Про що:
У другому півріччі 2023 року виручка українських ресторанів збільшилась на 37%, барів — на 28%, а кав’ярень — на 31%. Ресторанний бізнес окупається швидше, ніж більшість інших бізнесів — середній ресторан може вийти в плюс всього за 2-3 роки, а кав’ярня — навіть за 1,5-2 роки. В тренді найближчих років — автентична українська кухня, заклади азійської кухні, вегетаріанські кафе та здорове харчування.
Плануєте розпочати свій ресторанний бізнес і шукаєте ідеї для натхнення? Знайдіть їх у цій статті — ми зібрали приклади цікавих та незвичних ресторанів України та світу, а також додали кілька прикладів бізнес-послуг, які можуть допомогти в реалізації таких проєктів.
Зміст
1. Підводний ресторан Ithaa на Мальдівах
2. Гніздо на дереві Treepod Dining в Таїланді
3. Ресторан на водоспаді Labassin Waterfall у Філіппінах
4. Американські гірки в Rollercoaster Restaurant по всьому світу
5. Львівська копальня кави
6. Ресторан-салон «Канапа» у Києві
1. Підводний ресторан Ithaa на Мальдівах
Камерний ресторан з мінізалою на 14 осіб знаходиться на глибині 5 метрів під рівнем океану, на атолі Аліф Даал у Мальдівській республіці. Замість стін та даху — прозорий купол з акрилу, крізь який зручно спостерігати за зграйками риб, черепахами, скатами та акулами.
Ось кілька фактів про Ithaa (назва перекладається як «перламутрова раковина»):
- у 2020 році був визнаний найкрасивішим рестораном у світі;
- місце за столиком треба бронювати за 2 тижні;
- вартість вечері на двох — від 300-500 доларів;
- можна забронювати залу для святкування весілля;
- тут подають страви європейської кухні.
Ресторан Ithaa на Мальдівах. Джерело: conradmaldives.com
В Україні немає океану, тож реалізувати щось подібне на Ithaa тут неможливо, але як щодо панорамного виду на наші гори, полонини, степи та ліси? Якщо ви думаєте про відкриття свого закладу, є сенс почати з аналітики — проаналізувати цільову аудиторію, дослідити трафік та локації, побудувати портрет клієнта та теплову карту району. Це можна зробити за допомогою інструмента Big Data.
Big Data та аналітика
Big Data-рішення для бізнесу
Набір інструментів для аналізу великих масивів даних під різні потреби бізнесу — аналіз та пошук аудиторії, геоаналітика, налаштування персоналізованної комунікації тощо.
2. Гніздо на дереві Treepod Dining в Таїланді
Гніздо на дереві, невелика альтанка на 2-4 людини, з якої відкривається чарівний вид на могутні дерева та безкрайню бірюзову гладь води. Treepod Dining розташований у тропічному лісі на озері Ко Куд.
У цьому незвичному ресторані:
- всі офіціанти — місцеві жителі острова;
- вони подають страви, під’їжджаючи до альтанки по канату-тролею;
- гості сідають в гніздо і чекають поки його підіймуть вверх за допомогою канатів;
- в меню — тайські делікатеси та риба, яку виловили на цьому острові;
- альтанка була побудована з дерева та ротангу без клею та цвяхів.
Надзвичайні краєвиди та досвід єднання з близькими людьми — час відвідування ресторану 1-2 години, і просто встати та піти помити руки тут, на жаль, неможливо.
1/3
3. Ресторан на водоспаді Labassin Waterfall у Філіппінах
Як щодо того, щоб не просто спостерігати за природою, а й максимально наблизитися до неї? Labassin Waterfall — ресторан на водоспаді. Потік води створений штучно, але від цього є не менш реальним — гості сидять у підніжжя водоспаду, занурив ноги у прохолодну воду.
Як це реалізовано:
- столи та лавки стоять у воді й закріплені так, щоб не рухалися;
- організатори пильнують за змінами погоди — якщо вона погіршується і потік води стає більшим, ресторан «закривають»;
- місцева кухня — риба, овочі, смажені банани та розмаїття фруктів;
- туристам особливо подобається як звучить ресторан — поєднання шуму водоспаду та місцевої спокійної музики.
Ресторан на водоспаді Labassin Waterfall у Філіппінах. Джерело Instagram
4. Американські гірки в Rollercoaster Restaurant по всьому світу
У попередніх прикладах ми показали заклади, особливість яких — прекрасна природа поруч. Мережа Rollercoaster Restaurant — приклад того, що цікавий заклад можна відкрити будь-де, була б ідея!
Концепція така — клієнт робить замовлення за допомогою планшета та очікує, поки готова їжа приїде до нього по спеціальних металевих трубах, що схожі на американські гірки. Офіціант приносить тільки деякі види блюд, наприклад, гарячі напої, все інше доставляється завдяки силі тяжіння. Висота деяких гірок — 8 метрів зі справжнім торнадо в кінці. Виглядає ефектно!
Американські гірки в Rollercoaster Restaurant
Система «планшети — кухня — подача готових страв» працює завдяки Інтернету речей.
5. Львівська копальня кави
У самому центрі Львова, на Площі Ринок, у будинку, де Ярослав Стецько проголосив «Акт відновлення Української державності», розташована копальня кави. За легендою, це шахта, в якій видобувають кавові зерна. Туристи можуть переконатися у цьому самі — спуститися вниз, одягнути каску, взяти вагонетку і спробувати роздобути трохи зерен. А як ні — випити тієї самої кави з тістечком у затишному дворику й купити сувеніри додому. Тут також готують запаяну каву — офіціант підпалює верхівку, щоб утворити хрустку карамельну скоринку.
1/2
Львів відомий також іншими цікавими закладами — тут і славетна Криївка, в яку можна потрапити тільки якщо знаєш «секретне» гасло, і Гасова Лямпа з десятками старовинних ламп, і Найдорожча ресторація Галичини, в якій ціни можна зменшити на 90%, якщо ви маєте спеціальну карту.
Як туристам дізнатися, що поруч з ними розташований такий незвичний заклад? Вони можуть отримати SMS-повідомлення, коли проходитимуть поруч.
Реклама та пошук клієнтів
Розсилки повідомлень від аналітиків
Відправляйте пропозиції клієнтам з тригерними розсилками. Аналітики налаштують кампанії за попередньо визначеними подіями. Коли спрацює певний тригер, надішлеться SMS.
6. Ресторан-салон «Канапа» у Києві
Що незвичного може бути в закладі української кухні? Подача! Ресторан «Канапа» розташований у старовинній дерев’яній будівлі на Андріївському узвозі. Окрім традиційних сирників, вареників та київського торта, тут подають страви, що поєднують в собі класичну українську рецептуру та молекулярну кухню. Наприклад:
- вершковий банош із кукурудзяним кремом у хибному яйці;
- кав’яр оселедця з цибулевим спонжем та зеленим маслом;
- кров`янка з цибулею в трьох станах: хрумка, карамелізована та томлена з вершками;
- червоний борщ з копченою грушею та сливою, що подається в половинці капусти.
І, звісно, сало в тонкій обгортці з чорного шоколаду.
Ресторан-салон «Канапа» у Києві
Якщо ви знаєте цікаві та незвичні ресторани України — будемо вдячні за рекомендацію в коментарях. Також запрошуємо дізнатися більше про стан українського ресторанного бізнесу з нашої статті.
Додайте коментар