отримаєте результати, необхідно їх розшифрувати. Пропонуємо скористатися інформацією нижче.

Розшифровка та аналіз результатів тестування

  • D — Dominance або Домінування

Люди цього типу мають активну поведінку у ворожому середовищі. Тобто це авторитарні лідери, які комфортно себе почувають в умовах криз та нестабільності. Не полюбляють, коли їм наказують, що робити. З радістю виконуватимуть обов’язки керівника проєкту, відділу і навіть компанії.

Сильні сторони Ці люди цілеспрямовані та не бояться складнощів. Полюбляють змагання та перемагати. Легко освоюють нові програми. Часто перевиконують план з метою похвали. Слабкі сторони Не завжди дослухаються до думок колег, самовпевнені та можуть ризикувати, не до кінця обдумуючи своє рішення. На що звернути увагу? Представникам цього типу варто навчитися дипломатії у спілкуванні з оточенням, ризикувати з розумом, звертати більше уваги на деталі. Необхідно виховувати терпіння та витримку.

  • I — Influence або Вплив

Люди цього типу мають активну поведінку у дружньому середовищі. Тобто вони комунікабельні, вміють спілкуватися та знаходити нові знайомства, генерувати ідеї, впливати на інших. Полюбляють увагу до себе. Можуть виконувати обов’язки спеціаліста зі зв’язків з громадськістю, торгового представника. Проте така людина буде не у захваті від рутинних та монотонних завдань.

Сильні сторони Оптимістично дивляться на світ. У колегах бачать друзів, а не конкурентів. Тому із задоволенням розв’язують завдання у команді, при цьому додаючи креатив та творчість. Слабкі сторони Непослідовні, можуть братися за кілька справ одночасно та робити їх поверхнево. Не перевіряють деталі, що спричиняє помилки. Не відрізняються пунктуальністю та можуть затримувати проєкти. На що звернути увагу? Необхідно навчитися зосереджуватися на одній темі, доводити її до логічного кінця та дотримуватися дедлайнів.

  • S — Steadiness або Стабільність

Люди цього типу мають пасивну поведінку у дружньому середовищі. Тобто вони дуже товариські та відповідальні, проте полюбляють виконувати роботу з готовими ТЗ без необхідності шукати додаткову інформацію. Некомфортно себе почувають у мінливі періоди. Такий тип особистості не зможе бути керівником, який самостійно прийматиме рішення. Проте зможе працювати з людьми та створювати команди. Стабільна та передбачувана людина.

Сильні сторони Такі люди послідовні у своїх рішеннях. У них завжди усе на своїх місцях. На них можна покластися. Вміють тактовно спілкуватися з колегами. Не схильні до конфліктів. Слабкі сторони Не вміють відмовляти, коли це необхідно. Замовчують проблеми, якщо вони є. На що звернути увагу? Необхідно навчитися визнавати наявність проблем, вирішувати їх самостійно та не боятися змін.

  • C — Compliance або Адаптивність

Люди цього типу мають пасивну поведінку у ворожому середовищі. Тобто мають аналітичний склад розуму, але часто замкнуті. Довіряють не словам колег, а тільки цифрам, фактам, законам, інструкціям. Вони послідовні та організовані. Для них підійде монотонна робота з паперами. Це може бути економічний відділ, юридичний або бухгалтерія.

Сильні сторони Добре вміють планувати проєкти заздалегідь. Перш ніж щось зробити, вони кілька разів подумають. Це допомагає їм докопуватися до істини. Слабкі сторони Не вміють працювати у команді, вважаючи за краще роботу на самоті. Часто засуджують колег за емоційність. На що звернути увагу? Варто навчитися співпрацювати з колегами у команді, бути гнучким до розв’язання завдань.

Висновки

DISC тест може бути корисним інструментом для компаній, оскільки дозволяє краще розуміти поведінку та мотивації своїх співробітників, підвищити ефективність комунікації у команді та з клієнтами, а також підвищити рівень взаєморозуміння та ефективності роботи.

Однак, варто зазначити, що це не єдиний інструмент, який можна використовуватися для оцінки та розвитку співробітників. Необхідно також враховувати інші фактори, такі як навички та знання співробітника, його професійні досягнення та амбіції.

Тренди та аналітика#Рішення#Тренд#Київстар

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Microsoft365#Офіс365#ПортретКлієнта
Як вибудовувати лідерську стійкість3 травня 2023 10 хвилин читання

Як вибудовувати лідерську стійкість

#KMBS#Лідерство
#Рішення#Технології
#Рішення#Технології#Аналіз
#Лідерство#Рішення#Microsoft365#Офіс365
Сила емоційного інтелекту у бізнесі30 вересня 2022 6 хвилин читання

Сила емоційного інтелекту у бізнесі

#Інтелект#Бізнес#Технології#Рішення
#SWOT-аналіз#Рішення#Технології
#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI#BigData#БігДата

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку