Що з бізнесом? Коротко про стан та виклики бізнесу — жовтень 2022
31 жовтня 2022 6 хвилин читання

Що з бізнесом? Коротко про стан та виклики бізнесу — жовтень 2022

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression#Бізнес

Про що:

Кожна п’ята компанія в Україні планує підвищити зарплати працівникам впродовж пів року, проте загалом керівники не очікують суттєвих позитивних змін в економіці найближчим часом, про що кажуть нові дослідження стану та потреб українського бізнесу.

Про актуальні виклики компаній та головні економічні зміни за жовтень — коротко розповідаємо у нашому матеріалі.

Зміст

Ключові зміни в економіці за жовтень

Більшість співробітників отримують повну зарплату

84% експортерів відновили продажі за кордон

Найбільші проблеми — у сфері туризму та ЗМІ

Ключові зміни в економіці за жовтень

Інфляція в Україні цьогоріч не перевищить 30%. Принаймні, на це розраховують економісти. Загалом споживчі ціни зросли майже на чверть з початку року. Найбільше — на продукти (+32% рік до року) та на транспорт (+41% рік до року). Показово, що це проблема не лише України, але й значної частини світу. Наприклад, у балтійських країнах інфляція виросла майже на рівні з українською, а в сусідній Молдові навіть її випередила.

Ціни на пальне більше не зростатимуть. Так вважають у Мінекономіки, оскільки з липня вартість нафти впала зі 120 дол. до 88 дол. за барель. Зокрема, це дозволило парламенту повернути акциз на пальне, хоч і залишити його нижчим, ніж до його скасування навесні. Так, оновлений акциз становить 100 євро за кубометр бензину, дизельного пального та замінників і 52 євро за кубометр газу. Загалом, з лютого до червня вартість пального зросла на 75%.

Руйнування енергетичної системи України. Російські обстріли критичної інфраструктури є чи не найбільшим викликом цієї осені. Після двох масованих ракетних атак 10 та 17 жовтня по столиці та ще 9 областям росіяни пошкодили до 30% енергосистеми. Через це Україна перервала експорт електроенергії до ЄС, який впродовж останніх місяців дозволяв отримувати значний валютний виторг. Утім, екстреної допомоги партнерів теж не знадобилося. Завдяки віяловим відключенням вдалося стабілізувати енергосистему. Зараз інфраструктуру ремонтують. Проте кожен новий обстріл завдає шкоди, вплив якої змінює картину не на користь споживачів.

Більшість співробітників отримують повну зарплату

Більшість компаній восени повернулися до виплати повної зарплати своїм співробітникам (63,6%), про що говорить нове опитування роботодавців від кадрового порталу grc.ua. Зокрема, 42,5% виплачують бонуси та премії, які працівники отримували й до війни. Інші компанії вимушено зменшили виплати.

Утім, варто зазначити, що фактично зарплати все одно зменшилися на понад 40% через девальвацію гривні та інфляцію в Україні.

Чи скоротили зарплати у вашій компанії від початку війни?

Позитивні зміни в оплаті праці очікує кожна п’ята компанія. Так, планово підвищувати зарплати у найближчі пів року планує 11% роботодавців. Ще 10,7% збільшать винагороду лише для окремих працівників. На жаль, 2% підприємств планують навпаки скоротити зарплати.

Якої зарплатної політики буде дотримуватись ваша компанія?

84% експортерів відновили продажі за кордон

Відчутно зменшилася частка компаній, які досі не відновили експорт на закордонні ринки. У вересні таких було лише 16% опитаних у дослідженні від ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій». Відповідно, у серпні 20% експортерів не працювали, а у травні аж 47%.

Утім, компанії досі стикаються з численними перепонами, насамперед зі значними чергами на кордонах. Держава намагається це вирішити. Наприклад, обіцяють до кінця року відкрити новий польсько-український пункт пропуску.

Серед головних проблем українські експортери визначили наступні:

  • зростання цін на сировину й матеріали — 63%;
  • черги на західних кордонах України — 60%;
  • неможливість здійснювати експорт морем — 44%;
  • складнощі з перевезенням сировини або товарів територією України — 41%;
  • складні митні формальності — 40%;
  • брак обігових коштів — 37%.

Водночас саме експорт український бізнес визначає як одну з головних стратегій подолання негативних наслідків війни. Окрім ІТ-компаній, на внутрішній та зовнішній ринки працюють машинобудування (48%), переробна промисловість (50%), транспорт (45%) та індустрія професійних послуг: маркетинг, консалтинг, дизайн (38%).

Ваш бізнес орієнтований на внутрішній ринок чи експорт?

Джерело: [https: business.diia.gov.ua](https: business.diia.gov.ua)

Найбільші проблеми — у сфері туризму та ЗМІ

Нове дослідження стану та потреб бізнесу в Україні, опубліковане у жовтні на платформі Дія.Бізнес, показало, що найбільше компаній частково або повністю не працює у таких галузях:

  • 84% — туризм,
  • 70% — ЗМІ,
  • 60% — мистецтво, спорт, розваги та відпочинок,
  • 58% — будівництво,
  • 53% — нерухомість,
  • 50% — машинобудування.

Зокрема, середній Індекс активності бізнесу (UBI — Ukrainian Business Index) восени становить 33,9 (зі 100), що є недостатньо. Це говорить про те, що бізнес почуває себе невпевненим та не розраховує на швидке відновлення економіки. Хоча цей показник останні місяці зростає, тобто прогнози бізнесу поступово стають більш позитивними. Найкраще себе почувають компанії з наступних сфер:

  • транспорт — індекс UBI 44,17;
  • маркетинг, консалтинг, дизайн — 44.67;
  • легка промисловість — 41.85;
  • ресторанний бізнес — 40.26.
Індекс активності бізнесу

Джерело: [https: business.diia.gov.ua](https: business.diia.gov.ua)

Нагадаємо, що пройти випробування війни найлегше можуть компанії, які гнучко реагують на зміни та попереджують ризики. У цьому, зокрема, допомагають технології. Наприклад, бізнес може подбати про зв’язок для співробітників, підключити їм сервіси для дистанційної роботи і перенести свої ІТ-ресурси у хмару, щоб у такий спосіб зберегти дані компанії та працездатність команди навіть у найскладніших умовах. Більшість з потрібних для цього сервісів входять до комплексу рішень «Бізнес працює» від Київстар. Ознайомитися з ним та замовити консультацію можна на сайті компанії.

Тренди та аналітика#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression#Бізнес

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ЩоЗБізнесом#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Економіка
#BigData#ЩоЗБізнесом#Економіка#БігДата#Бізнес
#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом
#ВійнавУкраїні#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення#Stoprussia#Stoprussianagression#Економіка#РосійськоУкраїнськаВійна
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення#Stoprussia
#ATC#Microsoft365#MicrosoftAzure#Бізнес#ЕлектроннийДокументообіг

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку