Що з бізнесом? Головні факти про стан бізнесу за червень 2023
30 червня 2023 4 хвилини читання

Що з бізнесом? Головні факти про стан бізнесу за червень 2023

Тренди та аналітика#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом

Про що:

У першій половині 2023 року бізнес в Україні все більше адаптується до повномасштабної війни. Позитивні очікування демонструють навіть компанії у галузі будівництва, які з лютого 2022 року були налаштовані виключно негативно. Відновлюється і ринок праці, хоча рівень безробіття залишається досить високим. Тож, у цьому матеріалі зібрали для вас головні факти з нових досліджень стану бізнесу та економіки за червень 2023 року.

Зміст

Стан галузі будівництва стрімко покращився

На ринку праці відкривається все більше вакансій

Брак кадрів — серед найважливіших проблем бізнесу

Найкращий темп відновлення показує середній бізнес

Стан галузі будівництва стрімко покращився

На тлі збільшення обстрілів українських міст та руйнування Каховської ГЕС український бізнес став у цілому менш оптимістичним щодо свого майбутнього. Так, за даними НБУ, індекс ділової активності погіршився до 50,5 з 51,5 у квітні. Тобто очікування компаній ледь перевищують нейтральний рівень (50 пунктів).

Враховуючи пожвавлення споживчого попиту на товари та сповільнення інфляції, найбільш оптимістичною на початку літа є галузь торгівлі — індекс 52,7. А серед найбільш песимістичних — сфера послуг з індексом 48,9.

Цікаво, що за квітень-травень 2023 року значно покращилося становище галузі будівництва. Якщо у лютому компанії у цій сфері були налаштовані негативно щодо свого подальшого розвитку (33,5), то у травні очікування перетнули нейтральний рівень та сягнули індексу 51,3. У Національному банку це пояснюють тим, що більшість українських виробників будматеріалів поступово відновлюють свою роботу, а на ринку знову з’явилася сезонність попиту на будівельні роботи.

Індекс очікувань ділової активності підприємств будівництва, опитування Національного банку України.

Індекс очікувань ділової активності підприємств будівництва, опитування Національного банку України.

На ринку праці відкривається все більше вакансій

За оцінками Центру економічної стратегії, на ринку праці вже другий місяць зберігається позитивна динаміка: кількість вакансій продовжує зростати. У червні 2023 року вона перевищує на 9% початковий рівень від січня 2022 року. Ці показники суттєво відрізняються від ситуації роком раніше: у червні 2022-го вакансій відносно базового рівня було 41%, а у 2023 — 109%.

Що з бізнесом? Головні факти про стан бізнесу за червень 2023

Натомість кількість нових резюме — зменшується. Українці шукають роботу набагато менше, ніж роком раніше: 96% нових резюме відносно базового рівня у червні 2023 на противагу 156% у червні 2022-го.

Що з бізнесом? Головні факти про стан бізнесу за червень 2023

Трохи знизився і рівень безробіття. За дослідженнями Info Sapiens, у травні показник склав 17,7%, коли роком раніше понад 30% українців не були працевлаштовані. Водночас Національний банк України прогнозує, що рівень безробіття наприкінці 2023 року буде на рівні 18,3%.

Брак кадрів — серед найважливіших проблем бізнесу

Відповідно до опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, стабільно найбільшою проблемою бізнесу в Україні є зростання цін на товари та ресурси. Водночас актуальними залишаються і труднощі з логістикою, що значно ускладнюють роботу компаній.

Натомість у п’ятірці лідерів перешкод для бізнесу з’явився брак кваліфікованих працівників. Так, якщо у жовтні 2022 року про таку проблему казали близько 15% підприємців, то у першій половині 2023-го кількість згадок перевищила 30%.

Загалом, основними перешкодами для бізнесу в Україні підприємці називають:

  1. зростання цін;
  2. логістичні проблеми;
  3. зниження попиту;
  4. порушення ланцюгів постачання;
  5. брак кадрів;
  6. дефіцит електроенергії;
  7. небезпека.

Водночас інфляція в Україні знижується навіть швидше, ніж очікувалося. За прогнозами НБУ, зростанні цін на товари наприкінці 2023 року не перевищить 15%. Цьому сприяє кілька факторів: на ринку вистачає продовольчих продуктів та пального, країна має достатній рівень міжнародних валютних резервів, а дефіцит електроенергії поступово зменшується.

Найкращий темп відновлення показує середній бізнес

За результатами останнього опитування керівників промислових підприємств, які опубліковані на платформі Дія.Бізнес, саме середній бізнес продовжує відновлюватися найшвидше. Так, навесні 2023 року відсоток тих, хто працює, у цьому сегменті зріс до рекордних 68%. Також високий показник демонструє великий бізнес — 60% підприємств наразі функціонує. А найгірша ситуація у малого бізнесу (54%) та мікропідприємців (29%).

Лідером серед відновлення у Дія.Бізнес називають харчову промисловість: 73% підприємств галузі відновили діяльність у квітні 2023. Далі серед підприємств, які працюють на повну потужність, йдуть легка промисловість (65%) та поліграфія (62%). Найгірший стан у металургії та металообробці. Тут повністю функціонують лише 20% компаній.

Тренди та аналітика#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Бізнес#BigData#БігДата
#Бізнес#ВійнавУкраїні#ЩоЗБізнесом
#Рішення#СмсРозсилка#ПортретКлієнта#Look-alike
#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussianagression#Бізнес
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Рішення
#ВійнавУкраїні#Рішення#Stoprussia

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку