Інвестиції в Україні під час війни. Як і куди вкладати гроші підприємцям?
18 травня 2023 7 хвилин читання

Інвестиції в Україні під час війни. Як і куди вкладати гроші підприємцям?

Тренди та аналітика#ПортретКлієнта

Про що:

Питання, як примножити свої кошти, залишається актуальним для підприємців за будь-яких умов. Зокрема, під час ринкових коливань саме правильні інвестиції — це дієвий інструмент, який допомагає захистити гроші від знецінення через високу інфляцію. Тож, як правильно побудувати свій інвестиційний портфель та куди варто вкладати кошти під час війни, розповідаємо у цьому матеріалі.

Зміст

Як правильно сформувати інвестиційний портфель?

Особливості інвестицій в Україні під час війни

П’ять золотих правил інвестицій

Як правильно сформувати інвестиційний портфель?

Що таке інвестиції, ми вже раніше розповідали. І як будь-яка інша галузь, інвестування має базові поняття та правила, без яких неможливо успішно вкласти гроші в довгострокові проєкти. Одним з таких базових термінів є «інвестиційний портфель». Що це?

Інвестиційний портфель — це сукупність активів, що може містити у собі різні види інвестицій, наприклад, акції, облігації, нерухомість, криптовалюту тощо. Такий портфель формується за певними правилами, щоб збалансувати потенційні ризики та розрахувати потенційну прибутковість.

Склад і розподіл інвестицій у портфелі напряму залежить від цілей інвестора, його толерантності до ризиків, ринкових умов та часового горизонту.

Наприклад, якщо умовний підприємець хоче отримати високий прибуток через 5 років та готовий ризикувати, то 70% коштів він може вкласти у кілька ІТ-стартапів, а інші 30% — залишити на депозиті або в облігаціях. Така диверсифікація дозволить пом’якшити вплив негативних результатів однієї інвестиції шляхом прибутковості інших.

Інвестиційний портфель може охоплювати наступні види активів:

  • Облігації внутрішньої державної позики або ОВДП — це цінні папери від держави, які розміщує Мінфін на внутрішньому фондовому ринку.
  • Акції компаній — інвестори можуть вкласти кошти, як в українські, так і іноземні компанії та отримати прибуток з їхнього розвитку.
  • Єврооблігації — це різновид облігацій, які випускають держави в іноземній валюті, скажімо, у євро або у доларах.
  • Депозити — мова про банківський вклад, який дозволяє безпечно зберігати кошти.
  • Нерухомість — це інвестиції як у будинки, офісні приміщення, так і в земельні ділянки.
  • Криптовалюти — вкладення грошей у цифрові валюти.

Цей перелік можливих активів не є вичерпним, проте вже він створює уявлення про те, як можна наповнювати свій інвестиційний портфель під час війни.

Особливості інвестицій в Україні під час війни

Повномасштабне вторгнення росії в Україну сильно змінило картину того, як інвестори мають розподіляти свої кошти. Незалежно від суми вкладів, варто зосередитися більше на тих активах, які мають нижчі ризики. Скажімо, якщо у 2021-му році був тренд на депозити та ОВДП у гривні, то після 24-го лютого експерти радять зберігати за можливості гроші у валюті.

Також вклади у житлову та комерційну нерухомість під час війни мають високий рівень ризику. Натомість помірним варіантом є інвестиції у земельні паї, які після перемоги мають зрости в ціни. На вартість таких активів, зокрема, має вплинути і потенційний вступ України до ЄС.

Щоб правильно диверсифікувати активи, вкладнику варто користуватися послугами фінансових консультантів та спиратися на рекомендації профільних експертів.

Наприклад, Forbes опитав українських аналітиків та сформував приклад інвестиційного портфеля вкладників з різними фінансовими можливостями. Так, чим менша сума, тим менш ризикові активи мають бути. Загалом, рекомендований розподіл виглядає так:

  • 20-35% — ОВДП;
  • 35%-25% — акції іноземних компаній;
  • 5-20% — депозити у доларах;
  • 5-10% — депозити у гривні;
  • 5% — активи з високим ризиком, такі як криптовалюта, акції українських компаній, ф’ючерси тощо.

Зокрема, за рекомендаціями аналітиків, інвестувати у нерухомість під час війни бажано лише вкладникам, які мають понад 1 млн доларів.

Інфографіка Forbes. Джерело: рекомендації та прогнози ICU, Eavex Capital, Адамант, ІГ Універ.

Інфографіка Forbes. Джерело: рекомендації та прогнози ICU, Eavex Capital, Адамант, ІГ Універ.

Водночас одним з ефективних напрямків інвестицій для підприємців є ставка на розвиток власного бізнесу та пошук нових видів діяльності. Так, економічні кризи часто є мінусом для одних компаній та виграшем для тих, хто може вчасно проаналізувати новий попит на ринку та запропонувати краще рішення, ніж у конкурентів.

А швидко реагувати на зміну потреб у цільової аудиторії та влучно комунікувати з клієнтами можна завдяки Big Data-інструментам від Київстар. Наприклад, послуга «Портрет клієнта» допомагає схарактеризувати ЦА за понад 100 характеристиками, серед яких стать, вік, переважна локація, інтереси, стиль життя тощо.

Завдяки такому Big Data-аналізу можна не лише покращити результативність маркетингових кампаній, а й швидко запустити новий напрямок бізнесу. Корисні приклади та поради читайте у статті «Маркетинг для клінік та аптек, або 3 способи знайти клієнтів у медичній сфері».

Дані та аналітика темна

Дані та аналітика

Big Data для аналітики клієнтів

Портрет клієнта дозволяє дізнатися актуальні потреби аудиторії та адаптувати пропозицію для неї. А розширити наявну базу клієнтів та визначити нову допомагає look-alike модель.

П’ять золотих правил інвестицій

Правильні інвестиції можуть допомогти вкладнику досягти своїх фінансових цілей. Тому, щоб приймати обґрунтовані рішення та мати успіх, варто дотримуватися наступних правил:

  1. Не робіть інвестицій, якщо не можете собі цього дозволити.

Звісно, чим раніше почати вкладати кошти у різні активи, тим скоріше можна отримати з цього вигоду. Утім, на початку майбутньому інвестору варто сформувати недоторканну фінансову подушку, яка дозволить йому у разі потреби впродовж трьох-шести місяців жити без доходів. Це особливо важливо для підприємців, яким варто подбати про безперервність бізнесу під час можливих загострень кризи. Лише вже маючи такі заощадження, варто розпочинати інвестиції.

2. Визначте, якого прибутку ви очікуєте від інвестицій.

Вкладнику варто завжди прораховувати свої інвестиційні очікування. Так, чим більший потенційний прибуток активу, тим вищий його рівень ризику. Упевніться, що ви розумієте ризики та готові їх прийняти. Скажімо, вклади у криптовалюту можуть як зрости на 80% за місяць, так і впасти на 150% за одну ніч. Чи зможете ви впоратися з такими фінансовими втратами? Тож, на цьому етапі важливо збалансувати ризики та очікувані прибутки.

3. Не довіряйте тим, хто обіцяє захмарні прибутки.

Звісно, прибуток певних активів іноді важко передбачити. Проте варто бути обережними з бізнес-проєктами, які обіцяють своїм інвесторам захмарний успіх. Такі нереалістичні очікування можуть бути ознакою шахрайства.

4. Досліджуйте ринок інвестицій самостійно.

Ви можете користуватися послугами консультантів, проте все одно варто витратити час та розібратися, які саме активи ви хочете мати у своєму портфелі. Інвестиції — це часто довгостроковий проєкт, який може потенційно принести прибуток навіть за кілька десятків років. Тому важливо самостійно вивчити ключові аспекти справи. Не починайте інвестувати, якщо у вас залишаються питання щодо активу.

5. Постійно переглядайте свій портфель та урізноманітнюйте його.

Розподіл ваших грошей між різними компаніями, типами активів, географічними регіонами допоможе зменшити ризики. Водночас ваш інвестиційний портфель варто час від часу переглядати та змінювати його. Наприклад, через рік-два якісь активи можуть виявитися неефективними. Або ваші особисті фінансові цілі через певні життєві обставини стануть іншими. Враховуйте своєчасно ці зміни.

Більше про сервіси та технології, які допомагають розвивати власну справу навіть під час війни, читайте на сторінці «Бізнес Працює».

Тренди та аналітика#ПортретКлієнта

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#BigData#ІнтернетДляБізнесу#Рішення
#Рішення#Технології#Бізнес#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення
#ВійнавУкраїні#Технології#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Інвестиції
#Microsoft365#Офіс365#Рішення
#Бізнес-рішення#Київстар#МобільнийЗв'язок
#Стратегія#Економіка#Інвестиції#Тренд#ШтучнийІнтелект#ШІ#ChatGPT#AI#Бізнес#Розвиток
Людський капітал у 2021-му: виклики й тренди24 квітня 2020 66 хвилин читання

Бізнес: підготовка до зростання

#Тренд#Менеджмент #Економіка#Бізнес#Розвиток

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку