IoT і М2М — автоматизація для бізнесу і не тільки
6 січня 2022 10 хвилин читання

IoT і М2М — автоматизація для бізнесу і не тільки

Огляди рішень#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack

Про що:

Сучасні технології можуть вирішити безліч проблем. Автоматизація процесів допомагає запобігати зупинок виробництва, оптимізувати трафік на дорогах, вуличне освітлення, відслідковувати споживання енергоресурсів і багато іншого. Яку роль у цьому відіграє IoT і М2М, що це за технології та в яких сферах застосовуються — читайте в нашій статті, підготованій спільно з 24 каналом.

Зміст

М2М і IoT як інструменти автоматизації

Сфери застосування М2М і IoT

Готові IoT-рішення від Київстар

У чому переваги IoT від Київстар

Smart City, або «розумне» місто

«Розумний» облік — Smart Metering

Промисловий IoT

Як працює IIoT

Яку технологію для бездротової передачі даних вибрати

М2М і IoT як інструменти автоматизації

Сьогодні складно уявити багато сфер діяльності без елементів автоматизації. Насамперед автоматизуються рутинні завдання з простим алгоритмами: регулярна перевірка вибраних параметрів, передача результатів і певні дії уразі настання обраного тригера (наприклад, увімкнення пожежної сигналізації у відповідь на дим).

Технології М2М — Machine-to-Machin — дозволяють вирішувати ці завдання дистанційно і з мінімальною участю людини: інформація передається від пристрою до пристрою, а також до центру обробки даних через інтернет, SMS, CSD або голосові канали. Таким чином «розумні» М2М-пристрої створюють свою мережу — Internet of Things (інтернет речей).

Internet of Things, або IoT — це технологія взаємодії пристроїв один з одним і з зовнішнім середовищем за допомогою вбудованих технічних і програмних рішень. Завдяки IoT можна автоматично і в режимі реального часу відслідковувати роботу різних систем: від стану обладнання до ланцюгів поставок.

Сфери застосування М2М і IoT

Технології М2М і IoT корисні для всіх сфер бізнесу, де потрібно автоматизувати процеси.

  1.Системи безпеки

Охоронні системи та відеоспостереження широко використовують, щоб слідкувати за безпекою у житлових будинках, офісах і цілих містах. Камери фіксують те, що відбувається і передають дані в центр обробки, розпізнають обличчя і номері машин, допомагаючи прискорити пошук зловмисників і уникнути багатьох небезпечних ситуацій.

  2.Міська інфраструктура

IoT дозволяє модернізувати комунальні та транспортні системи, створюючи «розумне» місто — Smart City. Смартлічильники, які самі передають дані, сміттєві контейнери з датчиками наповнення, GPS-трекери для муніципального транспорту, «розумне» відеоспостереження та освітлення — все це допомагає місцевій владі та комунальним компаніям робити міста більш комфортними та безпечними для мешканців.

  3.Медицина

Медичні IoT-прилади та датчики, підключені до інтернету, фіксують зміни в організмі пацієнта, передають дані медперсоналу і «б’ють на сполох» у разі небезпеки. Технологія допомагає лікарям полегшити рутинні завдання і вчасно реагувати на погіршення стану пацієнтів.

IoT і М2М — автоматизація для бізнесу і не тільки

  4.Агробізнес

IoT-датчики вимірюють рівень вологи в грунті та передають дані в центр обробки. Спеціальне ПЗ звіряє цю інформацію з прогнозом погоди, і в разі необхідності запускає систему поливу. Так само можна контролювати кількість добрив, освітленість тощо. Крім того, технологія дозволяє використовувати дрони для відстеження стану рослин на великих площах. Всі дані передаються інженерам і аналізуються за допомогою нейронних мереж, що дозволяє швидко реагувати на зміни.

  5.Перевезення

GPS-трекери передають дані про місцезнаходження транспортного засобу і допомагають розрахувати час прибуття. Спеціальні датчики відстежують технічний стан транспорту, запобігаючи серйозним пошкодженням.

Готові IoT-рішення від Київстар

Сьогодні Київстар — це не лише одна з найбільших телеком-компаній в Україні, а й постачальник ефективних і технологічних рішень для бізнесу. В портфелі Київстар є сучасні сервіси для організації роботи в офісі та віддалено, комунікації, оптимізації бізнес-процесів і покращення ефективності рекламних кампаній. Бізнес-клієнти компанії можуть користуватися Big Data-продуктами, хмарними платформами, сервісом електронного документообігу та послугами комерційного дата-центру, а також впроваджувати М2М- і IoT-технології.

Київстар допомагає компаніям організувати власну IoT-інфраструктуру (обладнання, М2М SIM-карти або інший тип підключення до мережі, ПЗ для зберігання, обробки, аналізу і видачі кінцевої інформації). Також у компанії є платформа для дистанційного керування М2М SIM-картами в IoT-пристроях у режимі реального часу, розроблена у співпраці з компанією Cisco — Центр керування IoT. Сервіс дозволяє використовувати можливості технології інтернету речей і одночасно знижувати витрати ресурсів бізнесу, необхідних для управління мережею «розумних» пристроїв.

У чому переваги IoT від Київстар

  1. Власна мережа для бездротової передачі даних, яка охоплює практично всю територію України.
  2. Власні потужності сучасного дата-центру Київстар із розгорнутою на його обладнанні хмарою Azure Stack with Kyivstar.
  3. Наявність власної системи білінгу.
  4. Підтримка клієнтів 24/7.
  5. Успішний досвід впровадження IoT-рішень у різних сферах, наприклад, елементів Smart City і Smart Metering.

Smart City, або «розумне» місто

Українські міста ростуть дуже швидко, і місцева інфраструктура не може впоратися з напливом нових жителів. Як наслідок — затори, переповнений транспорт, нестача парковок та інші «принади» міського життя. Можливості IoT змінюють підхід до планування і розвитку інфраструктури. Технології допомагають впоратися з перевантаженнями міських систем і зробити життя в мегаполісі зручнішим. Наприклад:

  • «Розумне» освітлення дозволяє раціонально використовувати гроші та енергоресурси: завдяки датчикам ліхтарі вмикаються автоматично, коли стемніє, і підлаштовуються під рівень освітленості на вулиці. А система моніторингу допомагає вчасно реагувати на збої.
  • Датчики на «розумних» парковках прискорюють пошук вільних місць, тому водіям не доведеться довго кружляти між рядами або залишати машини на дорозі.
  • На «розумних» зупинках можна не тільки купити квиток, але й дізнатися, коли прибуде транспорт, який маршрут краще вибрати і яка ситуація на дорозі.
  • Сміттєві контейнери, обладнані IoT-датчиками, передають комунальникам дані про рівень заповнення, завдяки чому відходи вивозять вчасно і не ганяють транспорт порожнім.

IoT-технології можна застосувати фактично в будь-якій сфері, щоб автоматизувати процеси, підвищити рівень надання послуг, зменшити вартість і обсяги споживання ресурсів.

«Концепція Smart City спирається на кілька стовпів. Один з них — телекомунікації. «Розумному» місту потрібен швидкий і надійний зв’язок. Саме з ним будуть реалізовуватися елементи Smart City», — говорить директор із розвитку нових напрямків бізнесу Київстар Ілля Польшаков.

У 2018 році Київстар успішно протестував мережу NB-IoT (Narrow Band Internet of Things). Технологія дає можливість:

  • зчитувати показники датчиків руху муніципального транспорту;
  • автоматично збирати дані про водо- і теплоспоживання;
  • регулювати ступінь освітлення залежно від часу і погоди;
  • оптимізувати автомобільний трафік, щоб уникнути заторів;
  • відслідковувати стан навколишнього середовища;
  • підвищити безпеку на вулицях.

«Це були перші кроки з розвитку проєктів Smart City. Зараз ми тестуємо нові IoT-рішення спільно з партнерами та клієнтами», — додає Ілля Польшаков.

Зокрема, запускаються такі пілотні проєкти:

  • «розумна» парковка з NB-IoT-датчиками;
  • система для моніторингу швидкості потоку води, витрат і контролю протікань за допомогою накладок на лічильники;
  • «розумне» міське освітлення;
  • системи контролю переміщення персоналу, транспорту й обладнання компаній, які допомагають поліпшити ефективність роботи на підприємстві.
IoT і М2М — автоматизація для бізнесу і не тільки

«Розумний» облік — Smart Metering

Smart Metering — це одна зі складових концепції Smart City, а саме — автоматизована система обліку споживання комунальних ресурсів. Вона самостійно збирає показання лічильників, а також допомагає відслідковувати стан мереж: рівень тиску, напруги, температуру тощо. Все це допомагає дуже швидко фіксувати аварії та оперативно усувати несправності.

В цілому, досвід реалізації проєктів NB-IoT Київстар показав, що завдяки впровадженню Smart Metering розрахункова економія в середньому становить близько 17-20% від усіх операційних витрат.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

Промисловий IoT

Інтернет речей також ефективно працює на промислових підприємствах. Технологія IIoT (Industrial Internet of Things) дозволяє створювати автоматизовані системи для різних видів виробництва, які допомагають знизити витрати на підтримку бізнесу.

Основні переваги IIoT:

  • енергоефективність;
  • прискорення процесів виробництва;
  • підвищення якості продукції.

«Промисловий IoT для Київстар — стратегічний напрямок розвитку, на який компанію надихнула поява стандарту зв’язку 4G в Україні. Наш досвід показує, що бізнес у різних сферах зацікавлений в отриманні технології мережі для «розумних» пристроїв. Адже автоматизація обліку споживання ресурсів на підприємстві, зокрема, істотно зменшує операційні витрати», — пояснює Ілля Польшаков.

IoT і М2М — автоматизація для бізнесу і не тільки

Як працює IIoT

Припустимо, компанія розробляє і випускає обладнання для різних галузей: від швейної промисловості до важкого машинобудування. IIoT допоможе відстежувати весь виробничий процес в режимі реального часу. Датчики вимірюють температуру, осьові коливання, час виробничого циклу й інші важливі показники, а потім відправляють їх у центр обробки, де інформація звіряється з еталонними значеннями. Якщо система виявляє сильні відхилення від норми, то сповіщає ремонтні бригади. Такий моніторинг допомогає швидко усувати несправності, уникаючи серйозних ускладнень, тривалого простою обладнання і дорогого ремонту.

Яку технологію для бездротової передачі даних вибрати

Щоб правильно вибрати мережу, потрібно враховувати ряд параметрів: специфіку процесів, тип і кількість використовуваних компанією пристроїв, обсяг даних, які потрібно збирати й обробляти. Наприклад, для автоматизації системи обліку спожитого палива на АЗС підійде мережа GSM/LTE. А для передачі великих обсягів даних підійде NB-IoT.

«Київстар розгортає мережі NB-IoT на локаціях клієнтів для роботи великої кількості пристроїв, які в сукупності обмінюються великими обсягами інформації. NB-IoT — це мережа з низьким енергоспоживанням і гарантовано високим ступенем захисту інформації під час обміну між пристроями», — зазначає Костянтин Вечір.

Отже, Internet of Things — це перспективна технологія, яка дозволяє вивести автоматизацію процесів на новий рівень. Вона однаково ефективно працює і на виробництві, і в аграрному бізнесі, і в логістиці. Головне — підібрати відповідне рішення, і фахівці Київстар допоможуть вам у цьому. Надсилайте свої запитання на електронну пошту: iot@kyivstar.net.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

Центр керування IоT

Платформа для керування М2М SIM-картами в різних пристроях. Наприклад, для перевірки їхньої працездатності, моніторингу різних показників, управління послугами тощо.

Огляди рішень#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack

Зміст

М2М і IoT як інструменти автоматизації

Сфери застосування М2М і IoT

Готові IoT-рішення від Київстар

У чому переваги IoT від Київстар

Smart City, або «розумне» місто

«Розумний» облік — Smart Metering

Промисловий IoT

Як працює IIoT

Яку технологію для бездротової передачі даних вибрати

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#IOT#MicrosoftAzure#Рішення#IOTISKYIVSTAR#Azure#ІнтернетРечей#ХмарніСховища
#IOT#Рішення#Технології#IOTISKYIVSTAR
#IOT#SmartCity#Розвиток#Тенденції#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#КиївстарДляДержави
#IOT#SmartCity#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR
#IOT#SmartCity#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#РозумнеМісто#SmartCity
#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR
IoT, або Інтернет речей — що це таке?12 травня 2020 9 хвилин читання

IoT, або Інтернет речей — що це таке?

#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку