Ідеї для бізнесу у селі
13 квітня 2023 10 хвилин читання

Ідеї для бізнесу у селі

Тренди та аналітика#ADWISOR#BigData#ATC

Про що:

Ми вже ділилися бізнес-ідеями власної справи у селі. Розповідали про те, як вирощувати на продаж овочі та фрукти, як організувати глемпінг та залучати туристів, як відкрити свій онлайн-магазин тощо. Проте це не всі бізнес-ідеї, які можна втілити в українському селі. Підібрали ще кілька цікавих, що будуть актуальні зараз.

Зміст

Чому потрібно відкрити власну справу у селі?

Виробництво товарів

Послуги для селян

Будівництво та реставрація

З чого почати?

Чому потрібно відкрити власну справу у селі?

Український бізнес попри війну щомісяця стає оптимістичнішим та, за даними НБУ, відновлює свою активність майже в усіх сферах.

Зокрема, у січні 2023 року Українська Рада Бізнесу у співпраці з Help-Hilfe zur Selbsthilfe провела опитування 400 представників малих фермерських господарств. Більшість підприємців сьогодні оцінюють стан свого бізнесу як позитивний.

Держава також всіляко мотивує відкривати бізнес в Україні. Наприклад, є можливість отримати грант від 50 тис. до 250 тис. грн на створення або розвиток власного підприємства. Їх можна витратити на придбання чи оренду необхідного обладнання, купівлю сировини, оплати приміщення для офісу чи складу.

Тож, якщо ви шукали знак, щоб розпочати власну справу у селі, то ось він. Залишається обрати ідею із запропонованих або придумати свою.

Виробництво товарів

У цьому напрямку може бути незліченна кількість ідей. Усе залежить від фантазії та попиту мешканців села:

  • Виробництво сироватки та сиру

Попри те, що загальне поголів’я корів у 2022-му скоротилося майже на 13%, за прогнозами аналітиків Асоціації виробників молока, станом на початок квітня 2023 року виробництво молока в країні зростатиме. Тож, якщо підтримати розвиток цього напрямку, то у вас є можливість виробляти якісні сироватку та різні сорти сирів. Реалізувати продукцію можна, наприклад, у своєму офлайн або онлайн-магазині.

  • Вирощування квітів

Прибутковим бізнесом у селі може стати вирощуванням квітів. Цю ідею вже втілило подружжя Анастасія та Роман Бовти. Вони організували бізнес на Черкащини та створили свої «тюльпанові Нідерланди». У змайстрованій власними руками теплиці пара вирощує на продаж 14 сортів тюльпанів.

Тюльпани Анастасії та Романа Бовти. Джерело Agroportal

Тюльпани Анастасії та Романа Бовти. Джерело Agroportal

Основний квітковий сезон для подружжя припадає на зиму. Анастасія та Роман навесні замовляють цибулини у Нідерландах. Влітку відбуваються підготовчі роботи, а саме закупівля та рубання дров, придбання субстратів й мінеральних добрив. Наприкінці вересня цибулини привозять, і починається активна фаза роботи. Температуру в теплиці взимку тримають 15-16°C.

  • Пасічництво

Виготовлення меду та інших продуктів бджільництва може бути прибутковим підприємницьким проєктом у сільській місцевості. Особливо, якщо є можливість розробляти різні види меду та створювати на продаж супутні товари: бджолиний віск та медові продукти на основі квіткового пилу, прополісу тощо. Таку продукцію використовують в косметиці, харчовій промисловості, фармацевтиці та інших галузях.

Щоб сповістити клієнтів про ваші товари, використовуйте Big Data-розсилку від Київстар. Так, на платформі ADWISOR вибирайте необхідну аудиторію за понад 40 критеріями — вік, стать, наявність дітей тощо. Далі створюйте повідомлення та плануйте промокампанію.

Рекламні інструменти темна

Рекламні інструменти

Платформа ADWISOR для SMS-розсилок

SMS розсилка на потенційних клієнтів. Вибирайте та таргетуйте аудиторію використанням Big Data параметрів. Надсилайте повідомлення за розкладом або у реальному часі.

Спробувати
  • Виготовлення аутентичних товарів

Цікавим бізнесом у селі може бути виробництво аутентичних товарів: сувенірів та посуду з місцевої сировини, як-от дерево, глина, бавовна. Також можна виготовляти одяг та взуття з вишитим українським орнаментом, скажімо, руками місцевих майстринь. Цей напрямок може мати неабиякий попит, оскільки українські товари нині набувають все більшої популярності.

Послуги для селян

Організація різноманітних послуг для селян є ще одним з перспективних та прибуткових напрямків, адже територіально село може бути досить віддаленим від міст та обласних центрів. А це, своєю чергою, ускладнює доступ місцевих жителів до якісного обслуговування. Тож, актуальними можуть бути наступні ідеї:

  • Сервісний центр з ремонту сільськогосподарської техніки

У селах зазвичай є багато сільськогосподарської техніки, призначеної для обробки ґрунту, посіву, вирощування рослин, збирання врожаю та перевезення сільськогосподарських продуктів. Часто трактори, комбайни, мотокосарки та сівалки через велике навантаження ламаються. Відкриття сервісного центру з ремонту техніки може бути вигідною справою.

Такий тип бізнесу (втім, як і усі інші) потребує якісного мобільного зв’язку та інтернету. З цим добре впорається лінійка корпоративних тарифів «ВАШ» від Київстар. Обирайте потрібний на сайті. До речі, кожен тариф має 2 Суперсили. Це послуги, які доступні в тарифі без жодних доплат.

Наприклад, ви можете активувати одну з Суперсил — Віртуальна мобільна АТС. Завдяки їй є можливість створити контакт-центр для свого сервісного центру та автоматично розподіляти вхідні дзвінки від клієнтів на вільних операторів, встановити єдиний рекламний номер та багато іншого.

Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Тарифи для компаній та підприємців

Вибирайте тариф Бізнес UA під власні потреби. Швидкісний 4G, безлім на Київстар, хвилини на інші номери та за кордон, а ще дві Суперсили на вибір — сервіси для роботи без доплат.

  • Навчальний центр з послугами репетиторів

У рамках свого опитування соціологічна група «Рейтинг» виявила: 55% українців вважають, що за рік війни в Україні погіршилася якість освіти. Водночас наразі проблема нестачі висококваліфікованих вчителів у сільській місцевості ніяк не вирішена. Тож, можна це виправляти за допомогою створення центру, у якому надаватимуться послуги репетиторів з різних предметів. Ба більше, якщо ви помітите неабиякий попит, можна навіть задуматися про відкриття приватної школи.

  • Транспортний бізнес

Проблема з транспортом у селах полягає у кількох аспектах: обмежений доступ до громадського транспорту, незадовільний стан доріг тощо. Наприклад, відсутність достатньої кількості міжміських автобусів спричиняє складність переміщення мешканців між селами та до центральних міст. Ось деякі фактори, які варто врахувати: дослідіть попит на громадський транспорт серед мешканців сіл, визначте популярні маршрути та оцініть наявний стан інфраструктури. Після цього можна відкрити службу таксі з різними типами транспорту: від легкового автомобіля до пасажирських автобусів для мешканців.

  • Служба доставки

Прибутковою бізнес-ідеєю можна вважати відкриття місцевої служби доставки, адже ви можете доставляти специфічну їжу, електронну техніку, одяг та інші товари, які важко знайти у сільських магазинах. Звісно, селяни можуть користуватися популярними українськими поштовими службами, проте розташування деяких селищ робить їхню роботу повільною, а ціни зависокими. Саме тому ваша місцева доставка може розв’язати цю проблему. Детальніше про те, як відкрити службу доставки та залучати клієнтів ви можете дізнатися з нашої статті.

  • Діагностична клініка для мешканців

Базову медичну допомогу місцеві мешканці можуть отримати у сільській поліклініці. Проте завжди є потреба в діагностичних клініках, де детально перевіряють стан здоров’я, проводять аналізи, надають лікування та реабілітацію зі спеціалізованим медичним обладнанням. Бізнес-ідеєю може бути не лише відкриття стаціонарної клініки, але і пересувних амбулаторій, які за графіком працюватимуть у різних селищах. Завдяки цьому мешканці села, особливо літні люди або ті, хто має обмежену мобільність, зможуть отримувати медичні послуги без необхідності подорожувати до найближчого міста.

  • Ветеринарна клініка

Якщо ви полюбляєте тварин та завжди поспішаєте їм на допомогу, то гарною ідеєю буде відкрити ветеринарну клініку у селі. Спеціалізація ветеринарної клініки може стосуватися певних видів тварин або типів послуг, таких як лікування сільськогосподарських тварин, ветеринарний догляд за домашніми улюбленцями тощо.

Будівництво та реставрація

Однією з незвичних бізнес-ідей є реставрація та перепродаж старих будинків. Раніше українці, які проживали у містах, розглядали хату в селі як дачу. Втім, зараз збільшується попит на таку нерухомість як основне житло. Особливо це цікавить молоді сім’ї, які працюють віддалено. До прикладу, засновниця благодійного фонду «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів перетворила цей попит на бізнес.

Відреставрований Ганною Гаврилів будинок. Джерело Epravda

Відреставрований Ганною Гаврилів будинок. Джерело Epravda

Спочатку жінка займалася приватним інвестуванням в історичну нерухомість, а згодом почала розвивати серійний проєкт з відновлення старовинних хат на Львівщині. Перші три будинки, відреставровані на початку літа 2022 року, Ганна продала. За останні пів року підприємиця відновила десять хат, а п’ять — ще на реставрації. За словами Ганни, війна актуалізувала в суспільстві поняття української ідентичності та підняла інтерес до своєї історії та культури.

Щоб швидко знайти нових покупців, можна скористатися інструментами Big Data від Київстар (укр. великі дані). Так можна дізнаватися більше про цільову аудиторію, знаходити нових клієнтів, створювати персоналізовану комунікацію, визначати найвдаліші місця для реставрації нових будинків та багато іншого.

Дані та аналітика темна

Дані та аналітика

Big Data рішення для бізнесу

Набір інструментів для аналізу великих масивів даних під різні потреби бізнесу - аналіз та пошук аудиторії, геоаналітика, налаштування персоналізованної комунікації тощо.

Нагадуємо, Київстар дотримується Законів України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних» і не передає та не продає персональні дані абонентів, у тому числі й записи розмов, тексти SMS/MMS та історію браузера третім особам. Усі аналітичні моделі з використанням Big Data будуються на основі неперсоніфікованих та зашифрованих даних.

З чого почати?

Радимо перед тим, як відкривати будь-який бізнес у селі, ще на етапі підготовки перевірити свою ідею на життєздатність. Тобто треба уважно вивчити ринок та свого майбутнього клієнта, оцінити потенціал прибутку від нової справи, провести аналіз конкурентів, обрати бізнес-модель тощо. Про це ми розповідали у нашій статті.

Ознайомтесь також з іншими корисними сервісами для підприємців на сайті Київстар або зверніться до нашого експерта через кнопку на сайті «Замовити консультацію».

Тренди та аналітика#ADWISOR#BigData#ATC

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Тренд#Київстар#Бізнес
#ІдеїДляБізнесу#BigData#Microsoft365#Офіс365#БігДата#Тарифи#СмсРозсилка#SMS#ТаргетованіРозсилки#ІнтернетДляБізнесу
#ADWISOR#BigData#ТригерніРозсилки#ТаргетованіРозсилки#Геоаналітика#Heatmap#БігДата
#BigData#ІдеїДляБізнесу#Геоаналітика#БігДата#ПортретКлієнта#Look-alike#ТригерніРозсилки#ТаргетованіРозсилки
#ADWISOR#BigData#SMS#СмсРозсилка#Бізнес#Клієнт#Сегментація#Маркетинг
Бізнес з нуля. Як обрати бізнес-модель?15 листопада 2022 9 хвилин читання

Бізнес з нуля. Як обрати бізнес-модель?

#BigData#Look-alike#СмсРозсилка#Microsoft365
Як запустити фермерський бізнес?8 вересня 2022 12 хвилин читання

Як запустити фермерський бізнес?

#ADWISOR#BigData#ЕлектроннийДокументообіг#ЕДО#ПортретКлієнта
#ADWISOR#BigData#Бізнес#БігДата

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку